HDR vs VS10 engine (SDR)

Εγω πιστεύω 100 δίσκοι από την συλλογή του Τάσου (οι καλοί), βγάζουν τα φράγκα για έναν NZ-700 :D

Σας βάζω δυο παραδείγματα.
Η πάνω είναι 4Κ με VS10 . Η κάτω είναι 1080 με διαφορετική μνήμη όμως από τον προβολέα . Το 4Κ με μνήμη που στηρίζεται στο Digital Cinema και το 1080 με μνήμη που στηρίζεται στο Natural.
Είναι πιό φωτεινό λίγο το 1080. Η κάμερα πάντα με καρφωτή ρύθμιση όπως βλεπετε. Δεν οφείλεται στην κάμερα η φωτεινότητα.

Πάντως πείτε με αιρετικό, εγώ άνετα ζω και με 1080. Με καλά αρχεία πάντα , όχι με τα καρασυμπιεσμένα του netflix κλπ.

INDIANAVS10.PNG

INDIANA1080.PNG

INDIANA2VS10.PNG

INDIANA21080.PNG

• Like
Reactions: vadergr
Αγαπητέ φίλε Τάσο, καταρχάς μπορεί να πω και βλακεία,το τονίζω εξαρχής, αλλά θα δοκιμασω να μιλήσω κι εγώ ελεύθερα! Δυστυχώς οι περισσότεροι γνωστοί μου δεν καταλαβαίνουν ας πούμε γιατί δεν είναι μια χαρά ο ήχος από την τηλεόραση... Ελπίζω σε εσάς να μου δώσετε τα φώτα σας κι εμένα,αφού δεν γνωρίζω πολλά άτομα να έχουν αυτό το "μικρόβιο"!
Πάμε τώρα σε αυτό που ήθελα να πω: Θυμάμαι από παλαιότερα όταν πρωτοειχαν βγει τα δισκάκια 4K UHD BD που γινόντουσαν κάτι πολύ ωραίες συζητήσεις εδώ στο φόρουμ,σαν κι αυτή που άνοιξε στο παρόν νήμα ! Τότε λοιπόν θυμάμαι που λεγόταν ότι για τους βιντεοπροβολείς επειδή είχαν αυτά τα θέματα της όχι σωστής υποστήριξης του HDR λόγω μειωμένης φωτεινότητας το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνει κάποιος είναι:
HDR to SDR conversion διατηρωντας όμως ατόφια τη διευρυμένη χρωματική παλέτα ΒΤ.2020 του 4Κ βίντεο.
Στο παραπάνω βλέπω ότι το 4Κ έχει BT.709 SDR αντί για BT.2020 SDR

Παίζει αυτό κάποιο ρόλο μήπως?
Να σημειώσω ότι τα περισσότερα 4Κ UHD BD είναι σε 4K με HDR10 και χρωματική παλέτα BT.2020 .
Νομίζω πιο σπάνια υπάρχουν κάποια 4K UHD BD με 4K με HDR10 και χρωματική παλέτα BT.709.

Στο συγκεκριμένο εκτός από το HDR to SDR conversion έγινε conversion μήπως και η χρωματική παλέτα BT.2020 σε BT.709 ?

Επίσης να συνεισφέρω στη συζήτηση ότι τα Panasonic ub820 και ub9000 έχουν μια επιλογή hdr optimizer νομίζω λέγεται και ρυθμίζει νομίζω το tone mapping ανάλογα με τη φωτεινότητα που μπορεί να αποδώσει το εκάστοτε μέσο προβολής.
Επίσης να ρωτήσω εγώ: Το oppo 203 κάνει καλή δουλειά σε hdr to SDR conversion?

Αγαπητέ φίλε Τάσο, καταρχάς μπορεί να πω και βλακεία,το τονίζω εξαρχής, αλλά θα δοκιμασω να μιλήσω κι εγώ ελεύθερα! Δυστυχώς οι περισσότεροι γνωστοί μου δεν καταλαβαίνουν ας πούμε γιατί δεν είναι μια χαρά ο ήχος από την τηλεόραση... Ελπίζω σε εσάς να μου δώσετε τα φώτα σας κι εμένα,αφού δεν γνωρίζω πολλά άτομα να έχουν αυτό το "μικρόβιο"!
Πάμε τώρα σε αυτό που ήθελα να πω: Θυμάμαι από παλαιότερα όταν πρωτοειχαν βγει τα δισκάκια 4K UHD BD που γινόντουσαν κάτι πολύ ωραίες συζητήσεις εδώ στο φόρουμ,σαν κι αυτή που άνοιξε στο παρόν νήμα ! Τότε λοιπόν θυμάμαι που λεγόταν ότι για τους βιντεοπροβολείς επειδή είχαν αυτά τα θέματα της όχι σωστής υποστήριξης του HDR λόγω μειωμένης φωτεινότητας το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνει κάποιος είναι:
HDR to SDR conversion διατηρωντας όμως ατόφια τη διευρυμένη χρωματική παλέτα ΒΤ.2020 του 4Κ βίντεο.
Στο παραπάνω βλέπω ότι το 4Κ έχει BT.709 SDR αντί για BT.2020 SDR

Παίζει αυτό κάποιο ρόλο μήπως?
Να σημειώσω ότι τα περισσότερα 4Κ UHD BD είναι σε 4K με HDR10 και χρωματική παλέτα BT.2020 .
Νομίζω πιο σπάνια υπάρχουν κάποια 4K UHD BD με 4K με HDR10 και χρωματική παλέτα BT.709.

Στο συγκεκριμένο εκτός από το HDR to SDR conversion έγινε conversion μήπως και η χρωματική παλέτα BT.2020 σε BT.709 ?

Επίσης να συνεισφέρω στη συζήτηση ότι τα Panasonic ub820 και ub9000 έχουν μια επιλογή hdr optimizer νομίζω λέγεται και ρυθμίζει νομίζω το tone mapping ανάλογα με τη φωτεινότητα που μπορεί να αποδώσει το εκάστοτε μέσο προβολής.
Επίσης να ρωτήσω εγώ: Το oppo 203 κάνει καλή δουλειά σε hdr to SDR conversion?
Επίτηδες ανέβασα τα info από τον προβολέα να δω αν θα πιάσει κανένας αυτή την λεπτομέρεια.
Είσαι γνώστης και γάτος (y)

Στο προηγούμενο zidoo z9s υπάρχουν χωριστά 2 επιλογές για μετατροπή σε SDR : Rec.709 και ΒΤ.2020 . Αν διαλέξω το BT.2020 εννοείται ότι ο προβολέας κλειδώνει σε BT.2020 SDR.
Για του λόγου το αληθές:

20250204_082310.jpg

20250204_082441.jpg

Στο zidoo z9x pro η επιλογή VS10 (SDR) όπως είδατε βγάζει Rec. 709.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος να βγάζει ΒΤ.2020. Θα πρέπει να το ρωτήσω στο φόρουμ τους.

Υ.Γ. δεν γνωρίζω για το oppo.

Last edited:
Επίτηδες ανέβασα τα info από τον προβολέα να δω αν θα πιάσει κανένας αυτή την λεπτομέρεια.
Είσαι γνώστης και γάτος (y)

Στο προηγούμενο zidoo z9s υπάρχουν χωριστά 2 επιλογές για μετατροπή σε SDR : Rec.709 και ΒΤ.2020 . Αν διαλέξω το BT.2020 εννοείται ότι ο προβολέας κλειδώνει σε BT.2020 SDR.
Για του λόγου το αληθές:

View attachment 246714

View attachment 246715

Στο zidoo z9x pro η επιλογή VS10 (SDR) όπως είδατε βγάζει Rec. 709.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος να βγάζει ΒΤ.2020. Θα πρέπει να το ρωτήσω στο φόρουμ τους.

