HDR απο μια φωτο...

etsap (Ηλίας και εσυ ή δεν θυμάμαι καλά ??)

Βλέπω συμφωνούμε οτι η πλειοψηφία των "HDR" προσπαθειών καταλήγει σε υπερβολές.

Για να ξεκαθαρίσω όμως κάτι ... βλέποντας τα δείγματα σου ... ουτε αρχάριος είσαι ουτε και υπερβολικός. Μια τέτοια κατηγορία δεν σε αφορά. Και μακάρι να είχαμε πολλοί εδω μέσα το δικό σου μάτι.

Λοιπον, ανεβαζω -ετσι για καλη αρχη- 3 διαφορετικες επεξεργασιες...

Η 1η ειναι απο το φωτοματιξ

attachment.php

Η 2η απο το merge to HDR του φωτοσοπ

attachment.php

Η 3η απο επεξεργασια του μονου μεσαιου jpg απο τη σειρα των bracketed ληψεων

attachment.php

Attachments

• Photomatix.jpg
    Photomatix.jpg
    95.5 KB · Views: 61
  • photoshop.jpg
    photoshop.jpg
    82.9 KB · Views: 61
  • jpg.jpg
    jpg.jpg
    86.4 KB · Views: 61
Λοιπον, ανεβαζω -ετσι για καλη αρχη- 3 διαφορετικες επεξεργασιες...

Η 1η ειναι απο το φωτοματιξ

attachment.php

Η 2η απο το merge to HDR του φωτοσοπ

attachment.php

Η 3η απο επεξεργασια του μονου μεσαιου jpg απο τη σειρα των bracketed ληψεων

attachment.php

Αν εξαιρεσεις την (αορατη μαλλον στο γυμνο ματι) πολυ λεπτομερειακη υφη των μπεζ τοιχων,και των κεραμιδιων, σε ολα τα υπολοιπα, η πρωτη ειναι πολυ πιο εντυπωσιακη, ειδικα στην υφη και σκιαση των συννεφων.
Η τριτη σαφως ερχεται τελευταια και καταιδρωμενη.
Η δευτερη, εν ειχε λιγη περισσοτερη υφη και πλουσιοτερους τονους στα συννεφα, θα ηταν η χρυση τομη.
ΙΜΗΟ παντα !
Μπραβο για την υπομονη κι επιμονη σου.

Φιλικα
Ηλιας ο 3ος...:Banane0:

@Γιαριμης Ηλιας: τις περισσοτερες φορες, εδω μεσα αισθανομαι αρχαριος, παρολο που η ενασχοληση μου με την φωτογραφια ξεκινησε πρακτικα το 1978... Γηρασκω (τωρα τελευταια με ταχυτερο ρυθμο) αει διδασκομενος :worshippy:

Last edited:
Να σαι καλα βρε Ηλια (τριτε αλλα οχι καταιδρωμενε :ADFADF1:).

Το προβλημα , μαλλον εγκειται στην επεξεργασια μετα τα "μαγικα" του εκαστοτε προγραμματος...

αν θυμαμαι καλα, τις πειραξα και πριν τη συραφη και φυσικα μετα... προσπαθησα να εχω οσο το δυνατον παρομοιες αλλαγες, αλλα δε κρατουσα και σημειωσεις οποτε κατι θα ξεφυγε σιγουρα...
βασικα ηθελα να δω αν αξιζει να "αγορασω" το φωτοματιξ η αν φτανει το εργαλειο του φωτοσοπ... απο οτι λες εσυ -τουλαχιστον στο συγκεκριμενο παραδειγμα- η διαφορα δεν ειναι και πολυ μεγαλη... ισως να οφειλεται δηλαδη και στις μετα ρυθμισεις...

Τελος παντων... εγινε η αρχη, θα δουμε πως θα παει...

Να πω πως ειναι απο raw και οι ληψεις εγιναν στο χερι....

Somewhere_by_the_sea_by_etsap.jpg

Αλλη μια απο 1 RAW.
Γλυφαδα, παραλια.
Τον ηλιο δεν καταφερα να μην τον καψω.................
Καμποσες τετοιες ... αγαθοεργιες (χεχεχε...) μπορειτε να δειτε στην 2η σειρα της υπογραφης μου.

Last edited:
οπως τραβηχτηκε

bolta_1.jpg

και οπως εγινε με το πολυ ωραιο προγραμα SNS-HDR pro.Το οποιο ειναι πολυ βαρυ αλλα κατα τα αλλα πολυ καλο προγραμα για hdr

btw ειναι ενα μονο RAW
DSC_0609.jpg

(μετα την ισιωσα μονο)

οπως τραβηχτηκε

bolta_1.jpg

και οπως εγινε με το πολυ ωραιο προγραμα SNS-HDR pro.Το οποιο ειναι πολυ βαρυ αλλα κατα τα αλλα πολυ καλο προγραμα για hdr

btw ειναι ενα μονο RAW
DSC_0609.jpg

(μετα την ισιωσα μονο)

Ξενυχτης κι εσυ βλεπω...:music-smiley-005:

αν μεναμε κοντα θα σου ελεγα να παμε για κανενα σουβλακι με μπυρες...:ernaehrung004:

Καλο και διακριτικο δειχνει το προγραμμα, αλλα στα πολωνικα ρε παιδι μου????????

Καλο ξημερωμα...

@Gomar,

και μενα μου άρεσε πολύ το SNS, αλλά μόνο για tone mapping. Στη σύνθεση πολλαπλών λήψεων δεν με ικανοποίησε και τόσο.

@etsap .... πάνω δεξιά στο σαιτ έχει επιλογή γλώσσας

και εντάξει είπαμε HDR = οχι καμμένα αλλά με μονή λήψη καλύτερα να καεί ο ηλιος παρα να γεμίσουν σκουπίδια τα σκοτεινά. Ασε που δεν σε χαλάει και τόσο ο καμμένος ήλιος δείχνει φυσικό.

Λοιπον αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι το SNS δινει καλυτερα αποτελεσμα (πιο φυσικα) και σε φωτισμο αλλα και σε ποιοτητα.Θεμα οξυτητας δλδ.

3 Frames bracketing (σταθερη η μηχανη) +- 1.7 eV
photomatix:
DSC_0665_6_7_tonemapped.jpg

SNS-HDR:
DSC_0667-HDR3.jpg

και στις 2 περιπτωσεις σκεφτηκα το πως θα μαρεσε καλυτερα στα δικα μου ματια με το εκαστοτε προγραμα.
Και δεν προσπαθησα να μοιασουν οι φωτογραφιες μεταξυ τους.Κινηθηκα ανεξαρτητα

Δυσκολο να εισαι απολυτος σε τετοιου ειδους συγκρισεις... οι ρυθμισεις ειναι τοσες που και με το ιδιο προγραμμα να δουλευεις, την ιδια φωτογραφια, καθε φορα μπορεις να βγαζεις και διαφορετικο αποτελεσμα...

ναι αλλα τουλαχιστον μπορεις να καταλαβεις στο περιπου ποιο αποτελεσμα σου ταιριαζει καλυτερα.Στη παρουσα φαση , του SNS μαρεσει περισσοτερο

στο χερατο bracketing ειναι χειροτερα τα αποτελεσματα.
Εδω σε σταθερη μηχανη με remote και χανει πολυ σε sharpness.Δεν ξερω τον λογο

Είχα σκοπό να το διερευνήσω αλλά δεν το έκανα.

Πρώτο θέμα είναι το aligning. Δεν είναι ευκολο ... ίσως το Hugin είναι καλύτερο (πανοράματα κάνει αλλά νομίζω και στοιχιση επάλληλων καρέ) γενικά τα προγράμματα για πανοράματα έχουν πολύ δυνατούς αλγοριθμους scaling-morphing. Δεν το έχω ούτε εγκατεστημένο ομως ... θα δώ ... ίσως κάποιο απο τα προγραμματα αστροφωτογράφησης. Παλια είχα ευχαριστηθεί (μόνο την στοίχιση όχι το μπλενταζ) με το PhotoΑcute.

Δεύτερο θέμα είναι το μπλενταζ. Οταν γίνεται αναμιγνύοντας τα πάντα, μοιραία χάνεται οξύτητα.
Το Zeronoise κάνει κάτι άλλο ... χρησιμοποιεί πίξελς μόνο απο ένα καρε διαλέγοντας πάντα το πιό φωτεινό (πιο εκτεθειμένο αρα και λιγότερο θορυβώδες) απο αυτά που δεν έχουν καεί. Δίνει έτσι καλύτερη οξύτητα και σχεδόν καθόλου "μικροφαντάσματα". Μόνο εκεί που δεν υπάρχει ταύτιση των καρέ (λόγω κίνησης αντικειμένων κυρίως - φύλλα συννεφα) κάνει συγχώνευση και έτσι η απώλεια οξύτητας είναι τοπική και πολύ περιορισμένη.
Νομίζω βέβαια οτι αυτό που κάνει το Zeronoise μπορεί να γίνει με layers-μασκες στο φωτομάγαζο καλύτερα και πιό ελεγχόμενα αλλά ποιός έχει την υπομονή.

Τρίτο θέμα είναι στην περίπτωση που δίνουμε RAW υλικό το ποσο καλός αλγόριθμος χρησιμοποιείται. Νομίζω τα Photomatix/PhotoAcute χρησιμοποιoύν μεσω Bridge τον DNG converter αλλά με έναν απλοικό αλγόριθμο (bilinear νομίζω) για το Demosaic όχι τον κανονικό του ΑCR. Παίζει ρόλλο στις λεπτομέρειες μπορεί να χάνεις και 20% ανάλυση.

Μόλις δοκίμασα το PhotoShop CS5 και είδα να έχει πολύ καλύτερη διαχείριση σε HDR. Τόσο από πολαπλές λήψεις όσο και από μία φωτογραφία με tone mapping.
Βελτιώθηκε εντυπωσιακά κι ο αλγόριθμός του για aligning, καταφέρνοντάς τα μια χαρά και με bracketing στο χέρι και σημαντικές αποκλίσεις στο καδράρισμα.

Η αρχική φωτογραφία απευθείας από το RAW χωρίς καμία επέμβαση.

Και μετά από την επεξεργασία όπου από το NX2 πήρα 2 RAW. Το HDR το αποθήκευσα σαν TIFF και το πέρασα μια βόλτα από το PaintShopPro για τις σχετικές συστάσεις. Για τον φίλο Kosh που το ζήτησε.