εγώ θα πρόσθετα γιατί λέει σε μερικές γραμμές ότι οι άλλοι δεν μπορούν να πουν σε ολόκληρα βιβλία.
Αυτον το Ζαρατουστρα 40 χρονια τον κοιταζω στο ραφι κι ακομη δεν τον "πλησιασα" - σα να φοβαμαι καμια "ανατροπη". Μαλλον ομως ηρθε ο καιρος...
το αστείο πάντως της υπόθεσης είναι οτι αυτή τη περίοδο άκουγα πολύ Wagner στο youtube και ξαφνικά μου πέταξε βίντεο για το Νίτσε.Προσωπικά έχοντας την τύχη να μπορώ να τον διαβάζω στο πρωτότυπο, διαβάζω Νίτσε για το στυλ, ίσως ο μεγαλύτερος στυλίστας της Γερμανικής γλώσσας μετά τον Γκέτε. Η πρόζα του είναι πραγματικά συναρπαστική. Για το περιεχόμενο: Έχω τις αντιρρήσεις μου, θεωρώ ότι ο Νίτσε ανοίγει μια πόρτα, πίσω από την οποία ανοίγονται πολλοί δρόμοι και κάποιοι από αυτούς οδηγούν στο χαμό και όχι μόνο από παρανόηση.
Καλά αυτό μπορείς να το βρεις και στην ποίηση..
Το ζητούμενο με το όλο θέμα είναι ποιος είναι διατεθειμένος να αγνοήσει το υπάρχον ''θεσμοτεθημένο'' αξιακό σύστημα,να το αγνοήσει ή ακόμα ακόμα να το ανατρέψει.
Γιατί κακά τα ψέμματα,αν αποφασίσει κάποιος ανυποψίαστος να διαβάσει Νίτσε και θελήσει να βάλει στοιχεία του στον τρόπο σκέψης του, τότε θα πρέπει πάρει μια εικονική βαριοπούλα,να καταστρέψει τα πάντα γύρω του και να τα ξαναχτίσει από την αρχή. Σε πνευματικο επίπεδο πάντα.
Και είμαστε τόσο κουρασμένοι για κάτι τέτοιο...Άσε που τα αντισώματά μας έχουν εξασθενήσει από τις 65αρες oled.
Σε προσωπικο επίπεδο προτιμώ να κάνω χάζι τους νεοέλληνες που μας προτρέπουν να ξυπνήσουμε και να συμπεριφερθούμε σαν τους αρχαίους ημών προγόνους που πολέμησαν γενναία για να κάνουμε εμείς Πάσχα ,αψηφώντας κάθε μορφή πανδημίας.
Την έπιασες την αντίθεση θέλω να πιστεύω...Έχει να κάνει με το αξιακό σύστημα..Τι να μας πει και ο Νίτσε.
Για να διαφωνήσεις με κάτι θα πρέπει να έχεις πρωτίστως ασχοληθεί με αυτό...Εγώ πχ δεν νιώθω ικανός να έχω άποψη για τα βιβλία της Χρυσηίδας Δημουλίδου γιατί δεν έχω διαβάσει ούτε παράγραφο..Για Σπάιντερμαν ρώτα με ότι θες,το έχω πάρει από την αρχή, ξέρεις τότε που κυκλοφορούσε με ασπρόμαυρες ιστορίες.Το πρόβλημα είναι οτι ξέρουμε σε ποιους δεν θα αρέσει ο Νίτσε , ποιοι θα τον βαριόντουσαν,
ξέρουμε ποιοι θα διαφωνήσουν με αυτά που γράφει ο Νίτσε .
Αυτοί όμως θα έπρεπε να τον διαβάσουν πρώτοι. Θα έπρεπε να ανοίξουμε ένα άλλο θέμα.
όχι γιατί διαβάζουμε νίστσε, αλλα γιατί πρέπει κάποιος να διαβάσει Νίτσε.
Kαι δεν μιλάμε για βαριά φιλοσοφικα , για θρησκείες και υπαρξιακά...
Μιλάμε για τη καθημερινότητα του μέσου Έλληνα.
Το πρόβλημα είναι οτι ξέρουμε σε ποιους δεν θα αρέσει ο Νίτσε , ποιοι θα τον βαριόντουσαν,
ξέρουμε ποιοι θα διαφωνήσουν με αυτά που γράφει ο Νίτσε ......
Το είπε αυτό ο Νίτσε, ότι η διαφορά της σημερινής κοινωνίας είναι ότι έβαλε τον φιλόσοφο στο περιθώριο σε αντίθεση με την αρχαία όπου ήταν το επίκεντρο....
Σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω ότι τα βιπεράκια είναι αυτά που καθορίζουν πλέον την μοίρα μας και όχι οι μεγάλοι και τρανοί φιλόσοφοι.![]()
Χρήστο ειλικρινά...Έχωσαν δυο φορές τον Κολοκοτρώνη στο μπουντρούμι και πέταξαν τον Ανδρούτσο από την Ακρόπολη, πιστεύεις ότι δεν θα το ξανάδιναν;Το είπε αυτό ο Νίτσε, ότι η διαφορά της σημερινής κοινωνίας είναι ότι έβαλε τον φιλόσοφο στο περιθώριο σε αντίθεση με την αρχαία όπου ήταν το επίκεντρο.
Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος για αυτό. Ότι έχει δηλαδή αλλάξει κάτι τόσο πολύ.
Εξάλλου βιολογικά συνεχίζουμε να είμαστε το ίδιο, οι (νοητικές/ψυχικές) δυνατότητες μας οι ίδιες και μόνο οι ψευδεσθήσεις έχουν αλλάξει.
Η ψυχανάλυση δεν είναι μικρό αντίβαρο στους τρανούς φιλοσόφους, ούτε ποτέ οι μεγάλοι φιλόσοφοι ¨απασχολούσαν" τόσο πολύ τον πληθυσμό.
Πάντως το κώνειο στον Σωκράτη δεν θα το δίνανε σήμερα.
Και ας κάνουν θραύση τα βίπερ.
Εγώ δεν θαυμάζω τους φιλοσόφους,θαυμάζω όμως τους ποιητές..Που σε λίγες αραδες μου ξεριζώνουν κάθε αμφιβολία..Θαυμάζω επίσης τους καλούς Σαμαρείτες και γενικά την ανιδιοτέλεια.Συμφωνώ απολύτως Σπύρο μου!
Με αυτά που εσύ λες.
Όπως είπα, θαυμάζω τους φιλοσόφους και δεν υποτιμώ καθόλου το έργο τους.
Απλά μου κάθονται στο λαιμό τα "σηκωμένα φρύδια" όπως πολύ εύστοχα το περιέγραψες!
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.