Γιατί ο τόσο κακός και δυνατός ήχος στα νυχτερινά κέντρα/clubs κτλ?

Για μένα, το #1 πρόβλημα στα κλαμπ είναι ο ίδιος ο χώρος και το πεδίο (το ηχητικό).

Φανταστείτε έναν κινηματογράφο με εκατοντάδες λαμπάκια μέσα , 2-3 φωτιστικά αναμμένα
λευκούς τοίχους και τζαμαρίες παντού.

Αρκετά πιο μετά είναι τα ίδια τα ηχεία[SUP]1[/SUP], η τοποθέτηση , οι ενισχυτές, τα υπόλοιπα μηχανήματα,
τα DSP[SUP]2[/SUP], οι "μάστορες" [SUP]3[/SUP] / Dj , τα καλώδια , τα mp3 κτλ κτλ
Δεν είναι τυχαίο που τα καλύτερα ως προς τον ήχο κλάμπ είναι τα πιο λιτά σε αρχιτεκτονική και διακόσμιση.

1: Προσωπικά λατρεύω των ήχο των PA. Στην κατηγορία του χιλιάρικου+/μονάδα υπάρχουν εξαιρετικά PA ηχεία.
Δυστυχώς σχεδόν μονίμως βλέπουμε να τα δουλεύουν στα μαγαζιά σε πολύ πιο ψηλές εντάσεις και μεγαλύτερους χώρους από τις δυνατότητές τους.
Αντίστοιχα καλά consumer ηχεία που σπίτι μας ακούγονται ικανοποιητικά, τα βλέπουμε σε μπαράκια ή καφετέριες
και δεν πιστεύουμε το πόσο χάλια είναι αυτό που ακούμε.

2: Μια ψηφιακή διόρθωση μπορεί να λειτουργίσει ευεργετικά μέχρι ενός σημείου... αλλά σε τόσο μεγάλους χώρους και σε τέτοιες εντάσεις
δεν μπορούν να γίνουν θαύματα από το πουθενά.
Πρώτα ασχολείσαι με την ακουστική περιποίηση του χώρου και με την τοποθέτηση και μετά ψάχνεις να δεις τι μπορείς
να κάνεις με τα φίλτρα.

3: Μιλάω μόνο για κλαμπ ηλεκτονικής μουσικής, όχι για μουσικές σκηνές που θέλουν ηχολήπτες.

Για μένα όσο και να μην μου αρέσει , στεγνά επαγγελματικά,
καλά κάνουν και δεν ασχολούνται σοβαρά με τον ήχο.
Τα μαγαζιά της νύχτας έχουν μια ιδιαιτερότητα.
Ειναι ίσως ο πιο άδικος επιχειρηματικός τομέας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Δεν παίζει κανένα ρόλο το τι θα κάνεις επί της ουσίας.
Τα φρου-φρου και τα αρώματα (δημόσιες σχέσεις, κύκλος) παίζουν το μοναδικό ρόλο στο να πιάσει ένα μαγαζί ή ενα event.
Πολύ μετά έρχεται το μαγαζί αρχιτεκτονικά , τα ποτά, η μουσική και πάρα πολύ πίσω ο ήχος.

Υπάρχει λύση αλλά κοστίζει πολύ... και πιάνει χώρο.
Μεγαλύτερες συστοιχίες ηχείων/line arrays.
Τα επιπλέον dB έτσι έρχονται χωρίς τσίτωμα.
Η κάλυψη χώρου έτσι γίνεται, όχι με μεγαλύτερες εντάσεις.
Γνωστά πράγματα αλλά ποιός πληρώνει...

Re: Απάντηση: Re: Γιατί ο τόσο κακός και δυνατός ήχος στα νυχτερινά κέντρα/clubs κτλ?

Καλή σας μέρα κύριοι, ως νέο μέλος επιτρέψατέ μου να συμπληρώσω -για να ρίξω και λαδάκι στην φωτιά- ότι κλείσανε και τα μουσικά σχολεία... Προσωπικά έχω ξεχάσει πότε έκανα μουσική (πρέπει νά' ναι 40 χρόνια... Γ' γυμνασίου...). Τι περιμένετε από ένα κράτος-ανδρείκελο; Σαφώς κι έχει δίκιο ο κ. Μπαρτζώκας! Όταν δίνεις περιττώματα αντί κουλτούρας σε κοινωνία και νεολαία, κατ' αρχήν είσαι εσύ κατά 99% υπεύθυνος κι όχι ο κοσμάκης. Το θλιβερό επίπεδο ήχου του clubbing, συνεπακόλουθα δε και της σχεδόν κάθε ηχορρύπανσης σε όλα σχεδόν τα επίπεδα εκδηλώσεων, είναι απλά εποικοδόμημα... Κάτι σαν Κολοσσαίο vs Επίδαυρος, θα έλεγα...

