Grundig TK14 restoration....hopefully

λοιπόν
μου έκανε εντύπωση που η αίσθηση του pinch roller ήταν ξερή και απαίσια.
Τον έβγαλα και είδα ότι είχε επάνω του ένα παχύστρώμα υπολειμα επίστρωσης ταινίας.
Τον καθάρισα σχολαστικά με ξύσιμο και οινόπνευμα και εμφανίστηκε από κάτω φρέσκο λάστιχο σε καλή σχετικά κατάσταση αλλά με εμφανές το βαθούλωμα από τον άξονα.

Τώρα μου μπήκε η ιδέα βλέποντάς το ότι είναι κάπως στην άκρη. Και σκέφτομαι να τον αναποδογυρίσω.
Μόνο να μπορέσω να τον βγάλω από τα έδρανά του που είναι στο μεταλλικό αυτό Π

Attachments

• 20180628_201455.jpg
    20180628_201455.jpg
    45.6 KB · Views: 126
  • 20180628_202410.jpg
    20180628_202410.jpg
    38.2 KB · Views: 211
Πρέπει να είναι πρεσαριστό Μήτσο και δύσκολα θα βγει χωρίς να χαλάσει. Τι πιστεύεις να πετύχεις αν το αναποδογυρίσεις; Το ανταλλακτικό στο ebay είναι μαζί με τη βάση ή μόνο το λάστιχο;

το ανταλλακτικό είναι μόνο το λάστιχο με τον άξονα.
Αυτό σκέφτομαι
πως θα μπεί μέσα.

Από την άλλη το βαθούλωμα έγινε μονόπαντα επειδή ο άξονας που κρατάει τον τεντωτήρα είναι προφανώς στραβός, αλλά δεν επηρρεάζει τίποτα κρίσιμο.
Συνεπώς στο capstan κάθεται σωστά, και αν το γυρίσω πάλι θα το νιώθει το βαθούλωμα.

Η άλλη σκέψη είναι να φάω όλο το ρολερ κανα δυό δέκατα του χιλιοστού.

Απάντηση: Re: Grundig TK14 restoration....hopefully

Η άλλη σκέψη είναι να φάω όλο το ρολερ κανα δυό δέκατα του χιλιοστού.

Αυτό κι αν είναι δύσκολο.

Μια τρελή ιδέα είναι να ζεστάνεις μια εντελώς επίπεδη λαμαρίνα με σεσουάρ και σε θερμοκρασία περίπου 60 C να κυλήσεις επάνω το ρόλλερ όσο μπορείς κάθετα μήπως μαλακώσει και στρώσει, αν και δύσκολο και επικίνδυνο να χαλάσει περισσότερο.

έχω σκεφτεί δυό λύσεις:
1. γύρισμα με το ένα χέρι και με το άλλο επαφή με γυαλόχαρτο χοντρό ψιλό
2. τοποθέτηση κανονικά στο play (να γυρίζει) και με το dremel την ίδια στιγμή να τρώς το έξω.... Μετά...καθάρισμα...

Για την ώρα θα βάλω ιμάντα και θα το βάλω να παίξει να δώ τι θα κάνει τώρα που έφυγε η γλίτσα απο πάνω του.

δε λέει να πάρω καινούργιο ρολερ και να μην μπορώ να το βάλω μέσα στη βάση του.

Λοιπόν κοίτα τι μπορεί να παίζει. Τα δύο σκέλη του Π δεν είναι κάθετα με τη βάση που βιδώνει πάνω στο σασί. Αυτό πρέπει να είναι έτσι για να σφηνώνει ο άξονας του ρόλερ πάνω στα σκέλη.
Αν πιέσεις με ένα μυτοτσίμπιδο ελαφρά τα σκέλη προς τα μέσα θα πρέπει να απελευθερώνεται ο άξονας και να βγαίνει από τη θέση του.
Εκτός αν με ξεγελάει η φωτογραφία

Μάλλον σε ξεγελάει.
ο μόνος τρόπος να βγεί είναι να ανοίξει το Π με ένα μυτοτσίμπιδο προς τα έξω...
εδώ και πολλή ώρα το έχω να γυρίζει και το τρώω σιγά σιγά με μια λίμα νυχιών από σμυριδόχαρτο, αυτές της μιας χρήσης.
θα έλεγα ότι έχω φάει αρκετό, αλλά θέλει ακόμα. Ήδη βελτιώθηκε.

