Γιατί υπάρχουν τα greeklish ?

Χμμμ...
Τώρα που το λες παρατήρησα κάτι... Δεν κάνω πλάκα!
Στο πληκτρολόγιό μου δεν έχω Ελληνικούς χαρακτήρες!
Π^%#&α Logitech! :flipout::flipout::flipout:

Προσωπικά έχω σταματήσει να κοιτάζω το πληκτρολόγιό μου τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον. Και υποθέτω ότι κάποιος που δουλεύει σε μία εταιρία του εξωτερικού δεν κοιτάζει στο πληκτρολόγιο όταν γράφει αλλά στην οθόνη του (εκτός και αν είναι η ξανθιά γραμματέας του προέδρου).

Εννοώ τη ρύθμιση για προσθήκη δεύτερης γλώσσας στο πληκτρολόγιο. Ούτε το MS που έχω δείχνει τους ελληνικούς χαρακτήρες αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργείται αν ο σταθμός εργασίας σου, σου επιτρέπει αν κάνεις login σε λογαριασμό που δεν είναι admin ή power user και συνεπώς δεν μπορείς να προσθέσεις το ελληνικό πληκτρολόγιο. Στι μεγάλες εταιρίες είναι πάγια τακτική οι υπάληλλοι να μην έχουν administrative privileges και αυτά να μένουν μόνο για τους sys admins. Γι αυτό και έχουν πρόβλημα αρκετοί στο εξωτερικό. chat μπορείς να κάνεις και σαν guest μέσω του messenger. Ρυθμίσεις όμως δεν μπορείς να αλλάξεις στο pc.

Αν δουλεύεις σε εταιρία στο εξωτερικό που ο admin δεν δέχεται να σου προσθέσει το Ελληνικό πληκτρολόγιο στο PC, στέλνεις ένα εσωτερικό σημείωμα και στο βάζει.
Αν πάλι έχεις για Admin τον BOFH τότε πράγματι την πάτησες. :flipout:

Εδώ όμως δεν μιλάμε για 1-2 χρήστες που είναι σε αδιέξοδο. Μιλάμε για αυτούς που ντε και καλά γράφουν χρησιμοποιώντας Greeklish επειδή βαριούνται και είναι μάλιστα και υπέρμαχοι των greeklish.

Προσωπικά προτιμώ να μου στείλει ο φίλος μου ένα μήνυμα στα Αγγλικά παρά στα Greeklish. Θα το διαβάσω πιό εύκολα.

παιδιά νομίζω τζάμπα γίνεται η φασαρία.
πρέπει σίγουρα να περιοριστούν τα greeklish αλλά δεν γίνεται να εξαφανιστούν.

Εγώ καθημερινά μιλάω με φίλο, που δουλεύει σε πολυεθνική αμερικάνικη, στο Παρίσι, από το σπίτι του μου στέλνει ελληνικά, και στο γραφείο στέλνουμε αγγλικά κανονικά, ούτε greeklish, ούτε ελληνικά φυσικά.

ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές.

και εντάξει αγγλικά, δεν έχουν όλη την ικανότητα να μιλάνε και να λένε ό,τι τους έρθει στα αγγλικά...

Δεν νομίζω ότι η φασαρία γίνεται για αυτούς που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γράψουν αλλοιώς, αλλά για αυτούς που μπορούν αλλά δεν το κάνουν.
Στο Κάναντα ούτε τηλέφωνο στο σπίτι δεν μπορούσα να πάρω και ήταν και η εποχή που έπεσαν τα ντίντιμοι πύργκοι... Πόσο μάλλον να στείλω mail ή να κάνω chat... :flipout:

To πρώτο μου PC (μέσα 10ετίας '80) ένα Hyundai XT8088 10MHz είχε ήδη εγκατεστημένο στο autoexec.bat το πρόγραμμα extkb.com που σού επέτρεπε να γυρνάς το πληκτρολόγιο σε ελληνικά. Και φυσικά η κάρτα γραφικών του (διπλή Hercules & CGA) είχε ήδη περασμένα τα ελληνικά μέσα στην ROM της.

Ανάλογο πρόγραμμα είχαν ήδη και τα παλιότερα IBM PC XT 4.77ΜΗz και φυσικά και εκείνα είχαν ελληνικά στις ROM των μονόχρωμων καρτών τους.

