Λοιπόν. Αυτό εξαρτάται από το τι θέλεις να ακούν τα αφτιά σου. Εμένα για παράδειγμα μου αρέσει βαθύ μπάσο, καθαρός ήχος και ανάλυση χωρίς στριγγλιές. Να ακούσεις τα monitor audio RS6 = 790 euro μαζί με τον Yamaha RX-V695 νομίζω (560 euro περίπου). Είναι αυτός που πήρε EISA βραβείο για το 2006. Τον άκουσα μαζί με τα Audio Spectrum (1200 euro), τα klipsh (1400 euro) και τα mission (περίπου 1000 euro) - δεν σιγκράτησα μοντέλα μόνο τιμές. Τα Monitor Audio ήταν ανώτερα αισθητά από τα klipsh (είχαν αισθητά καθαρότερο ήχο, κρυστάλινο) και από τα audio spectrum (πολύ ποιοτικότερο βαθύτερο μπάσο και καθαρότητα σε σημείο που τα audio spectrum μόλις τα άκουσα του είπα κλείστα δεν μου αρέσουν χωρίς δεύτερη κουβέντα, φαινόντουσαν φτηνιάρικα - είχαν ποιό γλυκό ήχο, δεν ήταν αυτό που αρέσει σε εμένα) ενώ σε σχέση με τα mission παίζαν χαμιλότερα τα μεσαία, που εμένα μου αρέσει και ποιό "γεμάτο" μπάσο. Και σκέψου ότι ο τύπος είχε κάνει bypass το tone control.
Εγώ πάντος προς τα εκεί πάω διότι εντυπωσιάστικα με την ποιότητα του ήχου - έχω ακούσει κάτι πατάτες που προσπάθησαν να με πείσουν ότι είναι καλές που δεν φαντάζεσαι. Μέχρι γύρισαν από γνωστό κατάστημα και μου είπαν ότι το ηχείο που μου είχε βάλει να ακούσω δεν είχε μπάσο διότι ο ενισχυτής καταλάβαινε τις αντιστάσεις του και το έκοβε, ότι οι NAD είναι πατάτες ενισχυτές made in china και τέτοια διάφορα. Υπάρχουν κάτι άσχετοι εκεί έξω που δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ. Μου βάζει ένας τύπος ηχεία 150W (που μου τα πλασάρι σαν πολύ καλά) σε 100ρι ενισχυτή και με την ένταση κάτω από την μέση "έσκαγε" το μεγάφονο, χωρίς να βγάζει ιδιαίτερο μπασο για την φαινομενική ισχύη του (στα specs δηλαδή). ΟΚ τα W δεν είναι μονάδα μέτρησης της ακουστικής ισχύως ενος ηχείου αλλά... Του λέω λοιπόν. Τί φταίει, ο ενισχυτής ή τα ηχεία? Δεν θέλεις να ακούσεις την απάντηση. Εντάξυ. Μέχρι εκεί πήγαιναν τα πράγματα. Πές το ρε φίλε. Ρώτα με τι ψάχνω...
Αν δεν ακούσεις δεν κάνεις τίποτα. Εγώ κάνω έρευνα περίπου δύο μήνες, sto internet και με ακροάσεις. Αυτά που γράφουν διάφοροι ακόμα και περιοδικά έγγυρα δεν πρέπει να σου λένε τίποτα. Παίρνε ιδέες και μετά να πας να ακούς.
Διάβαζα για τα Quad12l ότι είναι φοβερά και τρομερά. Είναι υποκειμενικό. Εγώ όταν τα άκουσα του είπα να το κλείσει κατευθείαν. Μου χαλούσαν τα αφτιά. Πολύ θόριβος. Να ανοίξεις το site του ήχου. Έχει συμβουλές πως να ακούς ένα ηχείο.
Πάντος θέλω να ακούσω ακόμα τον NAD C320BEE και τον NAD C520 με τα monitor rs6. Αν δεν θέλεις home cinema άμεσα μην το πάρεις (αν δεν έχεις ηχεία και απλά το θέλεις για μελοτική χρήση, διότι οι τιμές τους θα πέσουν και η ποιότητα θα ανέβει πιστεύω- όπως με τα PC - είναι ψηφιακοί ενισχυτές). Με τα ίδια χρήματα θα πάρεις πολύ καλύτερο δικάναλο λόγο του ότι πολύ απλά οι πολυκάναλοι έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.