.
Hacks/Root/Βελτιώσεις και FAQ by Tyxerakias @myPhone.gr
Galaxy S - FAQ
Hacks/Root/Βελτιώσεις FAQ by Tyxerakias @myPhone.gr
.
Hacks/Root/Βελτιώσεις και FAQ by Tyxerakias @myPhone.gr
Hacks/Root/Βελτιώσεις said:Επειδή με ρωτάνε πολλοί για το root και φαίνεται να έχει γίνει μόδα λόγω της δυνατότητας του lagfix στο κινητό μας, είπα να γράψω έναν οδηγό
για το τί είναι και πώς γίνεται, σε μορφή FAQ. Ελπίζω να απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις των καινούριων χρηστών Android...
Τι είναι root?
"Root" λέμε το λογαριασμό που έχει πρόσβαση σε ΟΛΑ τα αρχεία ενός συστήματος linux (το Android βασίζεται στο linux). Αυτός ο χρήστης λέγεται και superuser. Όταν λέμε θα rootάρω το τηλέφωνο / είμαι root / έχω root, σημάινει ότι έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό του superuser (su). Eίναι το αντίστοιχο ακριβώς του administrator account σε ένα σύστημα windows.
Είναι επίσης κάτι αντίστοιχο με το να αποκτήσεις πρόσβαση στα Symbian αρχεία ενός τηλεφώνου Nokia, ή με το να κάνεις jailbreak ένα iphone.
(Κάτι που μπορεί καμιά φορά να δημιουργήσει σύγχυση, είναι ότι επίσης "root" λέγεται το πάνω-πάνω επίπεδο των φακέλων σε ένα σύστημα linux. Δηλαδή ο φάκελος εγκατάστασης μέσα στον οποίο περιέχονται όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι του συστήματος. Είναι ο ' / ' φάκελος (αντίστοιχος του C:\ σε ένα pc), και το home directory του superuser account.)
Γιατί να γίνω root στο Galaxy S μου;
Δε χρειάζεται να γίνει κάνενας "root" αν δε θέλει. Απλά, αν είσαι root, έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του συστήματος και μπορείς να κάνεις αλλαγές που ένας κανονικός χρήστης δε μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διορθώσεις κάποιο πρόβλημα και να αλλάξεις δικαιώματα σε αρχεία, έχεις με λίγα λόγια τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Aν δεν έχεις root, είναι σα να έχεις ένα PC και να μην είσαι ο administrator αλλά ο guest account. Φυσικά το root έρχεται με τους κινδύνους ενός administrator account, διότι αφού έχεις τον ΠΛΗΡΗ έλεγχο, μπορεί αν είσαι άσχετος να σβήσεις πράγματα που δεν πρέπει. (Γι'αυτό και π.χ. η Microsoft δε δίνει by default administrator δικαιώματα στα Windows).
Πράγματα που μπορείς να κάνεις ως root στο Galaxy περιλαμβάνουν:
- Εγκατάσταση extra εφαρμογών που χρειάζονται πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος (π.χ. εφαρμογές για πλήρες backup).
- Αφαίρεση εφαρμογών του συστήματος που δε θες να έχεις
- Μεταφορά εφαρμογών στην κάρτα SD.
- Διόρθωση κάποιων προβλημάτων π.χ. το στραβό G-sensor[/URL] σε κάποια μοντέλα που νομίζει ότι το τηλέφωνο γέρνει, το wifi bug που σου σκοτώνει το wifi αν βάλεις κάποιο static IP με το ίδιο όνομα, κ.α.
- Εγκατάσταση lagfix που κάνει το τηλέφωνο πιο γρήγορο.
- Kαλύτερη διαχείριση μνήμης.
- Πρόσβαση στα επί πληρωμή apps του market, που στην Ελλάδα είναι απενεργοποιημένα.
- Development, μπορείς ως root να φτιάξεις custom ROMs.
- Reboot εκ των έσω, οverclock undervolt, etc.
- Όχι πια ενοχλητικές διαφημίσεις στα free apps.
- Ξεκλείδωμα από τον πάροχο, και πολλά άλλα.
Mε λίγα λόγια, είσαι EΣΥ ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου σου, και όχι η Samsung ή η Google.
Αν παρ'όλα αυτά δεν είσαι τέτοιος τύπος χρήστη, έχεις ακόμα τα Windows να σου λένε 'ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ;' για κάθε κίνηση που κάνεις, είχες iphone και δεν έβαλες ποτέ το Cydia, δεν έχεις όρεξη να εξερευνήσεις το android ή τέλος πάντων έχεις πίστη στη Samsung και περιμένεις το επόμενο επίσημο upgrade που θα φτιάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις root. To τηλέφωνο δουλεύει και χωρίς root, και έτσι πουλιέται. Δε χρειάζεται να κάνεις root επειδή έκανε ο διπλανός, με λίγα λόγια.
