Harman Kardon AVR-151

σε ευχαριστω πολυ φιλε μου κ τον avpap για τις απαντησεις!! μολις σεταρω θα δωσω ενημερωση για καποιον που μπορει να θελει να κανει κατι παρομοιο

Αρκεί το HDMI.

Από οπτική, φυσικά ξεχνάς DTS-HD και Dolby True HD και πολυκάναλο PCM. Εφ' όσον υποστηρίζονται από το PC σου.

Μιας και αναφερθηκες.... Ο pcm ειναι ασυμπιεστος ενω τα αλλα δυο (ισαξια θεωρητικα μεταξυ τους) ειναι συμπιεσμενα βασει καποιου codec. Θεωρητικα φανταζομαι οτι, αν υπαρχει η επιλογη, προτιμουμε ασυμπιεστο ηχο, αν ομως ειναι αποθηκευμενος και "ασυμπιεστος" στο μεσο αποθηκευσης. Δηλαδη αν ζητησουμε απο το pc να βγαλει pcm ενω παιζει ταινια με DTS, τον αναγκαζουμε να κανει αυτος την αποκωδικοποιηση. Σε αυτην την περιπτωση δεν ειναι καλυτερα να γινει η αποκωδικοποιηση απο τον ενισχυτη, αφου αυτος ειναι πιο εξειδικευμενος σε αυτο το θεμα;

Σε παιχνιδια ή μουσικη που δεν τιθεται τετοιο θεμα, φανταζομαι οτι ο pcm ειναι η βελτιστη επιλογη

Δεν είναι συμπιεσμένα, είναι "ζιπαρισμένα". Lossy είναι το απλό DD και DTS.

Οι διαφορές οφείλονται σε διαφορετικές εντάσεις. Άλλο στο DTS-HD άλλο στο PCM.

Σε ό,τι αφορά τον "πιο ειδικό γι' αυτή τη δουλειά", στους AV το stream του DTS/DD κλπ. πηγαίνει στο DSP chip που είναι συνήθως της T.I. ή της Cirrus Logic συνήθως (στον HK151 μάλλον είναι της δεύτερης) και από εκεί ως pcm πηγαίνει στο/στα DAC.

Σε ό,τι αφορά τον "πιο ειδικό γι' αυτή τη δουλειά", στους AV το stream του DTS/DD κλπ. πηγαίνει στο DSP chip που είναι συνήθως της T.I. ή της Cirrus Logic συνήθως (στον HK151 μάλλον είναι της δεύτερης) και από εκεί ως pcm πηγαίνει στο/στα DAC.

Γεροντα μιλας με γριφους :)

Επομενως, ειναι σωστο αυτο που προτεινα, δηλαδη οταν το πρωτοτυπο stream ειναι αποθηκευμενο σε φορματ που υποστηριζει ο ενισχυτης, να το περναμε αυτουσιο στον ενισχυτη και να κανει αυτος την αποκωδικοποιηση;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις το αντίθετο. Μία περίπτωση που σκέφτομαι είναι να θέλεις να χρησιμοποιήσεις πριν στείλεις στον AV κάποιο σύστημα ισοστάθμισης εξωτερικό που θα δουλεύει προφανώς μόνο με PCM, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση.

Όπως είναι το stream της ταινίας να το στέλνεις στον AV χωρίς μετατροπή και άσε σε αυτόν τα υπόλοιπα.

