ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ1980

Τι μου θύμησες τώρα αχχ που είναι αυτά τα χρόνια ξεγνασιας και ανεμελιάς
Τώρα μας έχει φάει το άγχος
Πηγαιντεμε μια 20ετια πίσω σας παρακαλώ

Οι γονείς μου είμαι σίγουρος ότι με "ζήλευαν" για τους ίδιους λόγους που "ζηλεύω" εγώ τώρα τα παιδιά μου .
Δεν νομίζω πως οι καλές και αγνές εποχές πέρασαν , πιστεύω πως εμείς περάσαμε από αυτές και τώρα βρίσκονται τα παιδιά μας εκεί .
Σίγουρα υπάρχουν πολλά που έχουν αλλάξει από τότε που ήμουν παιδί αλλά είσαστε σίγουροι ότι τότε ήταν καλύτερα ;
Πόσοι από εμάς ζουν ή είναι αρτιμελείς μόνο και μόνο χάρη στην θεά τύχη ; Είμαι ένας από αυτούς που ζουν όχι χάριν της θεάς τύχης αλλά ενός θαύματος θα έλεγα, όπως και πολλοί άλλοι της γενιάς μου.

Σκέφτηκα να σχολιάσω το αρχικό κείμενο γραμμή-γραμμή και να εκφέρω τις αντιρρήσεις μου αλλά δεν βρήκα τελικά νόημα. Διαβάστε κριτικά κάθε πρόταση και χωρίς να προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε το παρελθόν πείτε μου που βρίσκετε καλύτερο το παρελθόν από το παρόν .
Με το σκεπτικό του αρχικού κείμενου γιατί είναι τυχεροί οι γεννηθέντες πριν από το ’80 και όχι οι γεννηθέντες πριν από το 1821 , πριν από το 500 , ή ακόμα καλύτερα οι πρωτόγονοι άνθρωποι ; Μάλιστα τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα , τότε ήταν η ιδανική εποχή για κάποιον να είναι παιδί .Δεν είχαν καν ταξίδια με αυτοκίνητα για να πιάνεται η μέση τους , γύριζαν στο σπίτι όχι όταν άναβαν τα φώτα αλλά όταν άναβε η φωτιά . Οι ψείρες αντιμετωπίζονταν με τρόπο που έφερνε όλη την φυλή κοντά , ξεψείριζε ο ένας τον άλλο.

Όχι φίλοι μου , τώρα τα παιδιά παίζουν παιχνίδια της γενιάς τους και όχι της δικής μας .

Οι συνομήλικοι μου αλλάζουν την δερμάτινη (σπάνια) ή την πλαστική (συχνότερα) μπάλα , με το τόπι από κουρέλια που είχε ο πατέρας μου; Αλλάζουν τις κόντρες με το bol-dor cb 900 (ναι χωρίς κράνος ,δίπλωμα ,ασφάλεια κλπ όπως και τώρα δηλαδή αλλά ,ευτυχώς, σε μικρότερο βαθμό) με τις κόντρες που γίνονταν στο αλώνι του ψαραντώνη με τον ντορή , το ποιο γρήγορο πουλάρι του άνω μαχαλά ; Τέλος , αλλάζετε την θέαση του superman returns στην 100¨ ιντσών οθόνη σας με την ασπρόμαυρη θέαση του σε τηλεόραση 21¨ ; Αν έλεγα στον γιό ή την κόρη μου κάτι τέτοιο θα μου έλεγαν να πάω στην γωνία να δω αν έρχονται .

Όχι δεν ήταν καλύτερα τα παιχνίδια του 80 αλλά διαφορετικά από τα σημερινά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στο βιοτικό επίπεδο του τότε.

Για να ξέρετε και κάποια στοιχεία για μένα … γεννήθηκα (το ’65) και μεγάλωσα σε μια γειτονιά του Γαλατσίου όταν η Βεΐκου ήταν χωματόδρομος και τελείωνε εκεί που αρχίζει σήμερα και δεν μου λείπει η λάσπη της καθόλου μα καθόλου.Τα παιχνίδια μου λείπουν πολύ αλλά προσπαθώ να καλύπτω το κενό (όταν μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου) με το Call of duty II ή το brothers in arms . Ευτυχώς που υπάρχει αυτό το καταπληκτικό μέσο που λέγεται Η/Υ . Ευτυχώς που υπάρχει το internet και τα forums που μου δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνώ με όλους εσάς και να εκφράζω την άποψη μου με τρόπο που ήταν αδύνατον το '80.

Όπως λέει ένα σχετικά επίκαιρο τραγουδάκι ...
Πάει ο παλιός ο χρόοοονος
ας γιορτάσουμε παιδιά

Θα συμφωνήσω με τον Bosh! Είναι νοσταλγικό το κείμενο και προκαλεί συγκίνηση γιατί αναφέρεται στην παιδική μας ηλικία. Ο πατέρας μου (γεννημένος το '35) νοσταλγεί τη δεκαετία του '40 (πόλεμος, πείνα, φτώχεια, αρρώστιες σε ένα ξεχασμένο ορεινό νησί όπου πέθαιναν γιατί δεν είχαν ασπιρίνες) γιατί τότε ήταν παιδί.
Η διαφορά έγκειται περισσότερο στο αν κάποιος έζησε (ή ζει) την παιδική του ηλικίια στην πόλη ή στην επαρχία παρά το '60 ή το '90. Γεννημένος το' 72 στα Κάτω Πατήσια, πάντα θυμάμαι τσιμέντο και αυτοκίνητα (λιγότερα σαφώς), επικίνδυνους δρόμους και επικίνδυνους ανθρώπους, βία στο σχολείο μου και ναρκωτικά στις πλατείες!
Η κοινωνία εξελίσσεται με τα καλά και τα κακά της. Εμείς που εξωραϊζουμε το παρελθόν και την Ελλάδα του '60-'70 θα μπορούσαμε (και κυρίως θα θέλαμε) να ζούμε τα ενήλικα χρόνια μας τότε;