H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Εσύ λοιπόν λες να πλύνουμε τους δίσκους μας με χλωρίνη.
Εγω μιλησα για μια εμπειρια,οσοι θελουν δοκιμαζουν

Εγώ λέω στα μέλη που διαβάζουν να μην τους πλύνουν.
Εχεις δικαιωμα να το πεις

Σε κάθε περίπτωση αν τους πλύνουν το ρίσκο δικό τους.
Ειπα κατι διαφορετικο;

...............

δεν επικοινωνούμε.

Μια χαρα επικοινωνουμε.

Απλα δεν καταλαβα τι εννοουσες,διοτι εδω δεν εχουμε την φραση αυτη που ισως εσεις χρησιμοποιειτε τακτικα,οπως δεν θα καταλαβαινες και συ αν ελεγα μια φραση που χρησιμοποιουμε εδω και δεν την ξερεις.

Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

και φυσικά δεν είδα να αντιδράς αντίστοιχα στα σχόλια του Κωνσταντίνου που εν ολίγοις και πολλοίς σου είπε εντελώς τα ίδια και ίσως και λιγότερο κομψά από όσο εγώ.

Όντως λιγότερο κομψά... Κατά τα άλλα, ναι, λίγο πολύ τα ίδια είπαμε. Εγώ απλώς τα συνόψισα.
Όσο για τον.. Μάρκο, "it's only a theory.." όπως γράφει και ο ίδιος.
Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και "αέρα πατέρα": ´Όταν δεν ξέρω γιατί συμβαίνει κάτι, το ομολογώ.
Αν διατυπώσω θεωρία, φέρω και το βάρος της απόδειξης.

Γι´αυτό και στο ποστ μου μόνο ρωτάω, δεν εκφέρω άποψη: Π.χ "που το είδες ότι δεν έφθειρε το δίσκο?" Είναι ερώτηση. Δεν ξέρω αν έγινε αυτό.
Και μιας και ο αγαπητός audiolytic είναι υπέρ της μεθόδου, προφανώς θεωρεί ότι δεν τον έφθειρε. Πρέπει λοιπόν να το αποδείξει.

Είναι θέμα θεώρησης των πραγμάτων, γι αυτό και λέω ότι δεν έχει νόημα να το κουράζουμε. Όλες οι απόψεις είναι καταγεγραμμένες, προς όφελος των αναγνωστών που μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους.

Χρωστάω όμως κάτι για την επικινδυνότητα, το έγραψα, αλλά μάλλον δεν έγινε αντιληπτό:
ΟΛΕΣ οι χλωρίνες γράφουν επάνω ότι απαγορεύεται η ανάμειξη με άλλα καθαριστικά.
Ούτε σταγόνες υγρού πιάτων ούτε τίποτα δηλαδή. Νομίζω είναι ξεκάθαρο.

Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Όντως λιγότερο κομψά... Κατά τα άλλα, ναι, λίγο πολύ τα ίδια είπαμε. Εγώ απλώς τα συνόψισα.
Όσο για τον.. Μάρκο, "it's only a theory.." όπως γράφει και ο ίδιος.
Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και "αέρα πατέρα": ´Όταν δεν ξέρω γιατί συμβαίνει κάτι, το ομολογώ.
Αν διατυπώσω θεωρία, φέρω και το βάρος της απόδειξης.

Γι´αυτό και στο ποστ μου μόνο ρωτάω, δεν εκφέρω άποψη: Π.χ "που το είδες ότι δεν έφθειρε το δίσκο?" Είναι ερώτηση. Δεν ξέρω αν έγινε αυτό.
Και μιας και ο αγαπητός audiolytic είναι υπέρ της μεθόδου, προφανώς θεωρεί ότι δεν τον έφθειρε. Πρέπει λοιπόν να το αποδείξει.

Είναι θέμα θεώρησης των πραγμάτων, γι αυτό και λέω ότι δεν έχει νόημα να το κουράζουμε. Όλες οι απόψεις είναι καταγεγραμμένες, προς όφελος των αναγνωστών που μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους.

Χρωστάω όμως κάτι για την επικινδυνότητα, το έγραψα, αλλά μάλλον δεν έγινε αντιληπτό:
ΟΛΕΣ οι χλωρίνες γράφουν επάνω ότι απαγορεύεται η ανάμειξη με άλλα καθαριστικά.
Ούτε σταγόνες υγρού πιάτων ούτε τίποτα δηλαδή. Νομίζω είναι ξεκάθαρο.

Κατ'αρχην Κωνσταντινο,δεν νομιζω να ανεφερα πουθενα οτι αυτο που εγραψα ειναι οτι δηποτε αλλο εκτος απο αποψη η θεωρια του φιλου μου και προερχεται απο δοκιμες που ο ιδιος εκανε.

Δεν υπαρχει "επιστημονικη" αποδειξη οτι δουλευει,οπως δεν υπαρχει για κανενα απο τα καθαριστικα υγρα για δισκους στην αγορα,τουλαχιστον εξ'οσων γνωριζω.Αν ξερεις ενα καθαριστικο υγρο δισκων που συνοδευεται απο επιστημονικες προσεγγισεις και πιστοποιητικα,πες μας το να το ξερουμε και μεις.

