Γυμναστική,αλλά τι...

Βέβαια και το τί μαθαίνουν στα ΤΕΦΑΑ έχω τις αμφιβολίες μου αλλα δεν είναι του παρόντος.

Σίγουρα δεν είναι του παρόντος αλλά μιας και στην Ελλάδα όλοι μπορούν να είναι ''γιατροί'', ''προπονητές'',''οικονομολόγοι'' κλπ άρα και ''γυμναστές'', να σου παραθέσω κάποια από τα θεωρητικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών του ΤΕΦΑΑ.
Να μην έχεις λοιπόν καμμία αμφιβολία για το τι μαθαίνουν ή τουλάχιστον για το τι μπορούν να μάθουν όσοι ενδιαφερθούν. Το ΤΕΦΑΑ έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια (από τη δεκαετία του ´80 που έπαψε να είναι ΕΑΣΑ) να έχει μόνο (ή κυρίως) εμπειρικής κατεύθυνσης κατάρτιση. Αντιθέτως παρέχει ένα αρκετά δυνατό θεωρητικό υπόβαθρο. Αν νομίζεις ότι αυτό το υπόβαθρο το έχουν και όσοι ''το παίζουν'' γυμναστές επειδή ''πάνε'' γυμναστήριο ή κολυμβητήριο πάω πάσο. Με τα παραπάνω δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν γυμναστές που είναι ελλιπώς καταρτισμένοι. Δυστυχώς υπάρχουν όπως όμως υπάρχουν ''χασάπηδες'' γιατροί, χασοδίκες δικηγόροι κλπ κλπ. Τέλος πάντων, για να μη μακρηγορώ, όποιος φοιτητής του ΤΕΦΑΑ θέλει να μάθει , μαθαίνει. Απλώς γενικεύσεις και αφορισμοί δεν λειτουργούν γόνιμα.

Λειτουργική Ανατομική του Ανθρώπου
Φυσιολογία του Ανθρώπου
Εργοφυσιολογία
Εργομετρία
Αθλητική Φυσικοθεραπεία
Αθλητική Βιομηχανική
Αθλητιατρική
Αθλητική ψυχολογία
Βιοχημεία της Άσκησης
Κινησιολογία
Πειραματική Φυσιολογία
Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία
Εφαρμοσμένη Αθλητική Βιομηχανική
Μέθοδοι & Τεχν. Έρευνας στην Αθλητ. Βιομηχανική
Αθλητικό Ταλέντο: Επιλογή και Προετοιμασία
Πρόληψη Τραυματισμών κατά την Άθληση
Διατροφή
Ανάπτυξη, Ωρίμανση και Άσκηση
Άσκηση και Γυναίκα
Φυσική Δραστηριότητα και Γήρανση
Άσκηση, Ευρωστία και Υγεία
Εργονομία
Παθοκινησιολογία
Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Δυσλειτουργιών
Υγιεινή
Παθήσεις και Άσκηση

εγω νομιζω απο το μηνυμα του ανθρωπου οτι δεν προκειται να του κανει το γυμναστηριο,ουτε θα βγει εξω για τζογκινγκ το χειμωνα ,ουτε παιζει μπαλα αλλιως δεν θα ρωταγε.
Το καλυτερο στην περιπτωση του ειναι ενας διαδρομος,ανεβαινει πανω και κανει λιγη γυμναστικη.

Το πρόγραμμα σπουδών των ΤΕΦΑΑ το ξέρω καλά. Απλά τυχαίνει να ξέρω και τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες διδάσκονται αρκετά απο αυτά, και την γενικό επίπεδο γνώσης που υπάρχει στους σπουδαστές του. Για να μην μιλήσω για μερίδα των καθηγητών και των βιβλίων.

Το θεωρητικό υπόβαθρο δεν αρκεί να το διδαχθείς απλά για να το κατανοήσεις και είσαι σε θέση να το αξιοποιήσεις. Και μάθημα που το περνάς με ένα απογευματάκι διάβασμα η προσωπική μου εμπειρία λεει οτι δεν το κατανοείς σε τέτοιο βαθμό.
Απλά για μένα οι σπουδές στα ΤΕΦΦΑ δεν εξασφαλίζουν de facto γνώση. Αν ό άλλος έχει κάτσει μετα και ασχοληθεί μόνος του με κάποιο μεταπτυχιακό ή ειδικά σενμινάρια βέβαια άλλο θέμα. Αλλά αυτό είναι η εξαίρεση κατα την άποψη μου.

Απο αυτα που αναφερεις, να διαλεξεις αυτο που σε ευχαριστει περισσοτερο. Γιατι το νουμερο 1 κριτηριο για οσους αθλουνται, ειναι να αθλουνται ανα τακτα χρονικα διαστηματα, χωρις να παραλειπουν προπονησεις. Μονο ετσι θα βελτιωσεις και την φυσικη σου κατασταση, αλλα και την υγεια σου.

