HDR απο μια φωτο...

Μ'αρεσει πιο πολυ η δικη σου εκδοχη... :ADFADF1:

Δεν ειναι δική μου εκδοχη ... δική σου είναι.

Απλά δεν μπορεσα να το κάνω ίδιο ... μόνο πλησίασα.

Αυτά που έμειναν να γίνουν (και δεν ξέρω αν θα το κατάφερνα) είναι

μια "πρασινίλα"** που έδωσε το Photomatix στα θερμά χρώματα του ορίζοντα (και αλλού αλλά εκεί είναι πιό έντονη). Μου άρεσε βέβαια και μένα το πιό θερμό ροζέ χρώμα που κατέληξα σε σχέση με το πρωτότυπο ...

ο μερικές φορές αλόκοτος φωτισμός που βλέπω στα "έργα" του Photomatix που σε μπερδεύει (δεν ξέρεις που είναι η πηγή φωτός) αλλά στην περίπτωσή σου ήταν ΟΚ στα σπίτια της πόλης τα ζωντάνεψε (ισως υπερβολικά όμως),

και φυσικά η "ζωγραφική υφή" που δίνει το Photomatix που σε κάνει να λές οτι δεν είναι φωτογραφία απο τη μια αλλά είναι και πιασιάρικο απ'την άλλη. Αυτό ουτε μου αρέσει ούτε πως μπορεί να γίνει αλλιώς έχω ιδέα.

** Oχι οτι ντε και καλά δεν αρέσει γενικώς αλλά εγώ με την πρασινίλα έχω πόλεμο. Είναι που με παιδεύει στην Fuji 6500 που έχω (και σε όλες τις compact Fuji νομίζω) μου χαλάει τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές. Εντονη πράσινη συνιστώσα στα θερμά χρώματα. Αδύνατο να αποδόσω το ροζέ χρώμα.

Αφαιρώντας το ".doc" του συνημμένου μπορεί κανείς να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις στο ACR σαν "preset".

Attachments

Βρηκα και αυτο το tutorial. Ουτε βαλτος να ητανε αυτος που το εγραψε... τωρα για αποτελεσματα, καποιος πρεπει να το δοκιμασει...!!!

http://imagingpro.wordpress.com/2008/12/03/expanding-the-dynamic-range-of-a-single-raw-file/

Εμ εσύ πρέπει να το δοκιμάσεις που είσε άσσος στα Layer :ernaehrung004:

Φουλ του Ηλία έχουμε κάνει πάλι ....

Αφου χαθηκες... μια δουλεια σε εβαλα να κανεις και τα παρατησες... :)

Το δοκιμασα σε μια φωτο προχειρα, δεν ειχα καταλληλη, απλα μια με καμενα λευκα.
Η διαδικασια ευκολη και γρηγορη. Το αποτελεσμα... δεν ξερω... ωραιο βγηκε, αλλα αν δεν κανεις συγκριση και με τον παραδοσιακο τροπο και δεν το ελεγξει ο Λιακος με τα εργαλεια του δε μπορεις να πεις τιποτα...

Ωχ ρε καλά λες ... μου φάνηκε βαρύ στην αρχή ... το άφησα για αργότερα και μετά ... σε ξέχασα.

Αλλά ρε συ τώρα με τα μοντέλλα άλλα σου χρειάζονται. Πσσστ μια λέξη θα σου πω. LightConditioning. Δεν φέρνεις το WB στο native του σενσορα ... φέρνεις το φώς εκεί ... με ματζέντα ζελατίνες στα φλας ... τζάμπα είναι ... και γλυτώνεις πολλές καμμένες επιδερμίδες.

μην τα μπερδεύουμε, αυτό δεν ειναι HDR παίδες... αυτό ειναι ένα εφέ με tone mapping. Το JPEG δεν έχει την δυναμική περιοχή για να βγάλεις HDR καθώς επίσης στις πιο πάνω φωτογραφίες δεν βλέπω τον λόγο να εφαρμοστεί HDR.