Υ.Γ. δεν γνωρίζω για το oppo.
Αγαπητέ φίλε Τάσο, συγνώμη που δεν μπόρεσα να απαντήσω πιο γρήγορα,μπαίνω μόλις έχω χρόνο .Καταρχάς να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Σίγουρα όμως τα παραλες ,αφού δεν είμαι κανένας τρελός γνώστης! Το ότι μου αρέσει το άθλημα ισχύει! Η αλήθεια είναι ότι εσύ μαζί και με άλλα άτομα εδώ πρέπει να είσαστε καλοί δάσκαλοι,αφού από εδώ πιστεύω πως έχω μάθει και μαθαίνω πολλά!
Βέβαια θυμάμαι ότι λίγο παλαιότερα γινόντουσαν περισσότερο τέτοιες ωραίες συζητήσεις,πλέον βλέπω ότι σπανίζουν! Επίσης απ'οτι έχω καταλάβει οι περισσότεροι εδώ μάλλον θα πρέπει να γνωρίζεστε και από κοντά. Για αυτό και κάποιες φορές στα νήματα το σκεφτόμουν να κάνω post μήπως κάπου φανώ σαν "παρείσακτος"! Πλέον όμως αν είναι θα τα λέμε,κι αν τυχόν πω λάθος με διορθώνετε!

Τώρα στο θέμα, εσύ ο ίδιος αναφέρεις στο πρώτο post πως ακόμα και με το HDR to SDR BT.2020 conversion η εικόνα εξακολουθεί να είναι κάπως σκοτεινή και χλωμή, οπότε μάλλον δεν είναι το BT.2020 που θα λύσει το πρόβλημα.

Καταρχήν δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη (y) Και κατά δεύτερον εννοείται ότι έχεις το ελεύθερο να λες όποτε θες την γνώμη μου. Σε καμιά περίπτωση δεν θα θεωρηθείς "παρείσακτος". Το ότι γνωριζόμαστε κάποιοι και προσωπικά (λογικό μετά από 20 χρόνια!! ) δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να λένε την γνώμη τους όλοι όσοι ενδιαφέρονται.

Λοιπόν στο θέμα μας. Οπως είπα το BT.2020 SDR σαν επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο στο z9s . Οχι στο z9x pro. Δεν μου αρέσει.
Επίσης οι προβολείς (νομίζω οι τηλεοράσεις δεν το κάνουν) , τουλάχιστον ο Epson, έχει την επιλογή να διαλέξεις στο Color space τι σου αρέσει ΑΣΧΕΤΩΣ το σήμα που παίρνει. Οπότε ένα σήμα 709, μπορείς κάλιστα να το κάνεις BΤ.2020 !
Εχει 3 επιλογές: Auto, Rec.709, BT.2020
Αν διαλέξεις όμως το BT.2020 σε σήμα 709, τα χρώματα γίνονται κορεσμένα! π.χ. τα πρόσωπα πορτοκαλί, κλπ. Θέλει σίγουρα άλλη ρυθμιση αν αποφασίσεις να έχεις μόνιμα τσεκαρισμένο το BT.2020
Εγώ το έχω στο Auto.

Γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει η πηγή να είναι ΣΩΣΤΗ και να δίνει συτή το σωστό signal χωρίς να πειράζουμε κάθε φορά τον προβολέα, γιατί δημιουργούνται παρενέργειες.

Το κάνουν και τηλεοράσεις και αλλάζει ανάλογα αν είναι SDR η HDR και σε ποιο mode παίζει. Μόνο στο FILMMAKER mode υπάρχει περιορισμός το οποίο προτιμώ όταν πρόκειται για ταινία.

Το color space που θα διαλέξεις στο conversion έχει να κάνει το περισσότερο με την γκάμα που επιτυγχάνει ο προβολέας σου.
Αν π.χ. με το ζόρι πιάνει το 90% του Rec.709, δεν υπάρχει νόημα να βάλεις το Rec.2020 σαν color gamut.
Αν ο προβολέας σου καλύπτει μεγαλύτερη γκάμα από το 709, και πιάνει ας πούμε έστω το 95% του DCI-P3, μπορείς να τον καλιμπράρεις για DCI-P3 και να βάλεις DCI-P3 target color space στο SDR conversion (πρέπει να το υποστηρίζει φυσικά το μηχάνημα/software που κάνει το conversion [tonemapping]).

• Like
Reactions: takisot