Για ποιο χαρακτηριστικό θα πληρώναμε παραπάνω?

19 June 2006
35,670
Για ποιο λόγο θα πληρώναμε κάτι παραπάνω στην αγορά προβολέα? Πώς αξιολογούμε σε Ευρώ τη διαφορά απόδοσης του Α από τον Β προβολέα? Τι μας κάνει περισσότερο κλικ στην εικόνα ώστε να δικαιολογήσουμε τα παραπάνω χρήματα που ξοδέψαμε? Είμαστε value for money τύποι ή υπεράνω όλων η εικόνα? Αξίζει, τελικά, μια τέτοια επιλογή?

Τα παραπάνω είναι λίγα από τα βασικά ερωτήματα που καλείται ν' απαντήσει κάθε υποψήφιος αγοραστής βιντεοπροβολέα. Συχνά-πυκνά αναρωτιόμαστε αν ''πρέπει'' να αγοράσουμε την Χ συσκευή ή να δώσουμε κάτι παραπάνω για την Ψ που έχει καλύτερο....(βάζετε ό,τι θέλετε). Έχουμε ποτέ μετανιώσει για κάποια επιλογή που πληρώσαμε ακριβότερα σε σχέση με τις προσδοκίες που γέννησε η ύπαρξη του τάδε ή του δείνα χαρακτηριστικού?

To μόνο χαρακτηριστικό που επηρεάζει το μπάτζετ μου ουσιαστικά για αγορά προβολέα είναι η ποιότητα του μαύρου, που θεωρώ ότι είναι και η μεγαλύτερη εγγενής αδυναμία των προβολικών.

Εφόσον θα έβρισκα κάτι που να με καλύπτει στον τομέα του χρώματος και της αντίθεσης και να παίζει σωστά στον τομέα της κίνησης, θα έδινα το κατι τις παραπάνω, για πράγματα που δυστυχώς δεν υπάρχουν (ακόμα)... :D

Όπως: έλλειψη μελλοντικών φωτοστεφάνων ή πράσινων σκιών, πεντακάθαρα οπτικά και λάμπες "άπειρης" διάρκειας...

Απάντηση: Re: Για ποιο χαρακτηριστικό θα πληρώναμε παραπάνω?

Όπως: έλλειψη μελλοντικών φωτοστεφάνων ή πράσινων σκιών, πεντακάθαρα οπτικά και λάμπες "άπειρης" διάρκειας...

Μπέρδεψες τις κατηγορίες πάλι.....δεν είναι η Sci-fi εδώ!!!:D:D

@underdog, θα πλήρωνες και διπλάσια λεφτά για έναν προβολέα με πολύ καλό μαύρο? Και όταν λέμε πολύ καλό μαύρο, τι εννοείς? Crtίδικο?

Νομίζω πως ναι, καθώς ο λόγος που δεν θα πάρω προβολέα του χιλιάρικου και θα πάω στα 1500-2000 είναι το μάυρο και η επίπτωση που έχει σε αντίθεση και χρωματική απόδοση. Κάτι frame interpolation και πολύπλοκες ίριδες δεν με ενδιαφέρουν. Σημαντική επίσης θεωρώ την ευκολία τοποθέτησης. Αυτοί οι δύο είναι - δυστυχώς για εμένα - οι λόγοι που μου μεγαλώνουν το μπάτζετ.

Όταν λέμε καλό μαύρο εννοούμε (για μένα) να είναι σε επίπεδο που να μην θεωρείται αδυναμία του προβολέα, αλλά αντίθετα να είναι από τα καλύτερα στην μεσαία κατηγορία (καθώς παραπάνω δεν μπορώ να κοιτάξω). Πχ Epson ή Mitsubishi.

Re: Απάντηση: Re: Για ποιο χαρακτηριστικό θα πληρώναμε παραπάνω?

Μπέρδεψες τις κατηγορίες πάλι.....δεν είναι η Sci-fi εδώ!!!:D:D

@underdog, θα πλήρωνες και διπλάσια λεφτά για έναν προβολέα με πολύ καλό μαύρο? Και όταν λέμε πολύ καλό μαύρο, τι εννοείς? Crtίδικο?

