Η αλήθεια είναι πως με κανονικές συνθήκες, η ισχύς των δικών πομπών θα ήταν υπεραρκετή για να υπερισχύσουν με άνεση των Ιταλικών πομπών και με λίγες εξαιρέσεις έτσι γίνεται καθημερινά.
Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως
η απώλεια διάδοσης αυξάνεται με λογαριθμικό τρόπο, επομένως η πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τους Ιταλικούς πομπούς, θα εκμηδένιζε την μεγάλη ισχύ που χρησιμοποιούν.
Για παράδειγμα ο Πύργος απέχει πάνω από 500 Km από τους νοτιότερους πομπούς της ηπειρωτικής Ιταλίας και πάνω από 600 από τους πομπούς της Σικελίας, την ώρα που ο Αίνος είναι σε λιγότερα από 100 Km και το Φραγκαπήδημα σε λιγότερα από 10 Km.
Θεωρητικά είναι αδύνατο να δημιουργηθεί παρεμβολή με κανονικές συνθήκες, ακόμα και αν οι Ιταλοί εξέπεμπαν με ισχύ 5.000 φορές μεγαλύτερη από τους δικούς μας, ακόμα και αν είχαν στήσει διάγραμμα ακτινοβολίας που να στέλνει όλη την ισχύ μόνο στην Ελλάδα.
ΟΜΩΣ έχουμε τακτικές αναφορές από τον Πάνο και άλλους φίλους για παρεμβολές των ελληνικών καναλιών από το Φραγκαπήδημα στον Πύργο, ενώ ξέρουμε πως δεν χρειάζονται και για αυτό δεν υπάρχουν τηλεοπτικοί πομποί ψηφιακής τηλεόρασης με 500.000 KW
ονομαστική ισχύ.
Η απάντηση είναι απλή και ονομάζεται
διάδοση.
Είναι αυτό που άλλος φίλος ανάφερε παραπάνω σαν «σποραδικό» και έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες φορές να πιάνει η Κρήτη τα σήματα από Αθήνα.
Οφείλεται σε πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες θερμοκρασίας & υγρασίας των διαφορετικών στρωμάτων της ατμόσφαιρας, αλλά και σε άλλους παράγοντες, οι οποίοι σε αραιά χρονικά διαστήματα επιδρούν στην απώλεια διάδοσης και μεταβάλουν την κατεύθυνση της τυπικής ευθύγραμμης μετάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη εξασθένιση των σημάτων στον αέρα από το αναμενόμενο ή το αντίθετο, πολύ μικρότερη εξασθένιση από το αναμενόμενο.
Το τελευταίο είναι αυτό που καλούμε διάδοση και έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μακρινές DX λήψεις β τυπικά αδύνατες υπό κανονικές συνθήκες.
Είναι κάτι περίπου ανάλογο με τις λήψεις των βραχέων, όταν με πομπούς λίγων Watt μπορούσαμε να συνομιλήσουμε με ερασιτέχνες από άλλες ηπείρους.
Έχω διαβάσει αρκετές τερατολογίες σχετικά με τους Ιταλούς, την ισχύ των πομπών τους, την δική μας αμέλεια να κατοχυρώσουμε συχνότητες ή να βάλουμε μεγαλύτερη ισχύ πομπών και πολλά άλλα ωραία β¦
Καλό όμως είναι να μιλάμε σοβαρά.
Οι πομποί μας θα μπορούσαν να είναι λίγο μεγαλύτεροι, για να καλύψουν καλύτερα της περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και όχι για να «νικήσουν» τους Ιταλικούς.
Αν θα είχαμε κάνει μια τεράστια σπατάλη με πομπούς 10 φορές ισχυρότερους, το μόνο που θα βελτιώναμε θα ήταν να μειώσουμε τα χρονικά διαστήματα στα οποία οι Ιταλοί σκεπάζουν τους δικούς μας και τίποτα περισσότερο.
Δυστυχώς οι περιέργειες της φύσης, δεν μπορούν να νικηθούν με απλούς τρόπους.
Ηθικό δίδαγμα: ας σταματήσουμε την άνευ ουσίας γκρίνια και ας απολαύσουμε τους Ιταλούς τις σπάνιες φορές που μπορούμε να τους πιάσουμε.:ernaehrung004:
Αν κάποιος θέλει να μειώσει τις παρεμβολές από τους Ιταλούς, μπορεί στο παράδειγμα που ανέφερα να στρίψει ανατολικότερα την κεραία του κατά 10-15 μοίρες. Αυτό θα μειώσει ελάχιστα (1-2 db) τη λήψη των Ελληνικών καναλιών και πολύ περισσότερο (10-20 db) την λήψη των Ιταλικών. Υπάρχουν και πιο αποδοτικοί τρόποι βέβαια, αλλά ας μην ξεφύγουμε ...