Και εγώ που νόμισα ότι έβαλες τα ενδιάμεσα στάδια :frown:

Παραπονιαρη...:ADFADF1:

0_EV.jpg

%2B1_EV.jpg

%2B2_EV.jpg

-1_EV.jpg

-2_EV.jpg

Last edited:
Τέρμα τα παράπονα ..:ernaehrung004:

Χτες την ωρα που εφτιαξα (ξανα) τις 5 jpeg που ανεβασα, δοκιμασα να βγαλω το ιδιο αποτελεσμα βαζοντας το Photomatix να φτιαξει ενα pseudo HDR απο 1 μονο RAW.
Στα ΔΙΚΑ μου ματια, και στο ΔΙΚΟ μου monitor, το αποτελεσμα μου φαινεται ιδιο (ή σχεδον ιδιο σε ποσοστο 90% τουλαχιστον).
Το δοκιμασα με αλλη φωτο βεβαια, γιατι η συγκεκριμενη για την οποια συζηταμε ηταν jpeg εξαρχης.

Οι μπυρες ειναι FIX ? :2thumb22sup:

Last edited:
Κατεβασα το φωτοματιξ σε τραιαλ εκδοση....

Τη φωτο την επεξεργαζομαστε στον πινακα "Details Enhancer", στον πινακα "Tone Compressor" ή και στους δυο? Γιατι δειχνουν διαφορετικο αποτελεσμα.... και σε ποιον πινακα απο τους δυο παταμε το "Process"? Ή δεν παιζει ρολο?

στο details enhancer...
αλλο αποτελεσμα το tone compressor και αλλο το details enhancer..Δεν επηρεαζονται οι επιλογες αυτων των 2..
Πατας process αναλογα σε τι καρτελα εισαι (det enh. or tone comp.)

Χτες την ωρα που εφτιαξα (ξανα) τις 5 jpeg που ανεβασα, δοκιμασα να βγαλω το ιδιο αποτελεσμα βαζοντας το Photomatix να φτιαξει ενα pseudo HDR απο 1 μονο RAW.
Στα ΔΙΚΑ μου ματια, και στο ΔΙΚΟ μου monitor, το αποτελεσμα μου φαινεται ιδιο (ή σχεδον ιδιο σε ποσοστο 90% τουλαχιστον).
Το δοκιμασα με αλλη φωτο βεβαια, γιατι η συγκεκριμενη για την οποια συζηταμε ηταν jpeg εξαρχης.

Οι μπυρες ειναι FIX ? :2thumb22sup:

Αμστελ ... (σπράϊτ 7απ ή περιέ ... είναι τα μπουκαλάκια σου):ADFADF1:

Λοιπόν απότι βλέπω (δεν το έχω δοκινάσει και δεν ξέρω αν δεν πρόκειται) η πλειοψηφία που ανεβάζει προιόντα του Photomatix δεν έχει σκοπό την αποτύπωση αυξημένης δυναμικής περιοχής ... μόνο το tone mapping. Δεν είναι δυνατόν σε HDR επεξεργασία να έχεις τόσα καμμένα φωτεινά, κλιπαρισμένα (υπερκορεσμένα) κανάλια και κλιπαρισμένα μαύρα.

Το παράδειγμα Photomatix tone mapping (που λινκαρισες) στο wikipedia είναι α-πα-ρά-δε-κτο. Καψιματα, αλλόκοτα χρώματα ... ζωγραφική υφή ...

Δοκίμασα το http://www.sns-hdr.com/ στην μειωμένου κοντραστ hdr σύνθεση του wikipedia (ένα αρχείο) StLouisArchMultExpCDR.jpg . Εχει κάποια θέματα με το ουρανό (χαλια διαβαθμίσεις) αλλά κατά τα λοιπά σωστή δουλειά. Είναι πολύ αργό για να το δοκιμάσω σε πολλαπλά αρχεία τώρα. Αργότερα σίγουρα θα το κάνω και μάλλον με tiff όπου το μπλεντάρισμα θα το κάνω ελεγχόμενα εγώ με μάσκες ή με το Zeronoise.