Ακόμα και την εποχή που γράφαμε σε BBS και στο fidonet με το telix και το BlueWave (αλήθεια τα θυμάται κανείς αυτά τα προγράμματα σήμερα; ) γράφαμε ελληνικά κανονικά παντού χωρίς πρόβλημα. Εκτός από το κεφαλαίο "Ξ" που στο BlueWave και στο fidonet ήταν ανεπιθύμητο! ;)

Και ακόμα πιο παλιά και στην εποχή του ZX Spectrum υπήρχαν προγράμματα που φόρτωναν ελληνικά στον δημοφηλή αυτόν παππού των υπολογιστών. Είχα φτιάξει κι εγώ μάλιστα ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ποιός δεν θυμάται το μήνυμα "scroll?" που έβγαζε κάτω αριστερά στην οθόνη ο παππούς Spectrum και το οποίο μετατρεπόταν στο αστείο "σψρολλ?" όταν δεν είχαμε γυρίσει πάλι στα αγγλικά;

Από τά windows 2000 καί μετά ἔχουμε πλέον καί τήν δυνατότητα πολυτονικοῦ συστήματος. Οπότε ἡ δικαιολογία νά γράφει κανεῖς greeklish γιατί δέν ἔχει διαθέσιμα ἑλληνικά τό 2007 φαντάζει ἀστεία. Μόνο ἄν κάποιος γράφει ἀπό internet cafe τοῦ ἐξωτερικοῦ μπορεῖ νά ἰσχυριστεῖ ὅτι δέν ἔχει διαθέσιμο ἑλληνικό πληκτρολόγιο ἐγκατεστημένο.

Κατά τ' άλλα η χρήση των greeklish γίνεται για δύο λόγους: 1ον για να κρύψουν κάποιοι την αγραμματοσύνη και την ανορθογραφία τους και 2ον για να "το παίξουν" μοντέρνοι και πάλι βέβαια ισχύει κυρίως ο πρώτος λόγος, όλα τα άλλα είναι αστείες δικαιολογίες.

Εγω προσωπικά κουράζομαι πολύ να καταβάλω προσπάθεια για να διαβάσω greeklish για αυτό απλώς δεν τα διαβάζω. Προσπερνάω όσα μηνύματα είναι γραμμένα έτσι.

To πρώτο μου PC (μέσα 10ετίας '80) ένα Hyundai XT8088 10MHz είχε ήδη εγκατεστημένο στο autoexec.bat το πρόγραμμα extkb.com που σού επέτρεπε να γυρνάς το πληκτρολόγιο σε ελληνικά. Και φυσικά η κάρτα γραφικών του (διπλή Hercules & CGA) είχε ήδη περασμένα τα ελληνικά μέσα στην ROM της.

Καλά, με το ίδιο μηχάνημα ξεκινήσαμε! Τι μου θύμισες!
Και όπως μου το διαφήμιζαν τότε οι πωλητές: "Turbo στα 10!"

Στα περί greeklish συμφωνώ.

Re: Απάντηση: Γιατί υπάρχουν τα greeklish ?

Ακόμα και την εποχή που γράφαμε σε BBS και στο fidonet με το telix και το BlueWave (αλήθεια τα θυμάται κανείς αυτά τα προγράμματα σήμερα; ) γράφαμε ελληνικά κανονικά παντού χωρίς πρόβλημα. Εκτός από το κεφαλαίο "Ξ" που στο BlueWave και στο fidonet ήταν ανεπιθύμητο! ;)

Αν τα θυμόμαστε λέει; Μόνο που εγώ χρησιμοποιούσα Telemate με Blue Wave μιας και ούτε το telix ούτε το Olx με βόλευαν. Έχω κρατήσει το Blue Wave με τα αγαπημένα μου taglines σε ένα cd! :p
Στην Acrobase είχαμε φτιάξει και patch για να έχουμε το Ξ στο Blue wave και στον Olx! Αλήθεια, το Ξ ήταν; Δεν θυμάμαι με ποιό συγκεκριμένο γράμμα είχε πρόβλημα το Blue Wave.
Είμουν και μέλος του fidonet, όπως και του Athens Network όταν είχα τις BBS μου (Diamond bbs και The Crypt).

I came, I saw, I deleted all your files. (Σου θυμίζει κάτι; :p)

Προσωπικά πιστεύω ότι όσοι τώρα χρησιμοποιούν τα greeklish, το κάνουν είτε λόγω συνήθειας είτε γιατί γράφουν με σβελτάδα και ξενοιασιά, μια και δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν τη δύσκολη ορθογραφία των ελληνικών λέξεων.
Αλλά και αυτά (τα greeklish) μπορεί βέβαια να είναι εύκολα γι' αυτόν που τα γράφει, αλλά ο αναγνώστης πρέπει να είναι εξασκημένος για να μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει το νόημα. Έχω διαπιστώσει ότι εδώ όλοι σχεδόν διαμαρτύρονται - και πολύ καλά κάνουν - για τα greeklish που ελάχιστοι (ευτυχώς) χρησιμοποιούν. Άλλωστε, υπάρχουν κανόνες "ορθής γραφής" των greeklish; Δεν το νομίζω, αλλά ίσως και να κάνω λάθος. Κι αν κάποιος γράψει: "lipi", τι άραγε θα εννοεί; λύπη, λείπει, λοιποί, λίπη; Και είναι πάμπολλες οι ομόηχες ελληνικές λέξεις που προβληματίζουν ανάλογα. Θα μου πείτε βέβαια πως θα το καταλάβει από τα συμφραζόμενα. Σωστό αλλά όχι πάντοτε εύκολο. Ή μήπως θα πρέπει να επιλέξει για κάθε λέξη διαφορετική greeklish-ορθογραφία (lypi, leipei, loipoi, lipi);
Εν κατακλείδι νομίζω πως είναι πολύ προτιμότερα τα ελληνικά από τα greeklish. Πολύ προτιμότερο να επικοινωνούμε στην ελληνική γλώσσα, έστω και ανορθόγραφα.