Απο τις μεθοδους εκγυμνασης που σκεφτεσαι και με δεδομενο οτι εχεις περιορισμενο χρονο, θα επελεγα το κολυμβητηριο ως τον πιο πληρη τροπο εκγυμνασης. Καλο θα ηταν να ενταξεις και λιγο τρεξιμο στο προγραμμα σου, 1-2 φορες την εβδομαδα.

Να ξερεις ομως οτι το ιδανικο θα ηταν να τα συνδιασεις κ τα 3, τρεξιμο-κολυμβ-βαρη

εγω νομιζω απο το μηνυμα του ανθρωπου οτι δεν προκειται να του κανει το γυμναστηριο,ουτε θα βγει εξω για τζογκινγκ το χειμωνα ,ουτε παιζει μπαλα αλλιως δεν θα ρωταγε.
Το καλυτερο στην περιπτωση του ειναι ενας διαδρομος,ανεβαινει πανω και κανει λιγη γυμναστικη.

+1
Και ενα ποδηλατο κανει δουλεια ,και εχει και λιγοτερη επιβαρυνση

Το καλυτερο που αδυνατιζει και το ευχαριστιεσαι κιολας ξερετε ποιο ειναι ε?

μια αποψη και απο μενα...το μεγαλυτερο προβλημα με ολα αυτα που εχουν να κανουν με την αθληση και την γυμναστικη ειναι η διαρκεια....και το μεγαλυτερος λαθος που κανουν οι περισσοτεροι ειναι οτι ξεκινανε κατι..και πεφτουν με τα μουτρα...και μετα απο λιγο ερχεται η βαρεμαρα..γιατι περιμενουν να βλεπουν αμεσως να αλλαζουν ενω κατι τετοιο δεν ειναι δυνατον να συμβει....ποσα ποδηλατα στο σπιτι για παραδειγμα τα τιμονια τους δεν εχουν καταντησει κρεμαστρες για τα ρουχα μας!!! σημασια εχει να νιωθεις οτι ειναι δημιουργικο αυτο που κανεις εκεινη την ωρα...αν το μυαλο ειναι στην ζυγαρια μετα...ποσο θα δειξει...η στον καθρεφτη..αν εγινε γραμμωση στην κοιλια...παει περιπατο η αθληση ως τροπος και σκεψης ζωης!

προσωπικα..θεωρω κολυμβι..τρεξιμο..και κωπηλατικη (σε στατικο οργανο κωπηλατικης) τα πιο ολοκληρωμενα γενικευμενα προγραμματα αθλησης

Bαλε κ ενα μπασκετ, για τις επιταχυνσεις, τις αλλαγες κατευθυνσης και τα αλματα κ εισαι κομπλε :)

Εγω θελω να γινω πρωταθλητης στο σεξαθλο, γραμμωνει και τους κοιλιακους!

Last edited:
Re: Απάντηση: Γυμναστική,αλλά τι...

ε τοτε να παει για δεκαθλο! ολα σε ενα!!!

Κι όμως από φιλοσοφικής, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, πλευράς, οι δεκαθλητές (όπως οι πενταθλητές στην αρχαιότητα) είναι αυτοί που ανταποκρίνονται περισσότερο στην έννοια του πλήρους Αθλητή. Είναι αυτοί που καταφέρνουν και έχουν σχεδόν* σε όλη τη γκάμα των αγωνισμάτων (δρόμους, άλματα, ρίψεις) επιδόσεις ανω του μέσου όρου. Συνδυάζουν δεξιότητες οι οποίες συχνά φαντάζουν αλληλοσυγκρουόμενες στην σημερινή αθλητική πραγματικότητα της απόλυτης εξειδίκευσης. Σκεφτείτε πχ τον μέσο σωματότυπο ενός άλτη του ύψους, ενός 100άρη, ενός δισκοβόλου, ενός μαραθωνοδρόμου και μετά σκεφτείτε και έναν δεκαθλητή.
Ποιανού το σώμα θα θέλατε να είχατε;
Για τους περισσότερους νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής.

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
στους Δεκαθλητές

* σχεδόν διότι απουσιάζει η μεγάλης διάρκειας αντοχή πχ 10.000μ

πήγαινε στο γυμναστήριο απλά με κάποιο φίλο γιατί μόνος σου είτε θα βαρεθείς, είτε δεν θα έχεις βοήθεια για τις ασκήσεις.

Πριν πάει οποιοσδήποτε να ασκηθεί με οτιδήποτε, απαραίτητο είναι να περάσει πρώτα από ένα γιατρό, ο οποίος θα του πεί να κάνει κάποιες εξετάσεις... Η γυμναστική, και ιδιαίτερα κάποιοι τρόποι άθλησης, μπορεί να προκαλέσουν κακό αντί για καλό... Και το χειρότερο είναι οτι τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις ηλικίες και όλες τις σωματικες μορφές - απλά οι 40+ σε ηλικία και οι 100+ σε βάρος έχουν πολλούς λόγους παραπάνω να το προσέξουν...
Κανείς μας δεν θέλει να πάει αδιάβαστος από καρδιά σε ένα γυμναστήριο, ούτε να προκαλέσει βλάβες σε μιά αγύμναστη μέση λόγω πχ.των κραδασμών του τρεξίματος...
Μ'άλλα λόγια, η άθληση θέλει προετοιμασία και το σώμα συνεχή παρακολούθηση... Η σωματική άσκηση είναι ένα σοκ για ένα σώμα που δεν έχει μάθει να αθλείται και αυτό δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να το δει κανείς σαν μιά "λεπτομέρεια"...

