Γνώμες για ηχεία

dloger

Senior Member
27 December 2007
549
Αθήνα
Είμαι και εγώ στο ψάξιμο για ηχεία και θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παρακάτω (συνήθες ύποπτα) ηχεία στην κατηγορία των 1500 ευρώ περίπου

Kef IQ90
Monitor Audio Rx8
Αudio Spectrum Artemis
Focal Chorus 826
Acoustic Energy aelite 3 ή την καινούργια σειρά Radiance
Elac FS 247

Ξέρω βέβαια ότι τα συγκεκριμένα ηχεία έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν από άλλους φίλους και ότι το ιδανικό θα ήταν να τα ακούσω όλα και μετά να αποφασίσω αλλά ο χρόνος για τρέξιμο είναι περιορισμένος.

Έχω σαν ενισχυτή τον YAMAHA 3800 και τελικό τον Rotel 993 με χώρο 30τ.μ αλλά σε Γ, 19τμ ο χωρος ακρόασης (3.8Χ5) και 11 ο υπόλοιπος. (επισυναπτόμενο αρχείο). Ακούω κατά βάση rock / pop / alternative.

Έχω ακούσει μέχρι τώρα τα KEF και τα Μonotor audio.
Μου φάνηκαν ελαφρώς καλύτερα τα Μ.Ο πιο ελεγχόμενα, πιο καλό μπάσο και γενικά πιο ισορροπημένο ηχείο. Δεν μπορώ να πω όμως ότι κάποιο με ενθουσίασε.

Αν κάποιος φίλος έχει ακούσει κανένα από τα υπόλοιπα με παρόμoιο set-up η γνώμη του είναι ευπρόσδεκτη.
Μου περνάει και η (τρελλή) ιδέα να ανέβω μέχρι τα 2500-3000 ευρώ αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο με αυτά τα ενισχυτικά. Εσείς τι λέτε;

Attachments

• Scan10002.jpg
    Scan10002.jpg
    33 KB · Views: 96
Επειδή το ηχείο θεωρώ ότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στο σύστημα, καλό θα είναι κάποια στιγμή να αλλάξεις ενισχυτικά.
Το καλύτερο ηχείο, θα παίξει και καλύτερα αν αλλάξεις ενισχυτές.

φυσικα και αξιζει αν αναιβεις αλλα θα θες τουλαχιστον αλλαγει σε προενισχυτη ...στα ακριβα επισεις τσεκαρε τα....

http://www.tannoy.com/ResidentialSu...BRAUDUElEBQMxMzLzMk/8k/JI7qVM7H7ifhDjpSMknQ==

http://www.audioplusservices.com/profile/928.htm

http://www.proac-loudspeakers.com/d18.php

αν μπορεις αναιβα κατηγορια με την προηποθεση οτι αργοτερα θα αναιβεις και σε ενισχυτες....αν οχι μια χαρα εισαι και πιο χαμηλα...

Re: Απάντηση: Γνώμες για ηχεία

Αudio Spectrum Artemis.

Τα βρίσκεις μεταχειρισμένα τσάμπα.

Πάρα πολύ καλό ηχείο, αλλά δεν ξέρω αν θα ταιριάξει με τα ενισχυτικά και τον χώρο μου μιας και ο Υamaha δεν είναι και ο πιο μουσικός ενισχυτής, το Αudio Spectrum υπεραναλυτικό -από όσο ξέρω- οπότε φοβάμαι ότι θα βγαίνει μια σκληράδα.
Άσε που θέλει, χώρο και απόσταση από τοίχους που δεν έχω και πολύ.

Re: Απάντηση: Γνώμες για ηχεία

Επειδή το ηχείο θεωρώ ότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στο σύστημα, καλό θα είναι κάποια στιγμή να αλλάξεις ενισχυτικά.
Το καλύτερο ηχείο, θα παίξει και καλύτερα αν αλλάξεις ενισχυτές.

Δηλαδή για ενισχυτικά σε ποια κατηγορία τιμής συζητάμε για να το δω
συνολικά το θέμα (από άποψη κόστους).

Τα Elac και τα Focal είναι τα καλύτερα ηχεία απ' όσα αναφέρεις.

Τα γερμανικά είναι πιό κατάλληλα για τα είδη μουσικής που προτιμάς.

Βαση του σχεδιου που εχεις επισυναψει, το αριστερο elac fs 247, δεν θα ειναι στα καλυτερα του.

Γενικά με το αριστερό ηχείο θα έχω ένα θέμα, αλλά δυστυχώς δεν έχω εναλλακτική τοποθέτηση. Γι' αυτό ψάχνω και το λιγότερο προβληματικό ηχείο από άποψη τοποθέτησης.

