Γνωμες για sub σε hifi

Sonus σε ευχαριστώ για τις λυσεις που μου δειχνεις

Αλλα στην πρωτη περίπτωση που ενα βασης κατεβαινει πιο χαμηλά μπορω να πω οτι γίνονται πιο πλαδαρα τα πραγματα στα χαμηλομεσαια και η εικονα που βγάζει δεν ειναι τοσο καλη. Γι αυτο κιολας πηρα ενα διδρομο που υποτίθεται δεν φτάνει χαμηλα πολυ. Οποτε πιστευω ενα αλλο ηχειο διδρομο και ειδικά μεχρι τα 1000 δεν θα βρω να με καλύπτει... Ετσι λεω. Εαν εχεις κατι υποψην αλλαζει

Τωρα για το sub εινσι λιγο εφε δλδ της μάρκας γι αυτο ειπα καποισ μοντέλα που μ αρεσουν... Αλλα προφανώς αυτα που μου ειπες ειναι 'καλυτερα' για την περίπτωση μου... Θεωρητικα σωστα; ο ενισχυτης μου ειναι ο nad 326bee.το πως θα το συνδεσω τι εννοεις;... Στο preout... Εχει και αλλα κολπα;

Apo1 ενδιαφερομαι εαν ειναι κ μπορουμενα κανουμε μια δοκιμουλα...

"Subwoofer connection to a two-channel system differs from the methods used in home theaters. AV receivers feature bass management to direct the low bass frequencies to the sub and the midrange and treble frequencies to the speakers. The subwoofer is hooked up to the receiver with a single interconnect cable. Stereo receivers, pre-amps, and integrated amplifiers rarely have subwoofer output jacks or offer bass-management options. So instead of using those connections, we'll use the subwoofer's speaker-level, aka "high-level," inputs. Most, but not all, subwoofers have these inputs; they get connected using speaker cables to the same speaker output jacks on your receiver or amplifier that are also hooked up to your speakers. That means you have to double up the connections on the receiver or amplifier"......[cnet]

Έτσι όμως δεν αλλοιώνεται το σήμα μέχρι να φτάσει στα ηχεία ?

Αφού ουσιαστικά παρεμβάλλεται ένα sub.....

Η σύνδεση με την έξοδο των ηχείων είναι η χειρότερη. Βέβαια θεωρητικά ο ήχος για τα ηχεία είναι passthrough αλλά σίγουρα παρεμβάλονται επιπλέον έστω και παθητικά εξαρτήματα.
Η σωστή λύση είναι από την έξοδο preout του ολοκληρωμένου και η χρήση του tone control του sub.
Αν δεν υπάρχει όμως η μόνη λύση είναι από την έξοδο των ηχείων.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βέβαια υπάρχουν και sub που όντως ο ήχος πρώτα φιλτράρεται και ότι "μένει"
πάει στα ηχεία άρα εδώ όντως μιλάμε για ενεργή επέμβαση στον ήχο. Το πλεονέκτημα αν μπορούμε να το πούμε έτσι είναι ότι τα τελικά ηχεία δεν αναπαράγουν αυτές τις συχνότητες άρα ξεκουράζονται. Επίσης έτσι δεν υπάρχει θέμα αλληλοεπικάλυψης συχνοτήτων από το sub και τα ηχεία άρα η ρύθμιση με το αυτί είναι πιο εύκολη.

Διαβάζω πολυ καλα λογια για το rel t zero που ειπε ο sonus καθως και γισ το rel t 7 που ειναι πιο καινούργιο μοντελο.... Ποιο να προτιμησω;

Επισης καλα λογια για τα b&w asw608 κ asw610.... Αλλα δεν ξερω εαν ειναι για μουσικη ή για ταινιες.

Sonus τα φωτα σου

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και καποια reviews

http://www.whathifi.com/rel-acoustics/t-7/review
http://www.whathifi.com/rel-acoustics/t-zero/specs
http://www.whathifi.com/bw/asw610/review
http://www.whathifi.com/bw/asw608/review

Από την άποψη των συνδέσεων το
Adam Sub 8 που πρότεινα είναι πιό σωστό. Τροφοδοτείται από την Pre-Out. Εν συνεχεία η έξοδος του κατευθύνεται προς τον τελικό ενισχυτή ή προς ενεργά ηχεία.

