Γιατί όχι compact φωτογραφική για video λήψεις?

Παραγγέλθηκε από Adorama! :proud: Ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια που μου δώσατε, ιδιαιτέρως δε τον Ορέστη και το Βλάση. :gossip: Τη τελευταία στιγμή άλλαξα τη κάρτα μνήμης με μεγαλύτερη SanDisk 16 Gb SD Extreme III (με απωθεί το να αλλάζω κάθε τόσο κάρτα, προτιμώ το download στο PC, μετά delete στην SDHC και συνεχίζουμε...). Η τυπική μεγίστη απαίτηση για video είναι από όσο είδα γύρω στα 17 Mbps. H Ultra II νομίζω πως είναι 15Mbps. Πιθανολογώ πως θα παίζει καλά και η Ultra II. Ίσως φανεί κάποια αδυναμία μόνο σε έντονη ροή πληροφορίας (γρήγορα πλάνα). Φυσικά για φωτογραφία δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με 4fps. Αναμένομε :sleep: .
 
Με γειά!

Πες μας εντυπώσεις μόλις την παραλάβεις γιατί με βλέπω να την παίρνω κι εγώ από βδομάδα!

Κυριώς κριτική για το βίντεο θα ήθελα να μάθω. Αν και δε σε βλέπω να μπαίνεις σε διαδικασία μοντάζ άμεσα,ε; Αυτό που με προβληματίζει είναι η χρονοβόρα διαδικασία της μετατροπής του 30p σήματος σε 25p για να μπονταριστεί με άλλο PAL υλικό.

Αν βέβαια τα βίντεό σου είναι όλα από την SX1 δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Μόνο όταν θα ψήσεις το δισκάκι και θα θέλεις να μπορεί να παιχτεί και σε ευρωπαϊκά DVD players θα πρέπει να επιλέξεις μετατροπή σε PAL σήμα. Απλή διαδικασία γενικά, ίσως απλά αργήσει λίγο να ψηθεί το DVD. Αν το δισκάκι προορίζεται για προβολή σε άλλον υπολογιστή δε χρειάζεται καμία μετατροπή.
 
Παραγγέλθηκε από Adorama! :proud: Ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια που μου δώσατε, ιδιαιτέρως δε τον Ορέστη και το Βλάση. :gossip: Τη τελευταία στιγμή άλλαξα τη κάρτα μνήμης με μεγαλύτερη SanDisk 16 Gb SD Extreme III (με απωθεί το να αλλάζω κάθε τόσο κάρτα, προτιμώ το download στο PC, μετά delete στην SDHC και συνεχίζουμε...). Η τυπική μεγίστη απαίτηση για video είναι από όσο είδα γύρω στα 17 Mbps. H Ultra II νομίζω πως είναι 15Mbps. Πιθανολογώ πως θα παίζει καλά και η Ultra II. Ίσως φανεί κάποια αδυναμία μόνο σε έντονη ροή πληροφορίας (γρήγορα πλάνα). Φυσικά για φωτογραφία δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με 4fps. Αναμένομε :sleep: .

Τελικά τι έγινε με την μηχανή την πήρες;
 