Μόνο ηχείο "επαγγελματικό" θα σε κάλυπτε.
Αλλιώς θα αναγκαστείς να το μετακινείς όταν παίζεις μουσική.

Γιατι δεν κοιτας και τα B&W 683??? Εχουν πολυ καλες ψηλες συχνοτητες,οπως επισης και μεσαιες....καλα για το μπασο δεν το συζητω!!!! γρεμιζεις σπιτι.......εχει και τον FST κωνο για τις μεσαιες!!!!

Ξέχνα οπτιδήποτε έχει bass reflex από πίσω, κυρίως λόγο τους αριστερού ηχείου.

Με τα Focal μάλλον θα είσαι εντάξει. Κοίτα όμως τα 816. Δεδομένου ότι θα τα βάλεις ουσιαστικά σε 19 τετραγωνικά και λόγο κι όλας του αριστερού ηχείου, ίσως να είναι λίγο ποιο προβληματικά τα 826 γιατί κατεβαίνουν χαμηλότερα.

Εξαρτάται και από το τι/πως θέλεις να ακούς. Εγω τα έχω μέσα σε 30 τετραγωνικά. Συνολικά μαζί με την κουζίνα είναι 55, αλλά είναι υπό γωνία ο διάδρομος που οδηγεί στην έξοδο και η κουζίνα έχει ένα χώρισμα) και είμαι μια χαρά. Αλλά ακούω σε χαλαρές εντάσεις, κυρίως λόγο πολυκατοικίας.

Είναι αρκετά αναλυτικά, έχουν ζεστό ήχο, πολύ ωραίες χροιές ειδικά στις φωνές και τα φυσικά όργανα και το χαμηλό τους είναι μια χαρά για τους χώρους που έχουν σχεδιαστεί να παίζουν (μέχρι 30 τ.μ.). Ανάλογα με τον ενισχυτή και την ηχογράφηση, θα ακούσεις και μια πολύ ωραία στερεοφωνική εικόνα και μεγάλο ήχο που εκτείνεται πάνω και ανάμεσα από τα ηχεία. Για μεγάλο πλάτος και βάθος δε σου λέω, γιατί δεν είμαι σίγουρος, λόγο της τοποθέτησης που τους έχω κάνει στο χώρο μου.

Καλή συνέχεια.

Last edited:
Τα παιδια εχουν δικιο για το αριστερο
Αν βάλεις οτιδήποτε που κατεβαίνει κάτω από 40Hz με αξιώσεις θα ειναι σαν να ''μπατάρει'' ο ηχος

Τι ηχεία εχεις τωρα?

σκέψου ενα ηχείο μικρότερο π.χ. βάσης και ενισχυτικά

ή ορθότερα οπως το βλέπω
γυρνάς καναπέ να βλέπει μπαλκονόπορτα και τα ηχεία δεξια αριστερά της
εχεις τη μεγαλύτερη διασταση να αναπτυχθουν τα χαμηλά
καθεσα κοντα στο κέντρο
αρα ιδανικά
βαζεις δυο μπασοπαγίδες από καλαμπόκι που ειναι και διακοσμητικές στις δύο γωνίες και απορροφητικά στο τοιχο του διαδρόμου για να μην εχεις ανακλάσεις από πισω αριστερα
και διαλέγεις οτι θέλεις
θα παιξει πολύ καλύτερα

ή ορθότερα οπως το βλέπω
γυρνάς καναπέ να βλέπει μπαλκονόπορτα και τα ηχεία δεξια αριστερά της
εχεις τη μεγαλύτερη διασταση να αναπτυχθουν τα χαμηλά
καθεσα κοντα στο κέντρο
αρα ιδανικά
βαζεις δυο μπασοπαγίδες από καλαμπόκι που ειναι και διακοσμητικές στις δύο γωνίες και απορροφητικά στο τοιχο του διαδρόμου για να μην εχεις ανακλάσεις από πισω αριστερα
και διαλέγεις οτι θέλεις
θα παιξει πολύ καλύτερα

μμμμμ
ασ'το καλύτερα

μμμμμ
ασ'το καλύτερα

Το κατάλαβες και εσύ ότι μάλλον δεν γίνεται.

Τα Β&W στις εισαγωγικές κατηγορίες τιμής- όπως τα 683- γενικά δεν μου αρέσουν, τα βρίσκω λίγο "θολά".
τώρα έχω τα royd doublet http://www.roydaudio.com/models/doublet/ με τα οποία δεν έχω κάποιο πρόβλημα με μπουμάρισμα.

