HDR vs VS10 engine (SDR)

17 June 2006
25,414
Αθήνα
Ανοίγω αυτό το θέμα στην κατηγορία αυτή διότι αφορά αποκλειστικά τους κατόχους βιντεοπροβολέων και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει θιχτεί τόσο καιρό.
Το θέμα αφορά την απόδοση του HDR (που μας ήρθε σαν καινούργιο φρούτο μαζί με το 4Κ) , κυρίως σε παλιότερα μηχανάκια που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων βιντεοπροβολέων.
Μπορεί λοιπόν οι κάτοχοι των OLED τηλεοράσεων να πίνουν νερό στο όνομα του HDR , σε αντίθεση με τους κατόχους των προβολέων που τα βλέπουν χλωμά και σκοτεινά τα πράγματα (στην κυριολεξία) .
Είναι γνωστό ότι το HDR σε βιντεοπροβολείς δεν αποδίδει όπως στις τηλεοράσεις. Τα χρώματα είναι μουντά (χλωμά) και η φωτεινότητα πέφτει στα τάρταρα. Με μια επαγγελματική ρύθμιση βελτιώνονται κάπως τα πράγματα αλλά προϋποθέτει σίγουρα την λάμπα σε HIGH MODE που τουλάχιστον για μένα είναι απαγορευτικό λόγω θορύβου (Epson 9300) . Δεν δέχομαι με τίποτα να κάνει σαν ηλεκτρική σκούπα ο προβολέας πάνω από το κεφάλι μου.

Επομένως η λύση που ακουλουθώ είναι να μετατρέπω το HDR σε SDR. Δύσκολο εγχείρημα, καθότι απαιτεί σωστό media player. Εχω ένα zidoo Ζ9S το οποίο είναι φτωχό στις ρυθμίσεις και δεν κάνει καλή μετατροπή. Ακόμα και με τις επιλογές HDR to Rec709 SDR ή Rec2020 SDR η εικόνα συνεχίζει να είναι χλωμή και σκοτεινή. Αντίθέτως το Amazon Fire TV max 4k (2nd generation) όπου είναι κορυφαίο στο streaming , η εικόνα είναι σωστή με την μετατροπή, φυσικά με HDR disabled από το μενού.
Θέλω να έχω όμως σωστή εικόνα όχι μόνο από streaming αλλά και από local playback.

Διαβάζοντας στο φόρουμ του zidoo, είδα ότι το νεότερο z9x pro έχει μια επιλογή που την λέει Dolby Vision VS10 engine και η οποία γράφουν ότι κανει σωστή μετατρπή σε SDR (σε αντίθεση με το πιό καινούργιο z9x 8K που λένε ότι έχει bugs και περιμένουν update). Τέτοια επιλογή (VS10) την έχουν και τα Dune που και γι αυτά λένε ότι κάνουν καλή δουλειά.

Επεσε λοιπόν στα χέρια μου για δοκιμή το z9x pro του φίλου vadergr (τον οποίο ευχαριστώ θερμά δημόσια (y) ), και έκανα κάποια τεστ. Σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες για να πάρετε μια ιδέα του ατόφιου HDR και της επιλογής VS10
Συγεκριμένα το μενού είναι αυτό:

20250202_165715.jpg

Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι φωτογραφίες ΔΕΝ αποδίδουν 100% αυτό που βλέπει το μάτι, έκανα μια προσπάθεια με τις επαγγελματικές ρυθμίσεις της κάμερας και έβαλα ΚΑΡΦΩΤΑ το shutter speed για να μην πειράξει η κάμερα καθόλου την φωτεινότητα (είναι βέβαιαο ότι θα την πείραζε στο auto). Για του λόγου το αληθές , σας παραθέτω δίπλα και το info της κάμερας για να δείτε ότι είναι ακριβώς ίδιο.
Η λάμπα είναι στο Medium, και η ίριδα τέρμα ανοικτή.

Η πρώτη φωτογραφία είναι με HDR και η δεύτερη με VS10. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η εικόνα με VS10 είναι σαν να βλέπω την 1080 έκδοση. Λαμπερή με ωραία χρώματα. Απλά με HDR δεν βλέπεται. ΑΠΟΡΩ πως βλέπουν στους προβολείς με HDR τόσα χρόνια. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει κόσμους που βλέπει τέτοια χάλια κια δεν τον πειράζει. Ξαναλέω, μιλάω για παλιά μηχανάκια. Δεν έχω άποψη τι γίνεται στα laser τα νέα.
Δεν έχει νόημα να σας βάλω πολλές φωτογραφίες, την ουσία την καταλαβαίνετε.

