Γνώμες για HTPC

εάν πρόσεξες, δεν αναφέρεται μόνο σε desktop pc's αλλά και σε σέρβερς. Αφού έχει υπολογισμένη την κατανάλωση κάθε επεξεργαστή. Δεν νομίζω να εννοεί ότι έχεις πχ τον Ε6400 και χρησιμοποιείς τον έναν πυρήνα.

Απάντηση: Re: Γνώμες για HTPC

εάν πρόσεξες, δεν αναφέρεται μόνο σε desktop pc's αλλά και σε σέρβερς. Αφού έχει υπολογισμένη την κατανάλωση κάθε επεξεργαστή. Δεν νομίζω να εννοεί ότι έχεις πχ τον Ε6400 και χρησιμοποιείς τον έναν πυρήνα.

Τότε, δεν θα έπρεπε να κλειδώνει την επιλογή "desktop pc" όταν βάζαμε dual processor! Και πάλι γιατί δεν γράφει processors?

Λέω εγώ τώρα, μήπως το ζητά για να υπολογίσει ρεύμα mobo (για core2duo ή single) !

Είναι λίγο μπερδεμένο! :BDGBGDB55:

Last edited:
πάντως ο επεξεργαστής στο 100% ut. τρώει αρκετό ρεύμα (και υπερχρονισμένος δε ακόμη περισσότερο). Νομίζω ότι είναι αυτό το x2 που έκανε τη διαφορά...

πάντως ο επεξεργαστής στο 100% ut. τρώει αρκετό ρεύμα (και υπερχρονισμένος δε ακόμη περισσότερο). Νομίζω ότι είναι αυτό το x2 που έκανε τη διαφορά...

Καλά έβαλα για πλάκα στο πρόγραμμα quand core Ε6700 με υπερχρονισμό και 2 8800gtx σε sli! Επιασα 1κva για πλάκα!:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Γνώμες για HTPC

Τότε, δεν θα έπρεπε να κλειδώνει την επιλογή "desktop pc" όταν βάζαμε dual processor! Και πάλι γιατί δεν γράφει processors?

Λέω εγώ τώρα, μήπως το ζητά για να υπολογίσει ρεύμα mobo (για core2duo ή single) !

Είναι λίγο μπερδεμένο! :BDGBGDB55:

Και dual processor desktops υπάρχουν, και single processor servers, και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί. Εγώ μάλιστα έχω και ένα dual processor desktop (με 2 x P3@1000MHz).

Όσο για το θέμα του processors, αν το έγραφε έτσι θα ήταν συντακτικά λάθος. Το σωστό είναι "dual processor system".

Τέλος, όσο αφορά την κατανάλωση του συστήματος που σκέφτεσαι να φτιάξεις (πολύ χαριτωμένο btw :smile: ) εγώ την υπολογίζω στα λιγότερα από 300W.

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ένα καλό τροφοδοτικό 600W, σε σχέση με ένα όμοιας ποιότητας τροφοδοτικό 400W, καταναλώνει σημαντικά περισσότερο ρεύμα για την ίδια δεδομένη (μέση, άρα μέτρια) απαίτηση του συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νούμερα "efficiency" που δίνουν οι κατασκευαστές τροφοδοτικών ισχύουν για κατανάλωση περίπου στην μέγιστη δυνατή που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό. Αν οι απαιτήσεις μας είναι πολύ μικρότερες (όπως και είναι), το efficiency πέφτει σημαντικά.

Α!, και ένα τελευταίο, όταν μιλάμε για Watts τροφοδοτικού, δεν ορίζονται ως peak και rms. Είναι απλά Watts. Αν το τροφοδοτικό είναι τίμιο, θα τα βγάζει όλα. Αν είναι ακόμα καλύτερο, θα τα βγάζει όλα από οποιαδήποτε rail του, και όχι από συγκεκριμένο συνδυασμό τάσεων. Αν είναι ιδανικό, επίσης θα τα βγάζει όλα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χωρίς να "ιδρώνει".

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γνώμες για HTPC

Και dual processor desktops υπάρχουν, και single processor servers, και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί. Εγώ μάλιστα έχω και ένα dual processor desktop (με 2 x P3@1000MHz).

