HELP ROTEL ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΝΑΛΟΣ ΚΑΙ YAMAHA RX-V1500

svellinis

AVClub Addicted Member
1 January 2008
1,850
Νομος Αττικης
Την βοηθεια σας παρακαλω.
Εχω τα εξης Yamaha rx-v1500 με ηχεια wharfedale front 8.4 8 center και 8.2 back τα ηχεια εχουν αντισταση 6 ohm και ειναι συμβατα με 8 ohm ενισχυτες και εχουν ευαισθησια 86 db. Τα εχω συνδεσει με διπλοκαλωδιωση με 2.5 mm2 καλωδιο
Λογω της χαμηλης ευαισθησιας για να ακουσω καπως δυνατα ανοιγω την ενταση στα 3/4 της μεγιστης . Σημερα αγορασα εναν τελικο rotel δικαναλο rb 1070 2X130 watt στα 8 ohm και συνεδεσα τα front pre out του yamaha με τον rotel με δυο μετριας ποιοτητας rca και με διπλοκαλωδιωση τα ηχεια .
Το θεμα μου ειναι οτι δεν ειδα καμμια απολυτως διαφορα στην ενταση μονο περισσοτερο μπασο .
Εχω την εντυπωση οτι οταν ειχα συνδεση τα ηχεια με διενυσχηση στον yamaha η ενταση ηταν μεγαλυτερη.
Δεν ξερω εαν εχει σημασια οτι εχω συνδεσει ολα τα καλωδια ρευματος σε ενα πολυμπριζο της apc απο αυτα που παρεχουν καποιου ειδους προστασια απο πτωσεις τασης.
Καμια ιδεα

κοιτα για μεγαλυτερη ενταση σε ενα ηχειο για να παρεις 3db παραπανω πρεπει να διπλασιασεις την ισχυ με 2καλωδιωση η χωρις
Τα ηχεια σου ειναι μετριας προς χαμηλης ευαισθησιας ,θελουν κατι πιο δυνατο
Λογικο το πιο πολυ μπασσο που ακουσες

130 Watt εβαλα ποσο παραπανω ?
Και γιατι σε σχεση με τον yamaha που σαφως ειναι ασθενεστερος δεν βλεπω καθολου βελτιωση ?

Καλησπέρα.
Για κάτι τέτοια προτερήματα -όπως πολύ ισχυρά (αναλογικά και κατά περίπτωση) τελικά στάδια -φημίζεται η Γιαμάχα.Θυμήθηκα τον κουμπάρο μου(γεια σου Γιώργο) που αναβαθμίστηκε με Ντενον 3805 και δεν μπορούσε να πιάσει τις εντάσεις του Γιαμάχα (που κόστισε τα μισά από τον 3805 και με λιγότερη ονομαστική ισχύ).Κοινό μάλιστα ηχείο ο Αίολος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και με δεδομένη την αναισθησία(ή αν προτιμάς τη χαμηλή ευαισθησία) των ηχείων σου η ασφαλής οδός είναι πιο ισχυρός τελικός ή ηχεία με μεγαλύτερη ευαισθησία.:fahne90:

Last edited:
Την βοηθεια σας παρακαλω.
Εχω τα εξης Yamaha rx-v1500 με ηχεια wharfedale front 8.4 8 center και 8.2 back τα ηχεια εχουν αντισταση 6 ohm και ειναι συμβατα με 8 ohm ενισχυτες και εχουν ευαισθησια 86 db. Τα εχω συνδεσει με διπλοκαλωδιωση με 2.5 mm2 καλωδιο
Λογω της χαμηλης ευαισθησιας για να ακουσω καπως δυνατα ανοιγω την ενταση στα 3/4 της μεγιστης . Σημερα αγορασα εναν τελικο rotel δικαναλο rb 1070 2X130 watt στα 8 ohm και συνεδεσα τα front pre out του yamaha με τον rotel με δυο μετριας ποιοτητας rca και με διπλοκαλωδιωση τα ηχεια .
Το θεμα μου ειναι οτι δεν ειδα καμμια απολυτως διαφορα στην ενταση μονο περισσοτερο μπασο .
Εχω την εντυπωση οτι οταν ειχα συνδεση τα ηχεια με διενυσχηση στον yamaha η ενταση ηταν μεγαλυτερη.
Δεν ξερω εαν εχει σημασια οτι εχω συνδεσει ολα τα καλωδια ρευματος σε ενα πολυμπριζο της apc απο αυτα που παρεχουν καποιου ειδους προστασια απο πτωσεις τασης.
Καμια ιδεα

Ξανάκανες setup με το μικρόφωνο του Yamaha όταν εγκατέστησες τον τελικό της Rotel;

Μολις ξαναεκανα το setup βελτιωθηκε λιγο η κατασταση αλλα οχι τρομερες διαφορες στην ενταση .Διαφορες πιο πολυ στην χροια το ηχου μαλλοσν βελτιωθηκε η αποδοση σε καποιες συχνοτητες

Re: Απάντηση: HELP ROTEL ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΝΑΛΟΣ ΚΑΙ YAMAHA RX-V1500

Μολις ξαναεκανα το setup βελτιωθηκε λιγο η κατασταση αλλα οχι τρομερες διαφορες στην ενταση .Διαφορες πιο πολυ στην χροια το ηχου μαλλοσν βελτιωθηκε η αποδοση σε καποιες συχνοτητες
Δεν ακούγεσαι ικανοποιημένος.Μήπως να έπαιρνες άλλον ένα (μεταχειρισμένο έστω ) και να διπλοενισχύσεις ή αν μπορεις να τον ανταλλάξεις στο κατάστημα με καποιον 200άρι?Να δεις τι θα γίνει?:BDBDG54:

Φιλε μου, οι ενισχυτες ΥΑΜΑΧΑ παιζουν δυνατα. Εφοσον και ο ROTEL παιζει το ιδιο δυνατα σημαινει οτι ειναι ο.κ..Μη μου πεις ομως οτι δεν βελτιωθηκε η ποιοτητα του ηχου με τον δευτερο, ειδικα σε δικαναλο προγραμμα, γιατι τοτε κατι δεν θα εχεις κανει σωστα. Η χαμηλη ενταση εχει να κανει με τα 86 db των ηχειων σου και οχι με τους ενισχυτες. Αν δοκιμασεις καποιο αλλο πιο ευαισθητο ζευγος ηχειων (>90 db) θα καταλαβεις τη διαφορα.

αυτα τα ηχεια τα βατακια του ροτελ δεν τα συγκινουν
θελεις τουλαχιστον 200
αν θες να τα ακουσεις να κελαιδανε

Παρόμοιο set-up έχω και εγώ με τον YAMAHA DSP-AZ1 (6x130W) και τον τελικό ROTEL RB 991 THX (2x200W). Καμία διαφορά στην ένταση εάν παρεμβάλω τον τελικό για την οδήγηση των κυρίως ηχείων.
Συνδέοντας όμως τον τελικό με τον ομόσταβλό του προενισχυτή RC 1070 είναι η μέρα με τη νύχτα στην ένταση. Μερικά αγγίγματα στο volume του προενισχυτή και τα ηχεία "σκάνε". Π.χ. το volume στο Rotelάκι το πολύ να ανεβάσω μέχρι το "παραδέκα" άντε "παραπέντε" και αρχίζουν οι παντοφλιές. Με τον ΥΑΜΑΗΑ μόνο του ή και μαζί με τον τελικό, πρέπει να ανεβάσω τη στάθμη στο -25db με -20db περίπου (ρύθμιση άπειρο ή -100 έως μηδέν στο volume του ΥΑΜΑΗΑ) για να πάρω παρόμοια ακουστική ένταση.
Επομένως κατά τη γνώμη μου πάντα, εκτός από τον δυνατότερο τελικό (που θα ελέγξει και καλύτερα τα ηχεία) πρέπει να ταιριάξεις με κάτάλληλης ευαισθησίας προενισχυτικό στάδιο. Κακώς ψάχνεις το πρόβλημα στους τελικούς.

Ά, και να σου πώ ότι καλός ο ΥΑΜΑΗΑ στη λεπτομέρεια στις ψηλές συχνότητες και στην καθαρότητα του σήματος (και στην αποκωδικοποίηση φυσικά όπου είναι άριστος) όμως σε στερεοφωνικές απαιτητικές ακροάσεις το δίδυμο των Rotel δεν παίζεται. Μεσαίες και φυσικότητα είναι άλλου επιπέδου. Ειδικά στις χαμηλές η δύναμη και ο φοβερός έλεγχος του μπάσου δεν συγκρίνονται (1000 damping factor vs 200) ενώ ο ΥΑΜΑΗΑ έχει πιό φουσκωμένες - ογκώδεις χαμηλές με σαφέστατα πιό κινηματογραφικό ήχο.

Μόνο να υπολογίσεις ότι ο ΥΑΜΑΗΑ έχει έναν τετράγωνο Μ/Σ νομίζω 270VA και 2 πυκνωτές των 27.000mf για 6 κανάλια των 130W +2 των 45 ενώ ο ROTEL για´"μόνο" 2 κανάλια των 200W/8 Ohm ή 340W/4 Ohm χρησιμοποιεί έναν τοροειδή Μ/Σ 1,2 KVA και πυκνωτικό φίλτρο με 4x15.000mf=60.000mf.

Καλα τα λεει ο Μιχαλης ως προς το ταιριασμα στην ευαισθησια μεταξυ προ/τελικου. Απ' την αλλη παλι γιατι δεν παιζεις με τις συνδεσεις σου? Προσπαθησε να διπλοενισχυσεις τα ηχεια παιρνοντας και απο τον rotel και απο τον yamaha, μπασο απο rotel και πριμο απο yamaha, μετα αλλαξε τα μεταξυ τους. Βεβαια να ξερεις οτι μπορει ν' ακουσεις καλυτερα μπορει χειροτερα η και χωρις διαφορες καθολου αλλα δεν εχεις να χασεις και τιποτα παιζοντας...

Καλη τυχη. -bye-