Λοιπον μολις σεταρα το συστημα κ τελικα ολα δουλεουν οκ. Βεβαια εφαγα ενα σκαλωμα οταν μετα το πρωτο σεταρισμα εφαγε κολλημα ο ενισχυτης αλλα κ το pc. Ο ενισχυτης ειχε κολλησει με ενδειξη tv speakers κ το pc μετα απο επανεκκίνηση επαιρνε ρευμα αλλα δεν εβγαζε εικονα....μετα απο reset στον HK κ βγάλσιμο πριζας στο pc, ξανασεταρα κ αυτη την φορα ολα καλα. Μονο το nova εχει φαει ενα σκαλωμα κ παρολο που δειχνει τις ενδειξεις με τις λιστες καναλιων, μενου κτλ δεν εχω ουτε ηχο ουτε εικονα. Δεν πρεπει να εχει σχεση με τον ενισχυτη γιατι το ξανασυνδεσα μονο του στην οθονη κ παιρνω το ιδιο αποτελεσμα. Θα παρω αυριο σε κανα τεχνικο να μου πει καμια λυση.
Τωρα οσον αφορα τον ηχο απο HDMI της καρτας γραφικων στον HK μου βγαζει οτι παιρνει multi-ch PCM.
Δοκιμασα κανα 2 ταινιες με AC3 μου βγαζει 5 καναλο. Αυριο θα δοκιμασω καμια με DTS

Τελικα το nova χρειαστηκε μια επαναφορα εργοστασιακων για να στρωσει κ ναι τελικα αναλογα το καναλι δινει Dolby Digital, Dolby Pro Logic2 κτλ. Εχω μια απορια ομως στις ρυθμισεις του crossover. Στις οδηγιες για το sub ελεγε οτι αν το AV εχει ρυθμιση για sub, να το ορισεις απο τον διακοπτη πανω στο sub στο 150 οπως κ εκανα. Στις ρυθμισεις του AV τι τιμες πρεπει να βαλω;
Τα specs των ηχειων ειναι 45Hz-20Khz -6db κ του sub 50-150Hz. Στις ρυθμισεις ορισα 100 για τους δορυφορους και 120 για το sub. Να τα αφησω ετσι;;Ενταξει δεν εχω κ κ κανενα εκπαιδευμενο αυτι αλλα ετσι κ απο περιεργεια πιο πολυ :)

Last edited:
Η προτροπή του κατασκευαστή είναι να έχεις θέσει το crossover του sub στο ίδιο σημείο με το crossover των εμπρός Left και Right. Δεν υπάρχει ρύθμιση small/large εδώ, κατ' ευθείαν θεωρούνται small άπαξ' και οριστεί σημείο αποκοπής, ενώ αναγράφονται ως large τα ηχεία εφ' όσον δεν έχει οριστεί σημείο αποκοπής για αυτά.

Συνεπώς, ο πειραματισμός σε διαφορετικό σημείο cross του sub, αφορά σε ρύθμιση που τα εμπρός ηχεία είναι ορισμένα ως large.

Όλα αυτά τα λέει στη σελίδα 21 του manual.

Η προτροπή του κατασκευαστή είναι να έχεις θέσει το crossover του sub στο ίδιο σημείο με το crossover των εμπρός Left και Right. Δεν υπάρχει ρύθμιση small/large εδώ, κατ' ευθείαν θεωρούνται small άπαξ' και οριστεί σημείο αποκοπής, ενώ αναγράφονται ως large τα ηχεία εφ' όσον δεν έχει οριστεί σημείο αποκοπής για αυτά.

Συνεπώς, ο πειραματισμός σε διαφορετικό σημείο cross του sub, αφορά σε ρύθμιση που τα εμπρός ηχεία είναι ορισμένα ως large.

Όλα αυτά τα λέει στη σελίδα 21 του manual.

Δεν εχω ξανα ασχοληθει με το θεμα κ μου ειναι καπως δυνσοητα, αλλα το να να θέσεις το crossover του sub στο ίδιο σημείο με το crossover των εμπρός Left και Right δεν το βλεπω εφικτο αφου τα περιφεριακα εχουν ευρος μεχρι 20KHz ενω το sub ξεκιναει απο τα 50KHz... :confused::confused::confused:

A ναι σωστα!!Αρα μια πιθανη ρυθμιση θα ηταν 120Hz για sub και εμπρός Left και Right κ τα υπολοιπα;;

Αυτό που ψάχνουμε είναι να πάρει την σκυτάλη στις χαμηλές το sub από τα ηχεία, χωρίς να δημιουργείται συχνοτική τρύπα, αλλά και χωρίς να γίνεται αντιληπτός ο ήχος ότι προέρχεται από το sub. Όσο ανεβαίνεις σε συχνότητα, ο ήχος από το sub γίνεται πιο κατευθυντικός.
Το πρόβλημα με τα ηχεία δορυφόρους+sub είναι αυτό.