Sub8_backside.jpg

Εφ' όσον γίνει σωστά η ρύθμιση της συχνότητας Crossover και το level (η συνολική ένταση αναπαραγωγής χαμηλών σε σχέση με το συνολικό σήμα), το Sub αναλαμβάνει όλη την ανπαραγωγή των χαμηλών μέχρι τη συχνότητα που έχουμε ορίσει, ενώ το συχνοτικό περιεχόμενο από εκεί και πάνω το αναλαμβάνουν τα κύρια ηχεία. Έτσι βελτιώνεται και η αναπαραγωγή των μεσαίων συχνοτήτων, διότι απαλλαγμένα από το φορτίο των χαμηλών που επιβάλλει μεγάλες διαδρομές στα μεγάφωνα μπορούν να αναπαράγουν τις μεσαίες με λιγότερες παραμορφώσεις, αλλά και πιο δυνατά!

Sub8.jpg

Αλλά και στην περίπτωση του REL που έδειξα πιο πάνω, το οποίο δεν έχει έξοδο προς τελικό ή ενεργά ηχεία και πάλι γίνεται, αλλά η ρύθμιση είναι διαφορετική.

Συνδέουμε το Sub από την Pre-Out του προενισχυτή/ενισχυτή μας με την είσοδο Low Level Input τού του Sub. (Όχι με την LFE).
Ρυθμίζουμε τη συχνότητα Crossover στο Sub μέχρι την κάτω συχνότητα αποκοπής των κύριων ηχείων. Και ρυθμίζουμε πάλι κατάλληλα το Level.
Τότε τα μεν κύρια ηχεία θα παίζουν κανονικά, μέχρι εκεί που μπορούν να αναπαράγουν (π.χ. 50-60 Hz). Το συχνοτικό περιεχόμενο από τη συχνότητα αποκοπής και κάτω, το αναλαμβάνει το Sub. Υπάρχει βέβαια μία μικρή περιοχή, γύρω από τη συχνότητα Crossover/Αποκοπής που τα κύρια ηχεία και το Sub θα παίζουν ταυτόχρονα, αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται η δυσκολία. Να ρυθμιστεί σωστά η συχνότητα Crossover και η ένταση του Level. Εφ' όσον αυτό γίνει σωστά δεν υπάρχει πρόβλημα.

Rel_Acoustics_T-Zero_3_Athens_Pro_Audio.jpg

Ωραια τα ειπες κ σε ευχαριστώ αλλα θα σε ζαλισω λιγο ακομα...

Εμενα το pre out ειναι συνδεμενο με το main in με αυτα τα jumpers απο την μανα του... Και εχει αλλες δυο ςξοδους sub1 και sub2. Οποτε πως θα γινει η συνδεση; εγω παλιοτερα με ενα φθηνιαρικο sub που ειχα βάλει για πλακα το ειχα βαλει στο sub1.

Μηπως με το adam αυτο εννοεις; δλδ απο pre out σε sub και μετα στο main in του ενισχυτη;
Και με το rel δεν καταλαβα το πως διοτι εαν βαλω το pre out μετσ το main in μενει κενο...

Θα πρέπει να δούμε το manual του ενισχυτή σου.

Α) Στην περίπτωση του Adam (το φέρνω σαν παράδειγμα για τον τρόπο σύνδεσης) το ιδανικό θα ήταν:

-Αποσυνδέουμε και διαχωρίζουμε από τον ενισχυτή το τμήμα προενισχυτή από το τμήμα τελικού.
(Με τα Jumpers, υποθέτω.
Προσοχή: Δεν ξέρω αν γίνεται στο δικό σου μοντέλο.
)

-Συνδέουμε την έξοδο προενισχυτή (L, R, Pre-Out) με την είσοδο (L, R in) του Sub.

-Συνδέουμε την έξοδο (L, R, Out) του Sub με την είσοδο του τμήματος τελικού ενισχυτή (L, R, In) στον ολοκληρωμένο σου.

-Από εκεί στέλνουμε έξοδο κανονικά προς τα κύρια ηχεία σου.

-Ρυθμίζουμε.

Β) Στην περίπτωση του REL τώρα (το άλλο παράδειγμα τρόπου σύνδεσης) γίνεται διαφορετικά:

-Συνδέουμε την έξοδο Sub του ενισχυτή με την είσοδο In του Sub. (Δεν ασχολούμαστε με Jumpers).

-Ρυθμίζουμε. Και αυτό ήταν!

(Σημείωση:Υπάρχει ένας ακόμα τροπος σύνδεσης Sub, με διαφορετικού τύπου Sub, αλλά προς το παρον τον αφήνουμε). :lehrer:

σε ευχαριστω θερμα για την λεπτομερεστατη απαντηση που εδωσες, τα καταλαβα ολα.

τωρα στο κυριως πιατο...στην 1η περιπτωση ο ηχος κανει μεγαλυτερη διαδρομη...αρα δεν ´χαλαει´; ή εστω...δεν αλλαζει προς το χειροτερο;

μπορουμε να δουμε εαν η 1η περιπτωση γινεται με τον nad 326bee?!

τελος...η 2η περιπτωση...δεν ειναι καλυτερη; μιας και τα ηχεια παιζουν οπως πρεπει απλα χρειαζεται να ρυθμισεις πιο σωστο το sub.ετσι τουλαχιστον το καταλαβαινω εγω.

ΥΓ: μπορεις να μου πεις τα Β&W σε ποια περιπτωση ανηκουν;

Last edited:
Η περίπτωση Α είναι σαφώς ανώτερη.
Διότι απαλλάσσει τα κύρια ηχεία από το βάρος της αναπαραγωγής των χαμηλών.
Που τις αναλαμβάνει πια μόνο το Sub.
Έτσι βελτιώνεται πολύ η αναπαραγωγή των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων και θα μπορούν να παίζουν και πιο δυνατά!

Η μεγαλύτερη διαδρομή που γράφεις δε μας πειράζει. Η διαδρομή του σήματος είναι επιπέδου Line και οι απώλειες είναι μικρές. Μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα του Crossover του Sub, που διαχωρίζει τις χαμηλές από τις μεσοϋψηλές.
Η ποιότητα των Crossover που προέρχονται από τον επαγγελματικό ήχο -όπως στο παράδειγμα- είναι συνήθως πολύ καλή.
Ακόμα κι' αν υπάρχουν κάποιες επιδράσεις από το Crossover του Sub και τη μεγαλύτερη διαδρομή, το θεωρητικό πλεονέκτημα του διαχωρισμού των χαμηλών συχνοτήτων από τα κύρια ηχεία είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνάει κάθε άλλο μειονέκτημα.

Έψαξα και βρήκα το manual του ενισχυτή σου.
Η εφαρμογή της περίπτωσης Α γίνεται εύκολα.

-Αφαιρείς τα Jumpers.

-Από τις Pre-Out του Ενισχυτή στέλνεις στις εισόδους In του Sub.

-Από τις εξόδους Out του Sub ξαναστέλνεις στις εισόδους Main In του ενισχυτή σου. Και από εκεί προς τα κύρια ηχεία.

Είσαι πολύ τυχερός που ο ολοκληρωμένος ενισχυτής σου μπορεί και διαχωρίζεται σε δύο ανεξάρτητα τμήματα προενισχυτή και τελικού. Δεν την έχουν τη δυνατότητα αυτή όλοι οι ενισχυτές.

Αν δεν την είχε θα χρησιμοποιούσαμε αναγκαστικά τη σύνδεση μόνο της περίπτωσης Β.
Τώρα μπορείς και με τους δύο τρόπους. -bye-

τελεια οποτε τον rel τον ξεχναω....!2 ακομα ερωτησουλες..

1) τα Β&w as608 και asw610...τροφοδοτουνται και αυτα απο το pre out Οπως τo adam?!εαν ναι τοτε γτ να προτιμησω το adam και όχι τα b&W?! οποιαδηποτε γνωμη θα ηταν χρησιμη μιας και θα κανω τυφλη αγορα..

2) δευτερον επειδη δεν ξερω καθολου....τι καλωδιακι να προτιμησω; ποσα μετρα θα χρειαστω περιπου;

Τα B&W ASW610 και B&W ASW608 δεν τροφοδοτούντσι σπό την Pre Out. Είναι όπως το REL της περίπτωσης Β.
Θα πάρουν από την έξοδο Sub του ενισχυτή σου.

Σε βλέπω αποφασισμένο να προχωρήσεις! :laugh:

Τι καλώδιο; Τύπου Line RCA, ´2 ζευγάρια. Μήκος; Όσο από τον ενισχυτή σου μέχρι το σημείο που θα τοποθετηθεί το Sub.

Μήπως με κανα minidsp 4x2 γινόταν η δουλειά με το cross-άρισμα; Κανα κατοστάρικο έχει. (Ανάμεσα σε dac και ενισχυτή)

εχει κανεις να προτεινει κατι καλουτσικο μεχρι τα 80ευρω; θελω 2 rca 2 μετρων...

ευχαριστω για τις απαντησεις σας παιδες...θελω ομως στο σημειο αυτο να μοιραστω μια ιδεα που μου ηρθε...και με απο συζητησεις με καποιον φιλο απο εδω...

