Help Wanted - Γειωση Πικαπ

Satie

New member
10 September 2008
17
Καλημερα σε ολους...
Εχω συνδεσει ενα παλιο πικαπ (30ετων) κενγουντ σε εναν ενισχυτη ναντ που δε διεθετε phono.Βρηκα την ακρη με RIAA (stand alone) proel με 25ευρω(εσωσε!) που παρεμβαλλεται φυσικα μεταξυ πικαπ και ενισχυτη.Ο ηχος ειναι παρα πολυ καλος πλην ενος σημαντικου προβληματος που νομιζω δημιουργει η γειωση του πικαπ (δεν εχει δυστυχως ο ενισχυτης) και που συνισταται σε εναν ηχο τριξιματος (ηλεκτροστατικο?)
Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον τα εξης...
1.Πού μπορω να συνδεσω τη γειωση ωστε να σβησει αυτος ο ηχος?(ειμαι οπως καταλαβατε ψιλοασχετος απο ηλεκτρονικα επισης)
2.Ειναι ο ηχος αυτος και γενικοτερα το συγκεκριμενο πικαπ επικινδυνο για τον ενισχυτη η τα ηχεια μου?
ΥΓ.Το πικαπ εχει RCA καλωδια παλια οσο και ο γραψων (η μανα μου παρηγγειλε το πικαπ και 2 ωρες μετα εμαθε οτι κυοφορει).Ειναι εφικτο να το δωσω σε καποιον να τα αλλαξει?
Μηπως πρεπει να ξεχασω τα βινυλλια μου μεχρι να αγορασω καινουριο πικαπ χαριν της καλης υγειας του ενισχυτη μου?

Παρακαλω για τη γρηγορη βοηθεια σας γιατι εχω στο ραφι μου υπεροχες εκτελεσεις κοντσερτων για μαντολινο του Vivaldi και τη μπανανα Velvet underground και διψαω για να τα ακουσω στο πικαπ.
Ευχαριστω......

Καλημέρα,

Ενδιαφέρον!
Ας αρχίσω με κάποιες δικές μου προτάσεις. Η κατάσταση της κεφαλής και το στήσιμο του βραχίονα-πλατό μπορούν να πληγώσουν τους δίσκους σου. Όποτε προσπάθησε να βρεις καινούρια κεφαλή, και να στήσεις το βραχίονα αρχικά.
Πες μας το μοντέλο του πικάπ και ίσος βάλε και καμία φωτογραφία για να έχουμε καλύτερη ιδέα περί τινός πρόκειται (λ.χ. ο βραχίονας παίρνει παραμετροποίηση, το πικάπ είναι μάζας ή έχει ανάρτηση).
Για τη γείωση, εξαρτάτε και από τα άλλα κομμάτια του συστήματος και πώς είναι γειωμένα. Μπορείς να δοκιμάσεις γείωση σε μια εμφανή πίσω βίδα του riaa ή του ενισχυτή – αλλά αυτό με επιφύλαξη γιατί εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες.

Οπτικά παρακολούθησε τα ηχεία σου όταν παίζεις δίσκο και προσπάθησε να δεις εάν τα woofer υποφέρουν από κάποιο συντονισμό. Εάν δεις μόνιμες κινήσεις μέσα-έξω σε συχνότητα άσχετη της μουσικής τότε το πικάπ έχει κάποιους συντονισμούς που θα πρέπει να περιορίσουμε.

Αυτός ο ήχος υπάρχει πάντα ή μόνο π.χ. όταν ακουμπάς τον βραχίωνα;

Για τη γείωση πολλές φορές μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το phono stage...
Γενικά πρέπει να ακουμπάει σε κάποιο γειωμένο σασί (σε μεταλλικό του μέρος πάντα).

Καλημερα σε ολους...
Εχω συνδεσει ενα παλιο πικαπ (30ετων) κενγουντ σε εναν ενισχυτη ναντ που δε διεθετε phono.Βρηκα την ακρη με RIAA (stand alone) proel με 25ευρω(εσωσε!) που παρεμβαλλεται φυσικα μεταξυ πικαπ και ενισχυτη.Ο ηχος ειναι παρα πολυ καλος πλην ενος σημαντικου προβληματος που νομιζω δημιουργει η γειωση του πικαπ (δεν εχει δυστυχως ο ενισχυτης) και που συνισταται σε εναν ηχο τριξιματος (ηλεκτροστατικο?)
Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον τα εξης...
1.Πού μπορω να συνδεσω τη γειωση ωστε να σβησει αυτος ο ηχος?(ειμαι οπως καταλαβατε ψιλοασχετος απο ηλεκτρονικα επισης)
2.Ειναι ο ηχος αυτος και γενικοτερα το συγκεκριμενο πικαπ επικινδυνο για τον ενισχυτη η τα ηχεια μου?
ΥΓ.Το πικαπ εχει RCA καλωδια παλια οσο και ο γραψων (η μανα μου παρηγγειλε το πικαπ και 2 ωρες μετα εμαθε οτι κυοφορει).Ειναι εφικτο να το δωσω σε καποιον να τα αλλαξει?
Μηπως πρεπει να ξεχασω τα βινυλλια μου μεχρι να αγορασω καινουριο πικαπ χαριν της καλης υγειας του ενισχυτη μου?

Παρακαλω για τη γρηγορη βοηθεια σας γιατι εχω στο ραφι μου υπεροχες εκτελεσεις κοντσερτων για μαντολινο του Vivaldi και τη μπανανα Velvet underground και διψαω για να τα ακουσω στο πικαπ.
Ευχαριστω......

Οποιοδηποτε παρασιτικο σημα που προστιθεται στο γνησιο σημα, ειναι επικινδυνο για τα ηχεια σου. Αν ειναι χαμηλης συχνοτητας (buzz noise) κατα 99% προερχεται απο αγειωτο βραχιονα, και μπορει να βλαψει τα γουφερ των ηχειων. Το απλο καλωδιο που βγαινει απο το πικαπ ειναι του βραχιονα, και μπορεις να το σφιξεις σε μια βιδα του σασσι του ενισχυτη σου. Επειδη ομως λες οτι ακους τριξιμο, αυτο ειναι επικινδυνο για τα τουητερ. Και αν λαβουμε υπ' οψη οτι το πικαπ ειναι 30 ετων, τοτε σιγουρα ολες οι επαφες (κεφαλη-κελυφος-βραχιονας και βυσματα εξοδου) εχουν βρωμισει (οι καθαρες επαφες πρεπει να αστραφτουν, ακομη και αν ειναι απλες επινικελωμενες) οποτε πιθανον τα κρακ που ακους να οφειλονται σε κακη επαφη π.χ. καποιου βυσματος. Ενα καλο καθαριστικο, ειναι το white spirit που πωλειται στα χρωματοπωλεια. Παρε μια παληα οδοντοβουρτσα, βουτα την στο διαλυτικο και τριψε καλα τα μεταλικα μερη των RCA του πικαπ. Κατοπιν ξεβιδωσε την κελυφος απο τον βραχιονα, και τριψε παλι τις επαφες με το διαλυτικο. Αν το προβλημα παραμενει, πιθανως φταινε τα καλωδια σηματος του πικαπ, ισως εχουν καποια εσωτερικη διακοπη. Μονη λυση, ειναι η αντικατασταση τους αλλα αφτο γινεται μονο απο καποιον τεχνιτη που διαθετει κολλητηρι κλπ.
Ελεγχος και καθαρισμος επισης χρειαζεται και στα λεπτα καλωδιακια που ενωνουν την κεφαλη με το κελυφος.

Φωτης