Γνωμες για sub σε hifi

nickvas19

AVClub Addicted Member
11 August 2011
2,011
Καλημερα σε ολους...

Τον τελευταίο καιρο ψαχνομαι για το τι αλλαγες μπορω να κανω στο μικρο αυτο συστήματακι που χω για να χαλαρωνω... Ετσι πρωτα θα αναφερω τον συλλογισμο μου και υστερα θα σας πω που εχω κολλησει...

Ξεκιναω και λεω πως μου λειπουν τα χαμηλα.... Ετσι μετα απο δοκιμες καποιων ενισχυτων(που ναι σιγουρα θα ηθελα εναν πιο δυνατο ενισχυτακο) καταληγω εκει. Τελικα τα μπασα που βαζω απο τον ενισχυτη χαλανε την ησυχια που εχει το συστημα μου.... Ετσι λεω να αλλαξω ηχεια ή να παρω καποιο sub. Κοιταξα σε βασης ηχειο με 8αρι mid bass και υστερα απο καποιο ψαξιμο διαβασα πως για βασης ηχειο το 8αρι ειναι μεγαλο για μεσαιες και πως το ιδανικο εχουν βρει πως ειναι απο 5-6.5...και την ακριβεια καπου στο 5.25.γι αυτο κιολας οι σοβαρές εταιριες δεν βγαζουν πλεον με 8αρι βασης γι αυρο και ειναι λιγα. Ακομα και βασης που ειναι κοντα στο 2χιλιαρο ειναι με μικροτεροmid bass.... Ετσι πολυ φοβαμαι πως θα μαι καπως φουσκωμενα τα πραγματα για ενα βασης 8αρι.σκεφτομουν για το monitor audio silver 2 που δςν το βρισκω σε ακροαση.επισης ειδα και τα chario syntar 520 που δεν ξερω εαν ειναι ανωτερο απο αυτα που εχω.... Αλλα το βρισκω σε ακροαση απλα δεν το ακουσα ακομα

Επισης καταλαβα οτι πολυ σημαντικο ρολο παιζει ο χωρος οποτε.....εφοσον δεν εχω τελειο χωρο δεν με παιρνει να την ψαχνω για κατι τελειο.

Για κολωνες δεν το σκεφτομαι ακομα... Ετσι λεω για την αγορα ενος sub... Αλλα πιο;

Να παρω της ιδιας εταιριας με τα ηχεια μου asw 608;να παρω ενα dali 12 στα ιδια χρήματα χρηματα περιπου(e 12f);campbrigde audio aero 9;monitor ausio bronze w10;.. Επισης βρισκω και το b&w asw 610..

Μπασαδες του φορουμ τα φωτα σας.

Μας μπέρδεψες. Αυτή τη στιγμή ποιά ηχεία έχεις;

Και πριν προχωρήσουμε σε συζήτηση για Sub, τα 6,5άρια γιατί δεν σου αρέσουν;

Αλήθεια είναι πως από τη φύση του πράγματος τα 5άρια αποδίδουν πιο καλά τη μεσαία περιοχή, αλλά μην παίρνουμε και τη μεζούρα! Ένα σωρό πράγματα παίζουν ρόλο για την τελική απόδοση του ηχείου: Το συγκεκριμένο στη σχεδίαση tweeter, η συχνότητα cross, το είδος της φόρτισης κλπ.

Πριν αρχίσεις να ψάχνεις για το κατάλληλο Sub και τις ρυθμίσεις του μήπως πρέπει να δεις αυτά πρώτα;

Και μη γελιόμαστε. Τα καλά Sub που προορίζονται για μουσική και όχι για Home Cinema δεν είναι φθηνά!

Μουσική και sub είναι λίγο περίεργος συνδιασμός. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή, πολύ καλές ρυθμίσεις και πάλι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

Χρησιμοποιώ σύστημα 2.1 σε μικρό χώρο 8τμ περίπου , για ακρόαση κλασσικής και το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Βέβαια ο χώρος ακουστικά είναι εύκολος αν όχι ιδανικός και φυσικά η χρήση του sub γίνεται με πολύ σύνεση και φειδώ όσο για το sub και τα ηχεία είναι επιλεγμένα ειδικά για τον χώρο. Σε basshead καταστάσεις δεν ξέρω τί μπορεί να συμβεί αλλά αν θέλουμε απλά το sub για να πάρουμε συχνότητες 40-70 hz σε φυσικά όργανα (δεν ξέρω το αποτέλεσμα σε ηλεκτρονικά κλπ) που τα 5" ηχεία δεν μας δίνουν και πάντα με σύνεση το αποτέλεσμα με λίγο κόπο είναι μαγικό.

Κι' εγώ έχω 2.1 σύστημα (το μεγάλο μου) και το αποτέλεσμα είναι επίσης μαγικό.
Επειδή όμως η επιλογή και ρύθμιση ενός Sub δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε και φθηνή λύση άλλωστε, γι' αυτό ζήτησα να δούμε πρώτα τι γίνεται με το 2.0 σύστημα και κατόπιν, εφ' όσον χρειάζεται, βλέπουμε και το Sub.

εχω τα περιφημα Β&w 685 s2...