Αν (απόσο βλέπω πάντα) δεν τίθεται θέμα πραγματικά μεγάλης δυναμικής περιοχής το Photomatix κάνει μια δουλειά που ανάλογα τα γούστα αρέσει ή όχι. Οταν η Δυναμίκή περιοχή είναι πραγματικά μεγάλη ... δεν.

Η υποψία μου (οτι μόνο tone mapping καταφέρνει καλά) επιβεβαιώνεται με την δοκιμή του μονού RAW που αναφέρεις. Επίσης υποψιάζομαι οτι ίδιο (και καλύτερο) αποτέλεσμα θα έχεις αν του δώσεις 16μπιτ tif ProphotoRGB.
Γιαυτό σου έκανα νύξη για 16μπιτα tiff σε προηγούμενο ποστ. Δηλαδή τα πολλαπλά jpeg απλώς βοηθάνε να έχει αυξημένο βάθος bit χωρίς banding. To ίδιο γίνεται και με μονό 16μπιτο.

Δείγμα απο το sns-hdr στο αυτόματο "night" με λίγο παίξιμο θα βελτιωθεί πολύ.

attachment.php

Attachments

• StLouisArchMultExpCDR-HDR(1).jpg
    StLouisArchMultExpCDR-HDR(1).jpg
    189.4 KB · Views: 60
Τα links τα εβαλα μονο και μονο για τον ορισμο των HDR & tone mapping και τον συνδυασμο τους.
Αλλιως γιατι να αναφερομουν στην wiki κι οχι σε καποια καθαρα φωτογραφικα sites?

Αυτό είναι καθαρό έτσι το κατάλαβα και εγώ.

Δεν υπονοώ οτι τα έβαλες σαν παράδειγμα. Σχώρα με αν εδωσα τέτοια εντύπωση.

Ομως δίπλα στους ορισμούς υφίστανται και αυτά και το βρήκα βολικό (μιας και σίγουρα κάποιοι συνφορουμίτες τα είδαν) να τα χρησιμοποιήσω. Σαν παράδειγμα κακής χρήσης. Επειδή αυτή η κακή χρήση ώρες-ώρες περισσεύει ...

Εκανα καποιες δοκιμες με το φωτοματιξ και δεν εβγαλα καλο αποτελεσμα... δοκιμασα και το merge to HDR του φωτοσοπ και μου εδωσε καλυτερα χρωματα.

Νομιζω ομως, οτι εφταιγε περισσοτερο η φωτο που δοκιμαζα. Ο send ειχε πει οτι δεν ειναι ολες οι ληψεις για HDR και νομιζω ειχε δικιο.

Η συγκεκριμενη που δοκιμαζα ειχε απλως σκιερα κτιρια και ηλιολουστο ουρανο. Οποτε δε νομιζω να υπηρχε τοσο μεγαλη δυναμικη περιοχη που να χρειαζεται HDR.

Πηρα υπερβολικα κορεσμενα (και μουντα) χρωματα και τα υποτιθεμενα σκιερα φωτιστηκαν υπερ του δεοντος.
Βεβαια και οι ρυθμισεις δεν ηταν και οτι καλυτερο, αφου πρωτη φορα ασχοληθηκα... ειδωμεν...

Αυτό είναι καθαρό έτσι το κατάλαβα και εγώ.

Δεν υπονοώ οτι τα έβαλες σαν παράδειγμα. Σχώρα με αν εδωσα τέτοια εντύπωση.

Ομως δίπλα στους ορισμούς υφίστανται και αυτά και το βρήκα βολικό (μιας και σίγουρα κάποιοι συνφορουμίτες τα είδαν) να τα χρησιμοποιήσω. Σαν παράδειγμα κακής χρήσης. Επειδή αυτή η κακή χρήση ώρες-ώρες περισσεύει ...

Στο net θα βρεις συνηθως "υπερβολικες" HDR φωτο.
Σιγουρα οι αρχαριοι (κι εγω μεσα φυσικα) ενθουσιαζομαστε κατ'αρχην απο τα υπερκορεσμενα χρωματα και λεμε "ααααααα....."
Σαφως και δεν κανουν ολες οι φωτο για HDR επεξεργασια.
Που θα παει, σιγα σιγα θα μαθουμε...