Όσο για το θέμα του processors, αν το έγραφε έτσι θα ήταν συντακτικά λάθος. Το σωστό είναι "dual processor system".

Τέλος, όσο αφορά την κατανάλωση του συστήματος που σκέφτεσαι να φτιάξεις (πολύ χαριτωμένο btw :smile: ) εγώ την υπολογίζω στα λιγότερα από 300W.

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ένα καλό τροφοδοτικό 600W, σε σχέση με ένα όμοιας ποιότητας τροφοδοτικό 400W, καταναλώνει σημαντικά περισσότερο ρεύμα για την ίδια δεδομένη (μέση, άρα μέτρια) απαίτηση του συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νούμερα "efficiency" που δίνουν οι κατασκευαστές τροφοδοτικών ισχύουν για κατανάλωση περίπου στην μέγιστη δυνατή που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό. Αν οι απαιτήσεις μας είναι πολύ μικρότερες (όπως και είναι), το efficiency πέφτει σημαντικά.

Α!, και ένα τελευταίο, όταν μιλάμε για Watts τροφοδοτικού, δεν ορίζονται ως peak και rms. Είναι απλά Watts. Αν το τροφοδοτικό είναι τίμιο, θα τα βγάζει όλα. Αν είναι ακόμα καλύτερο, θα τα βγάζει όλα από οποιαδήποτε rail του, και όχι από συγκεκριμένο συνδυασμό τάσεων. Αν είναι ιδανικό, επίσης θα τα βγάζει όλα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χωρίς να "ιδρώνει".

Μήπως είναι παλιός τροποποιημένος server ?

Το τροφοδοτικό δεν καταναλώνει ισχύ παρά μόνο από απώλειες χαλκού & σιδήρου (δυνορεύματα = κατανάλωση ισχύος, ωμική αντισταση χαλκόυ= κατανάλωση ισχύος)!

Ένα τροφοδοτικό pc μετατρέπει την εναλλασσόμενη τάση σε συνεχή μέσω ανορθωτικών διατάξεων (γέφυρες, ψαλιδιστές dc/dc =chopper κ.λ.π.) αφού πρώτα αυτή υποστεί έναν υποβιβασμό μέσα από έναν μετασχηματιστή! Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα φίλτρα εξομάλυνσης της dc τάσης κ.λ.π.! Συμπερασματικά η κατανάλωση ενός pc δεν έχει να κάνει με το πόσα watt είναι ένα psu αλλά από την κατανάλωση των υποσυστημάτων του! H ονομαστική τιμή ενός psu μας δείχνει μέχρι πόσα watt μπορεί να δώσει χωρίς να καεί, όχι πόσα καταναλώνει! Τέλος ανάλογα με την ακρίβεια/ποιότητα της κατασκευής άλλα τροφοδοτικά έχουν μεγαλύτερες απώλειες ισχύος και άλλα λιγότερες! Τα watt του κάθε τροφοδοτικού δεν μπορούν να μας δώσουν σαφή εικόνα για το μέγεθος των απωλειών του!

Οι όροι που χρησιμοποίησα (peak & rms) συμφωνώ ότι είναι αδόκιμοι μιας και μιλάμε για συνεχή τάση "σταθέρη" αλλά λόγω του ότι στην πραγματικότητα είναι μεταβαλλόμενη ( μικρή κυμάτωση εξόδου) θα μπορούσε να σταθεί :earmuffs: )! Το ρέυμα φυσικά και είναι συνεχές αλλά άναρχα μεταβαλλώμενο και σε πλήρη εξάρτηση με την στιγμιαία κατανάλωση ισχύος! Πάντως δεν τους χρησιμοποίησα με αυτό το νόημα! Ήθελα να πω ότι σαν peak μπορούμε να πούμε το στιγμιαίο max ρεύμα (ισχύ) που μπορεί να δεχτεί χωρίς να καταστραφεί, ενώ σαν rms ένα μέσω ρεύμα συνεχούς λειτουργίας (χωρίς υπερθερμάνσεις κ.λ.π.!

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γνώμες για HTPC

Αυτό συμβαίνει γιατί τα νούμερα "efficiency" που δίνουν οι κατασκευαστές τροφοδοτικών ισχύουν για κατανάλωση περίπου στην μέγιστη δυνατή που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό..

