ΓΡΕΖΙΑ(;) ΛΥΧΝΙΩΝ;

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Ενα ερώτημα.Συνάντησα ένα πρόβλημα,που δεν έχει τύχει-άν ισχύει-να ξανακούσω.
Τι έγινε:Στην αρχή (1η ώρα)του στρωσίματος νέου λαμπάτου,ακούστηκε κάτι σαν ισχυρό παράσιτο ραδιοφώνου απο τα ηχεία.Ο παρευρισκόμενος αντιπρόσωπος,το εξήγησε σαν φυσιολογικό φαινόμενο,που οφείλεται στα γρέζια που "σπάνε" στις νέες λάμπες.
Ισχύει αυτό;Κι άν ναί που βρίσκονται και που πάνε αυτά τα γρέζια που σπάνε;Χρειάζεται κάποιος καθαρισμός του μηχανήματος μετά;
Ευχαριστώ.

:flipout: Αχ, τι τραβάνε και αυτές οι λυχνίες. Πάνε οι μέρες που τις είχαν στα ώπα ώπα, τώρα τις βγάζουν από τόρνο, και ούτε ένα καθάρισμα δεν τους ρίχνουν.
Ελπίζω να αστειεύεσαι, και να μην αφορά τον καινούριο σου ενισχυτή (καλορίζικος-bye-).

:flipout: Αχ, τι τραβάνε και αυτές οι λυχνίες. Πάνε οι μέρες που τις είχαν στα ώπα ώπα, τώρα τις βγάζουν από τόρνο, και ούτε ένα καθάρισμα δεν τους ρίχνουν.
Ελπίζω να αστειεύεσαι, και να μην αφορά τον καινούριο σου ενισχυτή (καλορίζικος-bye-).

Ευχαριστώ.Οχι δεν αστειεύομαι...

Ενα ερώτημα.Συνάντησα ένα πρόβλημα,που δεν έχει τύχει-άν ισχύει-να ξανακούσω.
Τι έγινε:Στην αρχή (1η ώρα)του στρωσίματος νέου λαμπάτου,ακούστηκε κάτι σαν ισχυρό παράσιτο ραδιοφώνου απο τα ηχεία.Ο παρευρισκόμενος αντιπρόσωπος,το εξήγησε σαν φυσιολογικό φαινόμενο,που οφείλεται στα γρέζια που "σπάνε" στις νέες λάμπες.
Ισχύει αυτό;Κι άν ναί που βρίσκονται και που πάνε αυτά τα γρέζια που σπάνε;Χρειάζεται κάποιος καθαρισμός του μηχανήματος μετά;
Ευχαριστώ.

Είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς απο που ήταν ο θόρυβος , εφόσον δέν άκουσε , δέν ήταν εκεί κλπ κλπ
Υποθετικά λοιπόν μιλώντας , μπορεί ο θόρυβος να ήταν απο κάποια επαφή στήν λυχνιολαβή (επαφή ακροδέκτη -λυχνιολαβής ) κάποιας λυχνίας καθώς αυξανόταν η θεσμοκρασια στην συσκευή και υπήρχε διαστολή
Αλλά απο τι αποτελείται το σύστημα , ποιές είναι οι συσκευές ?

Μήπως χρησιμοποιήθηκε η έκφραση μεταφορικά;
Μετά την πρώτη ώρα, απ'ότι κατάλαβα, σταμάτησε;

JADIS-PROAC.Tubes KT 88 JJ(modified for Jadis).

Δεν ξέρω άν σταμάτησε,δεν έχω παραλάβει το δικό μου...
Το άκουσα στην διάρκεια της ακρόασης,που ζήτησα.

Last edited:
Re: Απάντηση: ΓΡΕΖΙΑ(;) ΛΥΧΝΙΩΝ;

JADIS-PROAC.Tubes KT 88 JJ(modified for Jadis).

Δεν ξέρω άν σταμάτησε,δεν έχω παραλάβει το δικό μου...
Το άκουσα στην διάρκεια της ακρόασης,που ζήτησα.

Κατάλαβα μάλλον λάθος οτι επρόκειτο για δικό σας καινούργιο μηχάνημα (που έστρωνε ) στο χώρο σας .

