Headless Mac Mini ... How to!?

SSH = Secure SHell

Πολύ σύντομα είναι από τα πλέον κλασικά πρωτόκολλά απομακρισμένης πρόσβασης σε Linux/Unix λειτουργικά (Το Mac os X ανήκει σε αυτά).

Επί της ουσίας παίρνεις μέσω δικτύου (όχι μόνο τοπικού) την κονσόλα ενός λειτουργικού συστήματος και μπορείς να δώσεις ότι εντολή θέλεις.

Για να κλείσεις ένα mac πχ, μπορείς να δώσεις την εντολή:

Code:
sudo shutdown -h now

αφού δώσεις τον κωδικό του χρήστη σου, το σύστημα θα κλείσει.

Στην πράξη τι μπορείς να κάνεις:

1. εγκατάσταση ή ενεργοποίηση ή δεν ξέρω και γω τι χρειάζεται ακριβώς για Mac os X του SSH server.

2. Ενεργοποίηση του διαχειριστή συστήματος (root) ώστε να μην χρησιμοποιείς sudo και άρα να μην πρέπει να βάζεις κωδικό (δε βολεύει με τα remote apps ο κωδικός).

3. Χρήση εφαρμογών από google play που δημιουργείς τα δικά σου custom remotes. Δες πχ πως κοντρολάρω εγώ διάφορες (2 - το NAS και το Archphile box) συσκευές μέσω ssh:

Κάθε ένα κουμπάκι το έχω φτιάξει εγώ, λέγοντας ότι θέλω ο χρήστης root με τον κωδικο τάδε, να στέλνει την μπλαμπλα εντολή στην xxx.xxx.xxx.xxx ip του Mac Mini στην περίπτωσή σου.

Δες πχ το δικό μου shutdown (είναι άλλη εντολή - μη δίνεις σημασία σε αυτό)

H παραπάνω εφαρμογή μπορεί να λέει ότι είναι για Raspberry Pi, αλλά δουλέυει μια χαρά σε linux συστήματα με ενεργοποιημένο SSH server. Μπορεί να δουλεύει και για Mac. Aκόμα όμως και αν δε δουλέψει αυτή, υπάρχουν πολλές.

Με την ίδια λογική του shutdown, μπορείς να φτιάξεις ένα δεύτερο Button με την ονομασία Sleep το οποίο θα τρέχει την εντολή:

Code:
pmset sleepnow
(νομίζω ότι αυτή είναι για mac)

Υ.γ. παρότι μπαίνουμε στα βαθιά, θα μπορούσες να αλλάξεις το αρχείο sudoers και να ορίσεις ότι ο απλός χρήστης σου μπορεί να κάνει shutdown, reboot κλπ χωρίς κωδικό και να μη χρειάζεται να ενεργοποιήσεις τον διαχειριστή (root), αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν. Εξάλλου Unix like OS χωρίς δικαιώματα root είναι σα σπίτι χωρίς Γιάννη :drummer:(δε μιλάμε για ρουτάρισμα όπως στα Android - αυτό που λέμε εδώ είναι κάτι αυτονόητο, κάτι που ήδη υπάρχει και είναι απλώς απενεργοποιημένο)

Last edited:
Μιχάλη σε ευχαριστώ πολύ!!!
Θα δω μήπως κάνω μια δοκιμή αν κ είναι εντελώς καινούρια μονοπάτια αυτά για εμένα...

Μιχάλη σε ευχαριστώ πολύ!!!
Θα δω μήπως κάνω μια δοκιμή αν κ είναι εντελώς καινούρια μονοπάτια αυτά για εμένα...

Αυτό το κοίταξες;;

Μιχάλη αυτό χρειάζεσαι!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.splashtop.remote.pad.v2

Το είχα βρεί όταν ήμουν στην ίδια φάση με εσένα και νομίζω ότι θα σε καλύψει 100%. Πρέπει να κατεβάσεις και την αντίστοιχη εφαρμογη´στο mac και να τρέχει στο startup.

Ωπ Φραγκούλη ευχαριστώ... Δεν το είχα δει. Ήμουν από το κινητό κ το προσπέρασα.. Θα το δοκιμάσω!!!!

Re: Απάντηση: Headless Mac Mini ... How to!?

Δοκίμασε κ τα προγράμματα που σου ανέφερα κ εγώ παραπάνω, δεν χάνεις τίποτα. -bye-
Ναι θα δοκιμάσω οπωσδήποτε .. ευχαριστώ!!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το δοκίμασα εγώ. Κάνει δουλειά αλλά θέλει μεγαλούτσικη οθόνη, στο κινητό δε βολεύει.
Σε 7αρι τάμπλετ θα είναι οκ λες;

Ναι θα δοκιμάσω οπωσδήποτε .. ευχαριστώ!!!

Σε 7αρι τάμπλετ θα είναι οκ λες;

Πιθανόν. Αυτό που είδα όσο έπαιξα λίγο με το κινητό ήταν μιά μικρογραφία του desktop. Ένα δεκάρι θα ήταν ιδανικό.

Πιθανόν. Αυτό που είδα όσο έπαιξα λίγο με το κινητό ήταν μιά μικρογραφία του desktop. Ένα δεκάρι θα ήταν ιδανικό.

Εγώ το χρησημοποιούσα με iPad3.

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ανοιγει το iTunes με το που ανοίγεις τον υπολογιστή, έτσι ώστε να ελέγχεις το iTunes μέσω του Remote App??

δοκίμασα το σπλαστοπ .... ΔΕΝ!!!!!
μπορείτε να μου πείτε τώρα πως θα ξεφορτωθώ την π@π@ρια το soundflower που πήρε και κατσικώθηκε στα sound devices και μάλιστα αυτοεπιλέγεται;
έχω απεγκαταστήσει τις εφαρμογές

Εναλλακτικα, αν το app ειναι στο dock κανεις δεξι κλικ, options, open at login.
χρήσιμο μερσί!!!!!

Αλλά ρε παιδιά αν είναι να δημιουργείς 15 accounts κ να εγκαθιστάς 23 εφαρμογές δεν το θέλω...
Θέλω στο μηχάνημα να τρέχουν οι λιγότερες δυνατόν εφαρμογές!!

Αν πας σελίδα 1 -> ο φίλος σου Γκοτζακλίνος σε ενημέρωσε πολλάκις ότι θα σου σπάσουν τα νεύρα...

:drummer: :BDGBGDB55: :BDGBGDB55: