Γιατί Χαμογελάει ο Τομ Χανκς?

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
ο τιτλος αναφερεται στο τελος της ταινιας ο Ναυαγος(Cast away).Το θυμηθηκα γιατι το επαιζε η τηλεοραση προσφατα.
Οπως ισως θυμαστε ,στο τελος ο Χανκς βρισκεται σε ενα σταυροδρομι στη μεση του πουθενα,αφου εχει παει για να παραδωσει το δεμα και δεν βρισκει κανενα,Τοτε περναει ενα αυτοκινητο,κατεβαινει μια κοπελα και τον ρωταει αν
εχει χαθει.Μετα που φευγει η κοπελα με το αυτοκινητο,ο Χανκς στεκεται εκει στο σταυροδρομι και κοιταζει δεξια κι αριστερα και προς την κατευθυνση που πηγε το αυτοκινητο και χαμογελαει αμυδρα,με το οποιο πλανο κλεινει η ταινια.
Το ερωτημα ειναι, γιατι χαμογελαει ο Χανκς ?
Να πω οτι εχω γραψει την αποψη μου στο imdb αλλα επειδη βλεπω εκει καποια διασταση αποψεων,εχω περιεργεια τι πιστευετε.

Re: γιατι χαμογελαει ο Τομ Χανκς?

ΔΙΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΛΑΤΑ ΑΝΟΙΓΜΕΝΗ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΠΛΕΟΝ. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ?

ΔΙΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΛΑΤΑ ΑΝΟΙΓΜΕΝΗ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΠΛΕΟΝ. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ?

ας γραψουν πρωτα οσοι θυμουνται το εργο και εχουν καποια γνωμη και θα γραψω την δικη μου αποψη.Να πω οτι το τελος ειναι εμφανως εντονα συμβολικο αλλα το θεμα ειναι τι θελει να πει.

Γιατι τελικα οταν ηταν ναυαγος ειχε στοχο (μια επιλογη να φυγει απο το νησι), αλλα στο σταυροδρομι "μπερδευτηκε"

να προσθεσω οτι "παιζουν " η " δεν παιζουν",αναλογα με τη γνωμη καθενος και λεπτομερειες στο ολο τελος,απο την επισκεψη στο σπιτι που αφηνει το δεμα ως το κλεισιμο, που μαλλον πολλοι ισως δεν θα θυμουνται,απλα το επισημαινω.

ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ. ΤΟ ΡΑΝΤΣΟ ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟΝ ΑΕΤΟ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΟΝΙΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΗΤΑΝ.

ΥΓ. ΤΑ ΠΕΔΙΛΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ Η ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΒΟΛΕΥ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΑ?

Last edited:

ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ. ΤΟ ΡΑΝΤΣΟ ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟΝ ΑΕΤΟ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΟΝΙΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΗΤΑΝ.

ΥΓ. ΤΑ ΠΕΔΙΛΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ Η ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΒΟΛΕΥ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΑ?

δεν ηταν ακριβως αετος ,ηταν ζωγραφισμενα φτερα που ειχε πανω στο πακετο ,το οποιο πηγε να παραδωσει.Το πακετο ηταν το μονο που δεν ειχε ανοιξει στο νησι,το οποιο σημαινει οτι ειχε μια ελπιδα να φυγει απο κει,τα φτερα συμβολιζουν ασφαλως την ελευθερια και τα ζωγραφισε στην αυτοσχεδια σχεδια που εφτιαξε για να φυγει.Η μορφονια δνε ηταν στο σπιτι,σωστα οπως λες ηταν αυτη που τον συναντησε στο δρομο,αλλα μεχρι τοτε δεν το ηξερε.Αφησε ενα μηνυμα μαζι με το πακετο που ελεγε οτι το πακετο αυτο του εσωσε τη ζωη.

λοιπον επειδη δεν προκειται για κουιζ,απλα ηθελα μερικες γνωμες και βλεπω οτι οι περισσοτεροι δεν πολυθυμουνται το εργο,να πω δυο πραγματα.

