Hi-end συνήθεια

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,054
Λάρισα
Πόσο μπορεί να επηρεάσει στην αντικειμενικότητα της κρίσης μας η συμβίωση με ένα σύστημα επί μακρόν; θα μας δημιουργήσει πρότυπα μέσα στο μυαλό μας έστω και ασυνείδητα τα οποία θα μας επηρεάζουν στην κρίση μας αλλά ακόμα περισσότερο στην απόλαυση της αναπαραγωγής της μουσικής; επίσης πόσο ο άνθρωπος αυθυποβάλλεται και επηρεάζεται από την μακροχρόνια συμβίωση του με ένα σύστημα;

To αφτί συνηθίζει πολύ εύκολα και μετά απο μακρά συμβίωση ένα μέτριο ή ακόμα και κάτω του μετρίου σύστημα ίσως μας φαίνεται άρτιο.

Πιστεύω στον κορεσμό . Εαν κάποιος ασχολείται περισσότερο από 5-6 χρόνια (το minimum..) αλλάζοντας ενισχυτές,προ,dac,καλώδια, ηχεία, τα πάντα τα κριτήρια αναζήτησης του εμπλουτίζονται ολοένα με περισσότερες παραμέτρους. Κάποια στιγμή, ενώ διαθέτει ένα αξιολογότατο σύστημα απαλλαγμένο από διάφορες σκληράδες και με μια ικανοποιητική ανάλυση,λεπτομέρεια και διαφάνεια έρχεται ο κορεσμός και η αναζήτηση προς σημεία τα οποία θεωρεί ότι του λείπουν. Ποια είναι αυτά? Στην ουσία ένας κάτοχος set 300B μπορεί να ζηλεύει τον δυναμισμό, την έκταση, το "λούσο" από άκρο σε άκρο και το directivity ενός Audio research Reference (πχ). Προσωπικά , κάθε φορά που ακούω το σύστημά μου ορίζω ως reference τα θετικά στοιχεία του (του δικού μου, που ακροάζομαι περι των 3 ωρών καθημερινά , άρα αρκετά) οπου βάση αυτών των επιλογών το έχω χτίσει και προσπαθώ να εντοπίσω αν υπερτερεί κάποιο άλλο στα υπόλοιπα σημεία ή και σε όλα και τι προέχει . Εκει υπάρχει μια μικρή αναστάτωση , το οτι πρέπει κάποιος να ακούσει και πέραν μιας 30άλεπτης παρουσίας σε μια έκθεση για να συνειδητοποιήσει τι προσφέρει το κάθε τί ξεχωριστά.

Εαν δεν ανοιχτείς στα βαθειά δεν ξέρεις ίσως τί ζητάς, τί έχεις ή τί χάνεις.! Βεβαια, το δράμα είναι οτι αν ακούς δέκα χρόνια με λάμπες καποια στιγμή μπορεί να σου κάνει κλικ ένας κορυφαίος solid-state.

Last edited:
Πόσο μπορεί να επηρεάσει στην αντικειμενικότητα της κρίσης μας η συμβίωση με ένα σύστημα επί μακρόν; θα μας δημιουργήσει πρότυπα μέσα στο μυαλό μας έστω και ασυνείδητα τα οποία θα μας επηρεάζουν στην κρίση μας αλλά ακόμα περισσότερο στην απόλαυση της αναπαραγωγής της μουσικής; επίσης πόσο ο άνθρωπος αυθυποβάλλεται και επηρεάζεται από την μακροχρόνια συμβίωση του με ένα σύστημα;

Βαγγέλη προσωπικά τίποτα δεν με επιρρεαζει, παρά μόνο η ζωντανή ακουστική μουσική. Αν την έχεις σαν αναφορά και είσαι κατασταλαγμένος, τότε τίποτε άλλο δεν μπορεί να σε επιρρεάσει.
Ποτέ δεν ωραιοποιώ κάτι γιατί το έχω, όπως κάνει πολλοί.
Αν κάτι δεν μου αρέσει το δηλώνω και φροντίζω να απαλλαγώ από αυτό.
Όταν ένα σύστημα στην αρχή σε ικανοποιεί και μετά από καιρό όχι και δεν έχεις επιρρεαστεί από το μακρύ και κοντό του καθένα, πιθανόν να έχεις κάνει προόδους, να το έχεις ξεπεράσει και να θέλεις κάτι καλύτερο.
Στο στάδιο που βρίσκομαι εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχω την ανάγκη αλλαγών, γιατί είμαι πολύ σταλλαγμένος και ικανοποιημένος. Αρκούμε σε μικροαλλαγές όπως καλά καλώδια ρεύματος που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια. Εξακολουθώ και είμαι υπέρ του δέοντος απαιτητικός και δεν συμβιβνάζομαι με τίποτε. Λ.Σ.

για μενα χρειαζεται τουλαχιστον ενας μηνας συμβιωσης με καποια συσκευη στο συστημα μου, για να βγαλω ασφαλη συμπερασματα γι αυτην. Στην αρχη οποιαδηποτε αλλαγη φαινεται αρνητικη.

Φίλε Deminio αν ξέρω ότι οι συγκεκριμένες λάμπες μου δίνουν τη μέγιστη ικανοποίηση, δεν βρίσκω το λόγο να πάω σε κάτι 'κατώτερο' δηλ. τρανζίστορ, γιατί τότε θα ζω πραγματικά ένα δράμα, όπως λες. Λ.Σ.

Φίλε Deminio αν ξέρω ότι οι συγκεκριμένες λάμπες μου δίνουν τη μέγιστη ικανοποίηση, δεν βρίσκω το λόγο να πάω σε κάτι 'κατώτερο' δηλ. τρανζίστορ, γιατί τότε θα ζω πραγματικά ένα δράμα, όπως λες. Λ.Σ.

Η αλήθεια είναι ότι με το χέρι στην καρδία δύσκολα ξενοκοιτάς εαν έχεις & διαθέτεις λάμπες που σου δίνουν πλήρη 'λαμπάτη' ικανοποίηση. Απλά και πολύ επιλεκτικά υπάρχουν πλεόν και κανα δύο κομμάτια καθαρά s-state που έχουν την δική τους χάρη και ΙΣΩΣ αξίζουν να ακουσθούν και να προσπαθήσουν να κάτσουν δίπλα για μια κόντρα. Παντως.... δεν κάνω κανένα βήμα ακόμα. Tubes rule !

Last edited:
Το ακριβά κατά δήλωση μηχανήματα που μπορεί?? να διαθέτουμε δεν σημαίνει αυτόματα ότι είμαστε γνώστες του χώρου....μάλλον ο κ.Στεφανίδης έχει δίκιο....

Πόσους ξέρεις που συμβιώνουν επί μακρόν μ' ένα σύστημα;

Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθούμε,είναι το κόλλημα σ' ένα ή έστω σε μερικά συστήματα σε ορίζοντα χρόνου(συνήθως dt) :music-smiley-005:

Προφανως και η μακροχρονια συμβιωση μας με ενα συστημα μας επιρρεαζει,αφου το εχουμε σαν αμεσο και ευκολο σημειο αναφορας.Ευτυχεις,για μενα,ειναι οσοι εχουν την δυνατοτητα συχνων διαφορετικων ακουσματων,γιατι δεν υπαρχει ο εθισμος.Μπορει στο συστημα μας να γνωριζουμε τα λαθη του,αλλα συμβιωνουμε με αυτα και ετσι συνηθως με την παροδο του χρονου δεν μας ενοχλουν η δεν μας ενοχλουν τοσο πολυ

Re: Απάντηση: Hi-end συνήθεια

Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθούμε,είναι το κόλλημα σ' ένα ή έστω σε μερικά συστήματα σε ορίζοντα χρόνου(συνήθως dt) :music-smiley-005:
DIPIE προσωπικά συμβιώνω με τα ίδια μηχανήματα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα [15-20 χρόνια] και ας έχω την ευκαιρία και ευχέρεια για αλλαγές. Συν τοις άλλοις είμαι και πάρα πολύ απαιτητικός και ασυμβίβαστος.
Το θέμα *συνήθεια* που αναφέρουν κάποιοι φίλοι δεν με αγγίζει. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με κάτι γιατί το "έχω συνηθίσει" αν δεν με εκφράζει και δεν με ικανοποιεί μουσικά. Δεν μπορώ να δέχομαι κάτι και να συμβιώνω μαζί του ενώ διαπιστώνω ότι βρίσκεται χαμηλότερα από το 'επίπεδό' μου.
Πιθανόν κάποιοι να *συνηθίζουν* ένα μηχάνημα γιατί συμβιβάζονται με την όποια ποιότητά του και δεν έχουν απαιτήσεις ή έχουν απογοητευτεί ή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Λ.Σ.

Προφανως και η μακροχρονια συμβιωση μας με ενα συστημα μας επιρρεαζει,αφου το εχουμε σαν αμεσο και ευκολο σημειο αναφορας.Ευτυχεις,για μενα,ειναι οσοι εχουν την δυνατοτητα συχνων διαφορετικων ακουσματων,γιατι δεν υπαρχει ο εθισμος.Μπορει στο συστημα μας να γνωριζουμε τα λαθη του,αλλα συμβιωνουμε με αυτα και ετσι συνηθως με την παροδο του χρονου δεν μας ενοχλουν η δεν μας ενοχλουν τοσο πολυ

Πέτρο αν είσαι εξοικιωμένος με τον ζωντανό ακουστικό ήχο και τον έχεις σαν αναφορά τίποτα δεν μπορεί να σε συμβιβάσει.
Όσο για αυτούς που "έχουν την δυνατότητα συχνών διαφορετικών ακουσμάτων", που λες, αν με αυτό εννοείς αυτούς που συνεχώς αλλάζουν μηχανήματα, η γνώμη μου είναι ότι αυτοί είναι πολύ δυστυχείς και καθόλου ευτυχείς, γιατί στην ουσία είναι κάτι σαν 'χαμένοι' που δεν μπορούν να κατασταλλάξουν και η μία αλλαγή φέρνει την άλλη, επιρρεάζονται από 'παπαγάλους' και από τους 'ειδικούς'.
Αν φυσικά εννοείς ακουστικές εμπειρίες ζωντανής μουσικής και καλοστημένων συστηματων, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Λ.Σ.

Εγώ, γιά πάνω από 10 χρόνια έπαιζα με το ίδιο σύστημα.
Αν εξαιρέσεις την αλλαγή των ηχείων, παίζω ακόμα με το ίδιο (περίπου)!
Αν εξ´αρχής πάρεις κάτι αξιόλογο δεν βλέπω τον λόγο να μην το κρατήσεις
γιά αρκετά χρόνια!

Εγώ, γιά πάνω από 10 χρόνια έπαιζα με το ίδιο σύστημα.
Αν εξαιρέσεις την αλλαγή των ηχείων, παίζω ακόμα με το ίδιο (περίπου)!
Αν εξ´αρχής πάρεις κάτι αξιόλογο δεν βλέπω τον λόγο να μην το κρατήσεις
γιά αρκετά χρόνια!
Εξυπακούεται ότι είσαι κατασταλλαγμένος ξέρεις τί θέλεις δεν έχεις φάει τη φώλα κάποιων ρεβιούερς [π.χ. περί ενός φανταστκού βάθους !!! και όταν δεν το ακούς τρελαίνεσαι και απογοητεύεσαι], έχεις ακούσματα και κάποια εμπειρία και ξετιλίγεις σωστά το κουβάρι.Λ.Σ.

Το κυριότερο απ´όλα, τα ''χώνω'' απείρως περισσότερο στην δισκοθήκη μου
και απολαμβάνω την μουσική μου!
Τι να το κάνεις το όποιο σύστημα άμα δεν έχεις και υλικό γιά να το
απολαύσεις?!

Στον χωρο υπάρχουν αυτόί που ξέρουν τι ζητούν απο το hi-end και σαν εμπερεία έχουν πολλές ώρες ακρόασης....και βέβαια ότι μπορεί να προσφέρει στον κάθε ένα αυτό...........θετικό ή αρνητικό ..
και αυτοί που απλά ονομάζονται μηχανάκιδες και ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο

Δεν μπορούμε να κρίνουμε ούτε τους μεν ούτε τους δε.

Το θέμα είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός

Ο προορισμός είναι ο πρωταρχικός σκοπός, το ταξίδι έχει άλλες χάρες και
πολλές φορές μέσα από αυτό, καθορίζουμε και τον τελικό προορισμό!!!
Δεν κρίνει κανείς κανένα, κουβέντα κάνουμε, απόψεις εκφράζουμε.