Συμφωνώ ότι η τιμή "efficiency" που μας δίνουν είναι για τη μέγιστη δυνατή ισχύ! Αλλά από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρεται η απόδοση ισχύος στο κάθε ένα από αυτά σε σχέση με το ποσοστό επί της εκατό της καταναλισκόμενης στιγμιαίας ισχύος! Επίσης οι πιο ισχυρές κατασκευές τις περισσότερες φορές είναι πιο προσεγμένες αφού είναι το πρόσωπο της εταιρίας , η διαφήμησή της , το κύρος της!

Last edited:

Έτσι είναι... κόντευα κι εγώ να τρελαθώ...
Επίσης γενικά ένα τροφοδοτικό των 400W θα είναι και πιο ήσυχο από ένα 700W...

Γι'αυτό δεν είμαι σίγουρος...
Γιατί το λέω: Κοίταζα στην σελίδα της thermaltake τα τροφοδοτικά της, μιας και θα αγόραζα ένα TR2. Αυτό που παρατηρούσα στα διαγράματα που υπήρχαν, ήταν ότι ο ανεμηστήρας σήκωνε αυτόματα τις στροφές του, όσο περισσότερο ζοριζόταν το τροφοδοτικό. Και φυσικά ένα μικρό τροφοδοτικό, ζορίζεται περισσότερο όταν δουλεύει κοντά στα όρια του...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γνώμες για HTPC

Μήπως είναι παλιός τροποποιημένος server ?

Nope! Desktop κανονικό.. Για την ακρίβεια, mini tower.. Συναρμολογημένο από εμένα.

Το τροφοδοτικό δεν καταναλώνει ισχύ παρά μόνο από απώλειες χαλκού & σιδήρου (δυνορεύματα = κατανάλωση ισχύος, ωμική αντισταση χαλκόυ= κατανάλωση ισχύος)!

Όχι μόνο! Το Power Factor Correction το έχεις υπόψη; Δες εδώ..

Ένα τροφοδοτικό pc μετατρέπει την εναλλασσόμενη τάση σε συνεχή μέσω ανορθωτικών διατάξεων (γέφυρες, ψαλιδιστές dc/dc =chopper κ.λ.π.) αφού πρώτα αυτή υποστεί έναν υποβιβασμό μέσα από έναν μετασχηματιστή! Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα φίλτρα εξομάλυνσης της dc τάσης κ.λ.π.!

Λυπάμαι, αλλά έτσι δουλεύουν τα συμβατικά / κλασικά τροφοδοτικά. Στα PCs πάντα είχαμε switching τροφοδοτικά, τα οποία δεν δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Δες εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες. Παρενέργεια της τεχνολογίας switching είναι η "κυμαινόμενη" απόδοση, η οποία εξαρτάται από το φορτίο (και στα κλασικά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά έχουμε παρόμοιο φαινόμενο, ίσως και πιο έντονο). Δες και εδώ για ένα δείγμα διαφορετικών αποδόσεων ανάλογα με το φορτίο.

Συμπερασματικά η κατανάλωση ενός pc δεν έχει να κάνει με το πόσα watt είναι ένα psu αλλά από την κατανάλωση των υποσυστημάτων του! H ονομαστική τιμή ενός psu μας δείχνει μέχρι πόσα watt μπορεί να δώσει χωρίς να καεί, όχι πόσα καταναλώνει!

Δεν έγραψα κάτι διαφορετικό! Μίλησα για δεδομένη (μέτρια) απαίτηση του μηχανήματος σε ρεύμα.

Τέλος ανάλογα με την ακρίβεια/ποιότητα της κατασκευής άλλα τροφοδοτικά έχουν μεγαλύτερες απώλειες ισχύος και άλλα λιγότερες!

Σωστό, και για αυτό και εγώ έγραψα "όμοιας ποιότητας". Για να συγκρίνουμε δυο τροφοδοτικά συγκρίσιμης ποιότητας.

Τα watt του κάθε τροφοδοτικού δεν μπορούν να μας δώσουν σαφή εικόνα για το μέγεθος των απωλειών του!

Όχι απόλυτα, αλλά σχετικά μπορούν. Δυο τροφοδοτικά διαφορετικής ισχύος αλλά με ίδια απόδοση (π.χ. 83%) έχουν διαφορετικές απώλειες για δεδομένη ισχύ εξόδου.