Τί κίνδυνος υπάρχει; Θα χάσω τα δεδομένα μου;
Ειδικά για το Galaxy με Eclair, το root είναι πανέυκολη διαδικασία και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Και όχι, δε χάνονται δεδομένα. Σε άλλα android τηλέφωνα (G1, Desire), η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη, αλλά στο Galaxy αρκεί να αντιγράψεις 3 αρχεία στο σύστημα μέσω του android recovery mode. Ο κίνδυνος, όπως είπα και παραπάνω, δεν έγκειται στη διαδικασία του rooting, αλλά στο τί θα μπορείς να κάνεις ΑΦΟΥ γίνεις root. Μπορεί ας πούμε να πας και να σβήσεις ΟΛΑ τα αρχεία μέσα στο τηλέφωνο, μετά θα σου φταίει κανένας όταν δεν θα ανάβει;
Επαναλαμβάνω, το να γίνεις root είναι τελείως ακίνδυνο. Δε σβήνει τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, απλά προσθέτει μια extra εφαρμογή, την εφαρμογή του superuser. To να κάνεις firmware update, lagfix και άλλα, είναι πολύ πιο επικίνδυνες διαδικασίες, γιατί ΑΛΛΑΖΟΥΝ το σύστημα. Το root δεν αλλάζει το σύστημα, σου δίνει απλά τη δυνατότητα να το αλλάξεις.
Θα χάσω την εγγυησή μου;
Ναι, για όσο είσαι root. Η Samsung δε θέλει να είσαι root, και να μπορείς να σβήσεις και να αλλάξεις πράγματα που αυτή αποφάσισε να βάλει στο τηλέφωνο, γιατί έτσι αν κάνεις βλακεία θα φταις εσύ. Οπότε αν γίνεις root, αυτόματα χάνεται η εγγύηση. Το θέμα όμως είναι ότι μπορείς να ΞΕγίνεις root, και τότε μαγικά θα ξαναέχεις εγγύηση. Βλέπε την επόμενη παράγραφο.
Κι αν δε θέλω να είμαι πια root;
Η διαδικασία, όπως είπα και παραπάνω, είναι απλά 3 αρχεία που περνάνε στο τηλέφωνο. Αν δε θες να είσαι πια root, ή ξέρω γω θες να γυρίσεις το τηλέφωνο για σερβις ή κάτι σχετικό με την εγγύηση, απλά βγάζεις αυτά τα 3 αρχεία, και δεν είσαι πια root. Αυτό ήτανε. Ότι πιο απλό και ανώδυνο. Γίνεται πια αυτόματα με την εφαρμογή παρακάτω.
ΟΚ, ποιός είναι ο πιο απλός τρόπος;
Αυτή τη στιγμή, ο πιό απλός τρόπος είναι το one click root, του TGA_GUNMAN από το XDA. Έφτιαξα μια ελληνική μετάφραση για τα Windows, μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ:
http://www.multiupload.com/0YZ9EPGSGM (Αν τα Windows σου δε διαβάζουν Ελληνικά, η αγγλική έκδοση είναι εδώ)
Οδηγίες:
1. Βάλε το τηλέφωνο σε USB Debug mode (Εντοπισμός σφαλμάτων USB): (Ρυθμίσεις - Εφαρμογές - Ανάπτυξη - τικ στον Εντοπισμό σφαλμάτων )
2. Aν δεν έχεις εγκαταστήσει το Kies που τους περιέχει, χρειάζεσαι drivers. Εδω για 64 bit
http://drivers.softpedia.com/get/MOBILES/Samsung/Samsung-Galaxy-S-USB-Driver-for-Windows-x64.shtml
Εδώ για 32 bit
http://drivers.softpedia.com/get/MOB...dows-x86.shtml
Αν έχεις το Kies, πήδα αυτό το βήμα και συνέχισε με το βήμα 3.
3. Ξεζίπαρε τα περιεχόμενα του GalaxyS_One-Click_Root_Greek.zip που κατέβασες, σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σου.
4. Σύνδεσε το τηλέφωνο στον υπολογιστή με το καλώδιο (θα βγει ένα κόκκινο τρίγωνο πάνω αριστερά στο τηλέφωνο), και κάνε κλικ στο Galaxy_one_click_root.exe.
5. Kλίκαρε το κουμπί Οne-Click Root, θα βγεί ένα παράθυρο εντολών Windows με οδηγίες, ακολούθησέ τις.
Αυτό ήτανε, είσαι root.
Aν αργότερα για λόγους εγγύησης δε θέλεις πια να είσαι root, πατάς το άλλο κουμπί, προφανώς.
Πώς ξέρω ότι είμαι root?
Στις εφαρμογές θα υπάρχει ένα καινούριο εικονίδιο, το Superuser permissions (Δικαιώματα, στα Ελληνικά). Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από δω και πέρα, κάθε πρόγραμμα που θέλει άδεια να κάνει κάτι στο σύστημα, θα πρέπει να το εγκρίνεις εσύ μέσω του app αυτού (θα πετάγεται και θα ρωτάει). Επίσης, αν βάλεις ένα terminal emulator μπορείς τώρα να δώσεις την εντολή su, καθώς και άλλες εντολές linux.
Το πρόγραμμα μου έβαλε ένα update.zip αρχείο στην κάρτα μου, χρειάζεται και μετά το rooting;
Όχι. Αυτό απλά χρειαζότανε για να διαβαστεί όταν το τηλέφωνο κάνει reboot σε recovery mode, και περιέχει τα αρχεία που περάστηκαν στο σύστημα. (με τον ίδιο τρόπο περνάμε τις modded roms). Τώρα είναι άχρηστο, μπορείς να το σβήσεις.
Ελπίζω να βοήθησα με το παραπάνω όλους τους καινούριους χρήστες που ψάχνονται λίγο... καλή τύχη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παραπάνω μέθοδος δε δουλεύει στη Froyo έκδοση JPH.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εννοείται πώς δε φέρω καμία ευθύνη αν καταφέρετε να καταστρέψετε το Galaxy S σας κάνοντας την παραπάνω θεωρητικά ακίνδυνη διαδικασία.
____________________________________________
Για όσους έχουν κάνει root και αναρωτιούνται αν πρέπει να χρησιμοποιούν task manager με autokill ή όχι, και γιατί όχι, να πω κάποια πραγματάκια
που ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν τη σύγχυση, αν και πολλοί από δω τα ξέρουν ήδη.
Διαχείριση μνήμης στο λειτουργικό Android
To android είναι θεωρητικά φτιαγμένο για multitasking. Έτσι, όταν κλείνεις μια εφαρμογή, το σύστημα δε συμπεριφέρεται όπως τα άλλα λειτουργικά συστήματα (π.χ. windows), δηλαδή δεν κλείνει τελείως όλες τις διεργασίες (processes) που είχε ανοίξει η εφαρμογή, αλλά τις βάζει στο background, και τις σκοτώνει όταν νομίζει ότι χρειάζεται. Συγκεκριμένα, τις σκοτώνει όταν η μνήμη του συστήματος πέσει κάτω από ένα όριο. Η ιδέα είναι ότι αυτές οι ανενεργές διεργασίες δε βλάπτουν τη συνολική απόδοση του συστήματος, και αν χρειαστείς να ξανανοίξεις την εφαρμογή όσο τρέχουν στο υπόβαθρο, θα ανοίξει πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα ένα γρήγορο και αποδοτικό λειτουργικό. Οι διεργασίες σκοτώνονται με σειρά παλαιότητας, όταν η μνήμη πέσει κάτω από το όριο.
Περισσότερες πληροφορίες;
O εσωτερικός διαχειριστής μνήμης στο android διαχωρίζει τις εφαρμογές/διεργασίες που τρέχουν στο τηλέφωνο σε 6 καταστάσεις, από Empty App (νεκρή διεργασία, δεν κάνει απολύτως τίποτα και περιμένει να διαγραφεί ή να ξανανοιξεις την εφαρμογή που την καλεί), μέχρι Foreground App (που τρέχει εκείνη τη στιγμή). Όταν σταματήσεις να βλέπεις μια εφαρμογή, είτε την βάλεις στο background με το home button είτε την κλείσεις με το back button, σταματάει αυτόματα να είναι σε κατάσταση Foreground App (προφανώς), και ανάλογα με τη λειτουργία της και τον τρόπο που έχει κωδικοποιηθεί, μπαίνει στο υπόβαθρο σε μια άλλη κατάσταση. Eπαναλαμβάνω ότι αυτό δεν είναι κακό, και είναι βασική λειτουργία του android.
Ωραία, και πού είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι η ιδέα δε δουλεύει τέλεια, γιατί προϋποθέτει καλά κωδικοποιημένες εφαρμογές (πράγμα που δυστυχώς δεν ισχύει από τη στιγμή που ο οποισδήποτε μπορεί να ανεβάσει την εφαρμογή του στο market), και εξαρτάται επίσης από τις δυνατότητες της συσκευής. To default όριο μνήμης για να κλείσει μια EMPTY_APP διεργασία είναι χαμηλό, συγκεκριμένα στο Galaxy S είναι 48 ΜΒ (σε άλλες συσκευές είναι ακόμα λιγότερο, μέχρι και 24 ΜΒ). Δηλαδή το τηλέφωνο αρχίζει να σκοτώνει apps που βρίσκονται σε κατάσταση empty, όταν η μνήμη πέσει κάτω από 48 MB. Αυτό το όριο είναι πολύ χαμηλό για τα τελευταίας κατηγορίας κινητά, που τρέχουν με 150-200mb ελεύθερα. Μέχρι να πέσει η μνήμη στα 48 MB, το υπόβαθρο γεμίζει με νεκρές διεργασίες και καθυστερεί επειδή δεν έχει αρκετή ελεύθερη μνήμη, χωρίς λόγο. Πιστεύεται ότι το όριο αυτό θα ανέβει στο Froyo.
Επίσης η μπαταρία, η οποία ΔΕΝ επηρεάζεται από την ελεύθερη μνήμη (κάτι που πιστεύουν λανθασμένα πολλοί), επηρεάζεται από το αν λειτουργεί ο επεξεργαστής ή όχι. Αν οι (άσχημα κωδικοποιημένες) διεργασίες στο υπόβαθρο ζητάνε ακόμα υπολογιστική ισχύ, από κει χάνεται και μπαταρία.
Σ'αυτά ακριβώς πατάνε οι task managers.
Ποιά είναι η λύση;
Υπάρχουν 2 κοινά διαδεδομένες λύσεις, η πρώτη άκομψη και ενάντια στη φιλοσοφία του android, και η δεύτερη σαφώς καλύτερη.
1. Task manager/Task killer. Ένας καλός task manager μπορεί να δεί τις διεργασίες που βρίσκονται και στις 6 καταστάσεις, και ειδικά τις Empty (ενας βλακεία manager όπως της Samsung δεν τις αναφέρει) Και όπως στα Windows (ctrl-alt-del), σου δινει τη δύνατότητα να σκοτώσεις όλα τα apps που έχουν διεργασίες που τρέχουν στο background. Αυτό δεν είναι πάντα καλό, τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι κακό, γιατί με το να κλείνεις διεργασίες που το android δε σκόπευε να κλείσει, μπορεί να δημιουργήσεις πρόβλημα, και μάλιστα να κάνεις το τηλέφωνό σου πιο αργό, γιατί πρέπει να τα ξαναρχίζει όλα απ'την αρχή. Μερικοι task managers έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν αυτόματα τις διεργασίες στο background μετά από ορισμένη ώρα. Υπάρχουν task managers που σε προστατεύουν από λάθη έχοντας safe modes και τέτοια, και μπορείς να αποκλείσεις κάποιες εφαρμογές από το να δολοφονούνται αν ξέρεις ότι δημιουργείται πρόβλημα (ένα παράδειγμα ενός ολοκληρωμένου task manager είναι ο Advanced Task Killer Pro). Παρ'όλα αυτά παραμένει μια βασικά λάθος λύση, και τελείως λάθος λογική στον κόσμο Αndroid.
2. Το καλό με το android είναι ότι τα όρια που λέγαμε παραπάνω μπορούν να αλλάξουν. Τα default όρια για τις 6 καταστάσεις, κατώ από τα οποία σκοτώνονται αυτόματα οι εφαρμογές, βρίσκονται αποθηκευμένα στο αρχείο /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree . Αυτές οι τιμές λοιπόν μπορούν να αλλάξουν, και έτσι αντί το σύστημα να περιμένει να φτάσει η μνήμη στα 48ΜΒ για να κλείσει τα EMPTY_APPS, να τα σκοτώνει ας πουμε όταν πέφτει κάτω από 100 ΜΒ. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθείται η λογική του android, και υπάρχει πάντα ελεύθερη μνήμη για ένα κινητό δυνατοτήτων όπως το Galaxy.
Μια εφαρμογή που το κάνει αυτό είναι το Autokiller (που δεν είναι task killer αν και πολλοί το μπερδεύουν, απλά άστοχο όνομα). Η εφαρμογή αυτή σου δίνει κάποιες προεπιλεγμένες τιμές για τα παραπάνω όρια, και για το Galaxy προτείνω το Strict ή το Αggressive, εγώ το έχω στο Aggresive (όριο 98ΜΒ). Μην διαλέξεις δικές σου τιμές, εκτός αν ξέρεις πραγματικά τί κάνεις. Μόλις τις διαλέξεις, αλλάζει το minfree αρχείο. Τίποτα περισσότερο. Δεν κάνει κάτι μόνη της, δεν τρέχει συνεχώς στο υπόβαθρο, και αφήνει το kernel του android να κάνει τη δουλειά του όπως αυτό νομίζει. Φορτώνει απλά στην εκκίνηση, γιατί τα settings αλλιώς χάνονται.
Tο lagfix του RyanZA περιέχει έναν παρόμοιο manager.
H 2η λύση είναι η πιο σωστή, και θα δεις ότι το τηλέφωνο θα δουλεύει τέλεια χωρίς να σκοτώσεις τίποτα. Φυσικά το minfree αρχείο είναι αρχείο συστήματος, έτσι χρειάζεται root[/URL] για να εγκαταστήσεις τον autokiller. Σε συνδυασμό με ένα προγραμματάκι σαν το autostarts, με το οποίο μπορείς να ελέγξεις αν κάποιες εφαρμογές ανοίγουν όταν δεν πρέπει και να τις σταματήσεις, το τηλέφωνο θα λειτουργεί όπως ακριβώς πρέπει.
Δηλαδή δε χρειάζομαι καθόλου task manager?
Θεωρητικά όχι. Πρακτικά, λόγω των άσχημα κωδικοποιημένων εφαρμογών που προανέφερα, είναι καλό να υπάρχει κι ένας task manager που να μην τρέχει συνέχεια και φυσικά χωρίς αυτόματο kill, για να σκοτωνεις εσύ καμιά εφαρμογή όταν βλέπεις και δημιουργεί πρόβλημα. To autokiller περιέχει έναν task manager. Και δυστυχώς, η λύση του task manager παραμένει η μόνη λύση για τηλέφωνα που δεν έχουν δικαιώματα root.
Nαι, αλλά το τηλέφωνο πάει πιο γρήγορα με το lagfix.
Μα δεν είπα τίποτα για το lagfix εγώ(λεπτομέρειες ίσως σε κάποιο μελλοντικό οδηγό!). To lagfix δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη μνήμη και τις εφαρμογές. Το lagfix για το Galaxy S είναι άλλη ιστορία τελείως, και βασιζεται στο ότι η Samsung διάλεξε ένα άσχημο σύστημα αρχείων (filesystem), το RFS. Για το λόγο αυτό, η εγγραφή/ανάγνωση δεδομένων είναι αργή και αναποτελεσματική. Το lagfix αλλάζει το filesystem σε ένα πολύ καλύτερο, του linux (ext2 ή ext4 ανάλογα με την έκδοση), και έτσι βελτιώνει απίστευτα τη διαδικασία εγγραφής/ανάγνωσης (Ι/Ο) στο Galaxy S, με αποτέλεσμα να αντιδρά το τηλέφωνο πολύ γρηγορότερα. Aυτό όμως δεν αλλάζει από μόνο του τη διαχείρηση μνήμης, το πρόβλημα παραμένει (γι'αυτό και ο RyanZA έβαλε έναν memory manager σαν το autokiller στην τελευταία έκδοση του one-click).
Για το αν θα αλλάξει το filesystem η Samsung με το Froyo, ή αν θα έχουμε καλύτερο FPU για να αναδειχτουν πλήρως οι ικανότητες του επεξεργαστή μας χωρίς χακιές, μόνο να ελπίζουμε μπορούμε.
Αυτά....
Galaxy S - FAQ
FAQ said:Ακολουθεί ένα μικρό FAQ για τους καινούριους χρήστες του Galaxy S, ελπίζω να φανεί χρήσιμο γιατί βλέπουμε συνέχεια τις ίδιες ερωτήσεις.
- Μόλις πήρα το τηλέφωνο, πρέπει να το αφήσω να φορτίσει 24 ώρες πριν το ανοίξω;
Όχι, δε χρειάζεται. Η τεράστιας διάρκειας πρώτη φόρτιση ίσχυε κάποτε με τις παλιές μπαταρίες, και το έγραφε και το manual των τότε τηλεφώνων. Το Galaxy S αρκεί να το φορτίσεις μέχρι να φορτίσει πλήρως (περίπου μία ώρα την πρώτη φορά). Συνιστάται για να δυναμώσει η μπαταρία, να την αδειάσεις 4-5 φορές πλήρως, αυτοί οι πλήρεις κύκλοι φόρτισης τη δυναμώνουν, και όντως μετά κρατάει περισσότερο.
Η φόρτιση γίνεται κλασικά στην πρίζα, και με το USB καλώδιο του υπολογιστή. Ο δεύτερος τρόπος διαρκεί πολύ περισσότερο, γιατί τα USB του υπολογιστή δεν δίνουν αρκετή ισχύ σε σχέση με την πρίζα. Αν βιάζεσαι, βάλτο στην πρίζα.
- Η μπαταρία μου τελειώνει πολύ γρήγορα!
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που τρέχουν στο υπόβαθρο και ρουφάνε τη μπαταρία, ειδικά κάποια widgets που ζητάνε ανανεώσεις. Μέχρι να τα εντοπίσεις όλα (τα παιδιά έχουν αναφέρει κατά καιρούς στο thread μερικές κακές εφαρμογές), θα ήταν φρόνιμο να κλείσεις όλα τα apps που ζητάνε συνεχή ανανέωση, και να κάνεις συγχρονισμό όταν το χρειάζεσαι, ή αν έχει επιλογή, αραιότερα. Το να ξετικάρεις τις δύο επιλογές στο "Λογαριασμοί και συγχρονισμός" στις ρυθμίσεις (και ειδικά τον αυτόματο συγχρονισμό), είναι ένα πρώτο βήμα. Επίσης το wifi και το GPS τρώνε πολύ μπαταρία, είναι καλό να τα κλείνεις (γίνεται εύκολα σέρνοντας κάτω τη μπάρα ειδοποιήσεων) όταν δεν τα χρειάζεσαι. Αν θέλεις να δεις πιο συγκεκριμένα τί ήταν χειρότερο για τη μπαταρία σου μετά από ώρες χρήσης, πληκτρολόγησε *#*#4636#*#* από κει που παίρνεις τηλέφωνο, και κοίτα στο Battery History. Στο μενού εκεί μέσα, το partial wake usage είναι επίσης χρήσιμο, γιατί σου λέει ποιές εφαρμογές (αν υπάρχουν συγκεκριμένες), ξυπνάν το τηλέφωνο και τρώνε μπαταρία.
- Καθυστερώ αρκετά με το να πάω να διαλέγω τις επαφές, να μπαίνω μέσα, να πατάω Kλήση ή Μήνυμα... πιο γρήγορα γίνεται;
Όταν έχεις μπροστά σου τις επαφές, είτε στη λίστα των επαφών είτε στο Call log πατώντας το πράσινο κουμπί του τηλεφώνου, βρες την επαφή που θέλεις, και σύρε το δάχτυλό σου πάνω της, από αρίστερά προς τα δεξιά παίρνεις τηλέφωνο, από δεξιά προς τα αριστερά στέλνεις μήνυμα.
- Πώς ενεργοποιώ το Swype;
Πήγαινε στις εφαρμογές, ρυθμίσεις, τοπικές ρυθμίσεις και κείμενο, Swype, και βάλτε ένα τικ εκεί (αν έχει κουτάκι στην έκδοση firmware που έχετε). Επίσης μέσα στις ρυθμίσεις του Swype μπορείς να διαλέξεις κάποια πράγματα, δηλαδή αν θα κεφαλαιοποιεί τις λέξεις από μόνο του, τη γλώσσα, και άλλα. Εξερεύνησέ το λίγο.
Τώρα όταν είσαι έτοιμος να γράψεις κάποιο κείμενο, πάτα με το δάχτυλο εκεί που θες να γράψεις, και κράτα το πατημένο, μέχρι να πεταχτεί το παράθυρο που περιέχει την επιλογή Μεθοδος εισαγωγής. Εκεί διαλέγεις μεταξύ του απλού πληκτρολογίου και του Swype.
- Πώς αλλάζει το πληκτρολόγιο από ελληνικά σε αγγλικά πιο γρήγορα από το να πάω κάθε φορά μέσω ρυθμίσεων;
Aν είσαι στο Swype, σύρε το δάχτυλό σου από το κουμπί swype (αυτό με το i κάτω αριστερά), στο ; (πάνω αριστερά, το Q δηλαδή αν είσαι σε αγγλικό πληκτρολόγιο). Μόλις φτάσεις εκεί, άφησέ το. Η γλώσσα θα αλλάξει αυτόματα μεταξύ των 2 τελευταίων που χρησιμοποίησες.
Άλλα κολπάκια στο Swype είναι το τράβηγμα από το Swype button στο SYM (βγαίνουν βελάκια περιήγησης και κουμπια αντιγραφής/επικόλλησης κτλ), καθώς και το τράβηγμα από το Swype button στο κέντρο του πληκτρολογίου (το πλήκτρο G), όπου βγαίνει ένα numeric keypad.
Το γρήγορο "σούρσιμο" από κάτω προς τα πάνω, δουλέυει και στο κανονικό πληκτρολόγιο της Samsung.
Και έχουμε κι εδώ βελάκια περιήγησης, επιλογής κειμένου, αντιγραφής και επικόλησης, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ?123.
- Το τηλέφωνό μου είναι εισαγωγής / το πήρα από το εξωτερικό, και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ελληνικό πληκτρολόγιο, ούτε ελληνικό Swype. Τί να κάνω;
Μπορείς να κατεβάσεις το HTC_IME πληκτρολόγιο από δω: http://www.hallerud.se/htc_ime_jonasl_hires_27.zip , κάνεις unzip και εγκατάσταση και τα 2 αρχεία. Αν δεν ξέρεις πώς να αντιγράψεις αρχεία από τον υπολογιστή στο κινητό, κοίτα πιό κάτω.
Το HTC_IME είναι το καλύτερο κατά τη γνώμη πολλών, γιατί έχει μεγαλύτερα πλήκτρα και καλύτερη κατανομή. Υπάρχει όμως και δεύτερη επιλογή, το Greek Input method της Bitquill, που υπάρχει στο android market, το κατεβάζεις και γίνεται η εγκατάσταση αυτόματα. Για να επιλέξεις αυτή τη μέθοδο εισαγωγής, ακολουθείς την ιδια διαδικασία με το Swype, στην πρώτη παράγραφο.
Ελληνικό Swype γίνεται να βάλεις, αλλά πρέπει να έχεις δικαιώματα root στο τηλέφωνό σου, γιατί το Swype ανήκει στα προγράμματα του συστήματος και δεν αλλάζει από απλούς, μη-root χρήστες
- Η μπάρα στα δεξιά του μενού δεν έχει ελληνικούς χαρακτήρες.
Ναι, δεν έχει. Ίσως σε κάποιο επόμενο firmware. Μπορείς κρατώντας το menu αριστερά να ψάξεις τις επαφές με το google search, ή απλά να αλλάξεις dialer, ο πιο διαδεδομένος είναι ο Dialer One που υποστηρίζει ελληνικά (στο market), και υπάρχει και ο smart dialer εδώ. http://www.xda-developers.com/androi...r-for-android/
Μπορείς φυσικά να βάλεις και τις επαφές σε λατινικούς χαρακτήρες...
- Δε μπορώ να δω εφαρμογές επί πληρωμή στο android market!!
Όντως, δε μπορείς. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που η Google έχει αφήσει πίσω. Είναι κι άλλες πολλές. Για να δεις ολόκληρο το market, η μόνη λύση είναι να γίνεις root. Αν δε θέλεις να γίνεις root, πρέπει να βρεις άλλες πήγες για τις εφαρμογές επι πληρωμή, το android market δεν έχει μονοπώλιο. Ένα παράδειγμα τέτοιας σελίδας, που έχει και δικιά της εφαρμογή μάλιστα, είναι το www.slideme.org. Για παραπάνω, ψάξε στο google, θα βρεις o καλύτερος τρόπος πάντως παραμένει το market, για το οποίο απαιτείται root στην Ελλάδα.
- Ο υπολογιστής μου δε βλέπει το κινητό όταν το συνδέω σε mass storage, και θέλω να περάσω αρχεία!
Πρέπει να κάνεις mount την κάρτα του κινητού. Σύνδεσέ το σε mass storage mode (Συσκευή αποθήκευσης), και πάνω αριστερά θα βγει το σηματάκι του USB. Τράβα με το δάχτυλό σου κάτω το notification bar, και θα λέει USB connected, και αν έχει συνδεθεί σωστά, από κάτω ακριβώς θα γράφει με μικρότερα γράμματα "Select to copy files to/from your computer". (Aν δεν το δεις αυτό με τη μία - μερικές φορές συμβαίνει - βγάλε το USB, ξαναβάλτο, και κοίτα πάλι, θα υπάρχει). Πάτα εκεί πάνω, και θα σου δώσει επιλογή για Mount. Μόλις το κάνεις αυτό, το pc σου θα βλέπει το τηλέφωνο σαν flash drive.
Όταν τελειώσεις τις αντιγραφές, κάνε "ασφαλή κατάργηση" από το task bar, μετά ξανατράβα κάτω τη μπάρα, και πάτα "Turn off USB storage". Μετά από λίγο που θα κάνει το media scanning, μπορείς να αφαιρέσεις το USB με ασφάλεια.
(Για να βγει η επίλογη για mass storage, διάλεξε στο Ρυθμίσεις - Πληροφορίες σχετικά με το τηλέφωνο - Ρυθμίσεις USB, το Να γίνεται ερώτηση κατά τη σύνδεση).
- Πώς στέλνω sms στα Ελληνικά; Στέλνω μόνο ερωτηματικά! Kαι στέλνει μικρά μηνύματα!
Πρέπει να αλλάξεις το input mode (μέθοδος εισαγωγής) σε Αυτόματο στις ρυθμίσεις των μηνυμάτων (στο JG1 firmware δουλεύει καλύτερα το unicode). Φτάνεις στις ρυθμίσεις πατώντας το menu (το αρίστερο κουμπί touch) όταν είσαι μέσα στην εφαρμογή Μηνύματα. Αν θες να στείλεις μηνύματα 160 χαρακτήρων χρησιμοποίησε την εφαρμογή Handcent sms (είναι στο market)...
- Δε μου δουλεύει το Kies
Σβήσε από την κάρτα σου (εσωτερική ή εξωτερική) όλα τα αρχεία που έχουν επεκτάσεις μεγαλύτερες από 16 χαρακτήρες (ας πούμε program.withahugeextension). Εγκατάστησε την τελευταία έκδοση του Kies. Κοίτα αν ο υπολογιστής έχει τα παρακάτω (ειδικά αν έχεις xp ή vista):
- Net Framework 3.5 SP1
- Windows Media Player 10 or later
- Active Sync (Win XP), Device Centre (Vista)
- DirectX 9.0C
Aν δεν τα έχει, κατέβασέ τα από το site της microsoft.
Tέλος, το Κies δε δουλεύει με άλλους launchers εκτός του Samsung Touchwiz που έρχεται με το κινητό. Αν έχεις βάλει π.χ. Launcher Pro ή ADW, γύρνα στον Touchwiz για να συνδεθείς σωστά.
- Δε μπορώ να συνδεθώ στο internet με 3g!!
Πήγαινε στις Ρυθμίσεις-Ασύρματη επικοινωνία-Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας-Ονόματα σημείων πρόσβασης...πατάς κάτω αριστερό πλήκτρο κινητού και επιλέγεις να προσθέσεις νέο APN. Oι ρυθμίσεις για τους ελληνικούς παρόχους είναι εδώ: http://magic-tips.blogspot.com/search/label/Wind
Αν το ΑPN έχει το ίδιο όνομα και για τα 2, μπορείς να τα βάλεις και τα 2 σε ένα: internet + mms, αλλιώς πρέπει να δημιουργήσεις 2 ξεχωριστά APN ένα τύπου internet και ένα τύπου MMS.
- Δε μπορώ να ΞΕσυνδεθώ από το internet με 3G!
Βάλε ένα από τα APN on-off widget, APN switch, DCSwitch ή ΑPNdroid (όλα στο market), έτσι θα μπορείς να ανοιγοκλείνεις τα 3G δεδομένα χωρίς πρόβλημα.
(Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις που έχουν περασμένα τα APN στην κάρτα SIM και δεν κλείνουν με τον παραπάνω τρόπο γιατί δε φαίνεται το APN στις ρυθμίσεις. Εκεί πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πάροχο. Στο μεταξύ φτιάξε ένα άκυρο APN με τύπο internet και συνδέσου σ'αυτό. Επίσης αν έχεις βάλει κάποιου είδους market enabler, πρέπει πρώτα να το βγάλεις για να δημιουργήσεις νέο APN)
- Δε μπορώ να συνδεθώ στο ασύρματο δίκτυό μου που έχει σταθερό ΙΡ
Πήγαινε ρυθμίσεις-> ασυρματη επικοινωνια-> ρυθμισεις wifi. Μετά πάτα το κάτω αριστερά menu κουμπι της συσκευης και βγαζει αλλες 2 επιλογες: σαρωση και για προχωρημενους. Διάλεξε το "για προχωρημενους" και εκει θα βρεις τις ρυθμίσεις για DNS και σταθερό ΙΡ του ρουτερ...
- Πώς εγκαθιστώ ένα αρχείο .apk που κατέβασα;
Τα .apk αρχεία είναι τα αντίστοιχα των .exe στα windows. Απλά βρες το αρχείο στο κινητό σου με τον file manager του κινητού (Tα αρχεία μου), και πάτα πάνω του για να εγκατασταθεί. Δε χρειάζεται τίποτα άλλο.
- Έβαλα κάποιο πρόγραμμα/παιχνίδι και το gallery έχει γεμίσει άχρηστα εικονίδια μέσα από το φάκελο της εφαρμογής!
Στο φάκελο που δε θες να βλέπει το gallery, βάλε ένα αρχείο με το όνομα .nomedia . Αυτό. Άδειο μέσα, απλά φτιάχτο στο notepad. (ή αν έχεις linux κάνε ένα "touch .nomedia") (Μην ξεχάσεις την τελεία μπροστά).
Νάτο, σε attachment. Απλά βάλτο στο directory με τις εικόνες απ'τα παιχνίδια που δε θες να βγαίνουν στο gallery.
Eναλλακτικά και μάλλον πιό εύκολα, εγκατάστησε το προγραμματάκι StudioKUMA .nomedia manager που θα βρεις στο android market και κάνει την παραπάνω δουλειά πιο αυτόματα.
- Έχω τελευταίας γενιάς τηλεόραση Samsung που υποστηρίζει DLNA, πώς μπορώ να τη συνδέσω με το κινητό;
(ευχαριστούμε τον Lakerdas για τη μέθοδο)
Συνδέεις την τηλεόραση με το ρούτερ (κάντε το ενσύρματα γιατί μέσω wi fi χρειάζεστε στικάκι της samsung που κάνει 90 ).
Μπαίνεις στο μενού της τηλεόρασης στην επιλογή Δίκτυο. Επιλέγεις τύπος δικτύου ενσύρματο και ρύθμιση δικτύου auto. Επιλέγεις δοκιμή δικτύου και λογικά αυτόματα έχει συνδέσει τηλεόραση με ρούτερ.
Ανοίγεις το allshare στο κινητό.
Μπαίνεις στις ρυθμίσεις και επιλέγεις αυτά που επιθυμείς.
Επιστρέφεις στο μενού του allshare και επιλέγεις αναπαραγωγή από τηλέφωνο σε τηλεόραση. Τα επόμενα βήματα στα δίνει το πρόγραμμα. Αυτόματα με την επιλογή του αρχείου η τηλεόραση θα αρχίσει να το παίζει.
Το remote της samsung λειτουργεί μόνο με τηλεοράσεις κατασκευής του 2010 που έχουν το απαραίτητο λογισμικό.
Υ.Γ. Αν και ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος ασύρματα με τον ρούτερ τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το dlna για να προβάλεις αρχεία στην τηλεόραση).
Hacks/Root/Βελτιώσεις FAQ by Tyxerakias @myPhone.gr
.