Και τι είναι σήμερα το Crtιδικο μαύρο;
Νομίζω η αντιθεση και καλο frame interpolation είναι τα σημαντικότερα 2009wants σε ενα προβολέα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Για ποιο χαρακτηριστικό θα πληρώναμε παραπάνω?

Και τι είναι σήμερα το Crtιδικο μαύρο;
Νομίζω η αντιθεση και καλο frame interpolation είναι τα σημαντικότερα 2009wants σε ενα προβολέα.

Δεν καταλαβαίνω πως εννοείς την πρώτη σου ερώτηση. Το μαύρο των CRT είναι το ''όνειρο'' κάθε ψηφιακού προβολέα. Γι' αυτό τα lumens ''πέφτουν'' συνέχεια, γι' αυτό και οι ίριδες γίνονται ολοένα και πιο ''επιθετικές''. Η καλή στάθμη του μαύρου θα δώσει πιο εύκολα υψηλότερο κόντραστ, αφού δεν είναι τόσο δύσκολο στο προβολικό να βγάλει λευκό, αλλά μαύρο. Φυσικά αναφέρομαι στο ansi contrast και όχι στο on/off που είναι απείρως απλούστερο στην υλοποίηση του. Τώρα για το F.I. οι γνώμες διίστανται. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.

Και για να επανέλθω στα του νήματος...

Θα πλήρωνες αρκετά χρήματα παραπάνω για τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Για ποιο χαρακτηριστικό θα πληρώναμε παραπάνω?

Δεν καταλαβαίνω πως εννοείς την πρώτη σου ερώτηση. Το μαύρο των CRT είναι το ''όνειρο'' κάθε ψηφιακού προβολέα. Γι' αυτό τα lumens ''πέφτουν'' συνέχεια, γι' αυτό και οι ίριδες γίνονται ολοένα και πιο ''επιθετικές''. Η καλή στάθμη του μαύρου θα δώσει πιο εύκολα υψηλότερο κόντραστ, αφού δεν είναι τόσο δύσκολο στο προβολικό να βγάλει λευκό, αλλά μαύρο. Φυσικά αναφέρομαι στο ansi contrast και όχι στο on/off που είναι απείρως απλούστερο στην υλοποίηση του. Τώρα για το F.I. οι γνώμες διίστανται. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.

Και για να επανέλθω στα του νήματος...

Θα πλήρωνες αρκετά χρήματα παραπάνω για τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις?

Ναι , η ερωτηση δεν ειναι ρητορικη. Την εννοω.
Εχεις δει μαυρο CRT;
Και δεν εννοω απλά μαυρο....το νοημα θα ειχε αλλωστε;
Εννοώ για παραδειγμα ενα εναστρο ουρανο εστω και με χαμηλου φωτισμου αστρα. Εχεις δει το ονειρο απο κοντα; η απλα εχεις ακουσει για αυτο;:grandpa:

Και για τη δευτερη ερωτηση σου, ναι θα πληρωνα αρκετα.
Με ενοχλει αρκετα η εικονα να μην εχει δύναμη και αντιθεση για να αποκαλυπτει ζωντανα τις δυναμικες σκηνες των εργων

Οσο για το Frame interpolation απλα δεν μπορω να σκεφτω ουτε 1 λογο να μην αγορασω προβολεα χωρις αυτο.
Ειτε το λενε τζαντερ, ειτε κινηματογραφικη αισθηση, είτετη σωστη κινηση των 24 fps δεν μπορω να καταλαβω ποιος ο λογος η κινηση να μην ειναι ομαλή και να θέλω να την βλέπω με σπασιματα.:rifle:
Ναι θα πληρωνα αρκετα λεφτά.