τα τελευταία νέα λένε ότι επειδή δεν είχα χρόνο να ψάχνω για ιμάντα, είπα να δοκιμάσω με ό,τι έχω (λάστιχο από σουπερμάρκετ !) για να δω βασικά τι έκανε το πλάνισμα του ρόλερ.
Το λάστιχο δεν είναι για γέλια, καθώς η δουλειά που κάνει ο ιμάντας αυτός δεν είναι σημαντική, είναι μόνο για το μάζεμα της ταινίας κατά την αναπαραγωγή και τίποτα άλλο.

Το πρόβλημα ήταν στο ξεμοντάρισμα, όπου το flywheel έβγαινε οριακά και μόνο μετά από την αφαίρεση ενός γωνιακού μπράτσου δεξιά κάτω από το κόκκινο κουμπί εγγραφής. και υπό γωνία γιατί έκανε άρθρωση με ένα άλλο μοχλό.
Εκεί τρόμαξα γιατί λύνοντας το πόδι του (μαύρη βίδα) κατάλαβα ότι από κάτω είχε παξιμάδι που έπεσε μέσα στην κύρια πλακέτα....

Ευτυχώς έμεινε σε ξεκάθαρο σημείο και αναγκάστηκα να βγάλω τη λάμπα στα αριστερά λάμπα για να βάλω χέρι με το παξιμάδι από κάτω.
Βέβαια ο φόβος να ξαναφύγει το παξιμάδι πιό βαθειά ήταν μεγάλος, και κατέφυγα στην κλασική λύση, uhu στο δάχτυλο με το παξιμάδι μέχρι να τελειώσει η δουλειά !

attachment.php

Η αναπαραγωγή ήταν ελαφρά καλύτερη αλλά το βαθούλωμα στο ρόλερ φέρνει flutter, ενώ υπάρχει και wow που μάλλον οφείλεται στη γήρανση του βασικού ιμάντα.
Μάλλον με βλέπω σε πρώτη φάση για αλλαγή ιμάντες, ιδίως τον βασικό, αλλά και το λαστιχάκι του σούπερ μάρκετ δεν θα αντέξει πολύ...

Πάντως είχε γούστο η αναπαραγωγή. Δυό μπαλώματα στην ταινία, έφυγαν με τη μία, καθώς η κόλλα δεν άντεξε. Στη μία πλευρά ξεκόλλησε και ο οδηγός της ταινίας στην αρχή....

update.
το ρολλερ έχει σχεδόν αποκατασταθεί, ίσως να θέλει ελάχιστα ακόμα.
Στην περιστροφή φαίνεται ότι υπάρχει μικρή ανωμαλία, αλλά τελικά φαίνεται ότι είναι και θέμα ταινίας.
Δοκιμάζοντας άλλες ταινίες (που ίσως ήταν λιγότερο ταλαιπωρημένες, ή ακόμα υπήρξε κάποια ανωμαλία κατα την ηχογράφησή τους) το πρόβλημα σχεδόν δεν υπήρχε.

Συνεπώς τα επόμενα βήματα θα είναι αλλαγή των ιμάντων, πλήρης αποκατάσταση του ρολλερ και καθάρισμα.

Δημήτρη το ρόλλερ πόσο λείο έγινε, αν όχι πως σκέφτεσαι να το αποκαταστήσεις. Βαλέ μας καμία φωτογραφία.
Ιμάντες για το ΤΚ24 που επισκεύασα πριν κάνα εξάμηνο βρήκα σε τοπικό μαγαζί, τετράγωνους όμως , όχι στρογγυλούς.
Αν δε βρεις πες μου περίμετρο και πάχος μήπως και σου βρω και σου στείλω.

οι ιμάντες έχουν περιμετρο 30 και 41 εκατοστά.
δηλαδη διάμετρο .095 και 0132.
Αύριο θα ψάξω και θα σου πω αν χρειαστεί.

