Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Καλημερίζω την κοινότητα.

Ανοίγω το θέμα αυτό, για να μου πείτε γνώμες σχετικά με την αγορά Laptop.
Δεν με ενδιαφέρει τόσο να μου προτείνεται κάποιο μοντέλο, αν και θα το κουβεντιάσουμε αυτό παρακάτω αν έχετε την καλοσύνη βεβαίως, όσο να με βοηθήσετε στο δίλημμα στο οποίο βρίσκομαι.

Πρόσφατα έφυγα από την Αγία Παρασκευή, αλλά το σπίτι υπάρχει, αφού μένουν οι γονείς μου. Δεν έχω πλέον τίποτα εκεί, πέρα από κάτι παλιά Comics! Ούτε TV, ούτε PC, ούτε τίποτα.
Όπως καταλαβαίνετε θέλω ένα PC για να μπορώ να μπαίνω λίγο Internet και αν είναι δυνατόν να βλέπω HD ταινίες mkv 720p/1080p τις οποίες θα τις παίρνω από το σπίτι μου στην Αρτέμιδα. Ίσως να παίξω και κάποιο παιχνίδι, αλλά σπάνια.

Μου αρέσουν τα Apple προιόντα, περισσότερο τα MBP και τα iMac όπως και τα iPhone 2G και 4G.
Έτσι λοιπόν κάνω οικονομίες για να πάρω ένα MBP 13".
Μου αρέσει καταρχήν η ποιότητα κατασκευής του και φυσικά το Mac λειτουργικό. Η τιμή του όμως είναι αρκετά τσουχτερή όπως μπορούμε να δούμε εδώ. Φτάνει τα 1260Ευρώ!

Από την άλλη μεριά, μου έχουν γυαλίσει δύο κατά τη γνώμη μου, καλά Laptops με Windows, τα οποία έχουν 17" οθόνες, κάτι που τα κάνει στη δική μου περίπτωση σχεδόν Desktops Replacement με δραματικά χαμηλότερη τιμή από αυτή του MBP 13".
Τα Laptops είναι τα παρακάτω:
1) HP
2) Dell.
Το δεύτερο βέβαια δεν βλέπω να το προλαβαίνω μιας και σε λίγες ημέρες λίγη η προσφορά. Αν αξίζει τόσο παραπάνω βέβαια από το HP και κατασταλάξω εγκαίρως, μπορεί και να προλάβω.

Φοβάμαι από την άλλη ότι αν πάρω Laptop με Windows, θα ακούγονται τα φουρφούρια, θα ανεβάζει θερμοκρασίες, κλπ...
Είμαι πολύ μπερδεμένος πραγματικά.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα ήθελα τη γνώμη σας για την δική μου περίπτωση, έτσι όπως σας την περιέγραψα παραπάνω.

α). Mac ή Laptop με Windows?
b). Αν Laptop με Windows ποιο?

Ευχαριστώ και συγγνώμη για την κούραση.

Με τα λεφτά που θα δώσεις για laptop Mac μπορείς να διαλέξεις την ΑΠΕΙΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ που είναι :

1.) Παίρνεις ένα laptop (όποιο θέλεις) τούμπανο για τα λεφτά που ζητάει το Mac ( το οποίο από hardware δεν δίνει σχεδόν τίποτα)
2.) Κατεβάζεις τα UBUNTU LINUX ΤΖΑΜΠΑ
3.) Εγκαθιστάς τα Linux και ξενοιάζεις.

Εχεις ΟΛΛΑ τα πλεονεκτήματα των Mac ΣΥΝ το ότι τα προγράμματα είναι free...:grinning-smiley-043

-bye-

Απάντηση: Re: Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Με τα λεφτά που θα δώσεις για laptop Mac μπορείς να διαλέξεις την ΑΠΕΙΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ που είναι :

1.) Παίρνεις ένα laptop (όποιο θέλεις) τούμπανο για τα λεφτά που ζητάει το Mac ( το οποίο από hardware δεν δίνει σχεδόν τίποτα)
2.) Κατεβάζεις τα UBUNTU LINUX ΤΖΑΜΠΑ
3.) Εγκαθιστάς τα Linux και ξενοιάζεις.