Σήμερα παρελήφθη. Σε πρώτη επαφή είναι μια συμπαθητική ασχημούλα :ears: μηχανή αλλά με πολύ καλό κράτημα στο χέρι. Η θέση μου με τις κάπως ποιό προχωρημένες ψηφιακές μηχανές είναι λίγο αμήχανη, διότι νιώθω (μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης της φωτογραφίας) σαν να ψάχνω για antiskating σε DVD player :stupido2: . Αρχικά θα αναφερθώ στην αίσθηση της μηχανής. Τα ρυθμιστικά είναι σχεδόν βολικά (ιδιαίτερα ο επιλογέας προγράμματος). Δεν μου άρεσε η θέση του ρυθμιστικού διαφράγματος - ταχύτητας και νομίζω πώς είναι άβολο ιδιαίτερα αν κάποιος χρησιμοποίει την χειροκίνητη έκθεση ή τις αντίστοιχες προτεραιότητες διαφράγματος και κλείστρου. Επίσης αισθάνομαι άσχημα που δεν μπορώ να γυρίσω το φακό (zoom και net) :nounder: . Θα μου πείτε ότι είναι auto focus και το zoom ηλεκτρικό, αλλά δεν έχω ακόμα εξοικειωθεί και νιώθω αποκλεισμένος από το φακό. Ο τελευταίος είναι αρκετά συμπαθητικός, τουλάχιστον όσο αφορά τις δυνατότητες, αλλά μόνο σε φωτογραφίες θα δούμε τί μπορεί να κάνει. Πάντως σε πρώτη επαφή εντυπωσιάζει το ταχύτατο zoom (για ακρίβεια δεν ξέρω, νομίζω πως θέλει εξοικείωση), ενώ σχεδόν αλάθητο και αθόρυβο εμφανίζεται το auto focus. Επίσης πολύ καλό μου φαίνεται το macro. Το οφθαλμοσκόπιο είναι χονδροειδές (χαμηλή ανάλυση) και πρακτικό μόνο σε πολύ φώς, αλλά έχει καλή διόρθωση για μας του διοπτροφόρους. Ta menu μου άρεσαν διότι είναι απλά, ενώ η συνολική εκμάθηση εξελίσσεται με γεωμετρικό ρυθμό (χρήσιμο σε βιαστικούς μέλλοντες μπαμπάδες......). Το συνοδευτικό software..... σχεδόν άχρηστο, :computer: :rifle: διότι δεν υποστηρίζει λειτουργικό 64 bit (......απλά απαράδεκτο στις μέρες μας). Αύριο ακολουθεί η κυρίως δοκιμή με φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση. Να μου πείτε αν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα πράγματα που θέλετε να δοκιμάσω. Επίσης θέλω να μου προτείνετε ένα καλό τρόπο για να ανέβει κάποιο video και φυσικά οι φωτογραφίες με αποδεκτή ποιότητα ώστε να υπάρχει ένα κριτήριο αξιολόγησης.
 
Η μέχρι τώρα εμπειρία.
Φωτογραφία
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και νομίζω πως ο μέσος χρήστης (όπως εγώ) θα είναι πολύ ικανοποιημένος. Προσοχή χρειάζεται στη φωτομέτρηση διότι νομίζω ότι έχει τη τάση να υπερφορτίζει σε πλάνα με μεγάλη αντίθεση. Ευχάριστο είναι πως σε χαμηλό φωτισμό (με ISO έως 800) ο θόρυβος δεν δημιουργεί πρόβλημα και οι φωτογραφίες έχουν καλή ποιότητα (καλού - κακού να ρυθμίζετε πάντα την ισορροπία του λευκού). Επίσης σας συμβουλεύω να τραβάτε σε raw αρχεία (προσοχή η επιλογή αυτή δεν υπάρχει σε auto mode). Με μνήμη 16 Gb υπάρχει περιθώριο για περίπου 870 raw φωτογραφίες. Όμως ..... αν έχετε PC και λειτουργικό WIN στα 64 bit .....ατυχήσατε διότι δεν υπάρχει ακόμα έκδοση 64 bit του Zoom Browser και έτσι δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση. Το Digital Photo Professional που δοκίμασα μπορεί να εγκατασταθεί σε 64 bit αλλά προορίζεται για την σειρά EOS και δεν μπορεί να μετατρέψει ακόμα τα αρχεία raw της SX 1. Έτσι περιοριστείτε σε 32 bit και με τη χρήση του Zoom Browser μπορείτε να φορτώσετε στον υπολογιστή τις φωτογραφίες σας. Αυτό κάνω και εγώ με ένα παλαιό pc και μετά από μετατροπή σε tif ή jpg, τα περνάω στον 64μπιτο μηχάνημα. Μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε και τον Canon RAW Codec Version 1.5. Η αποθήκευση των αρχείων καλό είναι να γίνεται πάντα σε raw μορφή για μελλοντική επεξεργασία. Να επισημάνω πως με χρήση (free) προγραμμάτων μετατροπής αρχείων raw, το αποτέλεσμα ήταν πλήρως απογοητευτικό.
Video
Η βιντεοσκόπηση είναι πολύ καλής ποιότητας για την απλή καθημερινή χρήση.
Η εικόνα με συνθήκες καλού φωτισμού είναι απρόσμενα καλή. Προβλήματα εμφανίζονται σε απότομες κινήσεις, όπου παρατηρείται μια στιγμιαία παραμόρφωση της εικόνας (είναι εντονότερη με χρήση μεγάλου zoom) και την αποδίδω στη τεχνική σάρωσης του αισθητήρα. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να βελτιωθεί με κάποιο firmware, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συμπεριφορά αυτή είναι ένα εγγενές πρόβλημα του αισθητήρα μια και βασίζεται στην αρχή λειτουργίας του και αυτό δεν αλλάζει. Οπότε η απλή συμβουλή είναι απαλές κινήσεις (σε τυπική χρήση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα). Όλα τα προβλήματα των παραμορφώσεων ενεμφανίσθησαν τραβώντας με τη μηχανή κυριολεκτικά ....πεταμένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου να τραβάει video και μόνο σε δρόμο με έντονες ανωμαλίες (λακκούβες, απότομα σαμαράκια κτλ). Σε κάθε άλλη περίπτωση η λήψη είναι απροβλημάτιστη και η εικόνα θαυμάσια. Να τονίσω πως δεν έχω κάνει ακόμα δοκιμές σε χαμηλό φωτισμό. Σημαντικό είναι να εφοδιαστείτε με γρήγορη κάρτα μνήμης (κλάση 6 είναι ότι πρέπει). Επίσης να έχετε υπ' όψη πως σε λήψη με ταχέως ανανεωνόμενα πλάνα, η διάρκεια ενός αρχείου είναι περίπου 15min (δηλαδή 4Gb).