Γι'αυτό δεν είμαι σίγουρος...
Γιατί το λέω: Κοίταζα στην σελίδα της thermaltake τα τροφοδοτικά της, μιας και θα αγόραζα ένα TR2. Αυτό που παρατηρούσα στα διαγράματα που υπήρχαν, ήταν ότι ο ανεμηστήρας σήκωνε αυτόματα τις στροφές του, όσο περισσότερο ζοριζόταν το τροφοδοτικό. Και φυσικά ένα μικρό τροφοδοτικό, ζορίζεται περισσότερο όταν δουλεύει κοντά στα όρια του...

Τελικά, η συζήτηση που κάνουμε εδώ είναι περισσότερο ακαδημαϊκή.

Τη στιγμή που αποδεδειγμένα ένα mid-high end HTPC δεν πλησιάζει καν τα 300W σε κατανάλωση, μπορείτε να βάλετε fanless τροφοδοτικό και να μην έχετε καθόλου θέμα με θόρυβο.

Εγώ αυτό έχω κάνει και είμαι ευτυχισμένος.

Τους πολλούς δίσκους τους έχω έτσι κι αλλιώς στον file server, ο οποίος έχει όντως μεγάλο τροφοδοτικό και κάνει και αρκετό θόρυβο, αλλά εκεί που είναι δεν με νοιάζει! -bye-

Dημητρη τι λειτουργικο φορας στον server ?
Πως εχεις συνδεσει ολα τα μηχανηματα μεταξυ τους ?
Θα μπορουσε να μπει κι ενας MAC στο δικο σου setup ?

Dημητρη τι λειτουργικο φορας στον server ?
Πως εχεις συνδεσει ολα τα μηχανηματα μεταξυ τους ?
Θα μπορουσε να μπει κι ενας MAC στο δικο σου setup ?

O server τρέχει Windows Server 2003.
Όλα τα μηχανήματα συνδέονται μεταξύ τους με Gigabit Ethernet. Το κυρίως storage partition του server γίνεται mount σαν γράμμα δίσκου σε όλα τα μηχανήματά μου.
Από όσο γνωρίζω, και από ότι βλέπω εδώ, οι Mac δεν έχουν πρόβλημα να "δουν" file shares ενός κοινού δικτύου όπως το δικό μου. Μπορούν να συνδεθούν ακόμα και σε Windows based Domain / Active Directory.

Η συνδεση μεταξυ τους γινεται μεσω καποιο Modem-router (για να εχω και ιντερνετ σε ολα)?
Ποσους δισκους εχεις στο server ?

Υπάρχει και ένα ADSL router για internet και ένα ακόμα router για την πρόσβαση στο AWMN. Όλα συνδέονται πάνω στο κεντρικό switch.

Αυτή τη στιγμή o server έχει 7 δίσκους, οι οποίοι θα γίνουν άμεσα 8 και μάλλον σύντομα 9..

Επειδή με ενδιαφέρει το θέμα δικτύωσης δύο pc με wifi θα ήθελα να ρωτήσω πως έχεις καταφέρει να λειτουργείς το δίκτυό σου, σε τι αποστάσεις έχεις τα δυο pc, έχεις καλό σήμα ή ....! Χρησιμοποιείς ad-hoc,έχεις σαν access point τον ένα ή χρησιμοποιείς το modem router σαν access? Eχω προσπαθήσει πολύ να λειτουργήσω ένα υποτυπώδες δίκτυο μέσω 2 υπολογιστών αλλά δεν έχω καταφέρει να έχω κοινή χρήση αρχείων! Μονο σε κάποια παιχνίδια μπόρεσα να τους δικτυώσω. Φαντάσου τι θα γίνει όταν προστεθεί και το htpc!

Oσο για τα psu γνωρίζω ότι η λειτουργία που προανέφερα δεν είναι ακριβώς αυτή που χρησιμοποιούν τα active-psu τροφοδοτικά αλλά δεν πάυει να αποτελεί μέρος τους!Δεν είμαι απόλυτος γνώστης της τεχνικής που χρησιμοποιούν αλλά ένα mosfet σε συνδεσμολογία chopper (ψαλιδιστής dc/dc) δεν κάνει την ίδια ακριβώς λειτουργία χωρίζοντας μέσω παλμού έναυσης την λειτουργία ton & toff?