Στα club το μονο που ενδιαφερει τον ιδιοκτητη ειναι η ενταση, οσο δυνατοτερα τοσο το "καλυτερο".
Φυσικα το να παιξεις σωστα σε τρελές στάθμες δεν ειναι ευκολο και ετσι καταληγουν οι θαμωνες να εχουν συνεχες βουισμα στα αυτια φευγοντας απο το club.
Οταν εβγαινα (παλια...) ειχα αυτο το βουισμα στα αυτια μου για ωρες, καμια φορα ακομα και το επομενο πρωι.
Τα μόνα club που θυμαμαι οτι ειχαν σωστο δυνατο ηχο χωρις... "παρενέργειες" ηταν του Τσιλιχρηστου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γιατί ο τόσο κακός και δυνατός ήχος στα νυχτερινά κέντρα/

Καλή σας μέρα κύριοι, ως νέο μέλος επιτρέψατέ μου να συμπληρώσω -για να ρίξω και λαδάκι στην φωτιά- ότι κλείσανε και τα μουσικά σχολεία... Προσωπικά έχω ξεχάσει πότε έκανα μουσική (πρέπει νά' ναι 40 χρόνια... Γ' γυμνασίου...). Τι περιμένετε από ένα κράτος-ανδρείκελο; Σαφώς κι έχει δίκιο ο κ. Μπαρτζώκας! Όταν δίνεις περιττώματα αντί κουλτούρας σε κοινωνία και νεολαία, κατ' αρχήν είσαι εσύ κατά 99% υπεύθυνος κι όχι ο κοσμάκης. Το θλιβερό επίπεδο ήχου του clubbing, συνεπακόλουθα δε και της σχεδόν κάθε ηχορρύπανσης σε όλα σχεδόν τα επίπεδα εκδηλώσεων, είναι απλά εποικοδόμημα... Κάτι σαν Κολοσσαίο vs Επίδαυρος, θα έλεγα...
+1000 για το κράτος ανδρείκελων!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γιατί ο τόσο κακός και δυνατός ήχος στα νυχτερινά κέντρα/

Γεια σου Σταύρο!!! Πόσο δικιο έχεις!!! Περιττό να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Λ.Σ.
Γεια σου, Λουκά! Στις 16 Φεβρουαρίου (Σάββατο, 20:00), παίζουμε στο δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης.
Μην το χάσεις! ;)

Συμφωνω , και με το Σταυρο εννοειται κ με το Λουκα!
Ετσι οπως βαδιζουμε...!
Μάλιστα...μίλησε και ο...προδότης του αναλογικού ήχου! :aetsch::aetsch::aetsch:
Εχμμμ...πότε θα κανονίσουμε μια ακρόαση; :music-smiley-004:
Επίσης, η παραπάνω πρόσκληση ισχύει και για εσένα! ;)

...Σαφώς κι έχει δίκιο ο κ. Μπαρτζώκας...
Παρακαλώ..."σκέτο" Σταύρος! -bye-
(στο επώνυμο, το "ω" είναι..."ο"! :p )

Ας μείνουμε στο τεχνικό μέρος του θέματος καλύτερα..

Η ίδια φασαρία σε μπουζουκλερί και κλάμπ υπήρχε και πριν 30 χρόνια, τότε
που όλα "έμοιαζαν ρόδινα"...

Ας μείνουμε στο τεχνικό μέρος του θέματος καλύτερα..

Η ίδια φασαρία σε μπουζουκλερί και κλάμπ υπήρχε και πριν 30 χρόνια, τότε
που όλα "έμοιαζαν ρόδινα"...
Ακριβώς!!! έμοιαζαν, δεν ήταν.
Σε κάποιες άλλες χώρες πχ το Μπαλέτο Κάρμεν, μεταγραφή του Σεντρίν, είχε ξεπουλήσει στο Μπολσόι πριν την έναρξη και δεν υπήρχαν εισιτήρια για μεγάλο διάστημα. Λ.Σ.