Η δοκιμή συνεχίζεται κυρίως σε χαμηλό φωτισμό. Όταν θα έχω αρκετό υλικό θα κάνω μια επιλογή για παρουσίαση (εφ' όσο βοηθήσει και το λογισμικό μια και δουλεύω σε 64bit). Αν βρω κάτι καλύτερο σε λογισμικό θα σας ενημερώσω. Επίσης και οι δικές προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες.
 

Attachments

  • no 64 bit.jpg
    no 64 bit.jpg
    19.1 KB · Views: 10
Last edited:
Μερικά πρώτα δείγματα.
 

Attachments

  • demo 1.jpg
    demo 1.jpg
    93.2 KB · Views: 20
  • demo 2.jpg
    demo 2.jpg
    127.6 KB · Views: 18
  • demo 3.jpg
    demo 3.jpg
    65 KB · Views: 16
  • demo 4.jpg
    demo 4.jpg
    73.8 KB · Views: 19
  • demo 5.jpg
    demo 5.jpg
    151.8 KB · Views: 17
Και μερικά πρόσθετα, με κύρια έμφαση στο zoom.
 

Attachments

  • demo 12.jpg
    demo 12.jpg
    135.3 KB · Views: 15
  • demo 11.jpg
    demo 11.jpg
    97.7 KB · Views: 14
  • demo 7.jpg
    demo 7.jpg
    94.9 KB · Views: 12
  • demo 8.jpg
    demo 8.jpg
    111.2 KB · Views: 13
  • demo 6.jpg
    demo 6.jpg
    129.8 KB · Views: 16
Και μερικές ακόμα.
 

Attachments

  • demo 9.jpg
    demo 9.jpg
    78 KB · Views: 14
  • demo 10.jpg
    demo 10.jpg
    48.5 KB · Views: 11
  • demo 13.jpg
    demo 13.jpg
    125.1 KB · Views: 16
Re: Απάντηση: Γιατί όχι compact φωτογραφική για video λήψεις?

Και μερικά πρόσθετα, με κύρια έμφαση στο zoom.

Στο τέρμα ζουμ στο άπειρο χρειάζεσαι διόρθωση στο κοντράστ και στα χρώματα (συνηθισμένο φαινόμενο στις κόμπακτ και στους φθηνούς φακούς ζουμ).
 
