H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

AUDIOLYTIC

AVClub Fanatic
13 August 2010
10,403
Πριν λιγο καιρο,με ενα πολυ καλο φιλο απο την Αμερικη,τον Μαρκο,συζητουσαμε για τροπους καθαρισμου βινυλιων.Μετα που ειπαμε για ολους τους γνωστους τροπους,ο Μαρκο μου αποκαλυψε μια δικη του μεθοδο καθαρισμου.Λιγο χρονοβορα μεθοδος,λιγο φασαρια και διαφορα αλλα..........αλλα θα σας πω ακριβως αυτα που μου ειπε και,δοκιμασα πριν λιγες μερες.

Αν θα δοκιμασετε,δοκιμαστε σε εναν παλιο δισκο,βρωμικο κλπ.......

Λοιπον,η φορμουλα αποτελειται απο 1 μερος νερο(οχι κατ'αναγκη απιωνισμενο) , 20% χλωριο(ναι,και μαλιστα καθαρο,bleach),και λιγες σταγονες υγρο πιατων.

Αφου βαλετε τον δισκο καπου σταθερα,απλωνετε το μιγμα στην επιφανεια του δισκου με ενα μαλακο σφουγγαρακι.Προσοχη μην βραχει η ετικεττα του δισκου.

Αφηνετε το μιγμα στον δισκο για 5 λεπτα,θα πουμε μετα γιατι.Εκει κυριως βασιζεται η θεωρια του Μαρκο.

Μετα τα 5 λεπτα,ξεπλυνετε τον δισκο κατω απο το νερο της βρυσης,προσεκτικα παλι μην βραχει η ετικεττα.........1-2 φορες και θα συνηθισετε την κινηση του ξεπλυμματος κατω απο την βρυση.....

Ακολουθως,στεγνωνουμε τον δισκο με μαλακο υφασμα με καποια καλη απορροφητικοτητα.

Επαναλαβετε το ιδιο με την αλλη πλευρα του δισκου.

Ξεπλυνετε το σφουγγαρακι,για να μην καταστραφει απο το χλωριο,και αν θελετε,βαλτε λαστιχενια γαντια για προστασια των χεριων.Πατρε μεγαλο μεγεθος γαντιων,διοτι οσοι ειστε παντρεμενοι και σας δει η γυναικα σας ποσο καλοι ειστε στο πλυσιμο οταν θελετε,την βαψατε :laugh:

Παμε λοιπον παρα κατω.

Αφου στεγνωσει καλα ο δισκος,ισως δειτε στην επιφανεια χνουδι απο το υφασμα.Αφηστε το οπως ειναι προς το παρον.

Επομενο βημα,ειναι να παιξετε τον δισκο στο πικαπ.Ο Μαρκο μου ειπε να παιξει ο δισκος με σφαιρικη βελονα(αν εχετε) την πρωτη φορα,και μετα με την βελονα που χρησιμοποιειτε συνηθως.
Αν δεν εχετε αλλη βελονα,παιξετε με αυτην που ηδη εχετε.

Ακουγοντας τον δισκο,ισως μαντεψατε,και σωστα μαντεψατε,οτι θα ακουγονται περιεργοι θορυβοι στα αυλακια.Ταυτοχρονα η βελονα θα μεζευει υλικο που θα πρεπει στο τελος,να καθαρισετε.Μην τρομαξετε με τον θορυβο που θα ακουτε με την μουσικη.

Αυτο το υλικο-ακαθαρσια ειναι αυτο που ξεκολλησε απο τα αυλακια του δισκου.

Μολις ακουσετε την πρωτη πλευρα του δισκου,καθαριστε την με μια καλη βουρτσα,εγω χρησιμοποιησα carbon fiber βουρτσα,και δεστε αναλογα με το ποσο βρωμικος ηταν ο δισκος,τι μαζεψε.............

Μετα,ακουστε και την δευτερη πλευρα,και επαναλαβετε τους αναλογους καθαρισμους βελονας και δισκου.

Τωρα,παιξετε ξανα 1-2 κοματια του δισκου,οπου προηγουμενως ακουγατε θορυβους.Θα δειτε οτι σχεδον δεν ακουγονται καθολου,εκτος βεβαια κι αν ειναι μονιμη ζημια απο το παρελθον.

Η βελονα,ισως μαζεψει κι αλλη ακαθαρσια και την δευτερη φορα που θα ξαναπαιξετε τον δισκο.Απλα,καθαριστε την και τον δισκο επισης.

Αυτη η ακαθαρσια ειναι βακτηρια τα οποια καθονται με τα χρονια στο αυλακι του δισκου και δημιουργουν μια σκληρη στρωση με τα γνωστα αποτελεσματα θορυβου,παραμορφωσης,κακου tracking κλπ..........

Τα 5 λεπτα που αφηνουμε το διαλυμα στην επιφανεια του δισκου,ειναι αρκετα να σκοτωσουν αυτες τις κοινοτητες,οπως τις λεει ο Μαρκο,των βακτηριων.

Ακολουθως,η βελονα τα ξεκολλα ευκολα και τα βγαζει εξω με 1-2 περασματα.

Ειχα δισκους που ακομα και μετα το πλυσιμο με πλυντηριο δισκων,επεμεναν ακομη στους θορυβους κλπ.....

Καθαριζοντας τους με αυτο τον τροπο,ο θορυβος ελαττωθηκε πολυ,επαναφεροντας λεπτομερειες στην μουσικη,που θεωρουσα πλεον χαμενες λογω φθορας του βινυλιου.

Και ομως ηταν εκει,και ακουγονται ξανα.

Οσοι θα πειραματιστειτε,πεστε μας τα αποτελεσματα.

Μια τελευταια λεπτομερεια,για πολυ δυσκολους δισκους.Μπορειτε να προσθεσετε λιγη ισοπροπυλικη αλκοολη στο αρχικο μιγμα,περιπου 10%,θα βοηθησει.

Αν θα κανετε αυτο το turbo μιγμα,φροντηστε να εχετε καλο εξαερισμο,διοτι εχει εντονη μυρωδια.-bye-

Αρα θα εχουμε δυο βραχιωνες με δυο κεφαλες
η μια για αρωτρο και η αλλη για να ακουμε μουσικη
Νομιζω δεν ειναι σοβαρη τεχνικη η παραπανω
+ τα επικυνδινα υλικα + οτι για να καθαρισεις εναν δισκο τρως την βελονα σου για να κανει την δουλει του πλυντηριου
Τι αλλο θα δουμε δεν ξερω

Χρονοβορα πολυ η διαδικασια.......αν χρειαζεται να ακουσεις 2-3 φορες τον δισκο.....

Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Αρα θα εχουμε δυο βραχιωνες με δυο κεφαλες
η μια για αρωτρο και η αλλη για να ακουμε μουσικη
Νομιζω δεν ειναι σοβαρη τεχνικη η παραπανω
+ τα επικυνδινα υλικα + οτι για να καθαρισεις εναν δισκο τρως την βελονα σου για να κανει την δουλει του πλυντηριου
Τι αλλο θα δουμε δεν ξερω
1. Eσυ,εχεις δυο βραχιωνες και δυο κεφαλες :smile:
2.Οσοι γνωριζουν τον Μαρκο δεν μιλανε για την σοβαροτητα του,απλα,μαθαινουν απο αυτην.
3.Αν θελεις το δοκιμαζεις,δεν σε αναγκαζει κανεις.
4.Σε καμια περιπτωση δεν "τρως την βελονα σου"
5.Επικινδυνα υλικα;Ενω οι συνταγες που μας πουλανε μερικοι για γελοια λεφτα ανα λιτρο τι ειναι;

Μια δυο ερωτήσεις μετά από τα παραπάνω…
Με ένα μικροσκόπιο λογικά μπορείτε να επιβεβαιώσετε τη θεωρία για τα βακτήρια και τις αποικίες τους.
Από εκεί και πέρα 5 λεπτά χλωρίνη τι αποτελέσματα έχει στο vinyl?
Γιατί μετά το μούλιασμα να στεγνώσουμε με βούρτσα και όχι στο πλυντήριο που έχει και αναρρόφηση?

Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

1. Eσυ,εχεις δυο βραχιωνες και δυο κεφαλες :smile:
2.Οσοι γνωριζουν τον Μαρκο δεν μιλανε για την σοβαροτητα του,απλα,μαθαινουν απο αυτην.
3.Αν θελεις το δοκιμαζεις,δεν σε αναγκαζει κανεις.
4.Σε καμια περιπτωση δεν "τρως την βελονα σου"
5.Επικινδυνα υλικα;Ενω οι συνταγες που μας πουλανε μερικοι για γελοια λεφτα ανα λιτρο τι ειναι;

Περίμενε , εμείς πώς να τον γνωρίζουμε? :-)

Χρονοβορα πολυ η διαδικασια.......αν χρειαζεται να ακουσεις 2-3 φορες τον δισκο.....
Σωστο αυτο,εξ'αλλου το ανεφερα στην αρχη,αλλα η επομενη φορα που ο δισκος θα μαζεψει αυτα που θα καθαρισεις θα ειναι μετα απο παρα πολλα χρονια.
Μεχρι τοτε,καθαριζεις με απλες μεθοδους οπως παντα.Βουρτσα,rolling cleaner,ακομη και πλυντηριο δισκων αν θες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Περίμενε , εμείς πώς να τον γνωρίζουμε? :-)

Ελα ντε :smile:

Δεν θα ηταν πιο σωστο λοιπον να μην αμφισβητουμε τουλαχιστον την σοβαροτητα του,αφου δεν τον γνωριζουμε;

Μια δυο ερωτήσεις μετά από τα παραπάνω…
Με ένα μικροσκόπιο λογικά μπορείτε να επιβεβαιώσετε τη θεωρία για τα βακτήρια και τις αποικίες τους.
Από εκεί και πέρα 5 λεπτά χλωρίνη τι αποτελέσματα έχει στο vinyl?
Γιατί μετά το μούλιασμα να στεγνώσουμε με βούρτσα και όχι στο πλυντήριο που έχει και αναρρόφηση?
Το ποσοστο του 20% χλωριο για 5 λεπτα,δεν πειραζει καθολου το βινυλιο.

Πιθανον να δουλεψει και αυτο που λες με το πλυντηριο.Δεν ειναι βεβαιο οτι το πλυντηριο θα ξεκολλησει τα βακτηρια ομως.Πιστευω δεν θα τα ξεκολλησει.Το χλωριο τα σκοτωνει δεν τα ξεκολλα.

Με το περασμα της βελονας σιγουρα ξεκολλουν.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Ελα ντε :smile:

Δεν θα ηταν πιο σωστο λοιπον να μην αμφισβητουμε τουλαχιστον την σοβαροτητα του,αφου δεν τον γνωριζουμε;

Βασικά όπως το είπες μου θύμισε ατάκα για τον Τσακ Νόρις :D

Εάν θές πάντως τον ρωτάς εάν δοκίμασε να επιβεβαιώσει με κάποιο τρόπο τη θεωρία του για τις αποικίες.
Και μας ενημερώνεις για τυχών πολυμερισμό ή δε ξέρω και εγώ άλλους χημικούς κινδύνους από την παραπάνω συνταγή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;

Βασικά όπως το είπες μου θύμισε ατάκα για τον Τσακ Νόρις :D

Εάν θές πάντως τον ρωτάς εάν δοκίμασε να επιβεβαιώσει με κάποιο τρόπο τη θεωρία του για τις αποικίες.
Και μας ενημερώνεις για τυχών πολυμερισμό ή δε ξέρω και εγώ άλλους χημικούς κινδύνους από την παραπάνω συνταγή.

Και ο Τσακ φανταζομαι θα κανει καλο καθαρισμο δισκων αλλα μαλλον θα ειναι ακριβος :laugh: ......και επικινδυνος θα ελεγα......

Θα τον ρωτησω με την πρωτη ευκαιρια και θα σου πω.Τον Μαρκο εννοω οχι τον Τσακ :flipout:

Εγω,ομολογουμενως μετα απο αρκετη σκεψη,καθαρισα καμια δεκαρια να δοκιμασω.

Ο ιδιος χρησιμοποιει τον τροπο αυτο χρονια.

Λοιπον,η φορμουλα αποτελειται απο 1 μερος νερο(οχι κατ'αναγκη απιωνισμενο) , 20% χλωριο(ναι,και μαλιστα καθαρο,bleach),και λιγες σταγονες υγρο πιατων.

Άρα μιλάμε για 80% νερό, 20% χλώριο;
Ενδιαφέρον ακούγεται...

Εμένα όμως η απορία μου είναι άλλη...
Το υγρό πιάτων έχει υψηλό Ph σε σχέση με το χλώριο. Αν το αναμίξεις με χλώριο (οξύ) θα πάρεις κάποια άλατα σαν κατάλοιπα, συν το ότι ένα μέρος του χλωρίου θα εξουδετερωθεί και θα απελευθερώσει κάτι αέρια... μούρλια!
Ποιος ο λόγος εξουδετέρωσης ενός μέρους του χλωρίου και η δημιουργία αλάτων;
Η συνταγή μου θυμίζει λίγο τη χαζομάρα που κάνουν κάτι νοικοκυρές και αναμιγνύουν χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά και επειδή αυτές λιποθυμάνε σαν τις κατσαρίδες από τις αναθυμιάσεις της εξουδετέρωσης νομίζουν ότι θα καθαρίσει και καλύτερα... :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;

Και ο Τσακ φανταζομαι θα κανει καλο καθαρισμο δισκων αλλα μαλλον θα ειναι ακριβος :laugh: ......και επικινδυνος θα ελεγα......