παιδια ολα ειναι σχετικα .
δεν υπαρχει ο απολυτος β/π .
ολα ειναι θεμα συμβιβασμου .
εγω που εχω 9αρη crt μπορει να εχω το απολυτο μαυρο και αξεπεραστα χρωματα αλλα εχω αλλα προβληματα πχ καθε τοσο συγκλιση .
οταν λοιπον δεν αντεχω αλλο την συμβιωση μαζι του θα ερθει η ωρα για την αλλαγη του .
μεχρι τοτε ομως θα εχουν περασει και 2-3 χρονακια ακομα και ας βλεπω 5-6 ωρες καθημερινα μιας και προβλημα με ωρες λαμπας δεν υπαρχουν για μενα ...
μεχρι και η γυναικα μου βλεπει ολες τις χαζοσειρες της στον barco μου μιας και αν δεις σε καλορυθμισμενο crt δυσκολα ξαναγυρνας σε tv .
φυσικα μεχρι τοτε θα εχουν πεσει οι τιμες οποτε με 4-5000 ευρω θα βλεπεις παπαδες .
το θεμα λοιπον ειναι τι χρηση κανεις στον β/π εαν εχεις ελευθερο χρονο για να βλεπεις η απλα θελεις να λες οτι εχεις το καλυτερο (ψυχολογικο)...

1. Ποιότητα μαύρου -αν και ο χώρος που μπαίνει το μηχανάκι παίζει σημαντικό ρόλο
2. Ευκρίνεια
3. Χρώματα
4. Κίνηση

reference σε αυτά δεν θα υπάρξει ποτέ στα 1000 2000 ευρώ αν και τα μηχανάκια σε αυτή την κατηγορία είναι ΠΟΛΥ σωστά πλέον -Νομίζω τα 2000 με 2500 ευρώ είναι το καλύτερο value for money.:idea:

παιδια ολα ειναι σχετικα .
δεν υπαρχει ο απολυτος β/π .
ολα ειναι θεμα συμβιβασμου .
εγω που εχω 9αρη crt μπορει να εχω το απολυτο μαυρο και αξεπεραστα χρωματα αλλα εχω αλλα προβληματα πχ καθε τοσο συγκλιση .
οταν λοιπον δεν αντεχω αλλο την συμβιωση μαζι του θα ερθει η ωρα για την αλλαγη του .
μεχρι τοτε ομως θα εχουν περασει και 2-3 χρονακια ακομα και ας βλεπω 5-6 ωρες καθημερινα μιας και προβλημα με ωρες λαμπας δεν υπαρχουν για μενα ...
μεχρι και η γυναικα μου βλεπει ολες τις χαζοσειρες της στον barco μου μιας και αν δεις σε καλορυθμισμενο crt δυσκολα ξαναγυρνας σε tv .
φυσικα μεχρι τοτε θα εχουν πεσει οι τιμες οποτε με 4-5000 ευρω θα βλεπεις παπαδες .
το θεμα λοιπον ειναι τι χρηση κανεις στον β/π εαν εχεις ελευθερο χρονο για να βλεπεις η απλα θελεις να λες οτι εχεις το καλυτερο (ψυχολογικο)...

Κοιτα φιλε,
τα crt χρονια εχουν καλυτερη εικονα, οχι όμως σε ευκρινεια και φως πλεον και με καποια κουραση λόγω πολλων ρυθμισεων. Τα μηχανηματα αυτα θελους service και υποστηριξη και αν δεν ξερεις ο ιδιος ή δεν εχεις καποιον δικο σου μπορει να πονεσει ολιγον το θεμα.
Βεβαια αν μιλας και για 9αρη τα πραγματα θα ειναι special. :grinning-smiley-043
Απο κίνηση πως εισαι;
Πάντως αν ποτε γίνει καμια μικρη συγκεντρωσουλα φίλων ριξε πμ

ευκρινεια υπαρχει.βεβαια εαν δεν βαριεσαι να κανεις συγκλιση καθε μερα ετσι κ αλλιως σου παιρνει γυρω στο 10λεπτο ...
θεμα κινησης δεν υπαρχει απλα .ειναι σαν να πεις οτι δεν εχω καλο χρωμα .
φως υπαρχει θεμα εαν παιζεις πανω απο 110 ιντσες ... εγω δεν !
φυσικα μιλαω παντα για 9αρη ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Για ποιο χαρακτηριστικό θα πληρώναμε παραπά

Ναι , η ερωτηση δεν ειναι ρητορικη. Την εννοω.
Εχεις δει μαυρο CRT;
Και δεν εννοω απλά μαυρο....το νοημα θα ειχε αλλωστε;
Εννοώ για παραδειγμα ενα εναστρο ουρανο εστω και με χαμηλου φωτισμου αστρα. Εχεις δει το ονειρο απο κοντα; η απλα εχεις ακουσει για αυτο;:grandpa:

Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δω μέσα στις γιορτές και θα επανέλθω. Κατά τα άλλα, τι σχέση έχει το μαύρο με τη χαμηλή φωτεινότητα? Αν ο CRT έχει χαμηλή φωτεινότητα, ασφαλώς και δεν θα δεις, όχι μόνο τον έναστρο ουρανό αλλά και δεκάδες άλλες σκηνές που απαιτούν lumens στο πανί. Αυτό τι σημαίνει? Ότι έχει κακό μαύρο?

