Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Ρε παιδες help me γιατι θα σαλτάρω. Στα καλά καθούμενα πέφτει το ρελέ και δεν μπορω να καταλαβω το γιατί. Το ρελεδακι οπως και ο πινακας ειναι καινούργιο (Siemens). Οι καλωδιώσεις σχεδόν όλες εχουν αντικατασταθεί με νεες 2.5αρες. Η γειωση ειναι καινουργια με 6αρι καλωδιο απο τον πινακα στον σωληνα του νερου (και στο ζεστο και στο κρυο με κολληση). Η γειωση της κουζινας καταληγει στο ιδιο σημειο με αυτην του πινακα, ενω του θερμοσιφωνα σε αλλο σημειο του σωληνα, κοντα στην παροχη του. Ολες οι ενωσεις στα κουτια διακλάδωσης εχουν γινει προσεκτικά και οι ηλεκτρικες συσκευές ειναι επισης ολες καινουργιες και επώνυμες. Υπάρχει βεβαια ενα dvd player κινέζικο οπως επισης κι ενα UPS επισης σχιστομάτικο για τα pc (που τα χει παιξει και η μπαταρία του). Το ρελε πεφτει στα καλα καθουμενα, με την εννοια ότι εκεινη την στιγμή κανεις δεν χειριζεται καποια συσκευη. Συνηθως υπαρχει (εκτος απο το ψυγειο και την τβ που ειναι μονιμως ανοιχτα) και καποια συσκευη εν λειτουργία (πλυντηριο πιατων, ρουχων, φουρνος) αλλα εχει συμβει να πεσει το ρελε και χωρις να ειναι κατι ιδιαιτερο σε λειτουργια. Αν και δεν μπορω να καταλαβω τι σχεση μπορει να εχει το φορτίο αν ειναι μεγαλο η μικρο, το ρελε αν δεν κανω λαθος επεμβαινει οταν το ρευμα "εισοδου" διαφοροποιηθει απο το ρευμα εξοδου, δηλαδη οταν υπαρξει διαρροη.

Τι να κανω ?? Υπαρχει περιπτωση να ευθυνεται το γεγονος οτι η γείωση ειναι παλαιου τυπου, δηλαδη στην παροχή νερου ?
 
Αν πέφτει στα καλά καθούμενα τότε απομόνωσε μία-μία τις συσκευές που μπορεί να σου δημιουργεί πρόβλημα.

Είχα πρόβλημα με ένα σταθεροποιητή της APC επάνω στον οποίο έβαζα συσκευές που ξεπερνούσαν τα 2KV (ήταν 1200VA το APC).

Μήπως σε κάποιο σημείο του κυκλώματος γειώνεται ο ουδέτερος? Αλλά δε νομίζω έτσι τα φτιάχνανε πολύ παλιά...
 
Re: Απάντηση: Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

Μήπως σε κάποιο σημείο του κυκλώματος γειώνεται ο ουδέτερος? Αλλά δε νομίζω έτσι τα φτιάχνανε πολύ παλιά...

μπορω να το μετρήσω αυτο ?

αν κατεβασω το ρελε και μετρήσω σε μια πριζα την ωμικη αντισταση μεταξυ ουδετερου και γειωσης, θα βγαλω συμπέρασμα?

το σπιτι ειναι του 70 και δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο μιας και δεν εχω αντικαταστήσει το 100% των καλωδιώσεων.
 
Re: Απάντηση: Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

Είχα πρόβλημα με ένα σταθεροποιητή της APC επάνω στον οποίο έβαζα συσκευές που ξεπερνούσαν τα 2KV (ήταν 1200VA το APC).
..

λεγε μου τετοια, το ups ειναι για τα μπαζα, το ξηλωνω αμέσως
 
Re: Απάντηση: Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

Μετρησα ωμικη αντισταση μεταξυ μπαρας ουδετέρου και μπάρας γείωσης και μετράω άπειρο.

Να ρωτήσω κάτι άλλο. Στο ρελέ, υπάρχει κατεύθυνση ? Μηπως έχω κάνει πατάτα? Εχει τις εξής επαφές:


πανω μερος: 1 , Ν


κατω μέρος: 2 , Ν

Η παροχή έρχεται από την ΔΕΗ ως εξής : Η φάση (μαυρο) στο "2" και ο ουδέτερος (μπλε) στο Ν. Από την επαφή "1" η φάση παει στην κάτω επαφή του γενικου διακόπτη απο τον οποίο στην συνέχεια οδηγείται στην γενική ασφάλεια.

Ο ουδέτερεος από την πάνω επαφή "Ν" του ρελε, πάει κατευθείαν στην μπάρα ουδετέρου.