Δεν εχουν καποιο θεμα ή κατι αλλο...απλα εγω φταιω....οταν ακουω απο κατι αλλα παλια ηχεια (12") την μποτα και γενικα τα μπασα λεω εδω ειμαι.....τα 6,5 δεν μπορουν να παιζουν κατω απο τα 52 hz (που αυτο ειναι τιμη που δινει η εταιρια...) ουτε μπορουν να πιασουν ενα 8αρι...ποσον μαλλον οταν κατεβαινει στα 40hz

6,5άρια φθάνουν κάτω μέχρι 40 Hz, σε διαβεβαιώ! Εξαρτάται και από τον ενισχυτή σου όμως. Και από το είδος της σχεδίασης, τον τρόπο φόρτισης. Πιστεύεις ότι χρειάζεσαι κάτι πιο κάτω;

Στην περίπτωση ενεργών αυτό που γράφω είναι απολύτως εξακριβωμένο.

oπως και να χει το mid bass δεν βγαζει το μπασο του sub ή το μπασο ενος ηχειο 3 δρομων

οποτε τι να κανω με το sub?

oπως και να χει το mid bass δεν βγαζει το μπασο του sub ή το μπασο ενος ηχειο 3 δρομων

οποτε τι να κανω με το sub?

Τα ταπεινά μου Proac με δύο γούφερ 6,5 , δύο δρόμων κατεβαίνουν 20 Hz. Τρίζει ο τόπος, το 12 ιντσο sub το ''πατάνε'' κανονικά!

Βέβαια υπάρχει και από πίσω ένας ενισχυτής 300 watt.....

Στα λέω αυτά για να καταλάβεις ότι όλα είναι θέμα setup....

Τώρα συγκρίνεις ηχεία βάσης με δύο γούφερ και πολλά λίτρα με τα ηχεία του Νίκου
που είναι βιβλιοθήκης με ένα γούφερ και ονομαστική απόδοση 55HZ στα -3db.
Δηλαδή τι να κάνει να αλλάξει ηχεία ή να βάλει ένα sub για να πάρει αυτό που του λείπει?

ε ναι ... εγω νομιζα ειχες κανενα proac βασης και λεω...δεν παιζει.

Μ αρεσει ο ηχος που εχουν τα ηχεια βασης. απλα θα ηθελα καλυτερα χαμηλα γι αυτο τρεφομαι για κανενα sub....τωρα αυτο εαν μοιαζει με ονειρο...ειναι αλλο θεμα και θα δω που θα στραφω μετα.

Μάλλον λάθος το έθεσα εγώ....

Δεν είχα σκοπό να κάνω σύγκριση. Απλά ήθελα να του απαντήσω σε αυτά που είπε παραπάνω για τα γούφερ των 6,5 ιντσών...

Όσο αναφορά για τι να κάνει, αποψη μου είναι στη μουσική καλύτερα δύο μεγαλύτερα ηχεία παρά δύο μικρά και sub.

Όσο αναφορά για τι να κάνει, αποψη μου είναι στη μουσική καλύτερα δύο μεγαλύτερα ηχεία παρά δύο μικρά και sub.

Αν το επιτρέπει ο χώρος είναι καλύτερα , όμως σε πολλές περιπτώσεις ένα 5άρι ηχείο με sub , δίνει καλύτερο αποτέλεσμα από
ότι ένα 6.5άρι κλπ.
Για αυτό φυσικά όλα θέλουν μελέτη και αν είναι δυνατόν δοκιμή.

Όλοι έχουν δίκιο! 😊
Από λίγο! 😎

Όντως με 6,5άρια Woofer μπορούμε να κατεβούμε πολύ χαμηλά και ν' αποφύγουμε τη φασαρία με την εγκατάσταση και ρύθμιση Sub.

Όντως πάλι με την προσθήκη Sub και δημιουργία 2.1 συστήματος μπορόυμε να κάνουμε θαύματα, με την προϋπόθεση να είναι το κατάλληλο, ταιριασμένο Sub και να είναι σωστά ρυθμισμένο.

Που καταλήγουμε; Δύο πιθανές κατευθύνσεις:
α) Δίνεις τα ηχεία που ήδη έχεις, προσθέτεις και μία διαφορά και παίρνεις ένα καλύτερο ζευγάρι δίδρομα βάσης που θα κατεβαίνουν όμως πιό χαμηλά.

β) Βρίσκεις ένα Sub κατάλληλο για το σύστημα και το χώρο σου.
Τέτοια με βάση και το διαθέσιμο ποσόν θα μπορούσε να είναι:
Rel Acoustics T-Zero

Rel_Acoustics_T-Zero_Athens_Pro_Audio.jpg

Rel_Acoustics_T-Zero_2_Athens_Pro_Audio.jpg

Rel_Acoustics_T-Zero_3_Athens_Pro_Audio.jpg

Adam Sub 8

Sub8.jpg

Έχει σημασία όμως πως και που θα τα συνδέσεις. Ποιόν ενισχυτή έχεις;

Έχω το Rel (Το προηγούμενο μοντέλο απ αυτό) και πολύ συχνά ακούω μουσική έχοντας το ενεργοποιημένο και το αποτέλεσμα για τα αυτιά μου είναι υπέροχο.

Υ.Γ. ...και έχω ηχεία δαπέδου :flipout:

Διαθέτω το REL STRATA III για δοκιμή φίλε μου στον χώρο σου ,όλες οι κριτικές όταν έβγαινε το συνιστούσαν για μουσική και όχι τόσο για σινεμά,άπειρες ρυθμίσεις ,αν σου ''κάτσει'' συζητάμε τα περαιτέρω.