Eδώ μέσα είμαστε η μειοψηφία, μη το ξεχνάμε αυτό κύριοι. Το κακό είναι ότι γουστάρουμε και εμείς να πηγαίνουμε και για κανένα ποτάκι μετά μουσικής. Σε ότι έχει να κάνει με την παιδεία, συμφωνώ απόλυτα με τους φίλους πιο πάνω.

Φεύγω από το θέμα ελάχιστα και προσθέτω (κάτι που το έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές), την κακή ποιότητα ήχου ακόμη και των ραδιοφωνικών σταθμών. Ας μην αναφέρω τα γνωστά κακά (playlist-ευνουχισμός), θεωρώ αδιανόητη όλη αυτή τη συμπίεση που ακούμε. Έλεος.

Από όπου και να το πιάσεις το θέμα ήχου που ''προσφέρεται'', πονάνε τα αυτιά σου.

Στα club το μονο που ενδιαφερει τον ιδιοκτητη ειναι η ενταση, οσο δυνατοτερα τοσο το "καλυτερο".
Φυσικα το να παιξεις σωστα σε τρελές στάθμες δεν ειναι ευκολο και ετσι καταληγουν οι θαμωνες να εχουν συνεχες βουισμα στα αυτια φευγοντας απο το club.
Οταν εβγαινα (παλια...) ειχα αυτο το βουισμα στα αυτια μου για ωρες, καμια φορα ακομα και το επομενο πρωι.
Τα μόνα club που θυμαμαι οτι ειχαν σωστο δυνατο ηχο χωρις... "παρενέργειες" ηταν του Τσιλιχρηστου.

Δούλευα σε μαγαζιά του Τσιλι και συμφωνώ σε ένα μεγάλο βαθμό. (αν και ιδιαίτερα σε κλειστά μαγαζιά ο ήχος εξαρταται κατά πολύ και από... τον αριθμό των πελατών.)
Και κάτι ακόμα: τον ήχο στα μαγαζιά του Τσιλιχρήστου τον είχε αναλάβει ένας από εδώ μέσα...

Δούλευα σε μαγαζιά του Τσιλι και συμφωνώ σε ένα μεγάλο βαθμό. (αν και ιδιαίτερα σε κλειστά μαγαζιά ο ήχος εξαρταται κατά πολύ και από... τον αριθμό των πελατών.)
Και κάτι ακόμα: τον ήχο στα μαγαζιά του Τσιλιχρήστου τον είχε αναλάβει ένας από εδώ μέσα...

Ενδιαφερον θα ειχε ο κυριος που ειχε αναλαβει οπως λες τα μαγαζια του Τσιλιχρηστου να μας ελεγε περισσοτερες λεπτομεριες για την εγκατασταση , αν θελει φυσικα ..

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που συνοψίζει εν ολίγοις όσα είπαμε εδώ μέσα.

Μουσική και Θόρυβος. Πιστότητα Ήχου

Ευχαριστουμε για το αρθρο :-)

Δυστυχως ή ευτυχως,τον τελευταιο καιρο παρευρισκομαι τουλαχιστον 2 φορες την εβδομαδα (Παρ-Σαβ.),σε νυχτερινα μαγαζια,και κυριως σε ενα συγκεκριμενο bar οπου ειναι μικρο και ο ηχος πολυ δυνατος,σκληρος και πολυ κουραστικος.

Λεω παραπανω δυστυχως ή ευτυχως,διοτι απο τη μια βγαινω σα νεος με την παρεα μου εκει,αλλα απο την αλλη φοβαμαι οτι θα υποβαθμισω την ακοη μου αργα ή γρηγορα.
Ειναι χαρακτηριστικο οτι απο το προηγουμενο Σαββατο που ειχα ξαναβγει,οι εμβοες στα αυτια μου εξαφανιστηκαν εντελως την Πεμπτη...Εχω και το χομπι να ακουω μουσικη με ακουστικα,αλλα ολη την εβδομαδα ακουσα ελαχιστα,και σε χαμηλη ενταση.Το ενδιαφερον μου για τη μουσικη,τον καλο ηχο,και τα καλα ακουστικα ειναι ενας ακομη λογος που θα στενοχωρηθω αν υποβιβασω την ακοη μου λογω των bar.Αλλα απο την αλλη η παρεα μου και η κοπελα αρεσκεται στο συγκεκριμενο bar,καθως και σε αλλα παρομοια,και δε μπορω να μην ακολουθω και γω οταν βγαινουμε.Καποιες φορες τους εχω πεισει να κανουμε κατι εναλλακτικο,αλλα συνηθως βγαινουν εκει και δε μπορω να μην παω και'γω για ενα ποτακι...