Εχεις ΟΛΛΑ τα πλεονεκτήματα των Mac ΣΥΝ το ότι τα προγράμματα είναι free...:grinning-smiley-043

-bye-

Μια μοναξια θα την νιωσει παντως........
Αν το σεταρει .....

Λεπτομέρειες για επεξεργασία εικόνας και βίντεο δεν ξέρω. Τρέχω snow leopard (και όχι κάτι παλιότερο), αποκλειστικά για να κάνω εκτελέσιμα μιας εφαρμογής ανοιχτού λογισμικού που έχω, οπότε το desktop γεμίζει με πολλά τερματικά και editors. Η χρήση του dock για αυτό το σενάριο είναι απογοητευτική, σημαντικά χειρότερη από κανονική taskbar που έχουν παράθυρα/λίνουξ.
Μου φαίνεται τόσο δύσχρηστο, όσο το CDE που χρησιμοποιούσα την δεκαετία του 90:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:DECwindows-openvms-v7.3-1.png

Για τα βάιο δεν ξέρω τι να σας πω. Πάντως αυτή την απάντηση την έγραψα σε ένα βάιο του 2005, που τρέχει 7... Είμαι τυχερός που δεν χάλασε ακόμα;;; :flipout:

Μαλιστα, προφανως δεν σε βολευει σε αυτο που κανεις.
Αυτο ομως δεν κανει το Macosx εν γενει "δυσχρηστο" και "ερασιτεχνικο", ετσι δεν ειναι; ;)
Ο καθεις με τις αναγκες του παντως...

Είσαι διαθετιμένος να κάτσεις να μάθεις ένα καινούριο λειτουργικό?
Ειδικά εάν την ίδια στιγμή δεν σταματήσεις να χρησιμοποιείς το άλλο λειτουργικό? Εκτός έαν το pc της υπογραφής σου δεν υπάρχει πια.
Εάν λοιπόν δεν σε πειράζει ούτε το να μάθεις ακόμα ένα λειτουργικό αλλά και θα έχεις τα λεφτά, τότε πάρε το ΜΒΡ άφοβα.
Είναι πανέμορφο, κάνει την δουλειά του, έχει καλή μπαταρία.

Εάν όμως θέλεις να έχεις την ίδια σχεδόν εμπειρία που είχες μέχρι τώρα, τότε πάρε οπωσδήποτε pc. Και πιο φτηνά θα σου έρθει, και πιο δυνατό σαν μηχάνημα θα είναι, και Bluray θα έχεις, και και και.
Εγωιστικά και μόνο στην πρόκληση να μάθω ένα καινούριο λειτουργικό, δεν θα έλεγαν όχι. Παρ' όλα αυτά δεν με πειράζει καθόλου. Έχω δουλέψει σε Mac έτσι και αλλιώς, αλλά απ' έξω απ' έξω.

Το μόνο που με χαλάει στο MBP 13" είναι η μικρή οθόνη και το κόστος.
Αμέσως αμέσως η οθόνη με κόβει από το να μπορώ να δω ταινίες.
Το PC της υπογραφής μου φυσικά και υπάρχει και θα υπάρχει.

Καλό απόγευμα σε όλους!!!

τάχω ξαναγράψει και στην παρουσίαση του iMac μου:όταν πριν 22 μήνες αγόρασα τον 24άρη iMac δεν περίμενα ότι θα "αλλάξει" η ζωή μου!!!...το μηχάνημα μου έλυσε τα χέρια!!!....για επεξεργασία video-photo τα mac για μένα είναι μονόδρομος!!!

