ΓΙΑΤΙ ΔΕΚΤΗ ΜΕ LINUX;

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
4,923
Μια ερωτηση γενικη προς ολους:
γιατι επιδιωκουμε να παρουμε δορυφορικους δεκτες με linux; τι παραπανω προσφερουν απο:
α) ενα δεκτη τυπου Spiderbox (οχι τυχαια η αναφορα) με "δωρο"+newcamd+cccam+ οικιακο δικτυο;
β) ενα media player των 100 (πχ WD live) ;
γ)...δεν βρισκω (ή δεν ξερω)!
Εσεις που προτιμησατε linux δεκτη γιατι το κανατε; μηπως ειναι...μοδα;

Λογω ευελιξιας στο software + την υποστηριξη διαφορων ομαδων στην στην αναπτυξη του.

Απάντηση: Re: ΓΙΑΤΙ ΔΕΚΤΗ ΜΕ LINUX;

Λογω ευελιξιας στο software + την υποστηριξη διαφορων ομαδων στην στην αναπτυξη του.

Τι προσφερει αυτη η περιβοητη ευελιξια (παραμετροποιηση); οτι κι ενας "ετοιμος" δεκτης προφανως: την ευκολη θεαση (και ποιοτικη). Αρα...; Μονο για το "παιχνιδι" ολα;

Η βασική διαφορά των δεκτών Linux από τους δέκτες που έχουν το δικό τους κλειστό λογισμικό είναι η ελευθερία. Ο κώδικας είναι ανοικτός, μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει όποια αλλαγή θέλει. Φυσικά δεν έχουν όλοι τις γνώσεις για κάτι τέτοιο, αλλά αυτοί που τις έχουν, μπορούν. Σε ένα κλειστό λογισμικό δε μπορείς να παρέμβεις, αποδέχεσαι όσα σου έχει δώσει ο κατασκευαστής. Δε μιλάω για "παραμετροποίηση" αλλά για προγραμματισμό τελείως νέων δυνατοτήτων. Για παράδειγμα, εγώ πρόσθεσα στο OpenPLI τη δυνατότητα για λήψη του 7ημερου EPG της Nova όπως εκπέμπεται από το δορυφόρο για τους δέκτες Pace.

Η βασική διαφορά των δεκτών Linux από τους δέκτες που έχουν το δικό τους κλειστό λογισμικό είναι η ελευθερία. Ο κώδικας είναι ανοικτός, μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει όποια αλλαγή θέλει. Φυσικά δεν έχουν όλοι τις γνώσεις για κάτι τέτοιο, αλλά αυτοί που τις έχουν, μπορούν. Σε ένα κλειστό λογισμικό δε μπορείς να παρέμβεις, αποδέχεσαι όσα σου έχει δώσει ο κατασκευαστής. Δε μιλάω για "παραμετροποίηση" αλλά για προγραμματισμό τελείως νέων δυνατοτήτων. Για παράδειγμα, εγώ πρόσθεσα στο OpenPLI τη δυνατότητα για λήψη του 7ημερου EPG της Nova όπως εκπέμπεται από το δορυφόρο για τους δέκτες Pace.

Συνεπως μιλαμε για ενα ειδους "γκατζετακι", ολιγον ακριβοπληρωμενο; Το κακο με τους λινουξαριους, ειναι οτι οοολοι ξερουν αλλα κανεις δεν λεει τι πρεπει να κανει ο αλλος για να μαθει κι αυτος! Πολυ κλειστη κοινωνια, αν και υποψιαζομαι οτι ελαχιστοι ξερουν ΤΙ και ΠΩΣ να το κανουν (οπως εσυ πχ με το προσθετο EPG) και η συντριπτικη πλειονοτητα αγοραστων ειναι απλοι χρηστες ετοιμων (απο αλλους) ημιπρογραμματων, που ελαχιστα προσθετουν στη χρηστικοτητα του δεκτη. Κι ακομη πιο ελαχιστα, εαν οχι μηδαμινα, στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ θεασης, που ειναι και το γενικα ζητουμενο. Αλλα βεβαια (και συμφωνω) σημασια εχει το ταξιδι κι οχι ο προορισμος!