Η αποδειξη οτι ενας δισκος θελει καθαρισμο ειναι ακουγοντας τον,και η αποδειξη οτι καθαρισε ειναι παλι ακουγοντας τον.Επισης η αποδειξη οτι εγινε ζημια ειναι παλι ακουγοντας τον.Δεν μπορει να ακουγεται καλα και να εχει παθει ζημια.

Μια δοκιμη μπορει να δειξει ειτε θετικα ειτε αρνητικα αποτελεσματα.

Η μη δοκιμη δεν δειχνει τιποτα.Βεβαια,αν καποιος θελει επιστημονικη αποδειξη για οτι κανει,αυτο ειναι δικαιωμα του.

Οσον αφορα την επικινδυνοτητα,δεν καταλαβα γιατι επιμενεις ως εαν να ειπα να αναμειξει καποιος λιγες σταγονες υγρο σαπουνι σε χλωρινη; Δεν ειπα αυτο. Αυτο που ειπα ειναι 80% νερο , 20% χλωρινη και μερικες σταγονες υγρο σαπουνι.

Last edited:
Επειδή χρησιμοποιώ καθημερινά χλωρίνη...

Η οικιακή χλωρίνη είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις διάλυμα περίπου 5% Υποχλωριώδες Νατρίου (5% NaOCl).

Εάν αυτό διαλυθεί περαιτέρω στα με 80% νερό, χάνει αρκετά από την οξειδωτική της δράση, οπότε χωρίς να δίνω εγγυήσεις σε κανέναν είναι λιγάκι δύσκολο να επιτεθεί στο βινύλιο.

Αφενός λόγω διάλυσης... αφετέρου η οξειδωτική δράση είναι χρονικά εξαρτώμενη (λόγω αστάθειας) αλλά και δράσης (όσο επιδρά τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα του ενεργού οξειδωτικού παράγοντα).

Αναφέρθηκε ότι το οινόπνευμα (αλκοόλη) έχει αντιμικροβιακή δράση... συμφωνώ απόλυτα, εκείνο που δεν έχει και το έχει η χλωρίνη, είναι την διαλυτική δράση επάνω στα οργανικά μόρια... δηλαδή ενώ η αιθυλική/ισοπροπυλική αλκοόλη σκοτώνει (σταθεροποιεί/φιξάρει) τα μικρόβια, η χλωρίνη τα διαλύει εντελώς. (Υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποια μικρόβια με ανθεκτικές μεμβράνες τόσο στην χλωρίνη όσο και στις αλκοόλες).

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί 80% διάλυμα οικιακής χλωρίνης, χωρίς σαπούνι, αλλά σε δύο ή τρεις πλύσεις κάτω του λεπτού, αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα σε σχέση με την περιγραφόμενη μέθοδο... αφενός δεν υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει με το οποιοδήποτε σαπούνι, αφετέρου διατηρεί την μεγίστη οξειδωτική δράση ως προς τα βακτήρια χωρίς να υπάρχει αρκετός χρόνος να επιτεθεί στο βινύλιο (ακόμα και εάν θα μπορούσε).

Εγώ θα το κάνω σίγουρα το πείραμα διότι είμαι πεπεισμένος ότι με την δική μου μετατροπή της συνταγής δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση ζημιάς στο βινύλιο.

Επίσης εγώ θα ολοκληρώσω την διαδικασία μετά το ξέπλυμα και στο πλυντήριο δίσκων. Έτσι θα εξασφαλίσω την μέγιστη αναρρόφηση ρύπων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που το κορυφαίο σύστημα υγρού καθαρισμού δίσκων είναι ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΗΣ δράσης (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα) διότι η ύπαρξη οργανικών υπολειμμάτων είναι σίγουρα ένας σοβαρός λόγος θορύβου.

Υπάρχουν δίσκοι μου, που ενώ γνωρίζω ότι δεν έχουν ζημιά άλλου είδους, και έχουν πλυθεί στο πλυντήριο εξακολουθούν και έχουν θόρυβο/δακτυλικά αποτυπώματα... σε αυτούς θα εφαρμόσω την μέθοδο και όχι σε όλους τους δίσκους μου...

Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Να συμπληρώσω κάτι που θα ξεκαθαρίσει σε πολλούς γιατί θέλουμε να διαλύσουμε τα μικρόβια και όχι απλά να τα σκοτώσουμε...

διότι κάποια μικρόβια (όχι όλα) έχουν την τάση να οργανώνονται, με πολύπλοκο τρόπο ενώνοντας τις μεμβράνες τους με πολυζαχαρίδια... ένα παράδειγμα τούτου είναι η οδοντική πλάκα...που όπως όλοι γνωρίζουμε εάν δεν αφαιρεθεί όταν είναι μαλακιά μετατρέπεται σε πέτρα...(calculus), λόγω συσσώρευσης ανόργανων συστατικών στο οργανωμένο οργανικό υπόστρωμα.

Αυτό πρέπει να αφαιρεθεί με μηχανικό ή/και χημικό τρόπο...

φανταστείτε έναν πολύπλοκο σκελετό από οργανικές ενώσεις που περιέχουν, μάλλον νεκρά μικρόβια, και ρύπους, τα οποία ακόμα και με το πέρασμα της βελόνας να μην μετακινούνται από τις θέσεις τους...

εδώ έρχεται να παίξει τον ρόλο η χλωρίνη... με την διαλυτική της δράση.