Αισχύλος, Προμηθέας Δεσμώτης prologos
xthonos men es thloyron hkomen pedon
skithin is imon abaton eis erimian
hfaiste soi de xri melin epistolas
as si patir efito tonde prow petres
upsilikrimnis ton leorgon oxmasai
adamantinon desmon en arikttis pedes
to son gar anthos pantexou pyros selas
thnitosi klepsas opasen tiasdti amartias
sfe di theis dounai dikin os an didaxthi thn
dios tyranida stergein philanthropoy
de payesthe tropoy
:nounder::nounder::nounder::nounder:

Re: Απάντηση: Γιατί υπάρχουν τα greeklish ?

:bigcry::bigcry::bigcry:
Αυτό τώρα γιατί το έκανες; Ε; Ε; Ε; Που είναι η μπάλα; Οεο;

Αισχύλος, Προμηθέας Δεσμώτης prologos
xthonos men es thloyron hkomen pedon
skithin is imon abaton eis erimian
hfaiste soi de xri melin epistolas
as si patir efito tonde prow petres
upsilikrimnis ton leorgon oxmasai
adamantinon desmon en arikttis pedes
to son gar anthos pantexou pyros selas
thnitosi klepsas opasen tiasdti amartias
sfe di theis dounai dikin os an didaxthi thn
dios tyranida stergein philanthropoy
de payesthe tropoy
:nounder::nounder::nounder::nounder:

Πλάκα πλάκα η άννα διαμαντοπούλου έτσι θα μάς επιβάλει να γράφουμε αν ω μη γένοιτω έρθει κάποια στιγμή στην εξουσία. Το είχε εξ' άλλου προτείνει και στο παρελθόν όταν ήταν επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τρομάρα μας επίτροπο πού είχαμε!... Δεν πηγαίναμε να πνιγούμε καλύτερα;

Καλά, με το ίδιο μηχάνημα ξεκινήσαμε! Τι μου θύμισες!
Και όπως μου το διαφήμιζαν τότε οι πωλητές: "Turbo στα 10!"

Στα περί greeklish συμφωνώ.

Τurbo στα 10 MHz αλλά είχε και δυνατότητα να κατεβάζει την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4,77 MHz για να μπορείς να παίξεις PacMan σε κανονική ταχύτητα χωρίς να χάνεις αμέσως.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί υπάρχουν τα greeklish ?

Αν τα θυμόμαστε λέει; Μόνο που εγώ χρησιμοποιούσα Telemate με Blue Wave μιας και ούτε το telix ούτε το Olx με βόλευαν. Έχω κρατήσει το Blue Wave με τα αγαπημένα μου taglines σε ένα cd! :p
Στην Acrobase είχαμε φτιάξει και patch για να έχουμε το Ξ στο Blue wave και στον Olx! Αλήθεια, το Ξ ήταν; Δεν θυμάμαι με ποιό συγκεκριμένο γράμμα είχε πρόβλημα το Blue Wave.
Είμουν και μέλος του fidonet, όπως και του Athens Network όταν είχα τις BBS μου (Diamond bbs και The Crypt).

I came, I saw, I deleted all your files. (Σου θυμίζει κάτι; :p)

Ναι το κεφαλαίο Ξ ήταν. Το θυμάμαι πολύ καλά.

Πλάκα πλάκα η άννα διαμαντοπούλου έτσι θα μάς επιβάλει να γράφουμε αν ω μη γένοιτω έρθει κάποια στιγμή στην εξουσία. Το είχε εξ' άλλου προτείνει και στο παρελθόν όταν ήταν επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τρομάρα μας επίτροπο πού είχαμε!... Δεν πηγαίναμε να πνιγούμε καλύτερα;

Tώρα να πώ ότι διαφωνώ???
Τάπαμε: όταν είσαι ραγιάς παριστάνεις τόν ´κοσμοπολίτη´και τήν ´πέφτεις´κιόλας στούς ´υπανάπτυκοτυς ιθαγενείς´.................