Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Προσωπικά κάνω
α) Κάθε μέρα quick smart test scans
b) Μια φορα την βδομάδα extended smart test scans
γ) Μια φορά τον μήνα data scrubbing (για τα silent errors και corrupted disk blocks που μπορούν να σου κάνουν μεγάλη ζημιά)

Λοιπόν, παρήγγειλα τον hp micro server και κατα πάσα πιθανότητα θα του βάλω unraid. Δεν είμαι ενθουσιασμένος απο τις ταχύτητες εγγραφής αλλά με κέρδισε το flexibility του σε δίσκους.

Απο ότι καταλαβαίνω κανένα άλλο raid software δεν μου επιτρέπει να βάλω ότι δίσκο θελω σε ενα ήδη στημένο partition πάνω σε array με redundancy (π.χ. RAID). Π.χ. Το zfs θέλει ίδιους δίσκους κλπ

Νομίζω ότι το flexraid το κάνει κανονικά αυτό. Τρέχει πάνω σε Windows η Linux. Και μπορείς να επιλέξεις μεταξύ real-time raid και snapshot raid.

υγ: το XPEnology δεν με έπεισε ότι είναι (ακόμα) μια σταθερή μακροπρόθεσμη λύση τέτοια που χρειάζεται μια αποθήκη δεδομένων.

Διαβάσεις κάπου οτι δεν ειναι σταθερό όπως το official λειτουργικό της synology;
ή δεν λειτουργούν καποια feature;

Το οτι μπορείς να βγάλεις τους δισκους απο το pool (πχ αναφέρεις το unraid) και να τους διαβάσει κανονικά το pc, γίνεται σίγουρα στο drive bender και σίγουρα και σε πολλά αλλα..

Λοιπόν, παρήγγειλα τον hp micro server και κατα πάσα πιθανότητα θα του βάλω unraid. Δεν είμαι ενθουσιασμένος απο τις ταχύτητες εγγραφής αλλά με κέρδισε το flexibility του σε δίσκους.

Απο ότι καταλαβαίνω κανένα άλλο raid software δεν μου επιτρέπει να βάλω ότι δίσκο θελω σε ενα ήδη στημένο partition πάνω σε array με redundancy (π.χ. RAID). Π.χ. Το zfs θέλει ίδιους δίσκους κλπ

Στο SHR κ SHR2 του synology γίνεται.. Λογικά και στο XPEnology αφου ειναι το ίδιο, απλα δεν γνωρίζω αν λειτουργούν όλα τα feature και αν ειναι το ίδιο σταθερό με το official synology DSM.
Δες το calculator raid της synology.

Νομίζω ότι το flexraid το κάνει κανονικά αυτό. Τρέχει πάνω σε Windows η Linux. Και μπορείς να επιλέξεις μεταξύ real-time raid και snapshot raid.

Θα το κοιτάξω όταν βγει για linux αν και με προβληματίζει το γεγονός που πατάει πάνω από το OS. Λογικά το RAID είναι κάτω από το OS και λογικά κάτω από το ίδιο το partition.

Θα το κοιτάξω όταν βγει για linux αν και με προβληματίζει το γεγονός που πατάει πάνω από το OS. Λογικά το RAID είναι κάτω από το OS και λογικά κάτω από το ίδιο το partition.

Οχι φυσικά όταν μιλάμε για software raid. Και το unraid software raid κάνει

Επίσης όταν μιλάμε για ταχύτητα, πρέπει να επιλέξεις. Η να μπορείς να διαβάσεις τους δίσκους και εκτός συστοιχίας raid (οπότε μικρότερες ταχύτητες) ή να κάνεις stripping και να μην μπορείς. Και τα δυο δεν γίνονται.

Η Synology στο τελευταία έκδοση (v5 beta) μπορεί να επιλέξεις να έχεις κάποιον SSD που να τον χρησιμοποιείς σαν cache disk and write disk. Όταν είναι να γραφεί κάτι στον σέρβερ , γράφεται πρώτα σε αυτόν (οπότε πολύ καλύτερες ταχύτητες) και μετά από εκει το σύστημα το μοιράζει στους δίσκους όπως πρέπει.

Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

κάτω από OS πατάνε mdadm,btrfs,zfs που σου δίνουν και τον έλεγχο στην ευθυγράμμιση του δίσκου
όσα πατάνε πάνω σε OS είναι πολύ πιο ευέλικτα όσον αφορά τους δίσκους αλλά θα χάσεις σε ταχύτητα λογικά

Διαβάσεις κάπου οτι δεν ειναι σταθερό όπως το official λειτουργικό της synology;
ή δεν λειτουργούν καποια feature;

Το οτι μπορείς να βγάλεις τους δισκους απο το pool (πχ αναφέρεις το unraid) και να τους διαβάσει κανονικά το pc, γίνεται σίγουρα στο drive bender και σίγουρα και σε πολλά αλλα..

To XPEnology έχει όλα τα σημάδια ενός πρόχειρου port. Κατεβάζεις αρχεία που τα έχουν πακετάρει "κάποιοι", το source code αν και έριξα μια ματιά δεν το βρήκα στο sourceforge πέρα από κάποια scripts κλπ κλπ

Δηλαδή δείχνει ότι είναι μια ΟΚ προσπάθεια για να πειραματιστείς αλλά όχι για να στήσεις κάτι που θα είναι σταθερό σε βάθος χρόνου με μια σταθερή σχετική υποστήριξη κλπ.

Με λίγα λόγια δείχνει για project (από το forum μέχρι τους οδηγούς εγκατάστασης) που μπορεί σε ένα εξάμηνο για Χ-Υ λόγους να έχει σταματήσει να υπάρχει. Και εγώ δεν στήνω server για 1 6 μηνο αλλά για χρόνια. Επιπλέον αν μπουν τα δεδομένα σε ένα OS/RAID Χ, το να στήσω και να τα περάσω σε ένα άλλο OS/RAID Υ και να μεταφέρω εκεί τα δεδομένα μου θα είναι μια επίπονη διαδικασία που δεν θέλω να περάσω.

Θα κοιτάξω και το drive blender αλλά όπως είπα με ενδιαφέρουν τα:
- να βλέπω πολλά drives σαν ενιαίο χώρο
- να έχω redundancy (αν σκάσει ένας δίσκος να μην χαθεί τίποτα)
- να μπορώ να προσθέσω drives ότι χωρητικότητας θέλω στο partition
- να χτυπάω 100 άρια στο read και αν γίνεται και στο write.

Φυσικά το να είναι σχετικά ώριμο λειτουργικό είναι στα +.
Όπως και το να είναι unix/linux. Δεν έχω πού όρεξη να στήσω win και δεν βλέπω τον λόγο.

---

Μόλις έριξα μια ματιά στο drive blender. Πέρα ότι είναι πάνω από win βλέπω ότι δεν κάνει και τίποτα έξυπνο στο θέμα του redundancy. Απλά κάνει duplicate τα data. Δλδ είναι ένα RAID 1 και μάλιστα σε επίπεδο OS.

Data redundancy

To further ensure data safety, Drive Bender uses file duplication (optional down to the folder level) as its primary means of file redundancy. This means that any files written to the pool, is written to two physical hard drives simultaneously. And unlike software based RAID product, there is no major performance hit when writing to the pool.

Θα ήθελα κάτι πιο σοβαρό από το παραπάνω και να είναι στα επίπεδα του RAID 5, SHR κλπ

Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

κάτω από OS πατάνε mdadm,btrfs,zfs που σου δίνουν και τον έλεγχο στην ευθυγράμμιση του δίσκου
όσα πατάνε πάνω σε OS είναι πολύ πιο ευέλικτα όσον αφορά τους δίσκους αλλά θα χάσεις σε ταχύτητα λογικά

Υποστηρίζει κάποι από αυτά τα χαρακτηριστικά του SHR;

Δηλαδή να μπορώ να μπορώ να επεκτείνω το partition (το οποίο να έχει redundancy) με ότι μεγέθους σκληρό θέλω;
Το να βγάλω το σκληρό και να τον πάω σε άλλο σύστημα για να δω τα δεδομένα δεν με ενδιαφέρει πολύ αν έχω ότο OS & configuration σε ένα USB stick που μπορώ να το βάλω σε έναν άλλο παρόμοιο server.

Δηλαδή αμα σκάσει η μητρική, απλά θα πάρω έναν παρόμοιο server, θα του βάλω το stickάκι και σκληρούς και θέλω να παίζει.

Αν βάλεις πολλούς δισκους κ με μεγάλη χωρητικότητα δεν θα εχεις προστασία ούτε με raid5/SHR κοίτα για raid6/SHR2 και αν υπάρχει κ με 3 δισκους όπως στο ZFS που αναφερθηκε

η μπούρδα του drive blender είναι κάτι σαν το lvm από τι έχω καταλάβει, και το πουλάνε κιόλας :flipout:
το δε πάνω σε win για server ασχολίαστο

Εγώ όταν ακούω software raid καταλαβαίνω ότι το raid το κάνει ένα software module και όχι ένας controller.
Η θέση αυτού του module λογικά πρέπει να είναι κάτω από το partition γιατί πρέπει να είναι αυτή η λειτουργία transparent στο partition.
Προφανώς αν χαλάσει κάτι στο raid απλά δεν μπορείς να πάρεις έναν δίσκο, να τον κουμπώσεις αλλού και να δουλέψει.
Οπότε για να γίνεται αυτό που λες στο unraid λογικά κανει κάποιου είδους raid πιο ψηλά στην ιεραρχία που δεν ξέρω και αν μπορεί να λέγεται και RAID (με τον αυστηρό όρο).

Επίσης όταν μιλάμε για ταχύτητα, πρέπει να επιλέξεις. Η να μπορείς να διαβάσεις τους δίσκους και εκτός συστοιχίας raid (οπότε μικρότερες ταχύτητες) ή να κάνεις stripping και να μην μπορείς. Και τα δυο δεν γίνονται.
Αν μπορώ εύκολα μετά από μια καταστροφή να ξαναστήσω το σύστημα (παίρνοντας το os/conf σε ένα USB stick και αγοράζοντας έναν άλλο sever) τότε προτιμώ να κάνω stripping. Δλδ να έχω ένα low level soft raid.

Η Synology στο τελευταία έκδοση (v5 beta) μπορεί να επιλέξεις να έχεις κάποιον SSD που να τον χρησιμοποιείς σαν cache disk and write disk. Όταν είναι να γραφεί κάτι στον σέρβερ , γράφεται πρώτα σε αυτόν (οπότε πολύ καλύτερες ταχύτητες) και μετά από εκει το σύστημα το μοιράζει στους δίσκους όπως πρέπει.

Κάτι τέτοιο κάνει και το unraid αλλά δεν έχω καταλάβει πως κάνει το mapping μεταξύ του cache drive και του raid partition

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Δηλαδή να μπορώ να μπορώ να επεκτείνω το partition (το οποίο να έχει redundancy) με ότι μεγέθους σκληρό θέλω;
Το να βγάλω το σκληρό και να τον πάω σε άλλο σύστημα για να δω τα δεδομένα δεν με ενδιαφέρει πολύ αν έχω ότο OS & configuration σε ένα USB stick που μπορώ να το βάλω σε έναν άλλο παρόμοιο server.

Δηλαδή αμα σκάσει η μητρική, απλά θα πάρω έναν παρόμοιο server, θα του βάλω το stickάκι και σκληρούς και θέλω να παίζει.
Αυτό σίγουρα γίνεται στα synology και πολυ πιθανό κ στο XPEnology όπου εισαι ακομα πιο ελεύθερος (δεν χρειάζεται να πάρεις synology nas) όπου το pool δεν "δένεται" με την μητρική.

Για τι ταχύτητες μιλάμε αν προστεθεί ενας ssd; Γιατι νομιζω οτι το bottleneck θα ειναι το gigabit δίκτυο μας..

