HDMI και ψηφιακός ήχος 5.1

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,541
Μπορώ να πάρω 5.1 από hdmi έξοδο;
Το πρόβλημα υπάρχει σε έναν φίλο, ο οποίος έχει laptop με hdmi.
Το συνδέει με την tv και έχει κανονικά εικόνα και ήχο αλλά απλό στερεοφωνικό από τα ηχεία της τηλεόρασης.
Πως μπορεί να το συνδέσει και να πάρει 5.1 στον ενισχυτή, ο οποίος δεν έχει είσοδο για hdmi, παρά μόνο coaxial και optical.
Η tv του έχει optical έξοδο.
Για codec ήχου χρησιμοποιεί τον AC3filter. Αν αλλάξει κάτι εκεί θα μπορέσει να πάρει 5.1 από την έξοδο της tv όταν είναι συνδεδεμένη με το hdmi;

To laptop έχει κάποια ψηφιακή έξοδο ήχου ?

Αν όχι ας δοκιμάσει να συνδέσει την optical της TV με τον ενισχυτή.

Εξωτερική κάρτα ήχου usb και σύνδεση με τον ενισχυτή,coaxial ή optical.

Last edited:
Ευχαριστώ παιδια για τις απαντησεις.
Μαλλον η τελευταια του konandrio είναι η πιο σίγουρη.

Δυστυχώς από σύνδεση με Hdmi PC σε Tv δεν θα πάρεις 5.1 αλλα απλό stereo. Μονο εάν συνδέσεις το PC με Hdmi σε Αν ενισχυτή που έχει αντίστοιχες εισόδους εξόδους θα πάρεις ήχο 5.1 η True DD / Dts.

Από την έξοδο HDMI του PC στην είσοδο HDMI του ενισχυτή. Εάν δεν έχεις εισόδους HDMI στον ΑV ενισχυτή όπως εγώ, παίρνεις από την έξοδο optical / coaxial του PC εάν έχει.

Δυστυχώς από σύνδεση με Hdmi PC σε Tv δεν θα πάρεις 5.1 αλλα απλό stereo. Μονο εάν συνδέσεις το PC με Hdmi σε Αν ενισχυτή που έχει αντίστοιχες εισόδους εξόδους θα πάρεις ήχο 5.1 η True DD / Dts.

Καλησπέρα! Βασικά να ρωτήσω και εγώ τις γνώμες σας.
Έχω το εξής σύστημα
1x Tv
1x htpc
1x av receiver
Αρχικά προσπάθησα να συνδέσω το pc με HDMI, στον ενισχυτή αλλά η εικόνα μου έκανε οριζόντιες γραμμές.. οπότε το σύνδεσα απευθείας στην tv με hdmi και μετά στον ενισχυτή με οπτική ίνα. Όλα οκ.

Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Το περισσότερο υλικό που βλέπω πλέον είναι αρχεία .mkv μέσω του Gom player (στον οποίο έχω κατεβάσει και το AC3 φίλτρο για HD ήχο).. Δεν μπορώ να πω πως ακούω σωστό 5.1 ήχο... Αν νοικιάσω blue ray δισκάκι και το βάλω στο ps3 (το οποίο είναι μόνο με hdmi στον ενισχυτή) ακούω ΠΟΛΥ καλύτερο ήχο ειδικά από τα πίσω ηχεία..

1. Θεωρείτε πως καλύτερα θα ήταν να συνδέσω το pc με HDMI (παρά με οπτική?) μέσω του ενιχυτή και αν ναι έχετε να προτείνετα κάτι να διορθώσει τις οριζόντιες γραμμές στην εικόνα??

2. Θεωρείτε πως μπορεί να φταίει ο gom player?? Αν ναι προτείνετε κάποιον καλύτερο--αν γίνεται να είναι freeware??

3. Θεωρείτε πως μπορεί να φταίνε αποκλειστικά τα αρχεία και ότι και να κάνω δε θα ακούσω ποτέ σωστό ήχο DTS ήχο από htpc και από .mkv αρχεία?? (ας πούμε από αρχεία dvdrip βάζω τον ενισχυτή στην επιλογή 5.1 stereo αλλιώς αν το αφήσω στο 5.1 prologic 2 cinema η ταινία δεν ακούγεται...)

4. Οτιδήποτε άλλο??