High End ασφάλειες.. Αναβαθμίζουν ή όχι ;;;

@djmnv81
Οι Hi-Fi/Hi-End ασφάλειες είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο απασχόλησης των Audiophiles.
Μέχρι τώρα τσακωνόμαστε μόνο για καλώδια.
Για ασφάλειες δεν έχουμε τσακωθεί ακόμα.
Επιτέλους! Καιρός ν' αρχίσουμε! 🙃🙄
Και για HiFi/HiEnd ασφάλειες στον πίνακα. Στο ίδιο νήμα θα είναι ή σε ξεχωριστό?
Hi-Fi-Tuning-Fuse-Holder-supreme-3.png

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Τελικά,αυτό που μου έχει μεινει είναι πως κάθε ένας έχει μια γνώμη η οποία ίσως να έχει παραμείνει στο πεδίο της θεωρίας.Δηλαδη,δεν έχει μπει στην δράση.Σεβομαι την άποψη του δοκιμασαντος και απορριψαντος.Πως όμως να σεβαστώ την γνώμη αυτού που γνωρίζει τις ασφάλειες μόνο από φωτογραφίες;Αν τις έχει δει κι αυτες.
Όσοι ψάχνουν το πώς γίνεται πριν από το αν γίνεται θα μείνουν ες αει στα μετόπισθεν.

Το αυτό ισχύει για τα καλώδια,τα αντικραδασμικα και ο,τι άλλο βάλει ο νους σας.

Υπερβάλλεις.Με την ίδια λογική όλες οι συσκευές από ένα ποσό και πάνω(ονόμασε το)θα έπρεπε να έχουν ισόβια εγγύηση.
Το θέμα μας δεν είναι πόσο κοστίζει μια ασφάλεια αλλά αν επιφέρει ηχητική διαφορά.Εννοειται πως η διαφορά όπως και η τιμή κρίνονται διαφορετικά από κάθε χομπίστα.

Η Gigawatt που είχα κοστιζε τότε(φυσίγγιο και ασφάλεια)200€ ως καινούρια.Την αγόρασα ως μεταχειρισμένη από φίλο ο οποίος αγόρασε την Hifi-Tuning(φυσίγγιο και ασφάλεια 67€ τότε)επειδή η Gigawatt δεν τον ικανοποίησε ηχητικά σχετικά με μια κεραμική της οποίας δεν θυμαμαι την μαρκα.Ο φίλος κι εγώ έχουμε διαφορετικό ηχητικό γούστο.
Η συνέχεια είναι πως κι εγώ αγόρασα την Hifi-Tuning,μου άρεσε περισσότερο από την Gigawatt την οποία πούλησα όμως η Hifi-Tuning κάηκε.Απο τότε δεν ασχολήθηκα ξανά με ασφάλειες πίνακος.

Δηλαδη δοκιμασες δυο διαφορετικες ασφαλειες πινακος και στο τελος ξαναγυρισες στoυς απλους ασφαλειοδιακοπτες;

Μετά τα καλώδια τώρα αλλάζετε και ασφάλειες και ακούτε διαφορές. Εντάξει το τερματίσατε. Το ότι φυσικά είναι αδύνατο να έχετε διεξάγει οποιοδήποτε τεστ με ελεγχόμενο τρόπο αλλάζοντας ασφάλειες το προσπερνάμε. Οπότε είναι απλώς η φάση "trust me bro".

Θυμάμαι παλαιότερα έναν τύπο που έβαζε παντού αντικραδασμικά και έβλεπε διαφορές - ακόμα και σε προβολείς. Είστε ένα βήμα από αυτόν

Λογικά αναφέρεσαι σε αυτή: https://www.heavenaudio.gr/gigawatt-g-16a-2p.html

Δεν ξέρω αν έχουν διαφορές στον ήχο , εγώ βλέπω ότι οι Πολωνοί είναι ΜΑΓΚΕΣ. Αφουγκράστηκαν τις ανάγκες και εφτιαξαν ολόκληρη αλυσίδα παραγωγή (καλώδια, μπρίζες κλπ). Μπράβο τους. Μετά μην αναρωτιόμαστε τι φταίει για την κατάντια μας που έχουμε μείνει στο φραπέ και στο γκρικ μουζάκα.