Παρακαλώ μην αρχίσει η αντιπαράθεση πως φαίνεται το HDR στις τηλεοράσεις. Μιλάω καθαρά για βιντεοπροβολείς και θα χαρώ να ακούσω την εμπειρία σας. Οι laserάτοι εξαιρούνται. :LOL:

1917HDR.PNG

1917VS10.PNG

Alien_HDR.PNG

Alien_VS10.PNG

AlienHDR.PNG

AlienVS10.PNG

FuriosaHDR.PNG

FuriosaVS10.PNG

Άμα δεις το HDR στον βιντεοπροβολεα Epson.QB 1000B θα αλλάξεις γνώμη με φωτεινότητα 3000 με αυτόματη χαρτογράφηση τόνων η χειροκίνητη λειτουργία στο .HDR με πάρα πολλές λειτουργίες όλες οι ταινίες στις σκοτεινές σκηνές φαίνονται καταπληκτικές όλες οι κριτικές στο εξωτερικό αναφέρουν την καταπληκτική δουλειά που γίνεται με το HDR στον epson
Τα γράφω αυτά γιατί έχω τον προβολέα Epson Q1000B και για αυτό αναγράφω τα παραπάνω

OK thanks for the feedback. Πάντως δεν νομίζω να είναι μόνο θέμα φωτεινότητας. Και τα 2500 φωτεινότητα που έχει ο 9300 δεν τα λες και λίγα. Ξαναλέω με επαγγελματική ρύθμιση, με νέα λάμπα και με επιλογή στο HIGH LAMP μπορεί να το ψιλοφέρεις. Αλλά για μένα δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Μόνο λογω θορύβου απορρίπτεται.
Τουλάχιστον όταν δίνει κάποιος 5500 και 6000 ευρώ απολαμβάνει πλέον full δυνατότητες. Το θέμα το άνοιξα πιό πολύ για τους παλιούς κατόχους για να δώσω μια λύση ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ θα έλεγα. Προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου που δεν γράφει ο προβολέας hdr στο info. Σε ένα blind test είναι σίγουρο ότι όλοι θα επέλεγαν το VS10.

Last edited:
Προφανώς δεν είναι θέμα μόνο φωτεινότητας.

Τι να την κανεις αν το μαύρο γίνεται γκριζο;

Σε φωτεινές σκηνές, όλοι καλοί φαίνονται (σε ένα άπειρο μάτι).

Οταν πέσει όμως το σκοτάδι και έχεις φωτεινά highlights, εκεί φαίνονται οι διαφορές.

• Like
Reactions: billpeppas
Μάλλον δεν έχεις δει τον epson και λες για το μαύρο γκρίζο άμα τον δεις τότε θα μιλήσουμε όταν δούμε κάτι τους βγάζουμε συμπεράσματα
Ξέρω πότε ένας προβολείς βγάζει μαύρο και πότε γκρίζο.
Ο Epson έχει μαύρο μάλλον εσείς που έχετεJVC δεν θέλετε να το πιστέψετε

• Haha
Reactions: takisot
OK thanks for the feedback. Πάντως δεν νομίζω να είναι μόνο θέμα φωτεινότητας. Και τα 2500 φωτεινότητα που έχει ο 9300 δεν τα λες και λίγα. Ξαναλέω με επαγγελματική ρύθμιση, με νέα λάμπα και με επιλογή στο HIGH LAMP μπορεί να το ψιλοφέρεις. Αλλά για μένα δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Μόνο λογω θορύβου απορρίπτεται.
Τουλάχιστον όταν δίνει κάποιος 5500 και 6000 ευρώ απολαμβάνει πλέον full δυνατότητες. Το θέμα το άνοιξα πιό πολύ για τους παλιούς κατόχους για να δώσω μια λύση ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ θα έλεγα. Προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου που δεν γράφει ο προβολέας hdr στο info. Σε ένα blind test είναι σίγουρο ότι όλοι θα επέλεγαν το VS10.
Συμφωνώ απόλυτα μετά από 18 χρόνια με προβολέα.High mode τρελό θόρυβο.Η δική μου επιλογή από καιρό χωρίς hdr.Ας μην το γράφει στο info.Η εικόνα σαφως ανωτερη στα πιο δύσκολα πλανα χωρίς hdr.Τωρα όπως γράφει ο φίλος παραπάνω αν σε τέτοια μηχανήματα τιμής έχει βελτιωθεί σαν τις καλές τηλεοράσεις δεν ξέρω.Καλο νέο είναι αν ισχύει.Εχουμε γεμίσει λογότυπα και δυστυχώς τα πιο πολλά στα μηχανήματα νορμάλ τιμής ,ίσως να τείνουν να κάνουν χειρότερη την εικόνα.!Αυτά έπρεπε να τα υποστηρίζουν μόνο πολύ ακριβές υλοποιήσεις που να βελτιώνουν πραγματικά την εικόνα.Ολα του διχιλιαρου τριχιλιαρου δεν νομίζω να έχουν τόσο σημασία με τόσα βελτιωτικά εικόνας που έχουν βγάλει οι εταιρίες.

Όπως και να έχει έμενα η σωστή εικόνα σε όλες της περίπτωσης μου φαίνετε η Α με το hdr.

Στις Β υπάρχει υπέρ φωτισμός. Τουλάχιστον έτσι βγαίνει στις φωτογραφίες.

Προφανώς δεν είναι θέμα μόνο φωτεινότητας.

Τι να την κανεις αν το μαύρο γίνεται γκριζο;

Σε φωτεινές σκηνές, όλοι καλοί φαίνονται (σε ένα άπειρο μάτι).

Οταν πέσει όμως το σκοτάδι και έχεις φωτεινά highlights, εκεί φαίνονται οι διαφορές.
Οι σκηνές που έβαλα δεν είναι φωτεινές. Εν ολιγοις, ακριβώς αυτό που περιγράφεις , η σωστή εικόνα, είναι ακριβως αυτό που φαίνεται με VS10. Κι όμως.

Οσοι έχετε Laser που έχετε την φωτεινότητα για HDR; Δεν σας ενοχλεί ο θόρυβος;

Όπως και να έχει έμενα η σωστή εικόνα σε όλες της περίπτωσης μου φαίνετε η Α με το hdr.

Στις Β υπάρχει υπέρ φωτισμός. Τουλάχιστον έτσι βγαίνει στις φωτογραφίες.
Οχι. Σκοτάδια μαύρα. Χάνεις πληροφορία καραμπινάτη.

Μα το hdr έτσι είναι, τουλάχιστον στις ταινίες όπως το θέλει ο σκηνοθέτης, θα σε βάλει σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Μην ψάχνετε καλή εικόνα με όλη την σωστή έννοια, άπλα το σινεμά είναι σε άλλη φάση ας πούμε πιο καλλιτεχνική.

Στο 85% ανοιχτό το λέιζερ στον Epson και σε ταινίες HDR είναι τελείως αθόρυβος στο 100,% αρχίζει να ακούγεται και όταν βάζεις την Δυναμική λειτουργία στην οποία έχει μια λειτουργία για το μαύρο απίστευτη που μόνο με βαθμονόμηση μπορείς να την.απολαυσεις.

Μα το hdr έτσι είναι, τουλάχιστον στις ταινίες όπως το θέλει ο σκηνοθέτης, θα σε βάλει σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Μην ψάχνετε καλή εικόνα με όλη την σωστή έννοια, άπλα το σινεμά είναι σε άλλη φάση ας πούμε πιο καλλιτεχνική.
Είναι κάποια πράγματα που είναι αντικειμενικά. Οι φωτογραφίες που έβαλα είναι κοντά στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να βλέπεις τέτοια σκοτάδια. Δεν είναι σωστό.
Δες το διαστημόπλοιο στο Alien Romulus . Εχει χαθεί όλο. Στην δεύτερη φωτογραφία VS10 κάτω αριστερά που φαίνεται καμμένο το λευκό, στην πραγματικότητα τις βλέπεις τις γραμμές στο μέταλλο. Δεν είναι και 100% όπως φαίνεται στο μάτι. Δεν είναι καμμένα τα λευκά στο VS10.
Βεβαίως ο σκηνοθέτης βάζει το HDR για να αποδώσει αυτό που θέλει. Αλλά πρέπει το display να έχει την δυνατότητα να το αποδώσει και σωστά. Τι να την κάνω την καλλιτεχνική χροιά, αν βγάζω τα μάτια για να δω; Από την στιγμή που ΔΕΝ δέχομαι high lamp, η λύση στην περίπτωσή μου λέγεται VS10.
Και αν θεωρείς ότι είναι φωτεινές οι VS10 φωτογραφίες, , έχεις και την καβάντζα να χαμηλώσεις ίριδα! Οπως έγραψα, οι φωτογραφίες είναι με την ίριδα τέρμα ανοικτή.

Last edited:
  • Like
Reactions: Pleo and vadergr
Συμφωνώ απόλυτα μετά από 18 χρόνια με προβολέα.High mode τρελό θόρυβο.Η δική μου επιλογή από καιρό χωρίς hdr.Ας μην το γράφει στο info.Η εικόνα σαφως ανωτερη στα πιο δύσκολα πλανα χωρίς hdr.Τωρα όπως γράφει ο φίλος παραπάνω αν σε τέτοια μηχανήματα τιμής έχει βελτιωθεί σαν τις καλές τηλεοράσεις δεν ξέρω.Καλο νέο είναι αν ισχύει.Εχουμε γεμίσει λογότυπα και δυστυχώς τα πιο πολλά στα μηχανήματα νορμάλ τιμής ,ίσως να τείνουν να κάνουν χειρότερη την εικόνα.!Αυτά έπρεπε να τα υποστηρίζουν μόνο πολύ ακριβές υλοποιήσεις που να βελτιώνουν πραγματικά την εικόνα.Ολα του διχιλιαρου τριχιλιαρου δεν νομίζω να έχουν τόσο σημασία με τόσα βελτιωτικά εικόνας που έχουν βγάλει οι εταιρίες.
Με τι τρόπο βλέπεις 4Κ ταινίες χωρίς HDR ;

Δεν έχω δοκιμάσει το VS10, πάντα παίζω (όπου μου δίνεται η δυνατότητα) με madVR (Software ή hardware based).
Θα είχε ενδιαφέρον να κάνεις μια "αντιπαράθεση" του VS10 output σε σύγκριση με την ίδια ταινία στο SDR version της (που πιθανότατα θα χρειαστεί να γυρίσεις στο 1080p version) (έχοντας τον προβολέα έστω φερμένο στα 100nits λευκό αν όχι πλήρως calibrated για SDR Rec709)