Και για τη δευτερη ερωτηση σου, ναι θα πληρωνα αρκετα.
Με ενοχλει αρκετα η εικονα να μην εχει δύναμη και αντιθεση για να αποκαλυπτει ζωντανα τις δυναμικες σκηνες των εργων

Όταν λες δύναμη, φαντάζομαι, εννοείς τη φωτεινότητα. Για την αντίθεση που γράφεις έχω απαντήσει στο προηγούμενο ποστ.

Οσο για το Frame interpolation απλα δεν μπορω να σκεφτω ουτε 1 λογο να μην αγορασω προβολεα χωρις αυτο.
Ειτε το λενε τζαντερ, ειτε κινηματογραφικη αισθηση, είτετη σωστη κινηση των 24 fps δεν μπορω να καταλαβω ποιος ο λογος η κινηση να μην ειναι ομαλή και να θέλω να την βλέπω με σπασιματα.:rifle:
Ναι θα πληρωνα αρκετα λεφτά.

Πολλοί υποστηρίζουν, ανάμεσά τους και 'γω, ότι η εικόνα με τη χρήση F.I. ομοιάζει σε βίντεο και όχι σε φιλμ, εξαιρώντας οποιαδήποτε τεχνουργήματα δημιουργούνται στην εικόνα από τη χρήση του. Υπάρχει, λοιπόν, κόσμος που προτιμά το ελαφρύ σπάσιμο στην κίνηση από το χάσιμο της λεγόμενης κινηματογραφικής αίσθησης. Στο τέλος-τέλος και το ίδιο το F.I. ένα τεχνούργημα είναι δημιουργώντας καρέ εκεί που δεν υπάρχουν.

to judder δεν θα το περιεγραφα ως σπασιμο στη κινηση,αλλο ειναι το σπασιμο στη κινηση.Μαλλον τρεμουλιασμα ειναι σαν να εχει πιασει σεισμος την ταινια.:D

οσον αφορα την φωτεινοτητα των CRT δεν υπαρχει καμμια αδυναμια να δειξουν καμμια σκηνη απλα ειναι λιγοτερο φωτεινοι απο μερικα ψηφιακα λαμπατερ.

Last edited:
Απάντηση: Re: Για ποιο χαρακτηριστικό θα πληρώναμε παραπάνω?

to judder δεν θα το περιεγραφα ως σπασιμο στη κινηση,αλλο ειναι το σπασιμο στη κινηση.Μαλλον τρεμουλιασμα ειναι σαν να εχει πιασει σεισμος την ταινια.:D

οσον αφορα την φωτεινοτητα των CRT δεν υπαρχει καμμια αδυναμια να δειξουν καμμια σκηνη απλα ειναι λιγοτερο φωτεινοι απο μερικα ψηφιακα λαμπατερ.

Έχεις απόλυτο δίκιο Δημήτρη. Λάθος έκφραση δική μου, λόγω ώρας, προφανώς, σύνταξης του ποστ. Είναι η ώρα που παθαίνουν judder τα εγκεφαλικά κύτταρα.....:D:D

Θα πλήρωνα ευχαρίστως παραπάνω αν υπήρχε τρόπος να μου εγγυηθούν ότι δεν θα "πέσει" καθόλου η λάμπα είτε σε 100 είτε σε 300 είτε σε 1000 ώρες. ΚΑΘΟΛΟΥ όμως.

Αυτό είναι το σημαντικό για μένα.

Οταν παιδιά πέφτει η λάμπα, πάνε στράφι και τα μαύρα και τα contrast και η δυναμική των χρωμάτων και όλα....