στους 22 μήνες ΠΟΤΕ-ούτε μια φορά-δεν δυσανασχέτησε ,ΠΟΤΕ δεν κόλλησε, ΠΟΤΕ δεν μου έβγαλε error...ΠΟΤΕ δεν αρνήθηκε να εκτελέσει αυτό που του ζήταγα...μιλάμε για εργαλείο που δεν χρειάζεται να το "πείσεις" για να δουλέψει...

η εμπειρία μου με τα xp και αργότερα με τα vista ήταν απογοητευτική!!!...δεν χρειάζεται να σας διηγηθώ ξεκαρδιστικές-για μένα-ιστορίες γνωστών μου που τα σκάσανε κανονικά αγοράζοντας HD κάμερες και όλοι τους είναι απογοητευμένοι γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν τα AVCHD αρχεία τους (γιατί όλα τα pc τους κολλάνε) και τις έχουν πετάξει στην άκρη ή στην καλύτερη περίπτωση μου τα δίνουν εμένα και τα επεξεργάζομαι στον iMac και τρίβουν τα μάτια τους ή σκάνε από ζήλια!!!

τώρα αγόρασα για την σύζυγο ένα Hiend Vaio και δουλεύω επίσης και τα windows 7 τα οποία μου αρέσουν αρκετά...έτσι έχω μάθει (στις εφαρμογές που με ενδιαφέρουν) και τις δύο πλατφόρμες...άλλα κάνω με την μία και άλλα με την άλλη ,αλλά ο iMac είναι άλλο πράγμα για μένα!!

από κει και πέρα το λέω ευθαρσώς τα MBP είναι πανάκριβα!!!...το Vaio μου στοίχισε 1300 ευρώ σε προσφορά και με το ίδιο hardware στο MBP θα πλήρωνα κοντά στα 2500-2700 ευρώ!!..τεράστια διαφορά!!!...

βέβαια τα πάθη τα πληρώνουμε!!!
Δεν θα ασχολειθώ καθόλου με Video Editing. Στα Windows και στο σύστημα της υπογραφής μου χρησιμοποιώ το Pinnacle.
Το Laptop το θέλω για τον σπίτι μου στην Αγία Παρασκευή για να μπαίνω Internet και αν βλέπω κάπου κάπου καμιά ταινία.
Αν στο budget μου ήταν ένα 15-17¨mbp δεν θα το κουβεντιάζαμε. Δαγκωτό mbp. Το 13άρη απλά νομίζω ότι με περιορίζει.

Αυτό που σκέφτομαι είναι αν πάρω ένα Laptop 17άρη που θα είναι σχεδόν σαν Desktop Replacement και κάποια στιγμή να πάρω και ένα mac για να μου φύγει η κάψα. Το 13άρη περισσότερο σε Gadget μου κάνει παρά σε σύστημα. Το έχει και ένα φίλος και το δουλεύω συχνά.

Re: Απάντηση: Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Αυτο ομως δεν κανει το Macosx εν γενει "δυσχρηστο" και "ερασιτεχνικο", ετσι δεν ειναι; ;)

Αν το δεις από επιστημονική σκοπιά, μετρώντας τις διαδρομές του δείκτη για να κάνεις κάποιες εργασίες, την έλλειψη εικονιδίων στον τίτλων του παραθύρου, και την μπλε μπάρα όταν δουλεύεις σε κείμενα να σου αποσπά την προσοχή, κλπ., δεν μπορείς να το πεις επαγγελματικό πάντως.

Re: Απάντηση: Re: Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Μια μοναξια θα την νιωσει παντως........
Αν το σεταρει .....

Γιατί να νιώθει μοναξιά?? Και το σετάρισμά του είναι όσο εύκολο είναι και του mac...

Και δεν θα χρειαστεί να τα χώνει για αναβαθμίσεις software κλπ κλπ

Συγγνώμη παιδιά, επειδή λέτε για το ποντίκι και για περιττές κινήσεις.
Οι άνθρωποι έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά με το Trackpad που δεν υπάρουν. Μη λέμε ότι θέλουμε...

Ξέχασα να αναφέρω, (γιατί δεν έχω ασχοληθεί καθόλου), αλλά από ότι έχω ακούσει ότι δεν υπάρχει hardware acceleration στο OSX. Δεν ξέρω τι επιπτώσεις έχει αυτό, αν ισχύει.

Συγγνώμη παιδιά, επειδή λέτε για το ποντίκι και για περιττές κινήσεις.
Οι άνθρωποι έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά με το Trackpad που δεν υπάρουν. Μη λέμε ότι θέλουμε...

Μπορεί. Εγώ δεν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω αυτά, με εκνευρίζουν. Χρησιμοποιώ πάντα ποντίκι παντού.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Αν το δεις από επιστημονική σκοπιά, μετρώντας τις διαδρομές του δείκτη για να κάνεις κάποιες εργασίες, την έλλειψη εικονιδίων στον τίτλων του παραθύρου, και την μπλε μπάρα όταν δουλεύεις σε κείμενα να σου αποσπά την προσοχή, κλπ., δεν μπορείς να το πεις επαγγελματικό πάντως.

Πραγματικα δεν καταλαβαινω για τι μιλας. Επαγγελματικα το χρησιμοποιω καθημερινα και μου εχει λυσει τα χερια. Το trackpad δε, ειναι εκπληκτικο!

Σε χαλεπούς καιρούς όπως οι σημερινοί δεν αξίζει να δίνεις λεφτά για να αγοράζεις software και να γίνεσαι δούλος στην κάθε εταιρεία. Βάλε Linux και θα ξενοιάσεις μια για πάντα. Η παγκόσμια κοινότητα που το αναπτύσει το εξελίσει μέρα τη μέρα....

Αν έχεις και χρόνο ειδικά, μπορείς να κατεβάσεις FREE τα development tools και να το απραμετροποιήσεις όπως εσύ θέλεις!!

Μπορείς δε να φτιάξεις και μια δική σου έκδοση του λειτουργικού!!

Ολα τα άλλα απλά λένε για να λένε....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Πραγματικα δεν καταλαβαινω για τι μιλας. Επαγγελματικα το χρησιμοποιω καθημερινα και μου εχει λυσει τα χερια. Το trackpad δε, ειναι εκπληκτικο!

Φαντάζομαι το επάγγελμά σου δεν έχει σχέση με προγραμματισμό, ε; -bye-

Εσενα που εχει ομως, γιατι επιλεγεις να το χρησιμοποιεις, αφου δεν σε βολευει τελικα;

Re: Απάντηση: Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Εσενα που εχει ομως, γιατι επιλεγεις να το χρησιμοποιεις, αφου δεν σε βολευει τελικα;

Δεν το χρησιμοποιώ. Γράφω τον κώδικα σε windows, και στο λινουξ/OSX κάνω απλά compile για να βγάλω εκτελέσιμα και για αυτές τις πλατφόρμες. Βασικά έμπλεξα με αυτό λόγω 2 Αμερικανών και ενός Σουηδού που έχουν τέτοιους υπολογιστές...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γνώμες για αγορά Laptop - To Mac or not to Mac?

Επαγγελματικά μπορεί να το χρησιμοποιείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα για επαγγελματική χρήση.
Μπορεί ένα PC να είναι για επαγγελματική χρήση, μπορεί και ένα Mac.
Απλά το επισημαίνω γιατί η άποψη ότι το Mac είναι για επαγγελματίες, έχει μείνει από παλιά, όπου τότε ήταν πιο δυνατά από τα PC. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει, έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα.

Κοιτα, μιλαω για την δικη μου εμπειρια, προσφατου switching απο windows σε macosx. Τα ιδια πραγματα που εκανα με το pc, τα κανω πολυ πιο γρηγορα & ευκολα με mac και με απειρως λιγοτερα προβληματα. Δεν μιλαω για ιστοριες του παρελθοντος.