Μετά τα καλώδια τώρα αλλάζετε και ασφάλειες και ακούτε διαφορές. Εντάξει το τερματίσατε. Το ότι φυσικά είναι αδύνατο να έχετε διεξάγει οποιοδήποτε τεστ με ελεγχόμενο τρόπο αλλάζοντας ασφάλειες το προσπερνάμε. Οπότε είναι απλώς η φάση "trust me bro".

Θυμάμαι παλαιότερα έναν τύπο που έβαζε παντού αντικραδασμικά και έβλεπε διαφορές - ακόμα και σε προβολείς. Είστε ένα βήμα από αυτόν

Τι μου θύμισες......σκηνικά απείρου κάλους.....
Προσωπικά δεν διαφωνώ ότι μπορεί να κάνει διαφορά στον ήχο. Δεν μπορεί να είναι όλοι κουφοί. Κι εγώ για τα στερεοφωνικά μου από την κατασκευή του σπιτιού έχω δικές τους ασφάλειες δύο 16άρες που βέβαια έχω κανονικές ασφάλειες hager εδώ και 20 χρόνια για να μην έχω τίποτα buzzing από άλλες συσκευές. Σ' αυτό που διαφωνώ είναι ότι υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του χόμπι.
Δεν μπορεί να κάνει μια ασφάλεια 16άρα πίνακα 515 ευρώ όταν μια hager έχει 5 ευρώ. Ωπα. Δηλαδή τι έχει μέσα; φωτό από το μαμά site.

Attachments

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    1.3 MB · Views: 19
Έχουμε λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα στο χώρο και στο σύστημά μας που περιμένουμε από 20 mm σύρμα να μας αναβαθμίσει τον ήχο.
Και έχουμε και 2 είδη ασφαλειών. Πίνακα και συσκευών. Ασφάλειες στο ρολόι της παροχής έχουμε αλλάξει ή μείναμε με τις μαμίσιες του ΔΕΔΔΗΕ;
Τι;;; Όχι; Τώρα; τι γίνεται τώρα;

Δηλαδη δοκιμασες δυο διαφορετικες ασφαλειες πινακος και στο τελος ξαναγυρισες στoυς απλους ασφαλειοδιακοπτες;
Ναι.Η Gigawatt παρ' όλη την σχεδόν καθολική υπεροχή της έναντι της απλής,"τσιριζε".Όσο για την Hifi-Tuning ύστερα από το κάψιμο της εμφανίστηκε η "παντόφλα".Τώρα που η "παντόφλα" δεν υπάρχει ίσως να προσπαθήσω ξανά.

Έχουμε λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα στο χώρο και στο σύστημά μας που περιμένουμε από 20 mm σύρμα να μας αναβαθμίσει τον ήχο.
Και έχουμε και 2 είδη ασφαλειών. Πίνακα και συσκευών. Ασφάλειες στο ρολόι της παροχής έχουμε αλλάξει ή μείναμε με τις μαμίσιες του ΔΕΔΔΗΕ;
Τι;;; Όχι; Τώρα; τι γίνεται τώρα;
Μηπως θα έπρεπε,η πλειοψηφία που δεν έχει φτιάξει τον χώρο της να μην ασχολείται με το "άθλημα";
Ο κάθε ένας βελτιώνει το σύστημα του με τον τρόπο που ο ιδιος επιλέγει.Αν μπορεί να κάνει τα πάντα,έχει καλώς.Αν μπορεί να βγάλει βελτίωση κι από του βοδιού το κέρατο,με γεια του με χαρά του.