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΓΡΕΖΙΑ(;) ΛΥΧΝΙΩΝ;

Κατάλαβα μάλλον λάθος οτι επρόκειτο για δικό σας καινούργιο μηχάνημα (που έστρωνε ) στο χώρο σας .

Μανώλη ο Διονύσης είμαι(η αλλαγή user name έγινε για λόγους ανωτέρας βίας).
Στρώσιμο ήταν και στη 1η ώρα μάλιστα του στρωσίματος,απλά έγινε γιατί το ζήτησα και δεν υπήρχε παλιότερο demo.

Τελικά να το θεωρήσω φυσιολογικό;Το έχει συναντήσει κάποιος,υφίσταται τέτοιο ζήτημα;

Προσωπικά δε μου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοια και φυσικά δεν υφίσταται και ούτε πρέπει σε καινούργιες λυχνίες εκτός και αν είναι ελλατωματικές που σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι έως και καταστροφικές για το κύκλωμα ή και τα ηχεία.
Άλλη εξήγηση που μου έχει συμβεί, είναι να τύχει να περνά κάποιος ραδιοερασιτέχνης που στο αυτοκίνητό του έχει κάποιον τερατώδη γραμμικό ενισχυτή που μόνο γραμμικός δεν είναι, οπότε πατώτντας για αν μιλήσει άκουσες μια τεράστια παρεμβολή ακόμα και στο πλυντήριό σου!:grandpa:

Μ αρέσει πολύ η νέα ορολογία. Τρελαίνομαι !

Μαντεύοντας Διονύση, θα έλεγα ότι μπορεί να είναι αυτό που έγραψε ο Μανώλης παραπάνω. Κάποια κακή επαφή σε λάμπα ή ελατωματική λάμπα ή ψυχρή κόλληση.

Αυτό που έχω παρατηρήσει σε πολύ παλιές λυχνίες (pre WWII) είναι να έχουν θόρυβο για μερικά λεπτά μέχρι να έρθουν σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.

Ελα ρε συ Διονύση , δέν μού ´κοψε με το DI-PIE
Λοιπόν , όπως είπαν και τα παιδιά ο Μανώλης και ο Πάνος , δέν υπάρχει περίπτωση να μιλάμε για γρέζια , γιατί αν ήταν έτσι μάλλον θα υπήρχε ΕΥΚΟΛΑ και περίπτωση βραχυκυκλώματος
Το πιο πιθανό , είναι η επαφή και ίσως και κάποια ενεργοποίηση κάποιου χημικού που βρίκεται μέσα στήν λυχνία για να μαζεύει το παραπανίσιο αέρα (αν υπάρχει) , συμβαίνει αυτό σε παλιότερες NOS λάμπες όπου η πρωτογενής αφαίρεση του αέρα δέν ήταν μέχρι 1-1,5 Tor όπως είαι στα σημερινά εργοαστάσια
Κι αυτό που είπε ο Πάνος , οτι μπορεί να πέρναγε κανένας CBάκιας και να είχε καμμιά "παντόφλα" (έτσι λένε τους ενισχυτές ραδιοσυχνότητας στα 27MHz ) με στάσιμα στήν κεραία παραπάνω απο 2/1 οποτε έκανε (splatters ) παρασιτα σε ολη τήν γυρω περιοχή , συμβαίνει που και πού και καμμιά φορα γίνεται εύκολα και με τα κινητά μόνο τήν ώρα τής κλήσης
Πάντως θεωρώ οτι τα "γρέζια" θα ήταν μεταφορική έκφραση που απαντά μόνο στήν ύπαρξη του φαινομένου και οχι στήν αιτιολογία
ΑΝΤΕ ΜΕ-ΓΕΙΑ -bye-

Ε
Κι αυτό που είπε ο Πάνος , οτι μπορεί να πέρναγε κανένας CBάκιας και να είχε καμμιά "παντόφλα" (έτσι λένε τους ενισχυτές ραδιοσυχνότητας στα 27MHz ) με στάσιμα στήν κεραία παραπάνω απο 2/1 οποτε έκανε (splatters ) παρασιτα σε ολη τήν γυρω περιοχή , συμβαίνει που και πού και καμμιά φορα γίνεται εύκολα και με τα κινητά μόνο τήν ώρα τής κλήσης

κοινώς: ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ....-bye-