Hi-Fi και Ηi-End "εναντίον" Μουσικής

Προσωπικά, που μπήκα πρόσφατα στο χώρο του hifi, τη βλέπω την αλλαγή στον εαυτό μου. Είναι πλέον φορές που με συλλαμβάνω να μην ακούω μουσική αλλά μηχανήματα, να ενθουσιάζομαι με μια εξαιρετική ηχογράφηση που όμως ως μουσική δεν μου λέει πολλά, και να απογοητεύομαι από κακή ηχογράφηση αν και η μουσική μού αρέσει. Πλέον παλιούς και ταλαιπωρημένους/κακογραμμένους δίσκους μου, που κάποτε όχι απλώς δεν με ενοχλούσε ότι είχαν τσικ-τσακ-τσουκ ή μουντή ηχογράφηση, δυσκολεύομαι να τους ακούσω.

Τι να πω, είναι μάλλον το τίμημα. Ελπίζω, σιγά σιγά, καθώς ωριμάζω χαϊφιλικά, να έρθει η ισορροπία.
Αυτο που λες παντως, δειχνει οτι σιγα σιγα περνάς απο το ενα χομπι στο αλλο.
Δηλαδη περνας απο το χομπι της ακροασης της μουσικης, στο χομπι της ακροασης μηχανηματων.
Θελει προσοχη αυτο, για να κρατηθει μια ισορροπια, μεταξυ των δυο αυτων χομπι, για να μην καλυψει το ενα το αλλο.

• Like
Reactions: vsklav
Προσωπικά, που μπήκα πρόσφατα στο χώρο του hifi, τη βλέπω την αλλαγή στον εαυτό μου. Είναι πλέον φορές που με συλλαμβάνω να μην ακούω μουσική αλλά μηχανήματα, να ενθουσιάζομαι με μια εξαιρετική ηχογράφηση που όμως ως μουσική δεν μου λέει πολλά, και να απογοητεύομαι από κακή ηχογράφηση αν και η μουσική μού αρέσει. Πλέον παλιούς και ταλαιπωρημένους/κακογραμμένους δίσκους μου, που κάποτε όχι απλώς δεν με ενοχλούσε ότι είχαν τσικ-τσακ-τσουκ ή μουντή ηχογράφηση, δυσκολεύομαι να τους ακούσω.

Τι να πω, είναι μάλλον το τίμημα. Ελπίζω, σιγά σιγά, καθώς ωριμάζω χαϊφιλικά, να έρθει η ισορροπία.
μου θύμισες λίγο την εποχή που από το DVD πήγα στο Bluray.. για μήνες δεν μπορούσα να παρακολουθήσω μια ταινία γιατί χάζευα την ποιότητα της νέας εικόνας.

Εμένα με ενόχλησε μια φορά πριν πολλά χρόνια, που ψάχναμε ηχεία για τον κουμπάρο μου μαζί και στο μαγαζί ο πωλητής δεν άφηνε να δυναμώσουμε την ένταση παρόλο που του είχαμε πει πως κοιτάμε ηχεία και για νταβατούρια.
Καλα...να δεις εσυ,πως στραβομουτσουνιασε ενας εκθετης, οταν του ειπαμε να βαλει Dire straits αντι του.... μια νοτα τωρα και μια απο δεκα λεπτα, απο δυο τρια (το πολυ) οργανα και σε εντασεις ψιθυρου.
Ο αλλος με κατακεραυνωσε ,γιατι δεν ακουω κλασσικη μουσικη.

Εχουν μεγαλη πλακα οι τυποι.:)

• Like
Reactions: rockrock
Αυτο που λες παντως, δειχνει οτι σιγα σιγα περνάς απο το ενα χομπι στο αλλο.
Δηλαδη περνας απο το χομπι της ακροασης της μουσικης, στο χομπι της ακροασης μηχανηματων.
Θελει προσοχη αυτο, για να κρατηθει μια ισορροπια, μεταξυ των δυο αυτων χομπι, για να μην καλυψει το ενα το αλλο.
έχω κάμποσους δίσκους ελληνικής κοπής που είχα αγοράσει καινούργιους από τότε που ήμουν νεαρός.. χάλια εγγραφή, ποτέ δεν μπόρεσα να τους ακούσω, πόσο δε να τους απολαύσω...
πρόσφατα ήρθε στην κατοχή μου phono ανάλογο και καλύτερο μη σου πω από την ακριβότερη κεφαλή μου.
βάζω έναν από αυτούς τους δίσκους (cure-disintegration) που μου αρέσει πάρα πολύ σαν άλμπουμ αλλά δεν ακουγόταν λόγω κακής εγγραφής, για να "δω" τι θα ακούσω...
ότι "ψήγμα" ποιότητας είχε η εγγραφή βγήκε στην επιφάνεια και για πρώτη φορά ευχαριστήθηκα την ακρόασή του.

