Hi-end συνήθεια

Η συνεχής αναζήτηση συσκευών, μπορεί να είναι χόμπι αλλά έχει ένα μειονέκτημα. Είναι μια εφήμερη σχέση, άστατη, ενθουσιασμού, νεαρής ανοησίας :ridinghorse:, ...
Δεν είναι όμως δεσμός. Αυτή είναι η "ώριμη" πλευρά του πράγματος και αφορά αυτούς που "παντρεύονται" με κάποιο σύστημα ήχου.
Άλλοι μετά από αναζήτηση (πολλών συσκευών), άλλοι γιατί δεν μπορούν να αναζητούν και άλλοι γιατί "δεν έχει ρόλο".
Δεν έχει ρόλο γιατί, αυτό που χρειάζεσαι το κάνει αρκεί να προσπαθήσεις να το ακούσεις - καταλάβεις.

Για να αποδείξεις "πόσο καλό σύστημα έχεις", πρέπει να δεις αυτό που ακούς και όχι αυτό που παίζει. Η διαφορά είναι τεράστια τόσο στο επίπεδο της ικανότητας του ακροατή αλλά και της μετρήσιμης κατάστασης του συστήματος.
Το "ματσάρισμα" του ακροατή με το συγκεκριμένο σύστημα πρέπει να είναι κάτι σταθερό. Να έχεις πολλά ακούσματα από αυτό, σε διαφορετικά είδη μουσικής και να αποδεχθείς τελικά κάποια πράγματα στο όνομα της "σχέσης" μαζί του.

Μερικοί το λένε "συνήθεια".

Σκεφτείτε τι συμβαίνει στους μουσικούς.
Μουσικός - όργανο - ήχος = άρρηκτη σχέση.

Με κανόνα, μόνο τις εμπειρίες απο ζωντανή μουσική κρίνω και συνήθως όλα μου φταίνε. Και αυτά που μου φταίνε είναι πολλά. Και τα λέω γι αυτό δεν με κάνει κανένας παρέα. :D

Πρώτ απ όλα γίνομαι κακός για το δικό μου σύστημα.

ΥΓ: μην συγκρίνετε μηχανές. Αλλά την απόσταση που χωρίζει την κάθε μια απ το ζωντανό σαν σύνολο.

Aν όλοι μας είχαμε τη δυνατότητα να δούμε και να ακούσουμε μία παραγωγή πως φτιάχνεται, θα καταλαβαίναμε πολύ περισσότερα πράγματα για το σύστημα μας.

Όποια και να είναι η σχέση μας με το σύστημα μας, η ζωντανή παρακολούθηση της διαδικασίας ηχογράφησης, θα μας άνοιγε άλλους ορίζοντες.

Γι αυτό και δεν κατηγορώ αυτούς που ακούν μονιτορέ ,πιο στεγνά από μένα.

Εγώ δεν είμαι έτοιμος. Εξάλλου ποτέ δεν θα βρεθώ στο στούντιο για να δω πως οι ''κατσαρόλες'' μπορούν να γίνουν τέλεια ντραμς.

Μία φορά μου δόθηκε η δυνατότητα και αποφάσισα να μην παντρευτώ καμμία συσκευή αναπαραγωγής. Δεν αξίζει τον κόπο και τα φράγκα.

Συνυπάρχω κει εγώ για αρκετό καιρό με το ίδιο σύστημα και δηλώνω επηρεασμένος από το σύστημα μου και από τον χώρο που το φιλοξενεί . Μου έχει δημιουργήσει ακουστικές και χωροταξικές σταθερές που με επηρεάζουν .
Πιστεύω ,πάντως, ότι ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει το αποτέλεσμα είναι ο χώρος και η χωροδιάταξη , εφόσον βέβαια δεν υπάρχει κάποιο πολύ σημαντικό αδύνατο σημείο στο σύστημα που βγάζει μάτι.

Μμικρολεπτομέρειες της ακρόασης δεν προσπαθώ να τροποποιήσω με αλλαγές συσκευών – καλωδίων κ.λ.π. αλλά μόνο με τροποποιήσεις του χώρου ή ακόμα και με ισοστάθμιση (πότε μου αρέσει το αποτέλεσμα και πότε όχι αλλά πάντα μου αρέσει αυτό το παιχνίδι ). .
Την διαδικασία βάλε – βγάλε συσκευές – πηγές – προενισχυτές - καλώδια κ.λ.π. και παίζε ξανά και ξανά το ίδιο κομμάτι προσπαθώντας να ακούσεις και να εντοπίσεις διαφορές (με ή χωρίς κουρτίνες) την θεωρώ τρομερά ψυχοφθόρα και απείρως κουραστική (για εμένα βέβαια) .Δεν την κάνω ποτέ και απορώ με όσους μπαίνουν σε αυτό το λούκι επί ώρες (εφόσον το απολαμβάνουν βέβαια όλα O.K.).

Προσωπικά , δυστυχώς , ΔΕΝ κρίνω το σύστημα μου με κριτήρια live μουσικής γιατί το δικό μου σύστημα (που μάλλον είναι αξιόλογο γενικά και μου αρέσει ) απέχει σημαντικά από το άκουσμα μεγάλης ορχήστρας κλασσικής μουσικής που είναι η αδυναμία μου . Αρα συγκρίσεις τέλος παρότι σε άλλα μουσικά θέματα ξεγελιέμαι.

Btw βρε παιδιά υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι το σύστημα του παίζει σαν μεγάλη κλασσική ορχήστρα ?

Εχω και ένα δικό μου κριτήριο κατά πόσο ένα σύστημα ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του Αυτό κρίνεται από τα πόσα ολόκληρα μουσικά έργα ακούει και δεν καταφεύγει στο «βάλε το κομμάτι 3 από αυτό το CD το 7 από το επόμενο το 4 από το παραεπόμενο κ.λ.π.»

Last edited:
Το δικό μου όχι.

Αλλά έχω ακούσει 2-3 που μπορούσαν.Το πιό φθηνό απ' αυτά,κόστιζε κάπου γύρω στα 45000.

Btw βρε παιδιά υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι το σύστημα του παίζει σαν μεγάλη κλασσική ορχήστρα ?

Ένα σύστημα δεν μπορεί να παίξει σαν μεγάλη κλασσική ορχήστρα αν δεν έχει τον ανάλογο χώρο ανάμεσα από τα ηχεία.

Ο χώρος που έχουμε ανάμεσα από τα ηχεία είναι 2-3 μέτρα το πολύ...
Αν τα όργανα κρατήσουν το κανονικό τους μέγεθος το αποτέλεσμα θα είναι ο άνθρωπος ορχήστρα που έχει το βιολί στο μέτωπο και το νταούλι σκουλαρίκι...
Αν γίνει σμίκρυνση για να έχεις σωστή θέση στα όργανα θα ακούγεται σαν φεστιβάλ στο στρουμφοχωριό.

Άντε, μία πενταμελής μπάντα και πολύ μας πέφτει...