Πιθανή είναι η συχνότητα που αναφέρεις, αλλά εγώ θα πειραματιζόμουν και πιο κάτω. Από τα τεχν. χαρακτηριστικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη δεδομένου ότι αναφέρεται το εύρος συχνοτήτων που καλύπτουν όλα μαζί.

Να σημειωσω οτι τελικα πηρα on screen display με ολα τα μενου μεσω HDMI out στην λειτουργια radio.

Τελικα η ρυθμιση κοινου crossover frequency sub κ του μπροστα δεξιου και αριστερου ηχειου, ταιριαζει καλυτερα οταν εχουμε large ηχεια.
Απο εκει κ περα αντιμετωπιζω το εξης παραξενο. Μεχρι τωρα με καρτα ηχου κ ψιλο καλα ηχεια υπολογιστη ειχα ομοιομορφο αποτελεσμα ειτε οταν ειχα μουσικη απο mp3, ειτε απο youtube ή καποια αλλη αναλογη πηγη. Με τον ενισχυτη εχω τελειως διαφορετικη αποδοση στο sub οταν απο mp3 πχ παω σε μουσικη μεσω youtube. Πιο συγκεκριμενα, οταν σε mp3 για να παρω ενα μεσαιας εντασης μπασο εχω το sub ρυθμισμενο λιγο πανω απο την μεση, , με την ιδια ρυθμιση, οταν βαζω μουσικη απο youtube δονειται το συμπαν κ πρεπει να το κατεβασω στο 1/3...
Ειναι νορμαλ;;

Large τα ηχεια αυτα, ποτε. Κατι μου λεει οτι θελεις να αισθανεσαι πολυ το σαμπ. Λαθος, οπως λαθος και η συγκριση με το γιουτουμπ. χειροτερος ηχος δεν γινεται.

οχι φιλε μου λαθος καταλαβες..Το προβλημα μου ειναι οτι δεν θελω να ακουγεται τοσο πολυ το sub. Ειπα οτι ενω το εχω ρυθμισει σε μετρια κατασταση για μουσικη κ ταινιες, μολις βαλω youtube ακουγεται πολυ δυνατα κ δεν το θελω. κ ουτε θελω να πειραζω συνεχεια την ρυθμιση του sub απο πισω...
αυτο ειναι το θεμα μου κ δεν μπορω να καταλαβω γιατι συμβαινει..
Παντως σε αυτο που ειπες οτι δεν βαζουμε large ηχεια για front right left με μπερδεψε..που τα προτιμουμε τοτε;;

Τα HKTS5 δεν έχεις; Αυτά είναι ηχεία δορυφόροι, δεν είναι για large. κάπου στα 100Hz θα δοκίμαζα εγώ το crossover και θα έβλεπα αν θέλουν την αποκοπή πιο πάνω ή πιο κάτω.
Από τη στιγμή που δεν αναφέρεται το εύρος της συχνότητας για τα ηχεία μόνα τους μόνο με δοκιμές μπορείς να το βρεις αυτό.
Σε ό,τι αφορά το youtube, δες μήπως κάποιο enhancer είναι ενεργοποιημένο στον ενισχυτή και κάνει τη ζημιά στον υπερσυμπιεσμένο ήχο του youtube.
Αλλά όπως προείπα, μην περιμένεις καλό ήχο από το youtube.

Πότε δεν είπα ότι έχω large ηχεία. Ίσα ίσα είπα ότι τελικα η ρυθμιση κοινου crossover frequency sub κ του μπροστα δεξιου και αριστερου ηχειου συμφωνα με την προτροπη του manual του ενισχυτη ταιριαζει καλυτερα οταν εχουμε large ηχεια κ όχι παντου. Που στην περίπτωση μου δεν ισχύει για αυτό χρησιμοποιησα κοινό crossover frequency 100hz