• Haha
Reactions: Sonus Naturalis
Η Gigawatt που είχα κοστιζε τότε(φυσίγγιο και ασφάλεια)200€ ως καινούρια.Την αγόρασα ως μεταχειρισμένη από φίλο ο οποίος αγόρασε την Hifi-Tuning(φυσίγγιο και ασφάλεια 67€ τότε)επειδή η Gigawatt δεν τον ικανοποίησε ηχητικά σχετικά με μια κεραμική της οποίας δεν θυμαμαι την μαρκα.Ο φίλος κι εγώ έχουμε διαφορετικό ηχητικό γούστο.
Η συνέχεια είναι πως κι εγώ αγόρασα την Hifi-Tuning,μου άρεσε περισσότερο από την Gigawatt την οποία πούλησα όμως η Hifi-Tuning κάηκε.Απο τότε δεν ασχολήθηκα ξανά με ασφάλειες πίνακος.

Τώρα πραγματικά μας έστειλες.

Χθες είπες ότι "Ίσως εσύ δεν κατάλαβες καλά.Εγω δεν έγραψα πως η Gigawatt δεν πέφτει.Εγραψα πως δεν καίγεται."

Το παραπάνω λεκτικό παραπέμπει σε ασφάλεια αυτού του τύπου: https://www.heavenaudio.gr/gigawatt-g-16a-2p.html

Αυτό γιατί αν η ασφάλεια είναι τύπου φυσιγγιού η έννοια "πέφτει" είναι εντελώς ισοδύναμη με την έννοια "καίγεται". Είναι το ίδιο πράγμα.

Τώρα έρχεσαι και μας λες ότι τελικά είχες Gigwatt αλλά τύπου "φυσίγγιο και ασφάλεια".

Πως είναι δυνατό να είναι τύπου "φυσίγγιο και ασφάλεια" και να μην καίγεται αλλά να πέφτει;

Το ότι η HiFi-Tuning έπεσε/κάηκε είναι είτε προς τιμήν της αν το έκανε για να προστατέψει το φορτίο και εσένα, είτε ήταν αστοχία υλικού (και έπεσε χωρίς λόγο), στην οποία περίπτωση καλά θα κάνει να στην αλλάξει ο αντιπρόσωπος στο πλαίσιο της εγγύησης. Αν καταφέρεις βέβαια να αποδείξεις ότι δεν έγινε όντως κάποιο βραχυκύκλωμα στα φορτία σου.

Υπάρχουν και βελτιωτικά για τις ίδιες τις ασφάλειες τα οποία μπορείς να προσθέσεις επάνω στην ασφάλεια.

Τώρα πραγματικά μας έστειλες.

Χθες είπες ότι "Ίσως εσύ δεν κατάλαβες καλά.Εγω δεν έγραψα πως η Gigawatt δεν πέφτει.Εγραψα πως δεν καίγεται."

Το παραπάνω λεκτικό παραπέμπει σε ασφάλεια αυτού του τύπου: https://www.heavenaudio.gr/gigawatt-g-16a-2p.html

Αυτό γιατί αν η ασφάλεια είναι τύπου φυσιγγιού η έννοια "πέφτει" είναι εντελώς ισοδύναμη με την έννοια "καίγεται". Είναι το ίδιο πράγμα.

Τώρα έρχεσαι και μας λες ότι τελικά είχες Gigwatt αλλά τύπου "φυσίγγιο και ασφάλεια".