Re: Απάντηση: Re: ΓΙΑΤΙ ΔΕΚΤΗ ΜΕ LINUX;

Συνεπως μιλαμε για ενα ειδους "γκατζετακι", ολιγον ακριβοπληρωμενο; Το κακο με τους λινουξαριους, ειναι οτι οοολοι ξερουν αλλα κανεις δεν λεει τι πρεπει να κανει ο αλλος για να μαθει κι αυτος! Πολυ κλειστη κοινωνια, αν και υποψιαζομαι οτι ελαχιστοι ξερουν ΤΙ και ΠΩΣ να το κανουν (οπως εσυ πχ με το προσθετο EPG) και η συντριπτικη πλειονοτητα αγοραστων ειναι απλοι χρηστες ετοιμων (απο αλλους) ημιπρογραμματων, που ελαχιστα προσθετουν στη χρηστικοτητα του δεκτη. Κι ακομη πιο ελαχιστα, εαν οχι μηδαμινα, στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ θεασης, που ειναι και το γενικα ζητουμενο. Αλλα βεβαια (και συμφωνω) σημασια εχει το ταξιδι κι οχι ο προορισμος!

Μα δεν υπάρχει κάτι κρυφό, ο κώδικας είναι διαθέσιμος. Απλώς δε μπορείς να ασχοληθείς με αυτό αν δεν έχει κάποια εμπειρία από προγραμματισμό.

Νομίζω δε κατάλαβες ακριβώς τι εννοώ. Παράδειγμα: Μπορεί κάποιος σε ένα enigma2/linux δέκτη να φτιάξει ένα πρόσθετο που να παίζει online videos από το Youtube. Σε ένα κλειστού κώδικα δέκτη, δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν σου δώσει μία τέτοια δυνατότητα αυτός που φτιάχνει το δέκτη, έχει καλώς, αλλιώς δε μπορείς να το έχεις. Και αν youtube ή online radios έχουν πλέον οι περισσότεροι, υπάρχουν δεκάδες ειδικά plugin που κάνουν διάφορα πράγματα, είτε είναι ενδιαφέροντα είτε όχι για σένα.

Από κει και πέρα, υπερτιμημένοι είναι μόνο οι δέκτες της Dream Multimedia. Οι υπόλοιποι Linux/enigma2 δέκτες έχουν λογικές τιμές για αυτά που προσφέρουν.

Το να βασίζεται σε Linux είτε ο δορυφορικός δέκτης είτε όποιο άλλο set top box, προσωπικά το θεωρώ σαν να έχω ένα minipc στο rack.

Αλλά ναι είμαι είδη εξοικειωμένος με άλλα Linuxοειδή και αυτός είναι ο λόγος που και το θεωρώ mini pc και του φέρομαι με αυτό τον τρόπο.

Μη νομίζεις, κάποια εποχή (όχι τόσο πολύ μακριά) είχαμε Linux PCs με επεξεργαστή χειρότερο από αυτόν που φοράνε οι νέοι δέκτες.

Από την άλλη πράγματα που συνήθιζα κάποτε να κάνω, είναι πολύ πιο εύκολα σήμερα. Κάπου κάπως κάποτε είχα κάνει cross compile το flac. Μη φανταστείς δεν είχα κάνει και Interface, γραμμή εντολών μόνο. Σήμερα θα βρεις flac support σε όλους τους ‛ανήσυχους’ δέκτες.

Στα χέρια λοιπόν αρκετών κατόχων, οι δέκτες ξεπερνούν τα καθιερωμένα και γίνονται ένα πραγματικό πολύ εργαλείο για διάφορες ανάγκες.