Εσείς μεγαλύτεροι, με πείρα και με γνώση, δώστε γνώση σε ένα κοινό "μικρό" θνητό !!!!!!! :grandpa: :grinning-smiley-043

Στο γραφείο έχω δύο πισί σε ad hoc δίκτυο με wifi (με δύο κάρτες 801.11g) εδώ και 3 χρόνια. Το adsl modem είναι συνδεδεμένο στο ένα pc, και μέσω του δικτύου μοιράζονται τη σύνδεση. Βρίσκονται στα 3 μέτρα περίπου και με (ας την πούμε) οπτική επαφή. Δεν ξέρω εάν έχει να κάνει με την ταχύτητα των υπολογιστών (ο ένας είναι AMD Duron 1200 και ο άλλος -και αργότερος- PIII 1.7) πάντως για κοινή χρήση αρχείων (πχ αναπαραγωγή ακόμη και mp3 αποθηκευμένων στον άλλο υπολογιστή) μάλλον δεν είναι.

Στο γραφείο έχω δύο πισί σε ad hoc δίκτυο με wifi (με δύο κάρτες 801.11g) εδώ και 3 χρόνια. Το adsl modem είναι συνδεδεμένο στο ένα pc, και μέσω του δικτύου μοιράζονται τη σύνδεση. Βρίσκονται στα 3 μέτρα περίπου και με (ας την πούμε) οπτική επαφή. Δεν ξέρω εάν έχει να κάνει με την ταχύτητα των υπολογιστών (ο ένας είναι AMD Duron 1200 και ο άλλος -και αργότερος- PIII 1.7) πάντως για κοινή χρήση αρχείων (πχ αναπαραγωγή ακόμη και mp3 αποθηκευμένων στον άλλο υπολογιστή) μάλλον δεν είναι.

Αυτό έχω δει και εγώ ! Εχω ένα core2duo e6600 και ένα ΑMD athlon XP 1.8GHz! Μπορείς με δεξι κλικ σταν κάθε φάκελο να τον ορίσεις σαν κοινό αλλά μετά πρέπει να μπαίνεις στα κοινόχρηστα εγγραφα κ.λ.π. , δηλαδή μπερδεμα! Αλλες φορές σε βάζει και άλλες όχι

Last edited:
Μαλλον θα σε χρειαστω συντομα....
Τι λες για καφεδακι το ΣΚ ?
Η γυναικα μου φτιαχνει το καλυτερο ... Ρωτα και το Τακη !!!

Τη στιγμή που έχεις καλές συστάσεις από το Τάκη, δεν μπορώ να πω όχι! :grinning-smiley-043

Θα το κανονίσουμε για το ΣΚ..

Αυτό έχω δει και εγώ ! Εχω ένα core2duo e6600 και ένα ΑMD athlon XP 1.8GHz! Μπορείς με δεξι κλικ σταν κάθε φάκελο να τον ορίσεις σαν κοινό αλλά μετά πρέπει να μπαίνεις στα κοινόχρηστα εγγραφα κ.λ.π. , δηλαδή μπερδεμα! Αλλες φορές σε βάζει και άλλες όχι

Εγώ έχω ασύρματη σύνδεση με access point του AWMN το οποίο βρίσκεται στα 500μ με οπτική επαφή. Συνδέομαι σε 802.11b και βγάζω ταχύτητες μέχρι 5Mbps, δηλαδή το πρακτικό μέγιστο.

Εννοείτε ότι τα 5Mbps δεν επαρκούν για streaming οποιουδήποτε υλικού εκτός από MP3. Για εγκαταστάσεις εντός κλειστών χώρων, δουλεύοντας σε g, πηγαίνει καλύτερα αλλά και πάλι απλό DVD δύσκολα περνάει..

Γενικά η ασύρματη δικτύωση είναι λύση απελπισίας, και καλό είναι να αποφεύγεται, εκτός αν πραγματικά δεν γίνεται διαφορετικά.

Υ.Γ. Υποθέτω ότι στο adhoc setup σου έχεις δώσει στατικές IPs στα PCs κτλ, έτσι δεν είναι;

Υ.Γ.2 Καλά, είμαστε τραγικά :offtopic: