Hardware Προυποθεσεις για 1080p Αναπαραγωγη?

therock003

Senior Member
29 June 2008
626
Έχω έναν παλιό υπολογιστή που θέλω να διαμορφώσω και να κάνω χρήση του ως HTPC για αναπαραγωγή πολυμέσων σε μια τηλεόραση Plasma.

Οι Προδιαγραφές του όμως, δεν ειναι και τοσο καλές, και κολλάει ακόμη και στην αποκωδικοποιήη 720p υλικού. Μερικές φορες σκαλώνει ακόμαι και σε υλικό SD, αλλά αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του οτι το εχω επιβαρύνει σημαντικα με εφαρμογες και αρχεία και, ενδεχομένωςνα εχω μαζεψει και κανα ιό, αλλά ολα αυτα θα λυθουν μολις τραβηξω κανα φορμλατ.

Τα specs είναι, AMD Athlon [email protected], 2GB DDR-400 Ram, ATI HD3870 500MB και ένας SATAII Seagate HDD.

Θα μπορέσω άραγε να αναπαράγω full 1080p, με το που κανω φορματ και εγκαταστησω εκ νεου το συστημα;

Επίσης, αν προτιμουσα καποιο "ελαφρυτερο" OS, όπως και πχ καποια διανομη Linux ή MacOSX (x86 έκδοση) θα μπουρουσε να επωφεληθει καλύτερα το συστημα και να τρέξει πιο ομαλά;

χρησιμοποίησε το MPC HC, αν τα videos είναι DXVA τότε λογικά θα τα παίζει όλα χωρίς σπασίματα

Νομίζω όχι η κάρτα δεν είναι πρόβλημα.
Τα πρώτα htpc .mkv με ΑΤΙ 2xxx έτρεχαν.
Ο υπολογιστής και οι μνήμες ειδικά ddr400 είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Ο athlon είναι εποχής p4 , έτσι;
Δεν είναι διπυρηνος;

Με dxva μόνο μπορείς να παίξεις.(mpc-hc όλα στο default)

Last edited:
σωστά, από τη σειρά 2 και πάνω οι ΑΤΙ κάνουν video decoding όταν το αρχείο είναι dxva.

O Athlon ειναι λιγο μεταγενεστερος απο P4. Ας πουμε P4 ειχα το 2001 και αυτον τον εφτιαξα τελη 2005. Μονοπυρηνος ειναι αλλα 64bit.

DXVA Και MPC-HC εχω ηδη ενεργοποιησει (τρεχω Win Server 2k3 32-bit) αλλα σε καποια βιντεο εξακολουθει και κανει σπασιματα ακομα και σε 720p. Αλλα σκεφτομαι πως ειναι αυτο που λεω. Θα τρεχουν πολλα πισω+θα χω φαει και κανα ιο. Ισως με νεα φρεσκια εγκατασταση να ειμαι κομπλε.

Απο λειτουργικο μολις τον φορμαρω τι λετε να βαλω? Να βαλω κανα 64αρι Vista ή 7? Η θα μαι καλυτερα με κανα πιο lite τυπου XP ή παλι Server, ή και κανα εναλλακτικα στυλ Linux?

Καθαρα σαν media θα το χω, αλλα θελω πληρες λειτουργικο οχι κανενα τυπου Media Center για να μπορω να το χω πληρως παραμετροποιησιμο...

ίσως να βάλεις το xbmc στα windows 7
υπάρχει και το xbmc live αλλά δεν ξέρω τι παίζει με το dxva
δοκίμασε και coreAVC με MPC HC

Εγώ θα σου λεγα να βαλλεις win7 x32 λόγω 2gb ram για να παίζεις με πιο πολλά κόλπα. Έτσι κι αλλιώς όλοι τα περισσότερα φιλτρα 32 bit είναι. Μετά βάλε directx και mpc-hc 32 bito και αστα όλα στο default.
Θα σου λεγα να μην μπλεξεις με Linux λόγω ΑΤΙ κυριότερος λόγος.
Μετά λόγω φιλτρων και γιατί η παραμετροποιηση θέλει scriptακια.
Έτσι κι αλλιώς το windows 7 είναι πολύ ελαφρυ.

Επιμνω mpc-hc όλα default
O επεξεργαστης είναι λίγος για software acceleration οποτε ο coreAVC είναι αχρηστος.
Και το dxva του coreAVC στις ΑΤΙ παει χαλια

Last edited:
Για να το λετε ετσι θα ειναι -αλλά σε άλλα ποστ λεμε σειρα 5χχ και πανω ,και τωρα με 2χχ λεμε οτι φτανει..Αν παιξει δλδ 1080p ο ανθρωπος , το ιδιο κανει οτι καρτα και να ειναι (2χχ-3χχχ-5χχχ) ?
@Portioli σε αλλο νημα δεν λεγαμε , οτι ιδανικη καρτα ειναι απο 4χχ και πανω?Και σε συνδυασμο με τον επεξεργαστη αποδιδει αναλογα?

Zilmer έτσι είναι. Και όλα είναι ανάλογα με τις απαιτήσεις.
Εδώ μιλάμε όμως για επεξεργαστη μονοπηρυνο αθλον.
Ψάχνουμε μπας και παίξει.
Δεν κηνυγαμε το απόλυτο.
Σε σένα πχ μπορεί να σου τι σπάει ακόμα και το 23.974 που δεν είναι 23.976
Σε μια ΑΤΙ 5xxx των 150
Άλλος μπορεί να θέλει να παίξει με frame interpolation 1080/24p και να μην του φτάνει 4 πηρυνος.
Η πλατφόρμα του φίλου είναι περιορισμένων δυνατοτήτων .
Ότι μπορούμε κάνουμε.

Last edited:
Πιστεύω ότι θα παίζει 1080p απροβλημάτιστα αν χρησιμοποιεί το DXVA κατα την αναπαραγωγή.

Αν κολλάει σε 720p, τότε πιθανότατα δεν χρησιμοποιεί DXVA στο συγκεκριμένο αρχείο.

Η 3870 είναι υπεραρκετή για τέτοια χρήση. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις σειρές 5χχχ και 6χχχ για βασική αναπαραγωγή.

Σε τεστ του tomshardware είχα διαβάσει πως το minimum requirement για αναπαραγωγή Blu-ray 1080p ήταν ο Sempron 2800. Οπότε ο συγκεκριμένος Athlon είναι αρκετός, καθότι 2 φορές πιο δυνατός (και μιλάμε για bluray κι όχι τις σαφώς υποδεέστερες ματρόσκες)

Οι μνήμες δεν παίζουν κανένα ρόλο στην αναπαραγωγή. Ακόμα και οι EDO-RAM του 1990 θα ήταν υπεραρκετές.

Last edited:
Re: Απάντηση: Hardware Προυποθεσεις για 1080p Αναπαραγωγη?

Εγώ θα σου λεγα να βαλλεις win7 x32 λόγω 2gb ram για να παίζεις με πιο πολλά κόλπα. Έτσι κι αλλιώς όλοι τα περισσότερα φιλτρα 32 bit είναι.

Τι εννοεις πιο πολλα κολπα? Γιατι τα 32bit φιλτρα δεν υποστηριζονται σε 64αρι συστημα?

Έτσι κι αλλιώς το windows 7 είναι πολύ ελαφρυ.

Windows 7 ειναι πιο ελαφρια απο τα προηγουμενα? Το Aero δεν θελει πορους?

Ασχετο, αλλα σκεφτομουν και κανα Apple (MACOSX x86). Παιζει αν σεναριο, ή το ξεχναω κατευθειαν?

O επεξεργαστης είναι λίγος για software acceleration οποτε ο coreAVC είναι αχρηστος.
Και το dxva του coreAVC στις ΑΤΙ παει χαλια

Ο επεξεργαστης δλδ δεν βοηθαει καθολου σε οποιοδηποτε software acceleration? CoreAVC εχω και τωρα μεσα...

Απλως ψαχνω και καποια μεθοδο που να δουλευουν και επεξεργαστη και καρτα γραφικων στο μεγιστο για να μην σκαλωνουν πουθενα. Εδω ρε παιδια κινητα μπορουν πλεον να τρεχουν 1080p και δεκτες με 300MHz MIPS επεξεργαστες...

Σε σένα πχ μπορεί να σου τι σπάει ακόμα και το 23.974 που δεν είναι 23.976
Σε μια ΑΤΙ 5xxx των 150

150? Χμμ, και να φανταστεις την 3870 την ειχα παρει 210 τοτε οταν βγηκε!!

Άλλος μπορεί να θέλει να παίξει με frame interpolation 1080/24p και να μην του φτάνει 4 πηρυνος.

Τι σημαινει αυτο? :afro:

Πιστεύω ότι θα παίζει 1080p απροβλημάτιστα αν χρησιμοποιεί το DXVA κατα την αναπαραγωγή.

Αν κολλάει σε 720p, τότε πιθανότατα δεν χρησιμοποιεί DXVA στο συγκεκριμένο αρχείο.

Οχι χρησιμοποιει κανονικα, ξερω να το ελεγχω...

Σε τεστ του tomshardware είχα διαβάσει πως το minimum requirement για αναπαραγωγή Blu-ray 1080p ήταν ο Sempron 2800. Οπότε ο συγκεκριμένος Athlon είναι αρκετός, καθότι 2 φορές πιο δυνατός (και μιλάμε για bluray κι όχι τις σαφώς υποδεέστερες ματρόσκες)

Κομπλε, εμειες αλλωστε για ματροσκες μιλαμε, δεν σκοπευω να αναπαραγωγη κατευθειαν δισκακι...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Hardware Προυποθεσεις για 1080p Αναπαραγωγη?

Τι εννοεις πιο πολλα κολπα? Γιατι τα 32bit φιλτρα δεν υποστηριζονται σε 64αρι συστημα?

οχι αλλο πραγμα λέω
αφου έχεις 2GB ram δεν χρειάζεται λειτουργικό 64αρι.
Για ευκολία λεω, καλυτερα x32 μπιτο λειτουργικο.
ετσι κι αλλιως οι περισσότεροι codecs/φιλτρα/players είναι 32 μπιτοι.
Μερικοί πχ madVR υποστηρίζονται μόνο σε 32μπιτους player δηλαδή και x64 Windows να εχεις τον MPC-HC x32 θα πρέπει να εγκαταστήσεις.

Windows 7 ειναι πιο ελαφρια απο τα προηγουμενα? Το Aero δεν θελει πορους?

το windows 7 ειναι παρα πολυ πιο ελαφρυ απο το Vista.
παρα πολυ πιο σταθερό απο Χp.
Σε μενα προσωπικα σε 1 λαπτοπ και ενα desktop με core2duo, pentium Dual με 2GM ram μου φανηκε και ελαφρύτερο.

Ο επεξεργαστης δλδ δεν βοηθαει καθολου σε οποιοδηποτε software acceleration? CoreAVC εχω και τωρα μεσα...

οχι ειμαι 100% σιγουρος οτι δεν θα τα καταφερει.
Την δουλειά θα πρέπει να την αναλάβει η κάρτα.

μήπως έχεις εγκατεστημένα τίποτα άλλα video codecs και το MPC HC χρησιμοποιεί αυτά; γιατί τότε, αν θυμάμαι καλά, το MPC HC δε χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών για το παίξιμο.

οχι αλλο πραγμα λέω
αφου έχεις 2GB ram δεν χρειάζεται λειτουργικό 64αρι.
Για ευκολία λεω, καλυτερα x32 μπιτο λειτουργικο.
ετσι κι αλλιως οι περισσότεροι codecs/φιλτρα/players είναι 32 μπιτοι.
Μερικοί πχ madVR υποστηρίζονται μόνο σε 32μπιτους player δηλαδή και x64 Windows να εχεις τον MPC-HC x32 θα πρέπει να εγκαταστήσεις.

Α οκ, εγω ελεγα να βαλω 64αρι συστημα μηπως και γενικοτερα αποδιδει καλυτερα ο επεξεργαστης.

μήπως έχεις εγκατεστημένα τίποτα άλλα video codecs και το MPC HC χρησιμοποιεί αυτά; γιατί τότε, αν θυμάμαι καλά, το MPC HC δε χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών για το παίξιμο.

Εχω και ffdshow, αλλα εχω ρυθμισει σωστα το DXVA και μου το δειχνει ξεκαθαρα οταν ειναι ενεργοποιημενο οταν αναπραγω HD αρχεια...

therock003, ποιόν renderer χρησιμοποιείς ?

Ειδικά αν είναι ο VMR9, δοκίμασε και καποιον άλλο π.χ. EVR custom, Haali, Vmr7.

Φορματ και καθαρές εγκαταστάσεις σίγουρα θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Εξ, εποστάσεως δύσκολα. Πάντως το να κολλάει σε 720p που λες... Ένα παλιό P4@ 2,8 τα παίζει μια χαρά τα 720 χωρίς κάρτα γραφικών (ΑΤΙ Χ1950). Ο Athlon είναι πολύ πιο δυνατός.

Αφού όπως λές ξέρεις να το ελέγχεις... πάσο. Δηλαδή η CPU σου πάει 100% όταν παίζει 720; Είμαι 99,9% σίγουρος ότι είναι λάθος configuration. Με την 3870 θα έπρεπε να έχεις 10% CPU utilization όταν παίζεις 1080 mkv.

Μόλις είδα ότι τρέχεις server 2003! Δε νομίζω o o server να έχει τις multimedia δυνατότητες των 7. Βάλε 7 x86 και μάλλον θα βρείς την υγειά σου. Το PC είναι υπεραρκετό.

Καποτε εψανχα καποιο nettop τα οποια ειναι compact με καλες δυνατοτηες για να αποφυγω να φτιαξω κατι μονος μου. Τοτε θυμαμαι οτι δεν εβρισκα κατι καλο, μονο κατι ακριβα και ουτε καν καλα. Σημερα τυχαια υπεπεσα στην αντιληψη μου το παρακατω, που μαλλον τα εχει ολα. Για δειτε και σεις.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.911301

Διπυρονς Atom, Geforce GT218 (16 CUDA cores, 512MB DDR3 μνήμης, αποκλειστικής)

Τι λετε, να παιξψ εδω καλυτερα και να κοιταξω μηπως καταφερω να κανω τον παλιο MAC?

πιο οικονομικη λυση, αναβαθμιση σε αυτο που εχεις τωρα.
zacate e35m1 cpu+μητρικη+γραφικά+hd ηχος
102Ε
2 GB ddr3
20E

σε ολα καλυτερο.
σκληρο σατα δεν σου βαζω γιατι ουτε το ζοτακ εχει