αποφασισα λοιπον να παρω τα ηχεια μου και να παω να κανω ακροασεις με 2-3 ενισχυτες με την δικη μου πηγη κτλ. Eαν το συνολο αλλαξει οπως το θελω με τον ενισχυτη τοτε οκ.εαν δεν καλυφτω...θελω να δοκιμασω να ακουσω τα atc scm 11 και τα proac studio 118 παλι με 2-3 ενισχυτες κτλ .ξερετε που μπορω να ακουσω τα proac;τα atc τα βρισκω στην soundgallery θα παρω τηλ να δω λοιπον μπορω να τα ακουσω.

εαν μ αρεσει παρα πολυ καποιο ηχειο σε σχεση με τα b&w θα τα πουλησω και θα τα τσιμπησω. Και εαν δεν μ αρεσει κανενας συνδιασμος απο τα παραπανω θα παρω το sub...

Απο κει και περα ακουσα πολυ λιγο τα atc αλλα τα μικροτερα και ειπα ουαου...τι χρωμα. Επισης διαβαζω πολυ καλα λογια για τα proac...βεβαια η λεξη studio με προδιαθετει σε κατι φλατ...αλλα ας μην κρινω απο μια λεξη. Τα atc μπορουν να παιξουν με ενισχυτη 300watt ενω τα Proac με 150watt. Διαβαζω οτι τα Proac θελουν προσοχη στο ματσαρισμα γιατι ειναι πολυ λαμπρα απο την αλλη ομως τα atc φοβαμαι μηπως ενας ενισχυτης των 80watt δεν θα το ξεσηκωσει το ηχειο και δεν θα το αναδειξει τελος παντων οπως θα μπορουσε. ΕΙδα καποιο βιντεο στο youtube με primaluma και atc (Ξερω youtube...) αλλα ακομα και τοτε ειπα ουαου(δεν γνωριζω αυτος ο primaluna τι κοστος εχει και εαν υπαρχει ελλαδα). Διαβαζω οτι ο rega elex-r δουλευει καλα και με τα δυο ηχεια. Ακομη εαν καποιος εχει ακουσει και τα 2 θα ηθελα να μου πει πιο ηχειο εχει καλυτερη εικονα και αναλυση. Δεν θα ηθελα να θυσιασω την αναλυση στον βωμο του χρωματος...

οποτε θα ηθελα μια γνωμη...για πιο ηχειο αναμεσα στα δυο (στην περιπτωση που τελικα παω για ηχεια)...και μια αλλη γνωμη για ενισχυτη( μεχρι 1500ευρο μαξ). Τελος τι θα ηταν πιο σοφο; εαν αποφασισω να παρω τελικα ενισχυτη και ηχεια, να παρω πρωτα τα ηχεια και μετα τον ενισχυτη..ή το αναποδο; διοτι η αγορα θα γινει μετα απο καιρο.

Ξερω εγιναν λιγο σαλατα στο μυαλο μου αλλα μια βοηθεια θα με βοηθουσε να ξεκαθαρισω το τοπιο. Μετα απο ολα αυτα λεω να ασχοληθω με τον χωρο και τελος...μπορει και με το ντακ. Αλλα εξω ταξιδι ακομα γι αυτα :)

Σε αυτο το σημειο θα ηθελα να ευχαριστησω θερμα απο τα βαθυ μου για οσους μου αφιερωσαν εστω και μισο λεπτο για να μου πουν την γνωμη τους.

Last edited:
Για να μην ανοιγω αλλο θεμα κ γινομαι κουραστικος... Εχει κανεις αποψη για λαμπατο;
Ειδα κάποιους στα 50watt. Σε σχεση με αυτον που εχω (nad 326bee 50watt)... Στο θεμα οδηγησης θα ναι λογικα στα ιδια;

Όχι δεν είναι τα ίδια. Παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες όπως τα τροφοδοτικά, σε ποιες συνθήκες έχει γίνει η μέτρηση κτλ.

Θέλει λίγο ψάξιμο....

Παλαιότερα είχα αυτούς...

http://www.tsakiridis-devices.com/power_amplifiers_apollon.html

Οδηγούσαν ηχεία δαπέδου με 8 ίντσες γούφερ 90 db άνετα.

Αυτοι τι κόστος εχουν;

Απλα εναν τρανζιστορ που δοκιμασα cayin... Δεν εκατσε καλα στα ηχεια μου. Παιζει ο λαμπατος της ιδιας εταιριας να εχει ιδιο χαρακτηρα;