τι άκουσα άραγε;; τα μηχανήματα ή τον δίσκο;;;

• Like
έχω κάμποσους δίσκους ελληνικής κοπής που είχα αγοράσει καινούργιους από τότε που ήμουν νεαρός.. χάλια εγγραφή, ποτέ δεν μπόρεσα να τους ακούσω, πόσο δε να τους απολαύσω...
πρόσφατα ήρθε στην κατοχή μου phono ανάλογο και καλύτερο μη σου πω από την ακριβότερη κεφαλή μου.
βάζω έναν από αυτούς τους δίσκους (cure-disintegration) που μου αρέσει πάρα πολύ σαν άλμπουμ αλλά δεν ακουγόταν λόγω κακής εγγραφής, για να "δω" τι θα ακούσω...
ότι "ψήγμα" ποιότητας είχε η εγγραφή βγήκε στην επιφάνεια και για πρώτη φορά ευχαριστήθηκα την ακρόασή του.

τι άκουσα άραγε;; τα μηχανήματα ή τον δίσκο;;;
Κατα την γνωμη μου ακουσες την απολυτη ισορροπια των δυο χομπι.
Οχι μονο δεν καλυψε το ενα χομπι το αλλο, αλλα ακομα καλυτερα, το ενα χομπι ενισχυσε το αλλο.

αφού το ευχαριστήθηκες, τι σημασία έχει ο λόγος;
καμία.. αλλά απόλαυση μουσικής χωρίς καλά μηχανήματα μάλλον δεν γίνεται για τους λάτρεις της μουσικής, αντίθετα με τον .."απλό κόσμο" που θεωρεί τα 1000€ πχ υπερβολικό ποσό για να ακούει μουσική στο σπίτι.
η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του "απλού κόσμου" έχει καλύτερο σύστημα ήχου στο αυτοκίνητο, παρά στο σπίτι.. πίστεψέ με! :LOL:

Όταν η κουμπάρα μου άκουσε πόσο κάνει το σύστημά μου, ενώ το έχει ακούσει πολλές φορές, με ρώτησε "και τι διαφορά έχει από το ραδιόφωνο που έχω στο αυτοκίνητο;"
Ακόμη και στην ακρόαση της μουσικής, υπάρχουν αυτοί που δίνουν σημασία στο πως ακούγεται και αυτοί που απλά τους αρέσει να έχουν τη μουσική σαν ambient ήχο.

Για μένα πάνω από όλα η μουσική, άλλωστε το 90+% του χρόνου που ακούω μουσική, είναι μέσα από ακουστικά+spotify στη δουλειά.

• Like
Reactions: vlad66 and rockrock
Θυμαστε οταν ημασταν πιτσιρικάδες που το μονο που μας ενδιεφερε σε εναν ενισχυτη ηταν τα watt του?
Λεγαμε... Α!!!! ο δικος μου ειναι 50 watt, πολυ καλυτερος απο τον δικο σου που ειναι 30 watt χαχα.. :)

Last edited:
  • Haha
Reactions: vlad66
καμία.. αλλά απόλαυση μουσικής χωρίς καλά μηχανήματα μάλλον δεν γίνεται για τους λάτρεις της μουσικής, αντίθετα με τον .."απλό κόσμο" που θεωρεί τα 1000€ πχ υπερβολικό ποσό για να ακούει μουσική στο σπίτι.
η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του "απλού κόσμου" έχει καλύτερο σύστημα ήχου στο αυτοκίνητο, παρά στο σπίτι.. πίστεψέ με! :LOL:
σε πιστεύω.
εδώ ξέρω περίπτωση ατόμου που η μουσική από κινητό του αρέσει καλύτερα από το στερεοφωνικό του (που είναι και καλούτσικο.)

Περί ορέξεως....

