Στον ιστό της αράχνης η Ελλάδα
Κρήτη και νησιά του Αιγαίου είναι οι περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι πιο πολλές. Στη Λέσβο έχουν καταγραφεί 292 είδη από Βέλγο αραχνολόγο. «Παράδεισός» τους οι σπηλιές εξαιτίας των ασβεστολιθικών πετρωμάτων
Παράδεισος για τις... αράχνες θεωρείται η χώρα μας, αφού υπολογίζεται ότι κοντά στα 1.500 είδη (856 είναι επίσημα καταγεγραμμένα) πλέκουν εδώ τον ιστό τους. Το 30% αυτών -ποσοστό πολύ υψηλό- είναι σπηλαιόβιες, ζουν δηλαδή στο υγρό και παγωμένο περιβάλλον των σπηλαίων, μέσα στο οποίο έχουν αναπτύξει πολύ την αίσθηση της αφής. Θραύση κάνουν επίσης οι «μαύρες χήρες» που μαζί με τη «λοξοσκέλες» (loxosceles) είναι τα δύο πιο επικίνδυνα είδη για τον άνθρωπο που βρίσκονται και στη χώρα μας.
.................................
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Επικίνδυνες μόνο «μαύρες χήρες» και «λοξοσκέλες»
«Ο κόσμος φοβάται τις αράχνες και νομίζει ότι όλες είναι ίδιες, αποκρουστικές και επικίνδυνες. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι ακόμη και μια... συνάντηση με την επικίνδυνη μαύρη χήρα μπορεί να μη σημάνει τίποτε», μας είπε η κ. Χατζάκη και εξήγησε: «αν δεν προκληθεί, η αράχνη δεν επιτίθεται.
Αν όμως κάποιος επιχειρήσει να την διώξει με πολύ άγριο τρόπο, τότε θα του επιτεθεί και θα τον τσιμπήσει».
Η «μαύρη χήρα» ευθύνεται για -περιορισμένο ευτυχώς- αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, με τελευταίο αυτόν το 2003 σε χωριό της Αρτας.
Της αρέσει να βρίσκεται στην ύπαιθρο, μέσα σε βράχια, κάτω από πέτρες, αλλά κι ανάμεσα στις καλλιέργειες-όπου είναι και το πιο επικίνδυνο. Το δηλητήριό της είναι πολύ τοξικό, σχεδόν 15 φορές πιο τοξικό από αυτό του κροταλία.
Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα της «μαύρης χήρας» μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, κι αυτό μπερδεύει τους γιατρούς.
Η «μαύρη χήρα» έχει -όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς- ένα μαύρο γυαλιστερό χρώμα, αλλά κάτω από το μικροσκόπιο φαίνονται μικρές τρίχες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 15 διαφορετικά είδη «μαύρης χήρας», ενώ στη νότια Ευρώπη -και στην Ελλάδα- εντοπίζονται μόνο 3 από αυτά.
Ο ιστός τους είναι γυαλιστερός από εξαιρετικά ανθεκτικό... μεταξωτό νήμα, το οποίο μάλιστα στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιούνταν για το σκόπευτρο στα τουφέκια.
Το δεύτερο επικίνδυνο είδος που απαντάται στην Ελλάδα είναι οι «λοξοσκέλες». Πρόκειται για ένα πολύ κοινό είδος, που ευθύνεται για επιθέσεις στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Προκαλεί δερματονεκρωτικά προβλήματα -όχι τον θάνατο- και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στη βόρεια Ελλάδα.
«Η λοξοσκέλες αγαπά τα ξηρά και πολύ ζεστά κλίματα, γι αυτό και μεγάλοι πληθυσμοί της υπάρχουν στο νότιο τμήμα της χώρας», μας είπε η κ. Χατζάκη, ενώ πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης κατέγραψε περίπου 30 περιστατικά με επιθέσεις από «λοξοσκέλες» την τελευταία 10ετία.
........