Πως είναι δυνατό να είναι τύπου "φυσίγγιο και ασφάλεια" και να μην καίγεται αλλά να πέφτει;

Το ότι η HiFi-Tuning έπεσε/κάηκε είναι είτε προς τιμήν της αν το έκανε για να προστατέψει το φορτίο και εσένα, είτε ήταν αστοχία υλικού (και έπεσε χωρίς λόγο), στην οποία περίπτωση καλά θα κάνει να στην αλλάξει ο αντιπρόσωπος στο πλαίσιο της εγγύησης. Αν καταφέρεις βέβαια να αποδείξεις ότι δεν έγινε όντως κάποιο βραχυκύκλωμα στα φορτία σου.
Δεν σας έστειλα πουθενά.Η περίπτωση των δύο ασφαλειών αφορούσε πάντοτε τον πίνακα εξ ου και η αναφορά μου σε φυσίγγιο(ασφαλειοθηκη)και ασφάλεια.Η μια δεν κάηκε,η άλλη κάηκε.Περιεγραψα γεγονότα.

Τεχνικά Στοίχεία Ασφαλειών
Ας προσπεράσουμε για λίγο τις κάθε λογής αντιρρήσεις. Ακούγεται-δεν ακούγεται, πόσο ακούγεται, κλπ.
Κι' ας υποθέσουμε ότι έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε μία ασφάλεια σε κάποιο σημείο του συστήματος μας, έτσι, για πειραματισμό. Μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε τι διαφορές θα προκύψουν, αν βέβαια υπάρχουν κι' αν το σύστημα μας επιτρέπει να τις αντιληφθούμε.

Πρώτα από όλα πρέπει να αποφασίσουμε ποιάς συσκευής θα αλλάξουμε την ασφάλεια. DAC, Streamer, προενισχυτής, τελικός, ολοκληρωμένος, όσες συσκευές τροφοδοτούνται απ' ευθείας από το ηλεκτρικό δίκτυο, έχουν προτεραιότητα.
Το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού μας είναι ξεχωριστός, αυτοτελής τομέας στη διαδικασία, αλλά τα τεχνικά στοιχεία που πρέπει να έχουμε υπ' όψη είναι τα ίδια.

Θα συμβουλευτούμε κατ' αρχήν το manual και το support department της συσκευής μας (προενισχυτή, ενισχυτή, DAC, κλπ). Και θα επαληθεύσουμε, βλέποντας στην πίσω όψη συνήθως του μηχανήματος ποιά ακριβώς ασφάλεια ρεύματος φοράει (φαίνεται και το γράφει) τι είδους και τα συγκεκριμένα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Δηλαδή:

-Διαστάσεις σε mm ή ίντσες.
-Ρεύμα σε miliamperes (mA), ή σε Amperes (A).
-Βραδείας τήξης (Slow Blown), ή ταχείας τήξης (Fast Blown). (Αυτή η διάκριση είναι πολύ σημαντική).

Υποχρεωτικά θα είναι κάποια από τα παρακάτω νούμερα, ανάλογα με την χώρα προέλευσης κάθε μηχανήματος.

Specifications​

Size5 x 20mm/0.2″ x 0.75″ (EU)
6.3 x 32mm/0.25″ x 1.25″ (US)
6.4 x 25mm/0.25″ x 0.98″ (UK)
Amperage Values
Slow-Blow
(EU) 0.125A / 0.25A / 0.5A / 1A / 1.6A / 2A / 3.15A / 5A / 6.3A / 8A / 10A / 15A
(US) 0.5A / 1A / 1.6A / 2A / 3.15A / 5A / 6.3A / 8A / 10A / 15A / 20A
(UK) 3A / 13A
Fast-Blow(US) 2.5A / 4A

Τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις φοράνε ασφάλειες με διαφορετικά πρότυπα, ανάλογα με τη χώρα προορισμού της συσκευής. Καθ υπάρχουν τρία ηλεκτρολογικά πρότυπα (Standads). Το Ευρωπαϊκό EU), το Βρετανικό (UK) και το Αμερικανικό (US).
Πρέπει λοιπόν να προσδιορίσουμε ποιό τύπο ασφάλειας φοράει το μηχάνημα μας πριν του την αλλάξουμε με άλλη Audiophile (ή Audiograde).
Λογικά, αφού το μηχάνημα βρίσκεται στη χώρα μας, θα υπάγεται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Πολλά μηχανήματα εισάγονται απ' ευθείας από τις χώρες προέλευσης και φοράνε ασφάλειες με τα εκεί πρότυπα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εξακρίβωση.