• Haha
Reactions: vlad66
Θυμαστε οταν ημασταν πιτσιρικάδες που το μονο που μας ενδιεφερε σε εναν ενισχυτη ηταν τα watt του?
Λεγαμε... Α!!!! ο δικος μου ειναι 50 watt, πολυ καλυτερος απο τον δικο σου που ειναι 30 watt χαχα.. :)
τώρα στα γεράματα δεν θα με χάλαγε ένας Leben με 15 βατάκια.... :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

• Like
Πάντως ακόμα και στο χαλαρό να ακούω μουσική με ενοχλεί αν κάτι πάει στραβά.
Πριν δύο χρόνια στο μπαρ του roof garden ενός ξενοδοχείου έπαιζε μουσική από κάτι ηχεία εξωτερικού χώρου της κακιάς ώρας, ταλαιπωρημένα μάλιστα στην όψη, και για όσο έκατσα εκεί δεν μπορούσα να απολαύσω το ποτό μου. Ακουγόταν λες και έβγαινε ο ήχος από κουβά, ενώ δεν υπήρχε καθόλου πληροφορία μπάσου σχεδόν.
Αντιθέτως σε άλλο ξενοδοχείο σε εξωτερικό χώρο ο ήχος ήταν προσεγμένος και μάλιστα κάπου είχαν κρυμμένο sub που το έμπειρο αυτό μου διέκρινε μια και δεν γινόταν οι δορυφόροι να μπορούν να έχουν τόσο χαμηλό. Και καθώς φαινόταν το είχαν φέρει να παίζει αρκετά καλά στον περισσότερο χώρο (δεν γίνεται παντού).
Το αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση ήταν... να παραγγείλω και άλλο ποτό... αφού περνούσα ωραία 😁

Δεν είναι μόνο τα παραπάνω παραδείγματα, γενικότερα αν ο ήχος είναι ωραίος κάπου, αυξάνει την απόλαυση. Αυτό συνδέεται με το ηχοσύστημα και την ποιότητα του όπως και να έχει.

Σχετικό αυτό.
Αν έπαιζε Γωγώ Τσαμπά εγώ όχι ποτά δεν θα έπαιρνα, ούτε από έξω δεν θα πέρναγα...

Η Τσαμπά για να παίξει σωστά θέλει PA και πανηγύρι, όχι roof garden. 😁
Εγώ μιλάω για outdoor speakers σε κατάσταση μουσικό χαλί περισσότερο. Ακόμα κι εκεί υπάρχουν hi-fi πινελιές στα συστήματα.

Επίσης άλλη μια περίπτωση λάθους είναι η χρήση ηχείων αναγγελιών για μουσική. Εκεί πλέον δεν κάθεσαι. Είναι ανυπόφορο αυτό που ακούγεται από κει.

Ουκ ολίγοι κάνουν το λάθος, ακόμα και σε νέες κατασκευές να τα εγκαθιστούν. Μετά έρχονται για να βάλουν ενισχυτή και φυσικά στραβωνουν όταν ανακαλύπτουν ότι θα πρέπει να τα πετάξουν.
Χαμηλη η τιμή τους, συνήθως κάποιος ηλεκτρολόγος τα τοποθετεί και έτοιμο το κοκτέιλ της αποτυχίας.

• Haha
Reactions: vlad66 and Tzimisce
Σχετικό αυτό.
Αν έπαιζε Γωγώ Τσαμπά εγώ όχι ποτά δεν θα έπαιρνα, ούτε από έξω δεν θα πέρναγα...
Η Τσαμπά για να παίξει σωστά θέλει PA και πανηγύρι, όχι roof garden. 😁
Εγώ μιλάω για outdoor speakers σε κατάσταση μουσικό χαλί περισσότερο. Ακόμα κι εκεί υπάρχουν hi-fi πινελιές στα συστήματα.

Επίσης άλλη μια περίπτωση λάθους είναι η χρήση ηχείων αναγγελιών για μουσική. Εκεί πλέον δεν κάθεσαι. Είναι ανυπόφορο αυτό που ακούγεται από κει.

Ουκ ολίγοι κάνουν το λάθος, ακόμα και σε νέες κατασκευές να τα εγκαθιστούν. Μετά έρχονται για να βάλουν ενισχυτή και φυσικά στραβωνουν όταν ανακαλύπτουν ότι θα πρέπει να τα πετάξουν.
Χαμηλη η τιμή τους, συνήθως κάποιος ηλεκτρολόγος τα τοποθετεί και έτοιμο το κοκτέιλ της αποτυχίας.

H Γωγώ Τσαμπά για να παιξει σωστα θελει λαμπάτο ενισχυτη.
Αν παιξει με τρανζιστοράτο χάνει πολλυ...χαχα.

• Haha
Reactions: Tzimisce
Είμαι ένας απο αυτούς που έχουν "συλλογές". Και βινύλια και CD. Και βιβλία (αλλά δεν είναι το θέμα μας). Ξεκινώντας απο τη δεκαετία του '70.
Και αυτές δεν δημιουργήθηκαν ως αυτοσκοπός, αλλά απλά απο τη ανάγκη να ακούς τη μουσική που θέλεις, τη στιγμή που θέλεις. Πως αλλιώς θα γινόταν δηλαδή; Και όσο μεγάλωνε το ενδιαφέρον και πλάταιναν οι ορίζοντες, τόσο μεγάλωνε η "συλλογή", απλά πράγματα...

Απλά είπα;
Γράψτε λάθος!
Η αγορά αυτής της μουσικής τουλάχιστον για ένα μεγάλο αρχικό στάδιο ως πιτσιρής, γινόταν απο το υστέρημα, όχι απο το περίσσευμα, μετά απο ποδαρόδρομο και ψάξιμο σε όλο το κέντρο της Αθήνας για να βρείς (αν έβρισκες) αυτό που ήθελες . Και μετά, μία βδομάδα νηστεία, προσευχή και ακροάσεις γιατί για τσιγάρο και καφέ δεν είχε μείνει σάλιο!
Και όσο για "φορητότητες" , "βολικότητες" και "ευκολίες" θα πω μόνο το εξής;
Δεκαοκτώ χρονών, αμετανόητος πλέον μουσικόφιλος, κουβάλησα μια κούτα που χώρεσε εξήντα βινύλια, το πικάπ με τα ηχεία, δυό βαλίτσες συν το μικρό μου αδερφάκι, τα φόρτωσα στο καράβι τρίτη θέση, έφτασα στο νησί, τα μεταφόρτωσα διαδοχικά σε τρία υπεραστικά λεωφορεία μέχρι τον τελικό προορισμό, για να έχω μουσική όλο το καλοκαίρι. Να ακούς και να κοιτάζεις τα εξώφυλλα, ξανά και ξανά, να πλάθεις ιστορίες όσο καταλάβαινες τους στίχους, να προσπαθείς να "ζωντανέψεις" με το νού σου το άκουσμα, πως να έμοιαζαν άραγε, πως να κινούνταν πάνω στη σκηνή, τέτοια...
Και όσο μάθαινα , τόσο μεγάλωνε και πλήθαινε η "συλλογή". Και έφτασε και ως στις μέρες μας, καλά νά'μαι ο "χομπίστας" να την χαίρομαι.

Απο μηχανήματα, λίγα πράγματα, πέρασαν καμμιά 25αριά χρόνια μέχρι που άλλαξα κάτι, αλλά αυτό αποδείχτηκε πολύ ενδιαφέρον και μου γέννησε όρεξη για νέες περιπέτειες και περισσότερες μουσικές. Αλλά μεγαλώνοντας. παραξενεύω. Υπάρχουν εγγραφές που με εξοργίζουν, ενώ παλιά έλεγα "δε βαριέσαι..."
Είναι ωραία περίπτωση να "προσεγγίζεις" αυτό που υπάρχει γραμμένο στο δίσκο και τόσα χρόνια αγνοούσες, γιατί δεν μπορούσες τεχνικά να το αναπαράξεις.
Καλά να είμαστε και είσαστε, να συνεχίσουμε να γουστάρουμε...

Άλλο ο μουσικόφιλος, άλλο ο χαιεντάς και άλλο ο συλλέκτης. Μιλάμε για διαφορετικά χόμπυ. Κάποιοι έχουν το ένα, κάποιοι τα δύο και κάποιοι όλα. Με τον όρο χαιεντάς αναφέρομαι σε αυτούς που ασχολούνται με την απόδοση του hi fi τους, τιουνάροντας, αλλάζοντας μηχανάκια, καλώδια, σπίτια κτλ.

• Like
H Γωγώ Τσαμπά για να παιξει σωστα θελει λαμπάτο ενισχυτη.
Αν παιξει με τρανζιστοράτο χάνει πολλυ...χαχα.

Εξαρτάται την περίσταση. Σε ένα τραγούδι στουντιακής παραγωγής ή και live ηχογράφησης σε studio για να πιάνει και το ambient, με λίγα όργανα και φωνή όντως θα ακούγεται καλύτερα με λαμπάτο. Σε συνδυασμό με κόρνα ενδεχομένως.

Σε live εμφάνιση σε πανηγύρι θα θέλει οπωσδήποτε PA μηχανήματα να παίζουν χωρίς αύριο, με φουρφούρια και προστασίες σε εντάσεις που θα ακούγεται ως την απέναντι ράχη και θα κάνει αντίλαλο φυσικό εκτός από τον τεχνητό. :LOL:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like