Άκουσα τα Focal 836 -δεν είχαν τα 826- και μου άρεσαν πάρα πολύ καταρχήν.
Πολύ ζεστός ήχος όπως το περιέγραψε ο φίλος George. Αρκετά καλύτερα (για εμένα) από τα KEF και τα Monitor Αudio. Βέβαια παίζανε με τον ολοκλήρωμένο Plinius 9100 2Χ100W οπότε υποψιάστηκα ότι ίσως να ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος και ο ενισχυτής για αυτό. Ζήτησα να τα ακούσω και με τον Pioneer lx82 που είχε. Δυστυχώς οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν και κατευθείαν το ηχείο κατέβηκε ένα σκαλί κάτω ηχητικά στα επίπεδα των KEF και Μ.Α.
Όποτε το συμπέρασμα είναι ότι αποκλείεται να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα ακούγοντας διάφορα ηχεία με διαφορετικούς ενισχυτές σε διαφορετικά μαγαζιά , σε διαφορετικές ημέρες. Και άντε να πάρεις παραμάσχαλα τον ενισχυτή (και τον τελικό) 35 κιλά και οι δύο και να τρέχεις.
Βράστα....

Στο προηγούμενο σπίτι που ήμουν, είχα μια ανάλογη τοποθέτηση στα Focal όπως αυτή που θέλεις να κάνεις, το αριστερό ηχείο ήταν κοντά σε γωνία (25-30 εκατοστά περίπου και με ένα καλοριφέρ ενδιάμεσα) και το δεξί ήταν 4 μέτρα μακριά από τον δικό του πλαϊνό τοίχο.

Δεν με ενοχλούσε κάτι ιδιαίτερα, αλλά αν πρόσεχε κάποιος λίγο περισσότερο αυτό που άκουγε, θα έβλεπε ότι το αριστερό ηχείο έδινε σχεδόν όλο το μπάσο και το δεξί τίποτα. Και γινόταν πολύ ποιο προφανές, όταν πείραζα το balance μεταξύ δεξί και αριστερού ηχείου.

Γενικά, θα σου πρότεινα, όπως και παραπάνω, να μην πάρεις οποιοδήποτε ηχείο που έχει bass reflex από πίσω. Απέρριψέ τα χωρίς καν τα ακούσεις. Είναι ακατάλληλα κατά την γνώμη μου για οποιονδήποτε χώρο, εφ' όσον δεν μπορούν να τοποθετηθούν τουλάχιστον 50 εκατοστά από τους πίσω τοίχους.

Μια άλλη λύση μπορεί να είναι και ένα ηχείο βάσης μαζί με sub για να καλύψεις την έλλειψη όγκου του ηχείου βάσης. Σκέψου το και αυτό. Αλλά να είναι της ίδιας εταιρείας, να φοράνε το ίδιο μεγάφωνο δηλαδή.

Καλή συνέχεια

Last edited:
Στο προηγούμενο σπίτι που ήμουν, είχα μια ανάλογη τοποθέτηση στα Focal όπως αυτή που θέλεις να κάνεις, το αριστερό ηχείο ήταν κοντά σε γωνία (25-30 εκατοστά περίπου και με ένα καλοριφέρ ενδιάμεσα) και το δεξί ήταν 4 μέτρα μακριά από τον δικό του πλαϊνό τοίχο.

Έχεις τα 816 ή τα 826; Με τι ενισχυτή;

Λόγω πολυκατοικίας και εγώ γενικά σε χαμηλές εντάσεις ακούω. Οπότε νομίζω ότι και ηχείο με bass reflex από πίσω ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εξάλλου δεν είναι και δικό μου το σπίτι οπότε δεν θα μείνω και για πάντα.
Sub έχω ήδη το Εnergy e:XLS 12 το οποίο θέλω να το χρησιμοποιώ μόνο σε ταινίες. Γι'αυτό προτιμώ να πάρω ένα ηχείο δαπέδου και να ακούω stereo χωρίς sub γιατί σωστό ταίριασμα ηχείου και sub είναι ένα θέμα.

Έχεις τα 816 ή τα 826; Με τι ενισχυτή;

...........

Τα 816 έχω, αρχικά με έναν Yamaha RX-797 και από το καλοκαίρι που μας πέρασε με Audiolab προ και τελικό (8000Q+8000P).

Last edited:
Τα Β&W CM7 τα έχει ακούσει κανείς; Ξέρετε να είναι διαθέσιμα σε κανένα μαγαζί για ακρόαση;