μηπως στο ρελε επρεπε να "μπαινει" η παροχή από το πανω μέρος (1,Ν) και να βγαίνει απο το κάτω (2,Ν) η δεν παιζει ρόλο ?
 

Attachments

  • pinakas2.jpg
    pinakas2.jpg
    79.8 KB · Views: 137
Last edited:
Εχω το ιδιο ρελεδακι siemens, και ειναι συνδεδεμενο οπως το δικο σου. Αρα ειναι σωστη η συνδεση. Για τις πτωσεις του ρελε τωρα. Παλαιοτερα ειχα ακριβως τα ιδια προβληματα με ξαφνικες τυχαιες πτωσεις του ρελε. Αφου επαιζα επι τρεις μηνες ανεβοκατεβαζοντας ασφαλειοδιακοπτες, αφου βεβαιωθηκα οτι δεν εφταιγε το πνευμα του συγχωρεμενου πατερα μου του ηλεκτρολογου, (συμφωνα με το κο Χαρδαβελα), αφου διελυσα και συναρμολογησα τις περισσοτερες συσκευες του σπιτιου μου, ψαχνοντας για φθαρμενα καλωδια, και επαφες, τελικα σε μια απεγνωσμενη προσπαθεια, αλλαξα το ιδιο το ρελεδακι, και ω του θαυματος......το προβλημα εξαφανιστηκε. Υπαρχει βεβαια μια διαφορα με την δικη σου περιπτωση. Το ρελεδακι που αλλαξα ητανε 15ετιας, δλδ παλιο. Το δικο σου ειναι καινουργιο αλλα ποτε δεν ξερεις (αστοχια υλικου). Εχε το στα υπ οψιν, ειδικα την στιγμη που δεν εχεις ταυτοχρονη πτωση απο καποιον ασφαλειοδιακοπτη.
 
Μήπως έχει γίνει αντικατάσταση του δικτύου (όχι απαράιτητα στο σπίτι) του νερού με πλαστικούς σωλήνες;
Μήπως λόγω δύο διαφορετικών σημείων γείωσης δημιουργείται κάποιος παράξενος βρόχος και επάγονται ρέυματα στον αγωγό της γείωσης με αποτέλεσμα να πέφτει το ρελέ;
Υπάρχει δυνατότητα για κανονική γείωση σε κάποιο κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο;
 
Δεν πρόλαβα να προσθέσω πως ο ουδέτερος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γειωθεί!
Η άπειρη αντίσταση που μετριέται μεταξύ ουδέτερου και γείωσης προκύπτει επειδής δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Το ρελέ ασφαλείας υπάρχει σε περίπτωση που το παλιόρευμα αντί να περάσει μέσω του ουδέτερου, "μπερδευτεί"-"ξεχαστεί" και περάσει μέσω της γείωσης και όποιου άλλου τυχερού.
 
Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι κατα την γνώμη μου είναι να αλλάξεις ρελέ αφού αυτό "πέφτει" χωρίς να φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα σε κάποια συσκευή ή στην καλωδίωση. Παρόμοιο πρόβλημα έιχα αντιμετωπίσει στο προηγούμενο σπίτι που ζούσα με το ρελέ να "πέφτει" σε άσχετες χρονικές στιγμές. Μετά την αντικατάσταση no problem. Λόγω δουλειάς βλέπω μερικές φορές ελλατωματικά ρελέ (ολοκαίνουργια).
Αν θες να δοκιμάσεις μια γραμμή αν έχει διαρροή εκτός από τον να κατεβάσεις την ασφάλεια πρέπει να βγάλεις και τον ουδέτερο την αντίστοιχης γραμμής από το μπαράκι.
Αυτά... καλημέρα και πρόσεχε με τα ρεύματα....:grandpa:
-bye-
 
O ουδέτερος είναι ήδη γειωμένος από τη ΔΕΗ, πρώτα στο ΜΤΣ μετατροπής και μετά ανά τακτά διαστήματα, (συνήθως στύλο παρά στύλο).
 
Re: Απάντηση: Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

Μετρησα ωμικη αντισταση μεταξυ μπαρας ουδετέρου και μπάρας γείωσης και μετράω άπειρο.

John, στο σημείο αυτό δεν πρέπει να μετράς πάνω από 1Ω. Προφανώς η εγκατάστασή σου είναι αγείωτη.
 
Re: Απάντηση: Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

John, στο σημείο αυτό δεν πρέπει να μετράς πάνω από 1Ω. Προφανώς η εγκατάστασή σου είναι αγείωτη.

Την μέτρηση μεταξύ μπαρας ουδετέρου και μπάρας γείωσης την έκανα με κατεβασμένο το ρελε, συγνώμη που δεν το ανέφερα. Υποθέτω ότι η απειρη αντισταση ειναι καλό σημάδι δεν είναι ?

Στο δίκτυο του νερού έχει γίνει αντικατάσταση μεγάλου μέρους των παλιών σιδερένιων σωληνώσεων με νέους χάλκινους (επέμενα στον χαλκό ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ενώ ο υδραυλικός είχε προτείνει πλαστικούς). Εγώ εχω γειώσει πάνω στον χαλκό, κάτω από τον νηπτήρα. Στο σημείο αυτό καταλήγει η γείωση απο τον πίνακα και από την ηλεκτρική κουζίνα. Από το ίδιο σημείο έχω τραβήξει αναμονή στο εξωτερικό μέρος του τοίχου, το οποίο μπορεί να οδηγηθεί σε μια κανονική γείωση (δεν ξέρω όμως σε αυτην την περίπτωση μηπως πρεπει να αποσυνδεθεί από το δίκτυο του νερού)

Μονο η γείωση του θερμοσίφωνα είναι σε αλλο σημείο της σωληνωσης, και δεν μπορω να καταλαβω για ποιο λόγο να γινεται βρόχος εφόσον το ρελε πεφτει και με κλειστο θερμοσίφωνα (κατι εχω χασει ε? )

Επειδή με τα 220 είμαι πολύ επιφυλακτικός, ισως ειναι χαζη η ερώτηση αλλά θα την κάνω: Τον ουδέτερο τον πιάνουμε με γυμνό χέρι ή όχι ?
 
John, είτε με το ρελέ διαφυγής σε λειτουργία, είτε στη θέση off, η μέτρηση μεταξύ μπάρας γείωσης και ουδετέρου πρέπει να δείχνει βραχυκύκλωμα. Το ρελέ αυτό αποκόπτει μόνον τη φάση, (αν θυμάμαι καλά).

Με το σύστημα σε λειτουργία, η ένδειξη άπειρης αντίστασης μεταξύ γείωσης και ουδετέρου είναι χείριστο σημάδι. Τον ουδέτερο μπορείς να τον πιάσεις με γυμνό χέρι, αφού το δυναμικό του είναι μηδέν, καθώς είναι γειωμένος από τη ΔΕΗ, (το ξαναγράφω). Αρκεί να ξέρεις ποιός είναι. Μην το κάνεις όμως, γιατί η αφηρημάδα δε θέλει και πολύ να σου πάει το χέρι στο μαύρο καλώδιο...
 
Last edited:
John, είτε με το ρελέ διαφυγής σε λειτουργία, είτε στη θέση off, η μέτρηση μεταξύ μπάρας γείωσης και ουδετέρου πρέπει να δείχνει βραχυκύκλωμα. Το ρελέ αυτό αποκόπτει μόνον τη φάση, (αν θυμάμαι καλά).

Με το σύστημα σε λειτουργία, η ένδειξη άπειρης αντίστασης μεταξύ γείωσης και ουδετέρου είναι χείριστο σημάδι. Τον ουδέτερο μπορείς να τον πιάσεις με γυμνό χέρι, αφού το δυναμικό του είναι μηδέν, καθώς είναι γειωμένος από τη ΔΕΗ, (το ξαναγράφω). Αρκεί να ξέρεις ποιός είναι. Μην το κάνεις όμως, γιατί η αφηρημάδα δε θέλει και πολύ να σου πάει το χέρι στο μαύρο καλώδιο...

Όλα τα ρελέ διαρροής 2Ρ ή 4Ρ όταν "πέφτουν" σε θέση OFF κόβουν και τον ουδέτερο (δηλαδή κόβει σαν διπολικός ή τετραπολικός διακόπτης αντίστοιχα). Οπότε το μπαράκι της γείωσης και του ουδετέρου λογικό είναι να δίνουν άπειρη αντίσταση αφού αυτό του ουδετέρου είναι ουσιαστικά "στον αέρα" (δεν έρχεται σε επαφή με την γείωση στην εσωτερική εγκατάσταση του σπιτιού - σε περίπτωση που θα γινόταν αυτό το ρελέ θα έπεφτε με το που θα το σήκωνες)
 
Επειδή δεν ήμουν σίγουρος και επειδή το θέμα θέλει προσοχή λόγω επικινδυνότητας, έριξα μια ματιά σε ένα βιβλίο του πρώτου εξαμήνου.
Συγκεκριμένα για τις γειώσεις αναφέρει τρεις τύπους
  1. Με ηλεκτρόδιο γείωσης (άμεση γείωση). Η γείωση στο δικτυο του νερού είναι ένας τέτοιος τύπος γείωσης αλλά δεν συνιστάται γιατί χαλάνε οι σωλήνες και γιατί υπάρχει περίπτωση να μην είναι καλή η γείωση λόγω πλαστικών σωλήνων στο κεντρικό δίκτυο του δήμου.
  2. Με ουδετέρωση δλδ σύνδεση ουδέτερου και γείωσης ή για να το πω καλύτερα ο ουδέτερος είναι γειωμένος.
  3. Με ηλεκτρονόμους διαφυγής.

Στην περίπτωση της άμεσης γείωσης(δλδ γείωση στο χώμα ή στο δίκτυο του νερού) απαγορεύεται να είναι συνδεδεμένος ουδέτερος και γείωση.
Η χρήση διακόπτη διαφυγής και άμεσης γείωσης είναι γενικά επιτρεπτή.
Τα πραπάνω αναφέρονται στο βιβλίο.
Τώρα ποια είναι η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι και αν αυτή έιναι σωστή ή λανθασμένη δεν ξέρω...

JohnJohn said:
Μονο η γείωση του θερμοσίφωνα είναι σε αλλο σημείο της σωληνωσης, και δεν μπορω να καταλαβω για ποιο λόγο να γινεται βρόχος εφόσον το ρελε πεφτει και με κλειστο θερμοσίφωνα
Το θερμοσίφωνο είναι γειωμένο είτε είναι ανοικτό είτε όχι.Τα ρελέ και οι διακόπτες ανοίγουν τις επαφές ουδέτερου και φάσης αλλά η γείωση παραμένει.

JohnJohn said:
Επειδή με τα 220 είμαι πολύ επιφυλακτικός, ισως ειναι χαζη η ερώτηση αλλά θα την κάνω: Τον ουδέτερο τον πιάνουμε με γυμνό χέρι ή όχι
Tον ουδέτερο δεν θα τον άγγιζα με γυμνά χέρια με το ρελέ ΟΝ.
 
Όλα τα ρελέ διαρροής 2Ρ ή 4Ρ όταν "πέφτουν" σε θέση OFF κόβουν και τον ουδέτερο (δηλαδή κόβει σαν διπολικός ή τετραπολικός διακόπτης αντίστοιχα). Οπότε το μπαράκι της γείωσης και του ουδετέρου λογικό είναι να δίνουν άπειρη αντίσταση αφού αυτό του ουδετέρου είναι ουσιαστικά "στον αέρα" (δεν έρχεται σε επαφή με την γείωση στην εσωτερική εγκατάσταση του σπιτιού - σε περίπτωση που θα γινόταν αυτό το ρελέ θα έπεφτε με το που θα το σήκωνες)

To ρελε το μέτρησα πριν την τοποθέτηση και όντως κόβει και φάση και ουδέτερο, αυτό είναι 100% σιγουρο. Αυτός που κόβει μόνο φάση είναι ο γενικός διακόπτης και η γενική ασφάλεια. Γι αυτό και όταν κάνω δουλειες δεν κατεβάζω μόνο τον διακόπτη αλλά και το ρελε, για να φυλάω τα ρούχα μου. Επίσης εχω βαλει κι ενα ενδεικτικο λαμπάκι μετά την γενικη ασφάλεια ώστε να ξερω και οπτικά αν εχω ρευμα στο σπιτι ή όχι. Καλιο γαιδουρόδενε.


Τον ουδέτερο δεν εχω κανενα σκοπό ή λόγο να τον πιασω με γυμνό χέρι, απλά ήταν μια απορία που είχα πάντα, γιατι ενώ θεωρητικά δεν υπάρχει θέμα, στην πράξη όλοι λένε μακριά τα χέρια από τον ουδέτερο.

Το θέμα μου είναι, να αλλάξω πρώτα το ρελέ, η να τραβήξω γείωση στο έδαφος? Και αν τραβήξω γείωση, πρεπει να την αποσυνδέσω απο το δικτυο του νερού ή όχι? Γιατί κατι τέτοιο σημαίνει κοψιμο στην πλάτη του ντουλαπιου κάτω από τον νεροχύτη και σκαψιματάκια.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

Το θερμοσίφωνο είναι γειωμένο είτε είναι ανοικτό είτε όχι.Τα ρελέ και οι διακόπτες ανοίγουν τις επαφές ουδέτερου και φάσης αλλά η γείωση παραμένει.

ναι έτσι είναι, αυτό που δεν καταλαβαίνω ειναι γιατι να επηρρεάζεται το ρελέ και να πεφτει εξ αιτίας πιθανου βροχου γείωσης, την στιγμή μάλιστα που ο θερμοσίφωνας δεν ειναι και σε λειτουργία