Harman Kardon 990 room correction απορίες

vsklav

AVClub Enthusiast
13 September 2012
1,119
Αθηνα, Κεραμεικος
Καλησπέρα σε όλους,

θα θελα να ρωτήσω κάποια πράγματα για τον ισοσταθμιστή χώρου που χει ο ενισχυτής. Να πω οτι δεν έχω υπογούφερ αλλά δύο ηχεία μόνο.
Οταν κάνω την ρύθμιση με το μικρόφωνο που είχε μέσα παρατηρώ οτι στα χαμηλά (lf) το μπάσο ακούγεται αλλά χαμηλότερα και ίσως κάπως πιο ελεγχόμενο, στα μεσαία+χαμηλά (lf+mf) το μπάσο ελαχιστοποιείται και στα μεσαία+χαμηλά+ψηλά(lf+mf+hf) το μπάσο είναι απλά απών, σαν να εξαφανίζεται ένα πράγμα!

Είναι λογικό αυτό; Καπου διάβασα σε κάποια fora στο internet οτι πολλοί που χαν παρόμοιο πρόβλημα σημαίνει οτι έχει πρόβλημα firmware ο ενισχυτής. Ισχύει;

Επίσης, πίσω έχει μια θύρα rs-232 για σύνδεση old school με τον υπολογιστή. Παίζει αμα το συνδέσω να κάνω κανα firmaware update ή μπα;

Γενικότερα όλοι λένε οτι με τον ισοσταθμιστή ο ενισχυτής γίνεται καλύτερος. Εγώ έχω να πω οτι αλλάζει δραματικά και εξαφανίζει το μπάσο. Κάτι το οποίο δε το θεωρώ καθόλου λογικό. Αναδεικνύει πέραν του δέοντος τα φωνητικά και θάβει τα μπάσα. Ισως στα χαμηλά μόνο όπως είπα και πριν να γίνεται λίγο πιο αναλυτικός αλλά χάνει αυτό το in your face του direct mode. Σχεδόν πάντα παίζω κατευθείαν από cd player πηγή και σπάνια από υπολογιστή.

Και κάτι τελευταίο, στο dsp mode δε βλέπω διαφορές ως προς τον ήχο με το direct. Είναι κι αυτό λογικό;

Ηχεία έχω τα Audiovector M3 signature, σαν πηγή χρησιμοποιώ το cd player Sansui cd-210 και ενίοτε το imac είτε με οπτική ίνα είτε με ένα bluetooth gadgetaki από την Harmak Kardon.

Σαν πρωην ιδιοκτητης το 990, αν θυμαμαι καλα το lf+mf+hf αφορα τη χρηση σαμπ - δηλ. "ξεφορτωνει" τα ηχεια απο το βαρος των μπασων και το αναθετει στο σαμπ. Τι λεει το μανιουαλ κατεβασε το αν δεν το εχεις. Η θυρα 232 δεν αφορα τον χρηστη αλλα το σερβις

Re: Απάντηση: Harman Kardon 990 room correction απορίες

Σαν πρωην ιδιοκτητης το 990, αν θυμαμαι καλα το lf+mf+hf αφορα τη χρηση σαμπ - δηλ. "ξεφορτωνει" τα ηχεια απο το βαρος των μπασων και το αναθετει στο σαμπ. Τι λεει το μανιουαλ κατεβασε το αν δεν το εχεις. Η θυρα 232 δεν αφορα τον χρηστη αλλα το σερβις

σ'ευχαριστώ φίλε μου! το manual νομίζω οτι είναι το χειρότερο που θα μπορούσαν να έχουν, δεν εξηγεί τίποτα. για την ακρίβεια δε λέει πουθενά αυτό που λες εσύ τώρα, ίσα ίσα τονίζει οτι για τον ισοσταθμιστή θες απαραίτητα υπογούφερ.
εγώ αντιθέτως, επανειλλημένως έχω ακούσει πως ο ισοσταθμιστης χώρου δουλεύει εξίσου καλά ΚΑΙ χωρίς υπογούφερ. Γι αυτό και γω άνοιξα το νήμα αυτό, για να ακούσω και μια άποψη παραπάνω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Harman Kardon 990 room correction απορίες

σ'ευχαριστώ φίλε μου! το manual νομίζω οτι είναι το χειρότερο που θα μπορούσαν να έχουν, δεν εξηγεί τίποτα. για την ακρίβεια δε λέει πουθενά αυτό που λες εσύ τώρα, ίσα ίσα τονίζει οτι για τον ισοσταθμιστή θες απαραίτητα υπογούφερ.
εγώ αντιθέτως, επανειλλημένως έχω ακούσει πως ο ισοσταθμιστης χώρου δουλεύει εξίσου καλά ΚΑΙ χωρίς υπογούφερ. Γι αυτό και γω άνοιξα το νήμα αυτό, για να ακούσω και μια άποψη παραπάνω.

Aπο οσο καταλαβα και εγω παντως διαβαζοντας το manual online (δεν ειμαι κατοχος), το ιδιο συμπερασμα
εβγαλα. Οτι χρειαζεται sub για να δουλεψει. Κανας νυν κατοχος ρε παιδια?

http://www.harmankardon.com/resourc...teddocuments/en-us/ownersmanual/hk 990_om.pdf

Στη σελιδα 12 εχει τα βηματα του EZSET/EQ mode.
Ακομα και αν σωστα απενεργοποιησεις την επιλογη των sub, στο 3ο βημα (που ειναι και το ζουμι) γραφει:
(only if atleast one subwoofer is connected to the hk990)
Aν θελεις φιλε vsklav βαλε κανενα λινκ απο τα ξενα φορα που αναφερουν για βελτιωση του ηχου.
Απο οσο εχω καταλαβει εγω βασικα κοβει καποιες χαμηλες συχνοτητες απο το ηχειο
και τις ταιζει μονο στο sub. Περαν αυτου το τι ακριβως κανει στις μεσουψηλες, απο οσα εχω διαβασει δεν το εχω καταλαβει απολυτα.

παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. και γω συμφωνώ μαζί σας αλλά σε αδελφό σαιτ ελληνικό τα παιδιά εκεί αναφέρουν οτι ο ενισχυτής παίζει ΧΩΡΙΣ υπογούφερ και μάλιστα υποστηρίζουν οτι παίζει καλύτερα στο ezset/eq setup!!! το οποίο δεν ισχύει επ ουδενί.

και γω αυτό καταλάβαινα από το απαράδεκτο μανιουαλ, οτι θέλει υπογούφερ αλλά υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις :)

σαν συμπέρασμα εγώ κρατάω για το σύστημα του τουλάχιστον οτι με τον ισοσταθμιστή τονίζονται οι φωνές και θάβονται τα μπάσα, οπότε direct και πάλι direct. άντε και λίγο την πρώτη ρύθμιση για τα χαμηλά.

ΔΕΝ ειναι απαραιτητο το σαμπ για να παρεις ο,τι καλυτερο απο ενα πληρες ηχειο (τριδρομο βασικα). Αν εχεις (οπως ειχα για λιγο) ηχειο βασης, τοτε ΕΙΝΑΙ απαραιτητο το σαμπ - κι αυτη ειναι η δυνατοτητα που σου δινει ο ενισχυτης. Η επιλογη direct ειναι η καλυτερη στην πρωτη περιπτωση - ανευ σαμπ δηλαδη