HD-650 "toxicated", on-the-cheap

26 June 2006
14,830
Athens
Το είχα ήδη υποσχεθεί σε άλλο νήμα.
Τα 650 επιτέλους ανακαλωδιώθηκαν και η αγορά των γνωστών "toxic" τελικά απετράπη:grandpa:.

Οι performers:

http://www.ebay.ie/itm/261022463105?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_839wt_959

http://www.ebay.ie/itm/300842179993...X:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_1872wt_1193

..

και το ιδανικό DIY ασημο-καλώδιο κατ'εμέ για τα 650 (από όλες τις πλευρές, ευλυγισία, βάρος, πάχος, ποιότητα, τιμή, κλπ.):

http://www.ebay.ie/itm/320998603491?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Attachments

• jacksoldered.JPG
    jacksoldered.JPG
    140.9 KB · Views: 261
  • hd650recabled.jpg
    hd650recabled.jpg
    36.2 KB · Views: 282
  • jack_glued.JPG
    jack_glued.JPG
    156.4 KB · Views: 261
  • jackpreparation.jpg
    jackpreparation.jpg
    22.6 KB · Views: 279
  • jacks.JPG
    jacks.JPG
    81.2 KB · Views: 261
  • parts.jpg
    parts.jpg
    63.9 KB · Views: 279
Μαντάρα τά'κανα με το upload. Μία μία ήθελα, όλες μαζί ανέβηκαν οι φώτο.
Anyway, ας αναφερθώ συνοπτικά στις οδηγίες κατασκευής:

1. Κόβουμε το δεκάμετρο ασημοκαλώδιο του κινέζου στα 4.

Συνεχίζουμε:

2. Περνάμε δύο μήκη (των 2.5 m) μέσα από την είσοδο του ακροδέκτη Cardas και απογυμνώνουμε 4 mm.
3. Κολλάμε με τη συνοδευτική κόλληση. Μην του χαλάσουμε το χατήρι (... του Cardas).
4. Γεμίζουμε το κενό εντός του ακροδέκτη με χρήση κόλλα σιλικόνης και καλού πιστολιού (όχι Κινέζικου).
5. Φοράμε το συνοδευτικό θερμοσυστελλόμενο πάνω από τον ακροδέκτη (ΠΡΟΣΟΧΗ: όπως φαίνεται στη σχετική φώτο) και θερμαίνουμε έως ότου συρρικνωθεί στο μισό... περίπου.
6. Επαναλαμβάνουμε για το άλλο κανάλι.
7. Τοποθετούμε τους ακροδέκτες προσεκτικά στις κατάλληλες υποδοχές των 650. Ο πωλητής στο ebay παρέχει αναλυτικές οδηγίες αναγνώρισης των pin.
8. Μετράμε στις ατερμάτιστες άκρες του καλωδίου με ωμόμετρο. Θα πρέπει να δείχνει περίπου 300 Ω.
9. Επισημαίνουμε το καλώδιο γείωσης του κάθε καναλιού (καταλήγει στο παχύ pin του ακροδέκτη).

συνεχίζουμε...

10. Τερματίζουμε τις ελεύθερες άκρες των καλωδίων στο καρφί 3.5 mm. Επέλεξα μικρό καρφί ένεκα Ο2 (DIY). Εσείς μπορείτε να προμηθευτείτε μεγάλο καρφί (6.3 mm).

Μερικοί ίσως αναρωτηθείτε τι είναι εκείνα τα καφετιά (χ2) κατά μήκος του καλωδίου. Είναι ξύλινα πλακίδια με έτοιμες τρύπες μέσα από τις οποίες περνούν οι αγωγοί. Χρησιμεύουν σαν αποστάτες αλλά είναι και για ομορφιά. Έβαλα δύο. Περισσότερα θα πρόσδιδαν βάρος στην όλη κατασκευή. Όποιος ενδιαφέρεται, έχω δεκάδες απ' αυτά. Μπορώ να του δώσω όσα χρειάζεται.

Τη συστροφή των δύο αγωγών μεταξύ τους την έκανα με τρυπάνι σε λίγες στροφές. Η πλέξη παρέμεινε όπως φαίνεται στη φώτο.

Γενικά η κατασκευή μου πήρε περίπου μία ώρα. Το συνολικό βάρος είναι ελάχιστο και δεν ενοχλεί διόλου στη περιστροφή του κεφαλιού.

Πολύ εντυπωσιακό το καλώδιο του Κινέζου. Πρέπει να είναι διατομής AWG28 /26, ενώ έχει επένδυση teflon (το δοκίμασα, δεν καίγεται).

Το μόνο που δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η ποιότητα του θερμοσυστελλόμενου. Θα μπορούσε να είχε καλύτερη εφαρμογή γύρω από το σημείο τερματισμού.

Το συνολικό κόστος γύρω στα 45 E για μήκος 2.5 m. Όχι και άσχημα.

Πόσο έχουν τα toxic είπατε?:earmuffs:

Συγχαρητήρια! έχω φτιάξει και εγώ με OCC με θωράκιση... αλλά βγήκε βαρύ και δεν το χρησιμοποιώ... σίγουρα κάτι άλλαξε... αλλά δεν μπορώ να πω αν ήταν καλύτερα... περιμένουμε από σένα να μας πεις για το δικό σου!

Βέβαια, δεν θα μπορούσα ποτέ να συναγωνιστώ το επίπεδο κατασκευής των toxic, ειδικά στην ποιότητα / ομοιομορφία πλέξης των αγωγών μεταξύ τους (ή στα πολύ όμορφα θερμοσυστελλόμενα / "κάλτσες"), που θα μπορούσαν σαφώς να επηρεάζουν και τον τελικό ήχο.

