GPS module για μηχανές ΝΙΚΟΝ

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Εδώ και μερικές μέρες έχω στην κατοχή μου ένα κινέζικο GPS module για τη μηχανή μου. Πρόκειται για το Yongnuo N-918/NI GPS που αποτελεί φυσικά ένα κλώνο των πολλών GPS που έχουν εμφανιστεί τελευταία με τσιπ κινέζων κατασκευαστών. Αγοράστηκε από το www.tft-shop.com μέσω του γερμανικού e-bay για να μην υπάρξουν οι γνωστές καθυστερήσεις από την Άπω Ανατολή και από το Royal Mail Service των βρετανικών ταχυδρομείων. Τελική τιμή με αποστολή DHL 99,4 ευρώ.

Η εξυπηρέτηση από το κατάστημα ήταν άψογη και συστήνεται για μελλοντικές αγορές. Η τιμή είναι τσιμπημένη σε σχέση με τις αποστολές από το Hong Kong ή τη Σαγκάη (περίπου 15 ευρώ) αλλά ήταν εν γνώσει μου διότι ήθελα να φθάσει γρήγορα.

Ήλθε σε ένα απλό κουτί μαζί με ένα ενσύρματο τηλεχειριστήριο για ΝΙΚΟΝ. Αξίζει να σημειώσω ότι το ίδιο GPS κάνει και για τις NIKON D200/300/300S δηλ. για την επαγγελματική σειρά της ΝΙΚΟΝ. Για τις D90/D7000/5000 κλπ. υπάρχει άλλο μοντέλο.

Πώς λειτουργεί; Απλά συρταρώνουμε το GPS στο πέδιλο του φλας και βιδώνουμε το βύσμα στην μπροστινή υποδοχή της μηχανής. Την πρώτη φορά η μηχανή θέλει περίπου 30 δευτ. για να αναγνωρίσει το GPS στη συνέχεια όμως αρκούν 5-10 δευτ. από την ώρα που ανάψουμε τη μηχανή. Όμως εγώ μέτρησα την ετοιμότητα σε ύπαιρθο και σε μεγάλα υψόμετρα, ενδέχεται μέσα στη Σταδίου να θέλει περισσότερη ώρα για να συντονιστεί. Παρότι τραβά ρεύμα από τη μηχανή, ωστόσο είναι καλύτερο να την έχουμε συνέχεια στο on για να μην καθυστερεί στο συντονισμό της.

Από εκεί και πέρα κάθε φορά που πατούμε το κουμπί του κλείστρου εμφανίζεται μια ένδειξη GPS στο καντράν της μηχανής και μπορείς να δεις τις συντεταγμένες και το ύψος στην οθόνη της μηχανής. Φυσικά όταν ανεβούν οι φωτογραφίες σε κάποιο site τότε αυτομάτως δίνουν σήμα στο googlemaps, άρα μαρκάρεται η τοποθεσία.

Η μόνη αρνητική παρατήρηση που έχω από τη συσκευή είναι ότι δεν ασφαλίζει πάνω στο πέδιλο του φλας κι όταν βάζω τη μηχανή στην τσάντα υπάρχει πιθανότητα να γλυστρήσει. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας μοχλός ασφάλισης όπως αυτός των φλας.

Πόσο χρήσιμο είναι;;; Για γενική χρήση και για πορτρέτα, για stock agencies και για διαφημιστική φωτογραφία καθόλου. Άν όμως κάποιος ασχολείται σοβαρά με τη φωτογραφία τοπίου και με την τουριστική φωτογραφία ή θέλει να ξέρει πού τράβηξε την κάθε φωτογραφία στις διακοπές του ή στο ταξίδι του τότε το gps είναι χρήσιμο. Ειδικά από τη στιγμή που το δουλέψει κανείς και δει πόσο εύκολο είναι.

Συνίσταται....

ΥΣΤ. Δυο παρατηρησούλες.

1. Η χρήση GPS είναι πολύ διαδεδομένη στις ΝΙΚΟΝ κι ελάχιστα στα άλλα συστήματα. Άρα με την παρούσα κατάσταση, αν κάποιος θέλγεται με την ιδέα του μαρκαρίσματος των θέσεων που φωτογράφισε ας διαλέξει ΝΙΚΟΝ. Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον και μάλλον θα αλλάξει.

2. Βλέποντας τη συσκευούλα και την απλότητά της εκτιμώ ότι όλα τα GPS είναι συσκευές πιο ακριβές σε σχέση με την πραγματική τους αξία. θα έλεγα ότι μια αποδεκτή τιμή είναι η τιμή μιας μπαταρίας + 20%.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες εδώ είμαστε....