Πριν από 7 περίπου μήνες επισκεύασα ένα παρόμοιο λαμπάτο Grundig TK27 Deluxe. Το ΤΚ27 είναι στερεοφωνικό και ευτυχώς άξιζε τον κόπο η απόκτησή του. Η έξοδος (line out) είναι αρκετά δυνατή και μπορεί να συνδεθεί με τον προενισχυτή μου.
Οι λυχνίες ήταν της Valvo και φαίνονται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση (strong). Ισως είχε συντηρηθεί προσφάτως στη Γερμανία απ' όπου και το παρέλαβα μέσω γνωστού, γιατί στο εσωτερικό του ήταν πολύ καλά συντηρημένο και σχετικά καθαρό. Οι κεφαλές δεν παρουσιάζουν κάποια φθορά στην επιφάνειά τους, ενώ η ροή κατά την αναπαραγωγή της μουσικής είναι φυσιολογική χωρίς εμφανή προβλήματα wow & flutter. To μοναδικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά από την δική μου παρέμβαση συντήρησης είναι ότι πλέον δεν μπορώ να κάνω εγγραφή. Πιθανολογώ ότι το spray που χρησιμοποίησα δημιουργησε πρόβλημα σε κάποιες επαφές (relay switches) οι οποίες είναι πολλές .....
Επίσης αντικατέστησα όλους τους ιμάντες κίνησης που αργότερα παρέλαβα ως kit μεσω Ε-ΒΑΥ. Μετά την αλλαγή και των ιμάντων κίνησης η ροή της μουσικής έχω την αίσθηση ότι είναι απολύτως ομαλή.
Αναπαράγει στερεοφωνικές ταινίες χαμηλής ταχύτητας εγγραφής 3,75 ips αλλά δεν αναπαράγει την ταχύτητα 7,5 ips που χρησιμοποιώ στο λαμπάτο AKAI 1700W.

και μένα valvo έχει.
Αν δεν ήταν δικό μου από τότε δεν θα ασχολούμουν.
(αν και τώρα θα αποκατασταθεί, καθαριστεί και θα μπεί πάλι σε ένα ντουλάπι, μπας και το βρεί κανένα εγγόνι....να δουλεύει όμως τουλάχιστον!)

Εμένα μου αρέσει πολύ ο ήχος από τα συγκεκριμένα φορητά λαμπάτα μαγνητόφωνα της δεκαετίας του 60.
Αν του βάλεις ποτέ να παίξει βαριά λαϊκά παρέα με φίλους, φρόντισε να είναι κοντά το βαρέλι με το κρασί και οι καπνιστές οι ρέγγες.

για την ώρα διαθέτει κλασική, προκλασική, κλασική κιθάρα, Χατζηδάκι, Ξαρχάκο, soul κλπ....

Απάντηση: Re: Grundig TK14 restoration....hopefully

Δημήτρη αυτή η "σκουρίλα" γύρω από τις κεφαλές τι είναι;; Σκουριά ή υπολείμματα μαγνητικού υλικού από τις ταινίες;; Και γιατί δεν ξεκινάς το καθάρισμα από εκεί;;; Κάνει εγγραφή;;

γύρω και κάτω είναι κοκτέηλ σκόνης και μαγνητικού υπολείμματος.
Εγγραφή δεν δοκίμασα πρόσφατα.
Καθάρισμα θα γίνει μόλις έρθουν οι ιμάντες.

(Βασικά είπα να κάνω μια προθέρμανση, ενόψει πιθανής άφιξης ...revox)

Το revox θα θέλει περισσότερη δουλειά , όπως άλλωστε και όλα τα μηχανήματα αυτού του είδους. Τα προβλήματα εμφανίζονται ένα-ένα , με τη χρήση.
Ξεκινάς με τους πυκνωτές και καταλήγεις σε προβληματικά transistors που λόγω ηλικίας, υγρασίας ή προβληματικής σειράς παραγωγής εμφανίζουν υψηλότερο από το κανονικό θόρυβο έως και μείωση του κέρδους σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάποια σκουριά στα ποδαράκια των transistors είναι η πρώτη ένδειξη κακών συνθηκών φύλαξης του μηχανήματος. Αξίσει όμως η όλη προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας, αλλά με σχετικά υψηλό κόστος