Όμως είναι γεγονός: τα 650 ανεβαίνουν επίπεδο με αλλαγή των καλωδίων τους. Και σίγουρα η παρουσία ασημιού βοηθάει.
Βαθύτερη (!) στερεοφωνική εικόνα, περισσότερες "μουσικές" λεπτομέρειες, ενώ πιάνεις τον εαυτό σου να ακούει τα κομμάτια από την αρχή έως το τέλος, ανεξαρτήτως ποιότητας ηχογράφησης! Κανένα είδος επιπρόσθετης επιθετικότητας ή σκληράδας (που θα μπορούσε να αποδοθεί στο ασήμι).

Προτείνω λοιπόν σε όλους τους κατόχους να δοκιμάσουν να φτιάξουν κάτι μόνοι τους ή να αγοράσουν μία έτοιμη λύση, που να μην υπερβαίνει όμως τα 100 Ε (βλέπε toxic). Τα μαμίσια καλώδια δεν έχουν σχεδιαστεί προφανώς για ηχητικές επιδόσεις.

Και κάτι άλλο που ανακάλυψα στην πορεία (όχι τόσο καλό): τα 650 έχουν μία κατασκευαστική "ευαισθησία", που είναι τα επίχρυσα ελατήρια εντός των ακροδεκτών. Με το βγάλε-βάλε των καλωδίων (τα μαμίσια έχουν ΠΟΛΥ σφικτή εφαρμογή) δύναται να χαλαρώσουν (deformed), με αποτέλεσμα όχι τόσο την διακοπή επαφής αλλά την χειροτέρευση της αγωγιμότητας που μπορεί να προκαλέσει imbalance μεταξύ των μονάδων της τάξης των 40(!) Ω (μόνο και μόνο εξαιτίας των ελατηρίων και επ' ουδενί του καλωδίου).

Σταυρό ευχαριστούμε για την παρουσίαση!

Καλές ακροάσεις!

Ή αλήθεια είναι ότι και εγώ αν και έχω σκαρώσει δυο καλώδια, θα ήθελα και ένα ασήμι για τη δοκιμή, και πιθανά να ακολουθήσω τη συνταγή σου, γιατί θέλω οικονομικό τετράμετρο.

Τα cardas είναι μονόδρομος για ακροδέκτες, η μόνη άλλη λύση οικονομικά είναι να βασιστείς σε ανταλλακτικό καλώδιο, και να κάνεις πατέντα, αλλα τελικά στην τιμή τους, νομίζω όλοι οι κάτοχοι τα σκάμε στον cardas.

Χαλάλι τα 20 στον Cardas (αν και θα προτιμούσα τη στοιβαρότητα των μαμίσιων).
Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα απ' το να φτιάχνεις κάτι σχετικά φτηνό και να το απολαμβάνεις για πολύ καιρό.
Και μάλλον κάτι τέτοιο θα συμβεί και εδώ.

Οι διαβαθμίσεις στην εικόνα είναι απίστευτες, το βάθος δε απύθμενο!
Η φυσικότητα ανέβηκε σε άλλα επίπεδα, ενώ τα δυναμικά έγιναν πιο ακαριαία.
Ο ήχος ΠΟΤΕ δε γίνεται βαρετός (τα 650 είχαν την τάση αυτή γενικώς).
Δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα πριν...

Τώρα, ακούω Armstrong (Live in Chicago, 1962) και δεν μου κάνει αίσθηση να αλλάξω. Δεν ήμουν και πολύ φαν του Louis, εως τώρα...:worshippy:

Σταύρο, πολύ ωραία η παρουσίαση. Λέω να αλλάξω και γω το καλώδιο στα HD600. Το τελικό μήκος του καλωδίου πόσο είναι;, 2,5 μέτρα; (Δηλαδή, πήρες μία κουλούρα καλώδιο 10 μέτρα;)

Γειά σου Βαγγέλη.
Ναι είναι 10μετρο (2e/m στην πόρτα σου από Κίνα, πολύ καλή τιμή νομίζω). Κοίτα το πρώτο ποστ για περισσότερες πληροφορίες.
Είναι ότι πρέπει για τα συγκεκριμένα ακουστικά, από μηχανικής άποψης, ευλυγισίας.
Και το καλύτερο: έκανε μεγάλη αλλαγή στον ήχο, ειδικότερα στην στερεοφωνική εικόνα!

Και κάτι σημαντικό:
το μαμίσιο καλώδιο είχε την εξωφρενική χωρητικότητα των.... 2000 pF (μέτρηση στον "αέρα")!
Στην ιδιοκατασκευή μου δεν μπόρεσα να πάρω ένδειξη (μέτρηση με Fluke 79III). Να υποθέσω ότι είναι αμελητέα λόγω teflon και χαλαρής πλέξης?

Σταύρο, ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Και κάτι ακόμη: Πώς κρατιέται το στρίψιμο των 2 καλωδίων; Από την εμπειρία μου, τα καλώδια με επένδυση τεφλόν τείνουν να ξεστρίψουν.

Ε, δεν είναι και εύκολο το teflon. Αλλά με το τρυπάνι και αρκετό στρίψιμο (και παραμονή στην τελική θέση για κανα δεκάλεπτο), διατηρεί μία μόνιμη χαλαρή πλέξη χωρίς προβλήματα (μπέρδεμα κλπ.).

Ζήλεψα και το έκανα και εγώ...

να προσθέσω δύο χρήσιμες φωτογραφίες για τους φίλους που θέλουν να το κάνουν και αυτοί.

p70-f2.gif

HPSC_info.jpg

Για να γνωρίζετε τις πολικότητες.

Φωτό και από τα δικά μου...

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us