Επανέρχομαι με εντυπώσεις από τη χρήση της μηχανής με το GPS. Λοιπόν...

για να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα θα πρέπει η μηχανή να είναι ανοιχτή σε κατάσταση stand by. Και πάλι όμως θα πρέπει να ποτήσουμε μια φορά το κλείστρο (άσχετο αν θα τραβήξουμε φωτογραφία ή αν θα κάνουμε απλά AF και φωτομέτρηση) ώστε να ενεργοποιηθεί το GPS. Έχουμε σχετική ένδειξη στο καντράν της μηχανής. Για να πιάσει σήμα από δορυφόρο χρειάζεται τουλάχιστον 30 δευτ. επομένως αν τραβήξετε φωτογραφίες στο ενδιάμεσο είτε δεν θα έχει τις συντεταγμένες η φωτογραφία, είτε θα έχει τις συντεταγμένες της προηγούμενης λήψης (κι αυτό είναι πολύ κακό αν έχετε τραβήξει την προηγούμενη φωτογραφία 100 χλμ μακριά). Γνώμη μου ότι είναι καλό να τραβήξετε μια φωτογραφία και να δείτε τις συντεταγμένες αν είναι ίδιες με την προηγούμενη λήψη (ώρες πριν). Φυσικά όταν θα έχει λοκάρει το σύστημα και θα έχετε τραβήξει την πρώτη φωτογραφία με τις σωστές συντεταγμένες τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις επόμενες. Μεγαλύτερος χρόνος αναμονής για λοκάρισμα απαιτείται όταν η μηχανή ήταν στο off και την ανοίγουμε. Ειδικά αν είμαστε μέσα σε στενά της πόλης θα υπολογίσετε περισσότερο από ένα λεπτό αναμονής.

Συμπερασματικά χρειάζεται μια περίοδο εκπαίδευσης και προσεκτικής χρήσης του GPS προκειμένου να έχουμε σωστά αποτελέσματα κι όχι αλλού γι αλλού.

Εγώ έχω (και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ) ένα άλλο σύστημα. Το δίναν τότε δώρο με την Κ20Δ.
Είναι ένα μικρό μαραφέτι σαν μπαταρία το οποίο είναι gps δέκτης. Το ανοίγεις και περιμένεις να συντονιστεί με τον δορυφόρο. Το αφήνεις τοτε στην τσάντα σου, στην τσέπη σου ή στο αμάξι αν αυτό σου αρκεί και το ξεχνάς. Αυτό κάθε τόσο καταγράφει την θέση του και τα γράφει στην μνήμη του. Μετά (στο τέλος της ημέρας, της εκδρομής ή όποτε το θυμηθείς) το συνδέεις με τον υπολογιστή μεσω USB και αυτό μέσω ενος προγράμματος που σου δίνεται μαζί, συγκρίνει τα exif των φωτογραφιών με τα στοιχεία που έχει και κολλάει σε κάθε φωτογραφία την αντίστοιχη θέση.

Βολικό γιατί δεν χρειάζεται να το έχεις πάνω στην μηχανή. Το αφήνεις στην τσέπη σου (είναι μικρό σαν αναπτήρας zippo) και είναι και φθηνό. Νομίζω η αξία του ήταν τότε γύρω στα 20Ε

Πραγματικά βολικό ακούγεται Alex. Για δώσε λεπτομέρειες πως το ψάχνουμε

Ας κάνουμε μια ανανέωση. Τελικά ο δέκτης του συγκεκριμένου GPS (και φαντάζομαι για όλα τα παρόμοια με το ίδιο τσιπάκι) φαίνεται να καθυστερεί αρκετά. Θέλει 30 δευτ. για να λοκάρει, αλλά μετά θέλει άλλο τόσο για να αλλάξει τις συντεταγμένες από την προηγούμενη θέση. Ακόμη κι αν αλλάξει πάλι δεν είμαστε έτοιμοι, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δίνουν υψόμετρο -35 μ., άρα δεν είναι σωστές απόλυτα (αλλά ο βορράς και η ανατολή είναι σωστές). Στη συνέχεια πιάνει και το υψόμετρο κανονικά.

Σε σύγκριση με τα κανονικά GPS αυτά που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες κλπ. είναι πιο αργό.

Πάντως είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν φωτογραφίζεις τόπους και φύση.