Tο HDX-1000 και τα FLAC.
Φίλοι μου…
Περίπου πριν από ένα μήνα έγινα κάτοχος αυτό του εξαιρετικού media player που-κατά την γνώμη μου-δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε στην χώρα μας….
Μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο-τρομάρα μου-κατάφερα και το δούλεψα….
Πριν σας γράψω τις εντυπώσεις μου θέλω να σας ενημερώσω γιατί το αγόρασα….το αγόρασα –κυρίως-για την coaxial έξοδο που διαθέτει εκτός από την οπτική που έχει (ενώ όλα τα άλλα έχουν μόνο οπτική) για να αναπαράγω αρχεία FLAC από το δικάναλο σύστημα μου….το μηχανάκι συνδέθηκε από την coaxial με το γνωστό dac της Audio Nemesis (που έχει μόνο coaxial είσοδο…γκρρ…αχ αυτή η άτιμη η οικονομία για το κοστολόγιο!!! ) που ακολουθεί την σχολή του zero oversampling και είναι γνωστό για τον….αναλογικό του χαρακτήρα. Φυσικά-εννοείται -ότι θα χρησιμοποιηθεί και για την θέαση mkv αρχείων .
Επίσης είμαι κάτοχος και του Popcorn A-110 που τόχω συνδέσει με HDMI με την KRP-500A και βλέπω mkv αρχεία. Συγκρίνοντας το HDX-1000 με το Popcorn A-110 έχω να πω ότι το HDX-1000 κερδίζει την «μάχη» λόγω της coaxial και του cardreader που παρέχει ..θεωρώ ότι παρότι είναι κλώνος του Popcorn τελικά είναι καλύτερο λόγω των παραπάνω extra χαρακτηριστικών του, το περιβάλλον εργασίας και ο χειρισμός τους είναι ολόιδιος…και φυσικά είναι πιο εμφανίσιμο από το Popcorn.
Να σας ενημερώσω λίγο και για το setup μου στον ήχο…έχω ένα παλιό αλλά κορυφαίο marantz cd player που το χρησιμοποιώ σαν transport συνδέοντας το με coaxial με το Audio Nemesis..προ και τελικό της Musical Fidelity (ο τελικός έχει ονομαστική ισχύ-σύμφωνα με τον κατασκευαστή-2x70 ) + εξωτερική τροφοδοσία και για ηχεία τα συγκλονιστικά monitor της ATC…τα ATC SCM-40…εκπληκτικά ηχεία…πραγματικά χειρουργεία…τα οποία-για όσους θυμούνται το θέμα που είχα ανοίξει στην HiEnd πριν δύο χρόνια-τα έχω τοποθετήσει εδώ και κάποιους μήνες σε σωστή θέση στον χώρο μου και με έχουν συγκλονίσει με τον ήχο τους…
Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι είχα την τύχη να παρακολουθήσω το event του avclub-στην HiEnd έκθεση-για τα αρχεία FLAC και για τον «σεισμό» που έχουν προκαλέσει στους απανταχού λάτρεις της μουσικής και του διαδικτύου…
Έχω κατεβάσει σε σκληρό αρκετά GB αρχεία FLAC στην πλειοψηφία τους 16/44,1..αλλά και αρκετά 24/96 ..και κάποια ελάχιστα 24/192 και δύο πολυκάναλα αρχεία 5.1 που αναπαράγονται μόνο στον iMac….
Άκουσα λοιπόν 16/44,1…24/96…και δεν άκουσα 24/192 γιατί παρότι το HDX-1000 τα αναπαρήγαγε ,το Audio Nemesis «φτάνει» μέχρι 24/96 (άκουγα θόρυβο από τα ATC και πολύ «ψιθυριστά» την μουσική…).
Οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:
Σαφώς και εντυπωσιάστηκα από τον ήχο που άκουσα…δεν περίμενα αυτό το άκουσμα…του να ακούς μουσικό αρχείο που έχεις κατεβάσει από το διαδίκτυο και να έχεις αυτό το άκουσμα σε εκπλήσσει….δεν είχα και προηγούμενη εμπειρία όποτε μούρθε κάπως….όμως (γιατί υπάρχει ένα «όμως») δεν άκουσα ποιο μεγάλο εύρος από το cd….τι εννοώ: έκανα απευθείας σύγκριση αρχείου FLAC με το αντίστοιχο-αγορασμένο-cd….στο χώρο μου , με το συγκεκριμένο setup και χωρίς να πιστεύω ότι έχω… «τα χρυσά αυτιά» δεν άκουσα διαφορές… ίσως με ένα media player της Linn (των…μερικών χιλιάδων ευρώ) και ένα πολύ πιο ακριβό και υπερ-αναλυτικό setup να άκουγα διαφορές.
Συμπέρασμα: το FLAC είναι τουλάχιστον εφάμιλλο με το cd…αυτό εμένα μου αρκεί…το…θεάρεστο downloading θα συνεχιστεί…πιθανώς αργότερα να μετατρέψω τα cd μου σε FLAC…μιλάμε για μεγάλη ευκολία και ευελιξία…
Επίσης δεν κατέληξα αν άκουσα διαφορές μεταξύ 16/44,1 και 24/96…θεωρητικά πρέπει να υπάρχουν….αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με το αρχικό υλικό…από τι αρχείο -δηλαδή-έγινε η μετατροπή σε FLAC…γι αυτό και σκέφτομαι να αγοράσω-και να ακούσω-FLAC από το HdTracks και το e-shop της Linn (που έχουν Hiend ηχογραφήσεις) για να βγάλω κι άλλα συμπεράσματα.
..αυτά με τα FLAC.
Εν κατακλείδι το HDX-1000 είναι ένα τιμιότατο HD media player που αξίζει-με το παραπάνω-τα λεφτά του….ξεχωρίζει- σαφώς-από το πλήθος των media players που κυκλοφορούν στην αγορά…και νομίζω πρέπει να του δώσουμε την προσοχή μας…
Τελειώνοντας την αναφορά μου να σας πω ότι κόστισε 210 ευρώ και να ευχαριστήσω την Wanderful Solution (την εταιρία που το φέρνει στην Ελλάδα) και ιδιαίτερα τον Κο Σκληρό για τον επαγγελματισμό του γιατί υπήρχε πρόβλημα με την διαθεσιμότητα του προϊόντος την εποχή που το παρήγγειλα και θα μπορούσα νάχα ταλαιπωρηθεί πολύ, και να ξανατονίσω ότι είναι κρίμα ένα τέτοιο καλό και κυρίως τίμιο μηχανάκι να μην έχει την προβολή που του αξίζει.