Παντως επειδη παλι τον τελευταιο καιρο εχω παει και σε αρκετα μαγαζια εδω στο Ηρακλειο στην Κρητη που μενω,βλεπω οτι το φαινομενο ειναι πραγματικα Universal...σε ολα πραγματικα ο ηχος ειναι σκ$#α.
Εκτος αυτων που εχουμε πει,κατι αλλο που πιστευω πραγματικα οτι επιδεινωνει ακομα περισσοτερο την κατασταση (και νομιζω το εχω ξαναπει εδω),ειναι οτι οι Dj με τον καιρο υποβιβαζουν την ακοη τους σε αυτο το περιβαλλον,και αναγκαζονται λοιπον ολο και περισσοτερο να ανεβαζουν ενταση,πριμα κτλ για να αντισταθμισουν την απωλεια ακοης που επερχεται με τα χρονια,χειροτερευοντας περισσοτερο την κατασταση.
Παρατηρησα πχ οτι σε συγκεκριμενο μπαρ πριν 1.5-2 χρονια ο ηχος δεν ηταν τοσο τραγικος Σαββατο που πηγαινα,αλλα τωρα εχει γινει πολυ χαλια,και πιστευω οτι ρολο παιζει σιγουρα και το παραπανω.

Τελοσπαντων...αραγε με δυο φορες την εβδομαδα που εκτιθεμαι σε τετοιο περιβαλλον για τουλαχιστον 4-5 ωρες συνεχομενα,ποσο κακο μπορει να μου κανει?Ειναι καποιος ειδικος να μας πει μια γνωμη,καποιος γιατρος?

δυστυχως το προβλημα αυτο το εχω κι εγω, η μουσικη παιζει τοσο δυνατα που θελω 2 μερες για να ξανακουσω νορμαλ.

Η λύση είναι: ωτοασπίδες. Πλέον σε οποιοδήποτε gig πάω, φοράω ωτοασπίδες εκτός αν έχω πάει πολλές φορές στο μαγαζί και ξέρω ότι ο ήχος είναι καλός. Οι εντάσεις πια είναι τόσο δυνατές που ακόμα και με ωτοασπίδες δυνατά ακούς.

Πάντα έτσι ήταν ο ήχος στα μαγαζιά, απλά παλιά 'γινόμασταν' (και σχετικά γρήγορα) εύκολα, ο σκοπός της παραμονής μας εκεί ήταν κάθε άλλος από το να ακούσουμε μουσική οπότε και δεν μας πείραζε. Εγραψε ο φίλος για τα μπαρ στο Ηράκλειο Κρήτης και ανατρίχιασα (με την καλή έννοια)...πριν 23 χρόνια που πρωτοβρέθηκα εκεί για να ξεκινήσω τις σπουδές μου, όλα και όλα ήταν 4-5 μπαράκια, στα 2-3 θα μπορούσε να πεις ότι ήταν και χαλαρός ο ήχος και τα ακούσματα αλλά μέσα σε μια πενταετία έγινε το έλα να δεις και όχι να ακούσεις...ξεκινώντας από το 'Λιόγερμα' πίσω από την Αστόρια.... Βέβαια για τα φοιτητάκια ήταν η καλύτερη μας. Και δεν νομίζω ότι πάθαμε τίποτα πέρα από του ότι από το overdose τώρα πια δεν θέλω ούτε από έξω να περάσω, δεν μπορώ ούτε δευτερόλεπτο, όχι μόνο τη μουσική αλλά και όλο το setup...γέρασα; από τα 40 μου; μπορεί, τι να πω, αν και νομίζω απλά άλλαξαν τα γούστα.

Απάντηση: Re: Γιατί ο τόσο κακός και δυνατός ήχος στα νυχτερινά κέντρα/clubs κτλ?

...οι Dj με τον καιρο υποβιβαζουν την ακοη τους σε αυτο το περιβαλλον,και αναγκαζονται λοιπον ολο και περισσοτερο να ανεβαζουν ενταση,πριμα κτλ για να αντισταθμισουν την απωλεια ακοης...

Και πολλοί μουσικοί, επίσης! :frown: