Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;
για τις ρυθμίσεις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω
για μίζερες αποδόσεις define τι εννοείς ;
έλα να σου απαντήσω σήμερα μια που χθες ήμουν busy (και βλέπω ότι το νήμα προχώρησε και 2-3 σελίδες).
Λοιπόν το μίζερες επιδώσεις το συσχετίζω με τους δικούς μου περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα:
1) μιλάω για μηχανήματα pc τύπου microserver για να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα έτοιμα NAS στην τιμή
2) θέλω να είναι expandable. Δηλαδή σήμερα έχω 2*4ΤΒ να βάλω. Αύριο να βάλω άλλον έναν 4ΤΒ και μεθαύριο έναν 5ΤΒ και να χάνω τον λιγότερο χώρο και να μην ασχοληθώ με ματσακωνιές. Δηλαδή θέλω απλά να πατάω ένα expand partition και να χρησιμοποιεί τον παραπάνω διαθέσιμο χώρο.
3) να έχει 1 drive redundancy.
Τα παραπάνω με οικονομικό pc τα κάνεις με τον microserver n54l της HP που το βρίσκω στα 200 ευρώ και με το unraid που θα κοστίσει από 0 μέχρι 50 ευρώ (στο τελικό setup με 4 δίσκους θα κοστίσει 50).
Αν δεν κάνω ματσακωνίες τύπου cache drive κλπ κλπ από όσο έχω διαβάσει το HP + unraid θα πιάσει κανένα 30 MB/sec στο write και κάπου στα 80 με 100 MB/sec στο read. To αρχικό μου setup θα είχε 2 δίσκους 4ΤΒ. Οπότε μιλάμε για 500 ευρώ η λύση unraid ή 550 αν πάρουμε και το 4 drive licence. Ας πούμε 550 για να κάνουμε με ίσους όρους συγκρίσεις.
Πλεονέκτημα που θα έχει η παραπάνω λύση είναι ότι θα μπορώ να βάλω και 5ο ή και 6ο drive εύκολα αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσω ποτέ πάνω από 4 (τώρα είμαι στα 1+1 και μάλλον σε λίγους μήνες θα πάω στο 2+1). Επιπλέον πλεονέκτημα του unraid είναι ότι αν σκάσουν πάνω από ένας δίσκοι ταυτόχρονα δεν χάνεις όλα τα δεδομένα σου. Καλό αλλά μου φαίνεται απίθανο να συμβεί σε 4 drive setup...
Το παραπάνω setup καίει 20 Watt αν έχει όλους τους δίσκους κλειστούς.
Πάμε στις έτοιμες λύσεις και συγκεκριμένα στην synology για την οποία βρήκα τις καλύτερες κριτικές:
Synology DS413j: 290 euros + 300 euros (2* 4ΤΒ drives) = 590.
Δηλαδή 40 ευρώ πάνω από την φτιαχτή λύση ή 7% για την ακρίβεια.
Επιδώσεις 50ΜΒ/sec write και 90 με 100 MB/sec read.
Κατανάλωση με τα drive κλειστά, 7 Watt!!...
Λοιπόν με ένα 7% παραπάνω σε κόστος έχουμε ήδη ένα 65% παραπάνω σε write και πολύ χαμηλότερη κατανάλωση.
Synology DS414: 390 euros + 300 euros (2* 4ΤΒ drives) = 690.
140 euros πάνω από την λύση HP ή 25%.
Επιδώσεις με 1 gigabit cable (μετρημένες από εμένα με μεγάλα αρχεία): 80-90 MB/sec write, >100 MB/sec read.
ήδη έχουμε 3 φορές write speed πάνω από το HP με κόστος 25% παραπάνω!
Το τελευταίο μηχάνημα σηκώνει και link aggregation (με τα switches που το υποστηρίζουν να αρχίζουν από τα 60-70 euros).
Με link aggregation η Synology δίνει για το DS414: 135MB/sec write & 207MB/sec read!!!!!!
Για να έχεις τη δυνατότητα να χτυπήσεις τέτοιες ταχύτητες με το HP πρέπει να του βάλεις κάρτα δικτύου που να έχει 2 ports και να υποστηρίζει link aggregation. Αν το κάνεις, εξαλείφεις με το "καλημέρα σας" το προτέρημα τιμής του (25%) και δεν είσαι σίγουρος αν θα πιάσεις τόσο καλές ταχύτητες ακόμα και με ZFS (με unraid ούτε συζήτηση).
Για να συνοψίσω. Το DS414 που έχω, ναι μου κόστισε συνολικά 25% παραπάνω από τη λύση HP τώρα αλλά έχω:
200% αύξηση write speed (unraid: 30/ds414:90) και 20% αύξηση read speed (unraid: 85/ ds414: 105)
Αν κάνω και link aggregation τότε πάμε σε αυξήσεις 333% στο write και 140% στο read.
Έ αυτές οι διαφορές είναι χαοτικές...
Και το freenas και το ZFS δυστυχώς δεν μου κάνουν μια που θέλω να αυξάνω το partition μου με ένα δίσκο τη φορά. Όπως αναμένεται να κάνει δηλαδή ο μέσος home χρήστης.