:music-smiley-005:

Άρα μιλάμε για 80% νερό, 20% χλώριο;
Ενδιαφέρον ακούγεται...

Εμένα όμως η απορία μου είναι άλλη...
Το υγρό πιάτων έχει υψηλό Ph σε σχέση με το χλώριο. Αν το αναμίξεις με χλώριο (οξύ) θα πάρεις κάποια άλατα σαν κατάλοιπα, συν το ότι ένα μέρος του χλωρίου θα εξουδετερωθεί και θα απελευθερώσει κάτι αέρια... μούρλια!
Ποιος ο λόγος εξουδετέρωσης ενός μέρους του χλωρίου και η δημιουργία αλάτων;
Η συνταγή μου θυμίζει λίγο τη χαζομάρα που κάνουν κάτι νοικοκυρές και αναμιγνύουν χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά και επειδή αυτές λιποθυμάνε σαν τις κατσαρίδες από τις αναθυμιάσεις της εξουδετέρωσης νομίζουν ότι θα καθαρίσει και καλύτερα... :p

Δεν μυριζει οσο ισως φανταζεσαι.
Με την προσθηκη ισοπροπυλικης αλκοολης μου ειπε οτι μυριζει,αλλα δεν δοκιμασα αυτο το μιγμα.

Οσο για το υγρο πιατων μιλαμε για σταγονες.Χρησιμοποιειται σε ολες τις "συνταγες" που πωλουνται στην αγορα για καθαρισμο δισκων,βελονων κλπ......

Aν σε ανησυχει μην το βαλεις στο διαλυμα,αν θα δοκιμασεις.

Last edited:
Να πουμε επισης οτι σχεδον ολα τα μιγματα που πωλουνται στην αγορα για καθαρισμο δισκων,βελονας κλπ.....περιεχουν ισοπροπυλικη αλκοολη,καθως επισης και σταγονες υγρου σαπουνιου.
Μην αναφερουμε και τα χημικα για να μας δωσουν αυτο το ομορφο γαλαζιο η αλλο χρωμα........
Για τα "μυστικα συστατικα" του καθε γκουρου ασε καλυτερα,δεν θελει κανεις να ξερουμε.Θα επρεπε τοτε να μας πουν και γιατι χρυσοπληρωνουμε αυτες τις συνταγες των 25 ml............

εξαιρετικά κουφή διαδικασία.
Τόσο που να θεωρείς ότι μας δουλεύει.

και χλώριο?
αν δεν κάνω λάθος διαλύτης του βινυλίου...
και θα μάσει χνούδι, και μετά παίξτο με σφαιρική(και αν δεν έχεις βρες) και αν έχεις ξερύθμισε το βραχίονά σου και φτού ξανά μανα....

έχω τα βινύλιά μου από το 1972 (το πρώτο) και δεν τα έχω πλύνει ποτέ, εκτός από 1 μιά φορά δοκιμαστικά χωρίς να έχω ιδέα τι έκανα.
Ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα και δεν νομίζω να έχω ποτέ.

εξαιρετικά κουφή διαδικασία.
Τόσο που να θεωρείς ότι μας δουλεύει.

και χλώριο?
και θα μάσει χνούδι, και μετά παίξτο με σφαιρική(και αν δεν έχεις βρες) και αν έχεις ξερύθμισε το βραχίονά σου και φτού ξανά μανα....

έχω τα βινύλιά μου από το 1972 (το πρώτο) και δεν τα έχω πλύνει ποτέ, εκτός από 1 μιά φορά δοκιμαστικά χωρίς να έχω ιδέα τι έκανα.
Ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα και δεν νομίζω να έχω ποτέ.

Σιγουρα εχεις.

Οσο για την διαδικασια,δεν ειπαμε και οτι ειναι και οτι πιο ευκολο.

ΑΛΛΑ τονιζω ξανα,δεν ειναι κατι που θα γινεται στην θεση του καθημερινου καθαρισμου,αλλα μια φορα,στους δισκους που ξερουμε οτι το χρειαζονται.

Απ'οτι φαινεται,οι δικοι σου που δεν τους καθαρισες ποτε οπως λες,θα θελουν.................

Οπως και ναχει,αν δοκιμασει κανεις μας λεει την αποψη του.

και χλώριο?
Kαι το 20% σε νερο για 5 λεπτα; Δεν νομιζω.