Grundig TK14 restoration....hopefully

Re: Απάντηση: Grundig TK14 restoration....hopefully

Το revox θα θέλει περισσότερη δουλειά , όπως άλλωστε και όλα τα μηχανήματα αυτού του είδους. Τα προβλήματα εμφανίζονται ένα-ένα , με τη χρήση.
Ξεκινάς με τους πυκνωτές και καταλήγεις σε προβληματικά transistors που λόγω ηλικίας, υγρασίας ή προβληματικής σειράς παραγωγής εμφανίζουν υψηλότερο από το κανονικό θόρυβο έως και μείωση του κέρδους σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάποια σκουριά στα ποδαράκια των transistors είναι η πρώτη ένδειξη κακών συνθηκών φύλαξης του μηχανήματος. Αξίσει όμως η όλη προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας, αλλά με σχετικά υψηλό κόστος

όλα αυτά σκέφτομαι και το αναβάλλω.
και είπα να δοκιμάσω με κάτι απλό που υπάρχει ήδη άλλωστε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Grundig TK14 restoration....hopefully

Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά. Τα μηχανικά είναι μεγαλύτερο "μανίκι" κατά τη γνώμη μου.Πολλά από αυτά τα μηχανήματα δεν έχουν παίξει για χρόνια με αποτέλεσμα ρουλεμάν των μοτέρ να θέλουν άλλαγμα,και όλο τράνσπορτ επαναρύθμιση για σωστές τάσεις της ταινίας στο FF/RW και κυρίως στο Play. Καλιμπράρισμα τουλάχιστον της αναπαραγωγής με ταινία αναφοράς αν δε έχεις απαίτηση εγγραφής.αλλιώς καλιμπράρισμα και της εγγραφής. Ευτυχώς υπάρχουν ανταλλακτικά σχεδόν για τα πάντα και τα Σέρβις Μάνουαλς υπάρχουν στο δίκτυο.
Με λίγα λόγια θέλει προσοχή τι αγοράζεις,από που και μετά σιγά,σιγά και λίγο χρόνο διαθέσιμο θα έρθει στα σωστά του.

αυτό που συζητάμε είναι Α77 2 track σίγουρα (για ταχύτητες δεν ξέρω) και είναι φίλου παρκαρισμένο εδώ και καιρό σε σπίτι άλλου φίλου. Περιμένει να πω το ναι...
Το ανησυχητικό είναι ότι την τελευταία φορά που έγινε απόπειρα έναυσης ακούστηκε κάτι.
Και τόσο καιρό που το συζητάμε και πηγαίνω από κει πάντα ξεχνάω τουλάχιστον να του ρίξω ένα μάτι.

Κάπως έτσι ξεκινάνε όλα . Εγώ αγόρασα δύο AKAI (GX-285D και 1700w) και μέχρι να τα κάνω να δουλέψουν όπως ήθελα, μου βγάλανε την πίστη σαν να ήταν καταραμένα. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα καινούργιο πρόβλημα. Η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου, αλλά τελικά μετά από πολλές προσπάθειες νομίζω ότι ηρέμησαν.
Ποτέ μην αγοράσετε μεταχειρισμένο μπομπινόφωνο αν ο πωλητής δεν είναι διατεθειμένος να σας δώσει τουλάχιστον ένα μήνα εγγύησης ή δυνατότητα επιστροφής .

οι ιμάντες αλλάχτηκαν (βασικά ο του μαζέματος στο play, ο άλλος ήταν σε πολύ καλή κατάσταση).
Το ρολλερ φαγώθηκε τόσο που να μην είναι πλέον διακριτό με το μάτι το βαθούλωμα.
Εγινε ένα σχετικό καθάρισμα, όχι σε βάθος, κύρια στην περιοχή κεφαλών και flywheel.
Η αναπαραγωγή είναι πλέον χωρίς πρόβλημα, εκτός από προβλήματα που πιθανολογώ έμειναν στην εγγραφή ή σε ταλαιπωρία ταινιών.
Εκανα αναπαραγωγή στο σύστημα με ακουστικά και θα έλεγα σε πρώτη φάση εντυπωσιάστηκα παρά τις αρχαίες ηχογραφήσεις με κεραμικές κεφαλές.
Υπάρχει ένας βόμβος στο play, των 50 κύκλων, ή κάτι τέτοιο, αλλά αυτό θυμάμαι υπήρχε ανέκαθεν, ή τουλάχιστον από τότε που έψαχνα τέτοιες "λεπτομέρειες"... Δεν ξέρω αν θέλω να ασχοληθώ μαζί του.

Τα επόμενα βήματα είναι ηχογράφηση κάτι σύγχρονο πχ cd και αναπαραγωγή.

Απάντηση: Re: Grundig TK14 restoration....hopefully

Γεννήτρια + Παλμογράφος υπάρχει;

Καλό θα ήταν να αντικατασταθουν οι πυκνωτές τροφοδοσίας, γιατί μετά από τόσα χρόνια θα έχουν ξεραθεί ή θα έχουν διαρροή (leakage) που δημιουργεί τον βόμβο.

Re: Απάντηση: Re: Grundig TK14 restoration....hopefully

Γεννήτρια + Παλμογράφος υπάρχει;
Υπήρχε παλμογραφος δωριστηκε.
Δεν προβλεπεται για ενα τκ14

Re: Απάντηση: Grundig TK14 restoration....hopefully

Καλό θα ήταν να αντικατασταθουν οι πυκνωτές τροφοδοσίας, γιατί μετά από τόσα χρόνια θα έχουν ξεραθεί ή θα έχουν διαρροή (leakage) που δημιουργεί τον βόμβο.
Θα τσεκαρω ευκολία αντικαταστασης

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Grundig TK14 restoration....hopefully

Υπήρχε παλμογραφος δωριστηκε.
Δεν προβλεπεται για ενα τκ14

Τι είναι το τκ14; Ok τώρα είδα το μοντέλο. Θα σου χρειαστεί για το Α77

Λοιπόν.....

μετά από όλες τις ρυθμίσεις, καθαρίσματα κλπ..... (καμμία επέμβαση στο ηλεκτρονικό μέρος)

πήρα μια παλιά ταινία....αγνωστης μάρκας, ηλικίας τουλάχιστον 45 ετών, χιλιογραμμένη ...
έκανα μια ηχογράφηση από dat, και απλά δεν πίστευα αυτό που άκουγα....

αν σκεφτεις ότι από στερεο ηχογράφηση (από 24/96 σε 48) σε μονοφωνική ταινία στις 3 3/4 ίντσες.....βγαίνει αυτό τότε δεν ξέρω τι βγαίνει σε στέρεο στις 7.5 κλπ κλπ κλπ....

σχεδόν παντελής απουσία θορύβου (ο βόμβος που έλεγα χτες προέρχεται από άλλη έξοδο όπου παρεμβάλλεται ο ενισχυτής του, ενώ σήμερα ουσιαστικά ηχογράφησα και άκουσα από line) ακόμα και στα πιό ήσυχα περάσματα.....

Φοβάμαι ότι αν το σκαλίξω λίγο ακόμα θα πάθω μεγαλύτερη πλάκα...

Απάντηση: Re: Grundig TK14 restoration....hopefully

Και όταν ακούσεις τις 7.5 θα θες ν'ακούσεις τις 15 ... και πάει λέγοντας..Πάντως σε καλό δρόμο σε βλέπω!