Μια ερωτηση γενικη προς ολους:
γιατι επιδιωκουμε να παρουμε δορυφορικους δεκτες με linux; τι παραπανω προσφερουν

Γιατι στους πιο πολλους αρεσει το μπανιστηρι

Last edited by a moderator:

Τι προσφερει αυτη η περιβοητη ευελιξια (παραμετροποιηση); οτι κι ενας "ετοιμος" δεκτης προφανως: την ευκολη θεαση (και ποιοτικη). Αρα...; Μονο για το "παιχνιδι" ολα;
Νομίζω ότι ο φίλος malakudi με την αναφορά που έκανε ήταν σαφέστατος. Τώρα αν ρωτάς για άλλα πράγματα με ένα googlάρισμα, και λίγο διάβασμα τα έχεις όλα φάτσα κάρτα. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Τώρα υπάρχουν χρήστες που αγοράζουν και τους αρέσει να σκαλίζουν, και χρήστες που αγοράζουν και απλά χαίρονται την θέαση από τους δέκτες τους και δεν γαργαλάνε τίποτα. Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι λόγο κακής πληροφορήσεως κάποιον, Οι δέκτες linux είναι μόνο για μπανιστήρι όπως λέει και ο φίλος ποιο πάνω και ότι άλλο συνεπάγεται από αυτό. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.
Γνώμη μου πάντα.

Οι καλύτεροι μπανιστηρτζίδες δέκτες είναι μη Linux πάντως ... Με "δωράκια", "αλλήθωρα" tuner κτλ κτλ

Γιατι στους πιο πολλους αρεσει το μπανιστηρι

Οχι, διαφωνω καθετα! Αν ηταν για "ματι' μονον, υπαρχουν ετοιμοι σερβερς που χωρις κουραση σε ...ξεθαμπωνουν.
Τελικα, συμπεραινω οτι οι πιο πολλοι προτιμουν λινουξ λογω της ευελιξιας που προσφερουν και, δεδομενου οτι αρκετοι δεν επαναπαυονται στις στανταρ ρυθμισεις, για το ενδιαφερον "παιξιμο" που κανουν μαζι του - δηλ η αιωνια και ευλογημενη περιεργεια και αναζητηση!

Στους κλειστου τύπου δέκτες μόνο βλέπεις,με καλή ή καλύτερη εικόνα. Ενώ στους λίνουξ ασχολείσαι γιατί είναι το χόμπι και όχι απλά το να δεις ένα κανάλι.

Στους κλειστου τύπου δέκτες μόνο βλέπεις,με καλή ή καλύτερη εικόνα. Ενώ στους λίνουξ ασχολείσαι γιατί είναι το χόμπι και όχι απλά το να δεις ένα κανάλι.
Ναι ετσι ειναι πλακα εκανα..ΘΥΜΑΜΑΙ πριν πολλα χρονια οταν ειχα προτοπαρει το παππου.......εκει να δεις ασχολια

Μια ερωτηση γενικη προς ολους:γιατι επιδιωκουμε να παρουμε δορυφορικους δεκτες με linux; τι παραπανω προσφερουν απο:α) ενα δεκτη τυπου Spiderbox (οχι τυχαια η αναφορα) με "δωρο"+newcamd+cccam+ οικιακο δικτυο;β) ενα media player των 100 (πχ WD live) ;γ)...δεν βρισκω (ή δεν ξερω)!Εσεις που προτιμησατε linux δεκτη γιατι το κανατε; μηπως ειναι...μοδα;
αγαπητέ file.i δεχτές αυτοί απευθύνονται σε όσους έχουν πολλές γνώσεις από υπολογιστή...και για όσους είναι χομπίστες και θέλουν να ασχολούνται...αργόσχολους..

παντως οσοι ασχολουνται και γνωριζουν απο linux ειναι κλειστη κοινωνια και δεν βοηθαν.Εγω ξερω τι τραβαω απο Δεκεμβριο2011 που ζηταω βοηθεια και τι Ελαχιστα (βλεπε τιποτα) μου εδωσαν.Αν ρωτησω με ΠΜ για satan key updater ακραν του ταφου σιωπη(βλεπε κλειστη κοινωνια)ευχαριστω Γιαννης

Είσαι τουλάχιστον υπερβολικός. Συμμετέχω και παρακολουθώ αρκετά fora που ασχολούνται με δορυφορικά και δεν υπάρχει ένα που να μην έχεις κάνει ουκ ολίγες ερωτήσεις και πολλά παιδιά ευχαρίστως σου έχουν απαντήσει...