Βλάσση ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Βλέποντας και τις δικές σας επαγγελματικές δουλειές, η κρίση σας είναι πολύτιμη τόσο για μηχανές κατώτερης κατηγορίας όσο και για τη δεξιότητά μου, μια και έχω εγκαταλείψει το σπορ αρκετά χρόνια. Να σημειώσω για τις παραπάνω φωτογραφίες, πως το τελικό αποτέλεσμα επιδεινώνεται και από το ότι η λήψη είναι στο χέρι και όχι με τρίποδο (20Χ και κράτημα είναι μια δύσκολη υπόθεση). Σίγουρα το zoom είναι αρκετά μεγάλο και βολεύει κυρίως στις απλές καθημερινές φωτογραφίες. Η καλύτερη απόδοση της μηχανής είναι στη περιοχή από τον ελαφρύ ευρυγώνιο έως τη μέση μεγέθυνση (5Χ), ενώ ικανοποιητικό είναι και το makro. Η ποιοτικότερες λήψεις θέλουν πολλά περισσότερα σε υλικό και χρήματα. Πάντως από τη μέχρι τώρα χρήση είμαι πολύ ικανοποιημένος. Η μηχανή έχει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις, λαμβάνοντας υπ' όψη και τη κατηγορία τιμής. Γενικά θα τη συνιστούσα σαν μια καλή περίπτωση μηχανής για όλες τις δουλειές (φωτό και video), με την οποία μπορεί κάποιος να έχει πολύ ικανοποιητικά αρχεία, τουλάχιστον για αρχή. Αλήθεια οι πειραματισμοί με το Photoshop θα είναι αρκετοί ώστε να διορθωθούν όποια πλάνα μου αρέσουν;
 
Φαντάζομαι πως ναι. Ξεκίνα με τα πιο απλά. Image auto contrast και auto levels. Μετά δοκιμάζεις και το auto color.

Φυσικά έχεις κρατήσει αντίγραφα με τις πρωτότυπες λήψεις. Αν δεν μείνεις ικανοποιημένος, προσπαθείς να το κάνεις χειροκίνητα. Δεν θέλεις κάτι παραπάνω.

Αν και θα πρότεινα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς να το κάνεις κατά τη μετατροπή από raw σε Jpg. Δηλ. τη θερμοκρασία χρώματος και την έκθεση (να υποεκθέσεις).

ΥΣΤ. Δεν είμαι επαγγελματίας, ένας απλός ερασιτέχνης είμαι κι εγώ.
 
Και τώρα ώρα για το video :drummer: .
Και στα δύο video οι λήψεις έγιναν με τη μηχανή κυριολεκτικά πεταμένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου και η οδήγηση :driver: αφορά εθνικό δρόμο με κακό οδόστρωμα (σαμαράκια, λακκούβες κτλ).
Η πρώτη λήψη http://www.youtube.com/watch?v=9HLetjiHrH0 είναι ευρυγώνια με ηλιοφάνεια και
η δεύτερη λήψη http://www.youtube.com/watch?v=vRUZz8nbTMs ελαφρά τηλέ, σε προχωρημένο απόγευμα. Οι συνθήκες είναι νομίζω αρκετά αντίξοες όσον αφορά την κίνηση και είναι ενδεικτικές των ορίων της μηχανής. Επίσης χρειάζεται προσοχή όταν τραβάει σε χώρο φωτισμένο αποκλειστικά με λάμπες φθορισμού, διότι δημιουργεί ένα αποτέλεσμα με εναλλασσόμενο φωτισμό (υποθέτω πως είναι αποτέλεσμα της διαφοράς των 30 fps στη λήψη και των 50 ή 100 Hz του φωτισμού). Αντίθετα σε κανονική χρήση, με ομαλή κίνηση και ικανοποιητικό φωτισμό, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό με πολύ καλή λεπτομέρεια :smile: . Προσωπικά δεν χρειάζομαι τίποτα περισσότερο σε δυνατότητες video και γνωρίζοντας τα πιο πάνω προβλήματα, ξέρω τι πρέπει να αποφύγω.