H Tom Tom δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει…

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
H Tom Tom δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει…

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2384605,00.asp

Εν συντομία, η tom tom πούλησε δεδομένα κίνησης και θέσης χρηστών στην αστυνομία. Η αστυνομία ανέλυσε τα δεδομένα και έβαλε κάμερες ακριβώς εκεί που φαινόταν ότι οι χρήστες tom tom τρέχουν με το αμάξι.

Αγοράστε καi εσείς tom tom ! Ας υποστηρίξουμε όλοι μαζί τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίας! :Banane0:
 
Συγνώμη γιατί κατέγραφε σς servers της το που βρίσκεται και πως κινείται ο κάθε χρήστης;

Εννοείται πως είναι μία στατική εφαρμογή με χρήση GPS !!!
 
Μην ξεχνάμε όμως ότι σε κάποιες χώρες ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ το anti-radar......

Oι κάμερες έπρεπε να μπουν σε επικίνδυνα σημεία και εμείς να μπορούμε να τις ανιχνεύουμε και να κόβουμε ταχύτητα !
 
Δεν έχουν σχέση μεταξύ τους αυτά.

Το ένα είναι θέμα προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση ατόμων, το άλλο είναι θέμα τροχαίας παράβασης μόνο.
 
σίγουρα οι εγκατάσταση πολλών καμερών ταχύτητας είναι κάτι που σώζει ζωές αλλά η συγκεκριμένη κίνηση από την tomtom (αν ισχύει) είναι απράδεκτη.
 
...μοιάζει πταίσμα μπροστά σ’ αυτά που ακούγονται για την Google
 
Σύνδεση με το ίντερνετ ισχύει σε άλλες χώρες όπου μπορείς να κατεβάσεις δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο ώστε να σου δώσει πραγματικά το gps τη συντομότερη διαδρομή.
Το ότι πουλήθηκαν αυτά τα δεδομένα στην αστυνομία στην Ολλανδία είναι όντως πολύ μεγάλο foul.
Πάντως όσοι έχουν iPhone ξέρουν καλά ότι αποθηκεύονται όλες τους οι κινήσεις με λεπτομέρεια. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό να γίνει και στα android αλλά τουλάχιστον εκεί μόλις ξεκινάς το κινητό σου σε ρωτάει ξεκάθαρα αν θέλεις να το ενεργοποιήσεις.
 
Απάντηση: Re: H Tom Tom δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει…

sorry....
αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκανε

Πολλά gps στο εξωτερικό μπορούν να πάρουν μέσα τους και sim κινητού τηλεφώνου και αν πληρώσεις συνδρομή στην εταιρία (πχ ΤΟΜΤΟΜ) το gps συνδέεται με το ίντερνετ σε πραγματικό χρόνο μόλις δώσεις ένα προορισμό για να δει που έχει αυξημένη κίνηση και να αποφύγει τη χρήση αυτών των δρόμων (πχ για την Αθήνα υπάρχει το site www.myroute.gr που μπαίνεις και βλέπεις που έχει κίνηση σε πραγματικό χρόνο, σκέψου αν αυτά τα δεδομένα τα διάβαζε η συσκευή gps για να βγάλει πραγματικά την καλύτερη διαδρομή).
Επίσης οι νεώτερες συσκευές και τα νεώτερα λογισμικά πακέτα πλοήγησης καταγράφουν τις διαδρομές μας και τις ταχύτητες που πηγαίνουμε σε αυτές τις διαδρομές. Ο πρακτικός ρόλος αυτού είναι εύκολα κατανοητός. Αν πχ ένας επαρχιακός δρόμος έχει επίσημα όριο 50, το πρόγραμμα θα υπολογίζει τις πιθανές διαδρομές που χρησιμοποιούν αυτό το δρόμο με αυτή την ταχύτητα. Αν εσύ όμως πηγαίνεις συχνά από αυτό το δρόμο και πας με μέση ταχύτητα 80 ή 90 αυτό το αποθηκεύει το gps και όταν χρειαστεί να κάνει δρομολόγηση δεν θα χρησιμοποιήσει την ταχύτητα που είχε προγραμματισμένη ο χάρτης (στο παράδειγμά μας τα 50) αλλά την ταχύτητα που σε έχει δει να πηγαίνεις εσύ σε αυτό το δρόμο. Το λογισμικό είναι προφανώς πιο έξυπνο όταν το κάνει αυτό.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν η εταιρία κατέβασε τα αρχεία όπου αποθηκεύονται τα παραπάνω δεδομένα χωρίς να ρωτήσει τους χρήστες, τα επεξεργάστηκε και έφτιαξε μια βάση δεδομένων που λέει σε ποιους δρόμους πολλοί οδηγοί δεν τηρούν το όριο ταχύτητας. Αυτά τα δεδομένα μετά αποφάσισε να τα πουλήσει στην αστυνομία για να βγάλει κέρδος, επειδή το κέρδος από την καθεαυτή πώληση του λογισμικού ήταν πεσμένο.
Φυσικά η αστυνομία που αγόρασε αυτά τα δεδομένα, είδε που πηγαίνουν γρήγορα οι οδηγοί και πήγε και έστησε κάμερες ταχύτητας. Στην Ολλανδία ίσως όντως να θέλουν να αυξήσουν την ασφάλεια στους δρόμους που έγινε αυτό, αλλά στην Ελλάδα αν γινόταν (που σήμερα είναι τεχνικά σχεδόν αδύνατο) θα το έκαναν καθαρά για εισπρακτικούς λόγους (βέβαια στην Ελλάδα με τα όρια που έχουμε, όπου και να στηθούνε μπορούν να γράφουν ασταμάτητα, οπότε σιγά μην πλήρωνε η αστυνομία).