Δεν παθαινει η μεση σου απο τους κραδασμους του τρεξιματος...ουτε χρειαζεται να παει κανεις σε γιατρο εκτος και αν δει πως οι σφυγμοι του δεν ειναι σωστοι, μερικοι διαδρομοι εχουν και βραχιολακι που σου δειχνουν τετοιες πληροφοριες...παντως καλο θα ηταν να κανετε καρδιογραφημα ειχα κανει ενα οταν μου φτιαξανε καρτελα στο ποδοσφαιρο επισης ειχα κανει λιπομετρησεις και κατι αλλες παπαριες με υπολογιστες πιο παλια αλλα αυτο ειναι για οσους ειναι αθλητες και δεν θα πρεπει να απασχολει καποιον που θελει να γυμναστει, εγω το μεγαλο λαθος που εκανα ηταν οτι δουλευα πολλες ωρες και εκανα και πολλη γυμναστικη με βαρη ενω δεν ειχε συνηθισει ο πανω κορμος αφου δεν εκανα αθλημα που τον γυμναζε, εαν καποιος θελει να γυμναστει πρεπει να το κανει οταν εχει ελευθερο χρονο π.χ. στις διακοπες του, η ξεκουραση παιζει το μεγαλυτερο ρολο στη γυμναστικη εαν καποιος δουλευει πολλες ωρες καλυτερα να ξεκινησει γυμναστικη οταν θα εχει συνεχομενο χρονο πχ για τρεις μηνες και μετα να ξαναρχισει οταν ξαναεχει ελευθερο χρονο δεν γινεται να τα χουμε ολα.

Last edited:
www.cyclist-friends.gr
για να βρεις πολύ κόσμο , που δεν θεωρεί το ποδήλατο παιδικό παιχνίδι, κι επίσης , παρέα για τις βόλτες σου, είτε σε χώμα με ποδήλατο βουνού, είτε στο δρόμο με κούρσα/ trecking, κλπ

www.dromeasclub.gr
για συμβουλές και οδηγίες ...

Προσωπικά, βρες κάποιο χώρο που να σε εμπνέει και να σε βγάζει ευχάριστα από την καθημερνότητα...

...και κάνε κάποιες εξετάσεις, να έχεις γνώση που πατάς...

Δεν παθαινει η μεση σου απο τους κραδασμους του τρεξιματος...ουτε χρειαζεται να παει κανεις σε γιατρο εκτος και αν δει πως οι σφυγμοι του δεν ειναι σωστοι

Εαν και εφ οσον ειναι καποιος υπερβαρος η μεση επιβαρυνεται μαζι και τα γονατα ειναι δεδομενο και δεν μπαινει σε συζητηση αδερφε μου .

Σε αυτο που γραφεις για τον Γιατρο , ο BIOS μιλησε για τους 40+ και ειχε απολυτο δικαιο ,και πιο νεος να εισαι δεν ειναι κακο να κανεις ενα τεστ κοποσης ,εχει συμβει σε νεους ανθρωπους (μη καπνιζοντες) ,κανονικοτατου βαρους να μεινουν επι τοπου σε 5χ5

Δεν ειναι κακο να ειμαστε λιγο πιο προσεκτικοι ,και οταν γυμναζομαστε αλλα και οταν γραφουμε :ernaehrung004:

Οταν πας γυμναστηριο δεν καταπονεισαι οσο καταπονεισαι στο 5χ5, φυσικα δεν το καταλαβαινεις γιατι εχεις κανει μιση ωρα και βαλε προθερμανση τουλαχιστον.

Ευτυχως που υπαρχουν και οι γυμναστες εστω και οι λιγοι που ξερουν τι κανουν και σου δινουν ξεχωριστες ασκησεις για τα γονατα και την μεση αν δουν οτι εχεις αδυναμια εκει.Εγω παντως με το βαδην που εκανα στην αρχη στον διαδρομο δεν αντιμετωπισα προβλημα αλλα δεν εβαζα τον διαδρομο πολυ δυνατα και για πολλη ωρα οπως μερικοι εξυπνοι θελαν να κανουν..τοτε σιγουρα θα χεις προβλημα , μπορει να λιποθυμησεις..δεν ειναι και τοσο τραγικο απλα θα φας τα μουτρα σου!

Το τεστ κοπωσεως που λες πρεπει καποιος να το κανει οταν θα κανει σοβαρη αεροβια ασκηση και οχι οταν σηκωνει βαρη.Αλλα αν καποιος θελει να εχει το κεφαλι του ησυχο κ' διαθετει τα χρηματα να κανει κανονικο τεστ κοπωσεως και οχι της πλακας τοτε να το κανει.

Last edited: