Help. Πεφτει το ρελε διαφυγης

IMHO ξεκινας με αλλαγη ρελε διαφυγής, που ειναι η συνηθεστερη βλαβη σε τετοιες περιπτωσεις. Εννοειται οτι ηδη εχεις κανει ενα σχολαστικο ελεγχο για πιθανη υγρασια ή αλλη φθορα σε ορατές καλωδιωσεις, και οτι δεν πεφτει ταυτοχρονα με τον ρελε και αφαλειοδιακοπτης.

Οχι το ρελέ πεφτει μόνο του. Μια φορά μόνο έτυχε να πέσει μια 10άρα ασφάλεια την στιγμή που ανέβαζα το ρελέ, η οποια αντιστοιχεί στην γραμμή που έχω συνδεδεμένα τα pc, υποθέτω λόγω στιγμιαίου ρευματος εναρξης. Παρεπιπτόντως το ενα pc εχει τροφοδοτικό Fortron και το αλλο ειναι ΗP, όχι ότι αυτο λεει κάτι αλλά τουλάχιστον δεν ειναι του κιλου. Αυτη η συμπεριφορά παρουσιάστηκε αφου αφαίρεσα το κινεζοUPS. Σε ενα φορουμ με ηλεκτρολόγους διαβασα τυχαία μια αντιστοιχη περίπτωση οπου επεφτε το ρελε επειδή καποιος ουδετερος στον πινακα δεν ηταν απομακρυσμένος απο το σασί. Είναι δυνατον να εχουμε τετοια διαροη επαγωγικα? Γιατι δεν θελω να πιστευω οτι μιλαγαν για φθαρμένη μόνωση. Αν ειναι ετσι να απομακρύνω ολα τα μπλε καλωδια απο το σασι οσο γίνεται, αν και 3-4 πινακες που εχω δεί φτιαγμένους από επαγγελματίες ήταν σαν μακαρονάδα. Εντύπωση μου κάνει.

Για να αλλάξω το ρελε, σκεφτομαι το εξής: Στερεώνω ακριβώς δίπλα το νεο ρελε. Ριχνω στο πατωμα μωνωτικο υλικο (τα πισοφυλλα κάνουν?) και φοράω μονωτικά παπουτσια και γάντια. Με ενα μυτοτσίμπιδο μεταφέρω προσεκτικά την φάση απο τον παλιο ρελέ στο καινουργιο, και αντιστοιχα και τον ουδέτερο. Ναι ?

Στο ρολόι της ΔΕΗ δεν φαίνεται καποια προσβάσιμη ασφάλεια.

Last edited:
Επειδή έχω δει κάτι κουλά με Siemens, θα σύστηνα Hager η Merlin-Gerin.

Αν στο ξανακάνει, ψάχνεις και παρα πέρα.

Επίσης, μερικά θεματάκια:
1. O ρελε διαφυγής πέφτει σε δύο περιπτώσεις:
a. όταν η διαφορά ρεύματος ξεπεράσει τα 30mA
b. Οταν το ρεύμα περάσει την ονομαστική τιμή του ρελέ (25Α ή 40Α, ή 63Α κλπ.) Μήπως έχεις βάλει 25Α και πέφτει από φορτία?

2. Βάλε μία σωστή γείωση στο έδαφος να έχεις το κεφάλι σου ύσηχο και τα μαλλιά σου ίσια (ως γνωστό, μετά την ηλεκτροπληξία κατσαρώνουν!!!!!!!).

3. Στην Αθήνα η ΔΕΗ δεν κάνει πάντα ουδετερογείωση. Τη βρίσκουμε ποιο συχνά στην επαρχία όπου οι αποστάσεις μεγαλώνουν.

4. Για να δείς αν έχεις γείωση, μέτρα με το πολύμετρο φάση-γείωση. Ακόμα καλύτερα, σύνδεσε ένα μικρό ενδεικτικό λαμπάκι (με ρεύμα μικρότερο του 1.α)

5. Καλό ψάξιμο!

Επειδή έχω δει κάτι κουλά με Siemens, θα σύστηνα Hager η Merlin-Gerin.

Αν στο ξανακάνει, ψάχνεις και παρα πέρα.

Επίσης, μερικά θεματάκια:
1. O ρελε διαφυγής πέφτει σε δύο περιπτώσεις:
a. όταν η διαφορά ρεύματος ξεπεράσει τα 30mA
b. Οταν το ρεύμα περάσει την ονομαστική τιμή του ρελέ (25Α ή 40Α, ή 63Α κλπ.) Μήπως έχεις βάλει 25Α και πέφτει από φορτία?