Αν βάλεις πολλούς δισκους κ με μεγάλη χωρητικότητα δεν θα εχεις προστασία ούτε με raid5/SHR κοίτα για raid6/SHR2 και αν υπάρχει κ με 3 δισκους όπως στο ZFS που αναφερθηκε

Δεν μιλάω για πολλούς δίσκους. Μιλάμε για 3-4. Με νοιάζει προστασία μόνο με ένα δίσκο off.
Και για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα. Αν ξεκινήσω με 3 δίσκους: 1,5 TB, 2ΤΒ και 650 GB, θα μπορέσω να στήσω ZFS;
Αν σε ένα μήνα πάρω και έναν 4TB θα μπορώ να αντικαταστήσω τον 650GB με αυτόν (χωρίς να δει μόνο τα 650 GB από τα 4TB);

Αν τα παραπάνω δεν γίνονται με το ZFS με ποιό άλλο γίνονται;
Εγώ από όσο ξέρω SHR το καταφέρνει αλλά για την ώρα δεν έχω πειστεί για XPEnology

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται

το mdadm θα το δεις σε οποιαδήποτε διανομή linux
το κακό ότι δεν είναι fs αλλά θα βάλεις εσύ από πάνω τι θες
μπορεί να μεγαλώσει η να μικρύνει αλλά θα πάρει σαν βάση την μικρότερη χωρητικότητα δίσκου (αυτό το ξεπερνάς με πολλά mdadm αλλά είναι αργό)
btrfs κάνει και volume manager,raid online compress lz4 αλλά ακόμα δεν είναι stable το raid5
δεν θέλει partition,μεγαλώνει μικραίνει,πάρα πολύ γρήγορο, παίρνει βάση τον μικρότερο δίσκο
zfs κάνει όλα τα παραπάνω, πολύ σταθερό, πλέον το βλέπεις και σε linux (zol) εκτός απο bsd και illumos
μεγαλώνει μόνο είναι δύσκαμπτο. Βασικά θέλει να σκεφτείς καλά τις ανάγκες σου και μετά προχωράς μόνο μπροστά πάνω με αυτό
το πολύ υπέρ του το arc και cache που εκτοξεύουν τις ταχύτητες και μηδενίζουν τα IO στο δίσκο
είναι ram hungry και μάλλον ακριβό για home server

και με τα τρία παίρνεις τους δίσκους του raid τους βάζεις σε οτι hw θες, κάνεις boot απο bsd,illumos,linux και έχεις το raid σου online

Εγω θα περίμενα να βγει το XPEnology v5. Το official θα βγει σε λιγο καιρό.. Θα έβαζα αυτό (αν ηταν σταθερό..) και αφου πρόκειται για αποθήκη δεδομένων δεν θα ξανασχολιομουν για να το κάνω update...εκτός αν ηταν καποιο feature που θα χρειαζομουν και ηταν ασφαλείς η διαδικασία του update.

Σαν αποθήκη δεδομένων ομως δεν θεωρώ οτι στερείτε κατι. (συμφωνα με την εμπειρία μου στο official DSM) Ιςα ίσα κάνει τα πάντα. Ιςως ομως να ειναι και κατι που απλα αγνοοω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Δεν μιλάω για πολλούς δίσκους. Μιλάμε για 3-4. Με νοιάζει προστασία μόνο με ένα δίσκο off.
Και για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα. Αν ξεκινήσω με 3 δίσκους: 1,5 TB, 2ΤΒ και 650 GB, θα μπορέσω να στήσω ZFS;
Αν σε ένα μήνα πάρω και έναν 4TB θα μπορώ να αντικαταστήσω τον 650GB με αυτόν (χωρίς να δει μόνο τα 650 GB από τα 4TB);

Αν τα παραπάνω δεν γίνονται με το ZFS με ποιό άλλο γίνονται;
Εγώ από όσο ξέρω SHR το καταφέρνει αλλά για την ώρα δεν έχω πειστεί για XPEnology

όχι, θα δει 650 Χ 3 και αφού βάλεις τον 4Tb 650 Χ 4
αν βγαλεις τον 650 και κάνεις grow up θα δει 1,5 Τβ Χ 3