Εμενα η γνωμη μου ειναι οτι η ταινια παιζει με τις εννοιες του πεπρωμενου και της ελευθεριας που σημαινει επιλογη.
Ο Χανκς εχει μια δουλεια στη Φεντεξ που ο χρονος ειναι τεραστιας σημασιας,αλλα καταληγει σε ενα νησι χωρις καμμια αισθηση χρονου.Παει ν'αυτοκτονησει και σπαει το κλαδι και σωζεται,και μετα αλλαζει γνωμη γιατι
πιστευει οτι η μοιρα δεν τον αφησε ουτε να πεθανει οπως ηθελε.Συνεχως παραπονιεται οτι η μοιρα δεν του εδωσε επιλογη,καθοτι χαθηκε η ζωη του με την κοπελα που τα ειχε πριν την περιπετεια στο νησι.Οταν την βρισκει παλι λεει δεν επρεπε ποτε ναχε μπει σ'αυτο το αεροπλανο,ουτε καν ναχε βγει απο το αυτοκινητο.Συνεχως λεει οτι η ζωη δεν του δωσε επιλογη.
Η τελευταια σκηνη αναφερεται ακριβως σαυτο εμφανως ,με τους πολλους δρομους,δηλαδη πολλες επιλογες.

ΟΜΩΣ.Η τελευταια σεκανς μας δειχνει επιτελους οτι πισω απο το μυστηριωδες πακετο με τα φτερα που τον ενεπνευσαν στο νησι,ηταν μια ομορφη και συμπαθητικη κοπελα που εμοιαζε τελεια γιαυτον.Δεν ανοιξε ποτε το πακετο και ετσι εφτασε εκει και τυχαια την γνωρισε στο δρομο που σταματησε να τον βοηθησει.Εμφανως δηλαδη η μοιρα τον εφερε σ'αυτη την κοπελα.Αυτο το συνειδητοποει οταν βλεπει τα φτερα στο αυτοκινητο.Μετα ,κοιταζει γυρω και βλεπει οτι τωρα η ,μοιρα του δινει πολλες επιλογες,πολλοι δρομοι.Αλλα γυρναει προς τα εκει που εφυγε η κοπελα και χαμογελαει αινιγματικα.Εμενα η γνωμη μου ειναι οτι αυτο το χαμογελο σημαινει οτι συνειδητοποιει την ειρωνια,γιατι ενω εχει πολλους δρομους τωρα,εγω πιστευω οτι βλεπει οτι η μοιρα του διαλεξε αυτη τη κοπελα και θα παει εκει,ενω συνεχεια τα εβαζε με τη μοιρα του και ηθελε επιλογες,τωρα που τις εχει παλι εκει που τον πηγε η μοιρα θα παει.

Η αλλη γνωμη ειναι οτι η κοπελα απλα λειτουργησε σαν βοηθεια στη ζωη του μεσω των φτερων,ωστε να του δοθει ελευθερια αλλα δεν παιζει αλλο ρολο
και χαμογελαει επειδη απλα επιτελους εχει επιλογες.

Απάντηση: γιατι χαμογελαει ο Τομ Χανκς?

Νομίζω οτι αυτό και το φόρεστ καμπ ήταν απο τα κορυφαία του έργα, βέβαια και στο private rayan έδωσε ρεσιτάλ!

λοιπον επανερχομαι γιατι μιλουσα με ενα τεμπελη:D φιλο που βαριεται να γραψει,αλλα διαβασε το θεματακι και μου ελεγε οτι η αποψη περι του Χανκς να παρει απο πισω την ομορφονια σκαλωνει οτι δεν ξερουμε αν ειναι ελευθερη.
Οποτε να σημειωσω που δεν ειπα πιο πανω,οτι το εργο μας λεει ξεκαθαρα οτι ειναι ελευθερη διοτι στην πρωτη σκηνη η κοπελα-ονοματι Μπετινα- στελνει το επιμαχο δεμα στη Ρωσια στον συζυγο με τον οποιο ειναι προφανως εν διαστασει,ο οποιος ταχει φτιαξει με μια Ρωσιδα και ο συζυγος λεγεται Ντικ(λογοπαιγνιο γιατι στα αγγλικα σημαινει και λαλακας) που τα μαθαινουμε απο τη σιδερενια αψιδα με τα φτερα στην εισοδο του ραντσου.Στο τελος που παει ο Χανκς εχει κοψει τη σιδερια με το ονομα του πρωην συζυγου για να μας πει το εργο οτι ειναι πλεον μονη της.