To ρελε ειναι 40Α ενω η γενική ασφάλεια που ειναι σε σειρά με την φάση ειναι 32Α συνεπώς νομίζω δεν τίθεται τετοιο θέμα

4. Για να δείς αν έχεις γείωση, μέτρα με το πολύμετρο φάση-γείωση. Ακόμα καλύτερα, σύνδεσε ένα μικρό ενδεικτικό λαμπάκι (με ρεύμα μικρότερο του 1.α)

ωπα, να μετρήσω τάση δηλαδή ?
μετρησα τα εξής σε μια πρίζα:

διαφορα δυναμικου μεταξυ φασης - ουδετέρου = 236 V
διαφορα δυναμικου μεταξυ φασης - γειωσης = 236 V

εντάξει είμαι ?

μηπως δεν παιζει ρόλο μονο η υπαρξη η μη γείωσης αλλά και η ποιότητά της? Δηλαδή αν απο την μπαρα γείωσης του πινακά μου μέρχι την πραγματική γή (εκεί που το δυναμικό θεωρούμε ότι είναι μηδέν, ή αλλιώς η χωριτικότητα σε ηλεκτρικα φορτία είναι άπειρη) είναι πχ 30 Ohm αντί για πχ 2 ohm, πώς μπορώ να το επιβεβαιώσω? Και οκ, ερχεται ο ηλεκτρολόγος και καρφωνει ενα ηλεκτρόδιο στη γή, πως ξέρουμε ότι είναι επαρκές και ότι υπάρχει επαρκής αγωγιμότητα μεταξύ ηλεκτροδίου-εδάφους? Μακριά το πάω ε?

Attachments

• relay1.jpg
    relay1.jpg
    42 KB · Views: 40
ρεζουμέ στις μετρήσεις:

διαφορα δυναμικου φασης - ουδετέρου = 236 V
διαφορα δυναμικου φασης - γειωσης = 236 V

ωμική αντίσταση μεταξυ μπάρας ουδετέρου - μπάρας γείωσης με κατεβασμένο το ρελε = απειρη

JohnJohn said:
Το θέμα μου είναι, να αλλάξω πρώτα το ρελέ, η να τραβήξω γείωση στο έδαφος? Και αν τραβήξω γείωση, πρεπει να την αποσυνδέσω απο το δικτυο του νερού ή όχι? Γιατί κατι τέτοιο σημαίνει κοψιμο στην πλάτη του ντουλαπιου κάτω από τον νεροχύτη και σκαψιματάκια.
Yποθέτω πως δεν θέλεις να μπλέξεις με σκαψίματα και ξηλώματα.
Βέβαια σε περίπτωση που υπάρχει ανεπαρκής-κακή γείωση ίσως να χρειαστεί καινούρια γείωση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει από τον πίνακα να συγκεντρώνονται οι γειώσεις (και από θερμοσίφωνο) και να καταλήγουν στη γείωση στο χώμα.
Για εμπεριστατωμένο έλεγχο πρέπει να μετρηθεί η αντίσταση της γειώσης.
Mόνο έτσι θα είσαι σίγουρος πως όλα είναι ΟΚ.
Σε ηλεκτρονικομάγαζα μπορείς να βρεις κάποια φτηνά(<10Ε)πολυεργαλεία που τσεκάρουν μεταξύ άλλων και τη γείωση αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστα και τι πραγματικά τεστάρουν.
Αν το πάρεις απόφαση πάντως για γείωση με ράβδους (ή καλύτερα πλάκα για μικρότερη αντίσταση γείωσης) θα γλυτώσεις από προβλήματα στα υδραυλικά μετά από καμιά 20ετία.

JohnJohn said:
Για να αλλάξω το ρελε, σκεφτομαι το εξής: Στερεώνω ακριβώς δίπλα το νεο ρελε. Ριχνω στο πατωμα μωνωτικο υλικο (τα πισοφυλλα κάνουν?) και φοράω μονωτικά παπουτσια και γάντια. Με ενα μυτοτσίμπιδο μεταφέρω προσεκτικά την φάση απο τον παλιο ρελέ στο καινουργιο, και αντιστοιχα και τον ουδέτερο. Ναι ?
Kανονικά η σειρά είναι:
  1. Γενικός(κόβει τη φάση μόνο)
    Η επαφή που ανοίγει είναι από τη μεριά του δικτύου της ΔΕΗ. Το κινητό μέρος του διακόπτη δηλαδή είναι μόνιμα συνδεδεμένο με την εγκατάσταση του σπιτιού.
  2. Ασφάλεια στη φάση
  3. Ρελέ προστασίας(κανονικά κόβει και φάση και ουδέτερο)
Οπότε κατεβάζεις το γενικό -εννοείται πως τις ασφάλειες δεν τις βγάζεις- και κάνεις τα παραπάνω και για καλό και για κακό έχεις και κάποιον με μια σανίδα(κατά προτίμιση βρεγμένη και με μερικά καρφιά να προεξέχουν) δίπλα σου.
JohnJohn said:
ωμική αντίσταση μεταξυ μπάρας ουδετέρου - μπάρας γείωσης με κατεβασμένο το ρελε = απειρη
Ακριβώς. Με ανοικτό το ρελέ οπότε και απομονωμένη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού πρέπει ο ουδέτερος και η γείωση να μην είναι συνδεδεμένα. Απαγορεύεται στην οικιακή εγκατάσταση να είναι ο ουδέτερος και η γείωση συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Για δωσε μας και μερικες αλλες πληροφορίες. Πρωτη φορα έβαλες ρελε διαφυγής? Πρωτη φορα κατοικησες στο σπιτι ή έμενες απο παλια χωρις να εχεις ρελε διαφυγής? Ειναι μονοκατοικία η διαμερισμα? Υπάρχει ορατή γείωση στα υδρόμετρα της οικοδομής? Πάντως για να υπολογίσεις μια σωστη γείωση ειναι μεγαλη ιστορία και απαιτείται μετρηση της ωμικης αντιστασης της γειωσης με ειδικό γειωσόμετρο ωστε να διασφαλισθεί η επαρκης αγωγιμότητα συν το οτι πρεπει να βρεις εναν πραγματικα εξειδικευμένο ηλεκτρολογο για να κανει τετοια δουλειά. Εχω την αισθηση ομως, (χωρις να ειμαι βεβαιος) οτι δεν οφειλεται στην γειωση το προβλημα που αντιμετωπιζεις. Οσο για το ρολοι της ΔΕΗ, σιγουρα θα εχει καποια ασφαλεια (εστω και βιδωτή), τουλαχιστον αν το ανοιξεις. Καλυτερα ομως, αν δεν εισαι βεβαιος για το τι κανεις να μην πειραξεις τιποτα, και να κανει την δουλεια καποιος ειδικος η καποιος φιλος σου που "πιανουν" τα χερια του.

Το σπιτι ειναι παλιο και ειχε ρελε διαφυγής ενα παλαιου τυπου με περιστροφικο διακοπτη on-off και test button. Δουλευε μια χαρα αν και ήταν συνδεδεμένο "ανάποδα" ( οι φάσεις στις επαφές Ν) και οι ουδέτεροι στις 1 και 2. Επειδη εγινε ανακατασκευη στο σπιτι (γκρεμισμα τοιχων κτλ) εκοψα το ρευμα απο την ΔΕΗ (χαζομάρα οπως αποδείχτηκε αργοτερα) και αντικατέστησα τον πινακα με νεο. Το σπιτι ειχε 2 γραμμες (δηλαδη δυο 10αρες ασφαλειες) μια γραμμη 2.5αρα για θερμοσίφωνα (χωρις γειωση στον πινακα) και αλλη μια για την κουζίνα. Τραβηξα νεες γραμμες ξεχωριστες για aircondition με 2.αρια, και αντικατέστησα τις υπάρχουσες γραμμές με επισης 2.5αρια καλώδια. Τραβηξα επισης 2 νεες γραμμές για το ηχοσυστημα μια με 4 καρε και μια με 6 καρε (οι πυροβολισμοί στον Κο Τζωρτζάκη παρακαλώ). Τις γραμμες κουζινας και θερμοσίφωνα τις αφησα αθικτες, απλα αντικατεστησα τις γειώσεις τους με νεες, παλι στους υδροσωλήνες απλά επειδη αντικαταστάθηκαν και οι σωληνες με χαλκινους, επρεπε να αλλαχτουν και οι γειώσεις. Αλλαγες στην τοπολογία δεν εγιναν δηλαδη, απλά προστεθηκαν νεες γραμμες για αιρ condition και ηχοσυστημα, και μεγαλωσε και το παχος των καλωδιων και στις υπολοιπες γραμμες. Προβληματα με το ρελε δεν ειχαμε ποτε, εκτος απο ελαχιστες περιτπωσεις που επενεβαινε σωτήρια ως όφειλε. Στα κουτια διακλάδωσης δεν ενωσα ποτε διαφορετικου χρωματος καλωδια, τα μαυρα παντα με μαυρα, τα κιτρινα παντα με κιτρινα και τα μπλε παντα με μπλε (και με γκρι σε ελαχιστες περιπτωσεις-ειπαμε ειναι κτισμα του 70) και παντα κανοντας σφιχτες επαφες.

Οσον αφορα την διαταξη ρελε,διακοπτη,ασφαλειας, διορθώστε με αν κανω λαθος, αλλα πριν κανω τις αλλαγές, τσεκαρα 2 διαφορετικους πινακες που ειχαν φτιαξει ηλεκτρολόγοι, και στις δυο περιπτωσεις το ρευμα της ΔΕΗ ερχοταν κατευθείαν στο ρελε (οπως και στον παλιο πινακα στο σπιτι μου), κατοπιν ο ουδετερος πηγαινε στην μπαρα ουδετερου ενω η φαση στον διακόπτη και μετα στην ασφαλεια. Λαθος ? Αν εχω κανει λαθος, τοτε ακολουθησα το λαθος 3 αλλων ηλεκτρολόγων.

Last edited:
Μια χαρα συνδεσεις εκανες. Απλως, επειδη δεν ειχες προβλημα με το παλιο ρελε ενισχυεται λιγο η αποψη οτι το καινουργιο ρελε πιθανον να ειναι ελατωματικο. Αφου οι συσκευες του σπιτιου σου δεν αλλαξανε οταν εβαλες το καινουργιο ρελε, και το παλιο ρελε δουλευε καλα οταν χρειαζοταν, και απο οτι ειδα και ο πινακας ειναι περιποιημενος, ε τοτε δεν ειναι απιθανο να παιζει κατι με το ρελε της siemens.

Παιδια ειχα το ιδιο προβλημα και αρχισα να βγαζω ολες τις συσκευες μια-μια αποτην μπριζα.Τελικα βρεθηκε ο ενοχος. Ενας φουρνος μικροκυματων.Και το πιο ενδιαφερον ... Οταν επεφτε το ρελε διαφυγης ο φουρνος ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΕ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

JohnJohn said:
Οσον αφορα την διαταξη ρελε,διακοπτη,ασφαλειας, διορθώστε με αν κανω λαθος, αλλα πριν κανω τις αλλαγές, τσεκαρα 2 διαφορετικους πινακες που ειχαν φτιαξει ηλεκτρολόγοι, και στις δυο περιπτωσεις το ρευμα της ΔΕΗ ερχοταν κατευθείαν στο ρελε (οπως και στον παλιο πινακα στο σπιτι μου), κατοπιν ο ουδετερος πηγαινε στην μπαρα ουδετερου ενω η φαση στον διακόπτη και μετα στην ασφαλεια. Λαθος ? Αν εχω κανει λαθος, τοτε ακολουθησα το λαθος 3 αλλων ηλεκτρολόγων.
Το κύκλωμα θα δουλέψει όποια και να είναι η σειρά, αλλά η σειρά διακόπτης-ασφάλεια-ρελέ είναι η προτεινόμενη (για λόγους ασφάλειας).
JohnJohn said:
Τραβηξα επισης 2 νεες γραμμές για το ηχοσυστημα μια με 4 καρε και μια με 6 καρε
Μεγαλύτερες διατομές καλωδίων γείωσης μόνο καλό μπορούν να κάνουν.
Και ένα άρθρο που εξηγεί τους τρόπους γείωσης των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Όσο για το αν θα είναι καλή η γείωση με ράβδους υπάρχουν τυπικές τιμές για την αντίσταση γείωσης, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και τον τύπο της γείωσης.
Για να γίνει τέτοιου τύπου εγκατάσταση θα πρέπει ο εγκαταστάτης να ξέρει τι κάνει.
Αλλά ίσως αποκλίνουμε και από τη λύση του προβλήματος το οποίο πιθανά να μην προκαλείται από κακή γείωση.

Το κύκλωμα θα δουλέψει όποια και να είναι η σειρά, αλλά η σειρά διακόπτης-ασφάλεια-ρελέ είναι η προτεινόμενη (για λόγους ασφάλειας).

Ακριβώς!
Τι σόι γενικός διακόπτης είναι αν δεν βγάζει εκτός όλον τον πίνακα.
Και τι σόι γενικές ασφάλειες αν δεν ασφαλίζουν όλη την εγκατάσταση. Ακόμη και το πολύ μικρό τμήμα μέχρι το ρελέ.
Προφανώς πολλοί ηλεκτρολόγοι αγνοούν ή γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τον Κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.:violent-smiley-030:

Ελπίζω εκτός από το ηχοσύστημα να τράβηξες 4άρι στον θερμοσίφωνα και 6άρι στην κουζίνα. Επίσης οι γειώσεις καλό θα ήτανε να έρθουν όλες στον πίνακα. Θα το κάνεις έτσι κι αλλιώς αν χρειαστεί να γειώσεις ξεχωριστά όλη την εγκατάσταση.

Κατ αρχήν άλλαξε το ρελέ.....

κι εγω ετσι θεωρουσα ότι ηταν το σωστό, ο γενικός να είναι πρωτος, αλλα ειδα στην πραξη παρατηρωντας αλλους πινακες το αναποδο. Σκεφτηκα ότι εχει και νόημα γιατι οταν καποιος παει να κοψει το ρευμα, κατεβάζει τον γενικό. Αν το χερι του ειναι βρεγμένο-ιδρωμένο, και σπασει ο διαολος το ποδάρι του και τον χτυπήσει το ρευμα ακουμπώντας τον γενικό διακόπτη, το ρελέ θα του σωσει το τομάρι. Αρα λεω κάτι παραπάνω ξερουν οι ηλεκτρολόγοι που βαζουν πρωτο το ρελε, και εκανα το ίδιο, μη γνωρίζοντας σε λεπτομέρεια τους κανονισμους, την στιγμή μαλιστα που ρελε,ασφαλεια και γενικός βρισκονται σε σειρα.

Ολες οι γειώσεις καταλήγουν πλεον στον πινακα, εκτος απο αυτην της κουζίνας και του θερμοσίφωνα. Ετσι ήταν, και σκεπτόμενος οτι η συντομότερη διαδρομή προς την γή είναι συσκευή-υδροσωλήνας αντί για συσκευή-πινακας-υδροσωλήνας, την στιγμή που η εγκατάσταση του νερου βρίσκεται στο 1 μετρο και απο τις δυο συσκευές, και αφησα τις γειώσεις ως ειχαν.

Λοιπόν αντικατέστησα το ρελέ. Η φάση μου τώρα έρχεται από την ΔΕΗ στον γενικό διακόπτη, κατόπιν στην γενική ασφάλεια, και στην συνέχεια οδηγείται στο ρελέ. Ο ουδέτερος έρχεται απο την ΔΕΗ απ ευθείας στο ρελέ και κατόπιν στην μπαρα ουδετέρου. Ο χρόνος τώρα έχει τον λόγο, είδωμεν. Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές.

Attachments

• pinakas3.jpg
    pinakas3.jpg
    55 KB · Views: 62
Kαλη επιτυχία, γιατι μου ειχε σπασει τα νευρα το ιδιο προβλημα. Μεχρι ευχέλαιο που δεν ειχα κανει τοτε.

Δεν ξέρω αν αυτό το thread είναι ακόμη ενεργό, αλλά θα ήθελα μια γνώμη σχετικά με την σημασία της φοράς ροής στη σύνδεση ενός ρελέ ασφαλείας. Το φυσιολογικό θα ήταν η είσοδος να είναι από κάτω, μιά και στο κάτω μέρος του πίνακα, συνήθως, τοποθετείται. Είναι έτσι; Παίζει ρόλλο η φορά; Και κάτι άλλο, αν και οι περισσότεροι πίνακες (όλοι που έχω δει) έχουν πρώτα τον ρελέ και μετά γενικό διακόπτη και ασφάλειες, μου φαίνεται ότι πρέπει να είναι πρώτος ο γενικός. Αν όχι για άλλο λόγο, τουλάχιστο να είναι δυνατή η αντικατάσταση του ρελέ χωρίς κίνδυνο, όταν χρειαστεί. Στο κάτω κάτω ο ρελές είναι ένα πιο τρωτό εξάρτημα από τον γενικό.