Re: Απάντηση: ΓΙΑΤΙ ΔΕΚΤΗ ΜΕ LINUX;

απο σενα φιλε μου να εισαι καλα δεν εχω παραπονο αλλα θα εχεις δει οτι ενω λεω παιδια ειμαι ασχετος με αντιμετωπιζουν σαν να ειμαι γνωστης και αναγκαζομαι να κανω 3 και 4 ποστ για το ιδιο θεμα για να καταλαβω.Εξαλου 3 ειστε τα ατομα που με ανεχεστε και μου απαντατε.Και τι νομιζεις οτι εμαθα σε τοσους μηνες?3 αντε 4 με το ζορι πραγματακια.Σ ενα φορουμ ρωτησα για μη linuξατους δεκτες και ειδες πως μου απαντησαν.Κι μια ερωτηση εβαλα το sat angel updater αυτο ειναι συμβατο με το sat dream gr image?ευχαριστω

παντως οσοι ασχολουνται και γνωριζουν απο linux ειναι κλειστη κοινωνια και δεν βοηθαν.Εγω ξερω τι τραβαω απο Δεκεμβριο2011 που ζηταω βοηθεια και τι Ελαχιστα (βλεπε τιποτα) μου εδωσαν.Αν ρωτησω με ΠΜ για satan key updater ακραν του ταφου σιωπη(βλεπε κλειστη κοινωνια)ευχαριστω Γιαννης

Νομίζω πως είσαι τουλάχιστον αχάριστος (και όχι απλά υπερβολικός που είπε ο φίλος Σεραφείμ) ακούγοντάς σε να εκφράζεσαι έτσι (ειδικά εσύ). Έχεις κάνει άπειρες ερωτήσεις και έχεις πάρει ισάριθμες απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις που έχεις κάνει σε ένα τουλάχιστον φόρουμ που παρακολουθώ. Και όσα παιδιά σου απαντήσαμε το κάναμε με μεγάλη ευχαρίστηση χωρίς να σου κρύψουμε τίποτα όπως κατηγορείς απερίφραστα. Και μη νομίζεις ότι επειδή συμμετέχουμε σε ένα φόρουμ που αφορά το hobby μας είμαστε και παντογνώστες ή ξέρουμε να διαβάζουμε μέσω τηλεπάθειας το βαθμό γνώσης του καθενός που έχει ένα πρόβλημα ή μια απορία. Όποιος γνωρίζει κάτι από την εμπειρία του απαντάει. Και να φανταστείς ότι η Ελληνική κοινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με τα δορυφορικά (αν και πολυδιασπασμένη) είναι από τις πλέον ενεργές και δεκτικές σε νέα μέλη (που να πας στα μεγάλα fora του εξωτερικού όπου η πόρτα και το ban πάει σύννεφο για ΠΜ σαν αυτά που λες ότι κάνεις εσύ). Μέσα από την ενασχόλησή μας με τους συγκεκριμένους δέκτες μάθαμε πέντε πράγματα και αυτά σε μεγάλο βάθος χρόνου και απλά κάποιους ανθρώπους μας αρέσει να μεταδίδουμε ό,τι έχουμε μάθει και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον (γι' αυτό υπάρχουν τα fora). Αν εσύ θεωρείς ότι αγοράζοντας ένα έξειδικευμένο δέκτη (που προφανώς άκουσες ότι κάνει παπάδες γι' αυτό και τον αγόρασες) πήρες μια συσκευή τύπου ψυγείου που τη βάζεις στην πρίζα και δουλεύει έκανες μεγάλο λάθος. Όλα τα Ελληνικά fora έχουν οδηγούς για αρχάριους για τα πάντα γύρω από τους δέκτες linux και πρώτα ξεκινάμε από εκεί ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ και ΕΠΕΙΤΑ ξεκινάμε τις ερωτήσεις και τα παράπονα. Δε θα βρεις όμως οδηγούς για παράνομη θέαση καναλιών. Εάν αυτό είναι το ζητούμενό σου και πάλι έχεις κάνει μεγάλο λάθος. Και μην περιμένεις κανένας διαχειριστής ή moderator να σου λύσει τέτοιες απορίες διακινδυνεύοντας την υπόσταση του forum και πιθανόν και τη δική του ελευθερία για να μπορείς εσύ να βλέπεις αγώνες, ταινίες και τσόντες παράνομα.

