Διαβάσεις κάπου οτι δεν ειναι σταθερό όπως το official λειτουργικό της synology;
ή δεν λειτουργούν καποια feature;
Το οτι μπορείς να βγάλεις τους δισκους απο το pool (πχ αναφέρεις το unraid) και να τους διαβάσει κανονικά το pc, γίνεται σίγουρα στο drive bender και σίγουρα και σε πολλά αλλα..
To XPEnology έχει όλα τα σημάδια ενός πρόχειρου port. Κατεβάζεις αρχεία που τα έχουν πακετάρει "κάποιοι", το source code αν και έριξα μια ματιά δεν το βρήκα στο sourceforge πέρα από κάποια scripts κλπ κλπ
Δηλαδή δείχνει ότι είναι μια ΟΚ προσπάθεια για να πειραματιστείς αλλά όχι για να στήσεις κάτι που θα είναι σταθερό σε βάθος χρόνου με μια σταθερή σχετική υποστήριξη κλπ.
Με λίγα λόγια δείχνει για project (από το forum μέχρι τους οδηγούς εγκατάστασης) που μπορεί σε ένα εξάμηνο για Χ-Υ λόγους να έχει σταματήσει να υπάρχει. Και εγώ δεν στήνω server για 1 6 μηνο αλλά για χρόνια. Επιπλέον αν μπουν τα δεδομένα σε ένα OS/RAID Χ, το να στήσω και να τα περάσω σε ένα άλλο OS/RAID Υ και να μεταφέρω εκεί τα δεδομένα μου θα είναι μια επίπονη διαδικασία που δεν θέλω να περάσω.
Θα κοιτάξω και το drive blender αλλά όπως είπα με ενδιαφέρουν τα:
- να βλέπω πολλά drives σαν ενιαίο χώρο
- να έχω redundancy (αν σκάσει ένας δίσκος να μην χαθεί τίποτα)
- να μπορώ να προσθέσω drives ότι χωρητικότητας θέλω στο partition
- να χτυπάω 100 άρια στο read και αν γίνεται και στο write.
Φυσικά το να είναι σχετικά ώριμο λειτουργικό είναι στα +.
Όπως και το να είναι unix/linux. Δεν έχω πού όρεξη να στήσω win και δεν βλέπω τον λόγο.
---
Μόλις έριξα μια ματιά στο drive blender. Πέρα ότι είναι πάνω από win βλέπω ότι δεν κάνει και τίποτα έξυπνο στο θέμα του redundancy. Απλά κάνει duplicate τα data. Δλδ είναι ένα RAID 1 και μάλιστα σε επίπεδο OS.
Data redundancy
To further ensure data safety, Drive Bender uses file duplication (optional down to the folder level) as its primary means of file redundancy. This means that any files written to the pool, is written to two physical hard drives simultaneously. And unlike software based RAID product, there is no major performance hit when writing to the pool.
Θα ήθελα κάτι πιο σοβαρό από το παραπάνω και να είναι στα επίπεδα του RAID 5, SHR κλπ