Και για το παλικάρι που έχει απορία γιατί να προτιμήσουμε δέκτες linux. Οι δέκτες linux (με πρωτοπόρους τους Dreambox) όταν πρωτοβγήκαν κάνανε πράγματα που οι άλλοι ούτε να τα ονειρευτούν δεν μπορούσαν. Να ξεκινήσω με τις απεριόριστες λίστες καναλιών και αγαπημένων, με τις ξεκλείδωτες εγγραφές, με τη μεταφορά των εγγραφών στο PC, με το streaming της εικόνας τους στον υπολογιστή, με τις εγγραφές στο σκληρό του υπολογιστή, με τις απεριόριστες δικτυακές δυνατότητες, τη σύνδεση με το web, το κατέβασμα υποτίτλων σε ταινία που παίζει την ίδια στιγμή από το δορυφόρο ή το σκληρό, τις απεριόριστες δυνατότητες configuration της εγκατάστασής μας στην ταράτσα (μοτέρ diseq, USALS, positioner, diseq 1.1, πολλαπλά LNB και συνδυασμός όλων αυτών), με την τακτικότατη υποστήριξη από πλευράς πληθώρας ομάδων ανάπτυξης λογισμικού, με τη δυνατότητα multiboot λογισμικών σε ένα απλό usb memory stick, τη δυνατότητα εμφάνισης picons, τη δυνατότητα να φορτώνω, επεξεργάζομαι και σώνω settings και αγαπημένων από και προς τον υπολογιστή κατά βούληση; Και πολλά άλλα πράγματα μεταξύ των οποίων και πολλά παράνομα όπως το card sharing. Πράγματα που κάποια (όχι ακόμα όλα) φαντάζουν ως δεδομένα για τους δέκτες με κλειστό λογισμικό σήμερα, ξεκίνησαν από τους δέκτες linux. Και το όριο των δεκτών με ανοιχτό λογισμικό όπως είναι το linux είναι τα όρια της φαντασίας του κάθε developer ανοικτού λογισμικού.

...και πρώτα ξεκινάμε από εκεί ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ και ΕΠΕΙΤΑ ξεκινάμε τις ερωτήσεις και τα παράπονα.

Αυτό νομίζω τα λέει όλα...θα σου δείξω φίλε μου πως κολυμπάνε, αλλά πρέπει να κουνάς κι εσύ τα χέρια σου , αλλιώς θα βουλιάξεις. Η όποια βοήθεια προσφέρουν οι διάφοροι φίλοι στα φορα είναι σε σημεία που κάποιος κολλάει ή αντιμετωπίζει δυσκολία. Πολλοί όμως κάνου ερωτήσεις του τύπου "αγόρασα τον Vu Ultimo (σ.σ. δέκτης υψηλής τιμής και άπειρων δυνατοτήτων) τί να κάνω τώρα?"......Ποιά μπορέι να έιναι η απαντηση σ' αυτό? Ή το Satan key updater που ανέφερε ο φίλος πιο πάνω, ήδη απαντήθηκε και αναφέρθηκε όσο προσεκτικά και ευγενικά γίνεται, ότι αυτά με τα κλειδιά κλπ έχουν πια πεθάνει και δεν ασχολέιται κανείς μ' αυτά....και πάλι όμως συνεχίζει να ρωτάει το ίδιο και το ίδιο πράγμα και μετά να διαμαρτύρεται κιόλας ότι δεν έχει βοήθεια.

Και μετά από όλο το κλάμα περί "κλειστής ομάδας" που δε βοηθάει, πας και αγοράζεις δέκτη Dreambox....τί πιο "κλειστό" πλέον από τους dreambox??? Συντηρείς αυτό για το οποίο διαμαρτύρεσαι!!!