Σημείωση: Τον παραπάνω πίνακα τον είχα φτιάξει πριν από δύο χρόνια με αρκετό κόπο για τις δικές μου ανάγκες και τη δική μου ενημέρωση. Κρατήστε τον. Όσοι τυχόν αποφασίσετε να πειραματιστείτε, θα τον βρείτε πολύ χρήσιμο.
Δυστυχώς δεν κράτησα και δεν μπορώ να υποδείξω σήμερα και τις πηγές μου.

Πρέπει να διαχωρίσουμε τις "ασφάλειες" του ηλεκτρολογικού πίνακα, από τις ασφάλειες που έχουν τα μηχανήματά μας για να καταλαβαίνουμε για ποιές μιλάμε...

Αυτές του ηλεκτρολογικού πίνακα κακώς τις λέμε "ασφάλειες" .. οι αγγλόφωνοι πολύ σωστά τις λένε circuit brakers και τις άλλες αν δεν κάνω λάθος fuse

Και στις 2 περιπτώσεις οι τιμές στις "Hi end" είναι γελοιωδώς υπερβολικές , μάλιστα από την τομή στην φωτογραφία του ποστ #86 του Τάσου , ευγενές μέταλλο μέσα δεν είδα ούτε για δείγμα και η τιμή δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 50€ σε καμία περίπτωση.

Στις fuse το ασήμι και ο χρυσός είναι σε τέτοια ποσότητα που και πάλι οι τιμές δεν δικαιολογούνται και οι παντόφλες έχουν δίκιο....

( @Θρησκος ) Παναγιώτη ,, για σένα το λέω... :LOL:

Πρέπει να διαχωρίσουμε τις "ασφάλειες" του ηλεκτρολογικού πίνακα, από τις ασφάλειες που έχουν τα μηχανήματά μας για να καταλαβαίνουμε για ποιές μιλάμε...

Αυτές του ηλεκτρολογικού πίνακα κακώς τις λέμε "ασφάλειες" .. οι αγγλόφωνοι πολύ σωστά τις λένε circuit brakers και τις άλλες αν δεν κάνω λάθος fuse

Και στις 2 περιπτώσεις οι τιμές στις "Hi end" είναι γελοιωδώς υπερβολικές , μάλιστα από την τομή στην φωτογραφία του ποστ #86 του Τάσου , ευγενές μέταλλο μέσα δεν είδα ούτε για δείγμα και η τιμή δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 50€ σε καμία περίπτωση.

Στις fuse το ασήμι και ο χρυσός είναι σε τέτοια ποσότητα που και πάλι οι τιμές δεν δικαιολογούνται και οι παντόφλες έχουν δίκιο....

Βλαδίμηρε,η "παντόφλα" ήταν του τύπου "θα κάψεις το σπίτι μ' αυτά που κάνεις" επί τόπου και στην κρεββατομουρμουρα.Καμμια σχέση με ευγενή μέταλλα και τιμές.

Το κύριο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας να απαντήσουμε Βλαδίμηρε, δεν είναι αν οι τιμές στο Hi-End και προπάντων στα αξεσουάρ είναι τρελλές, εξωφρενικές. Ούτε ότι γίνεται υπερεκμετάλλευση με αστρονομικά περιθώρια κέρδους, η οποία γίνεται, αλλά στηρίζεται πρώτ' από όλα στην ψυχολογία και τη ματαιοδοξία του καταναλωτή.

Το θέμα μας είναι αν οι αλλαγές σε ασφάλειες μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι και -αν μπορούμε- στην περίπτωση που αποδειχτεί, να κατανοήσουμε τις αιτίες, το γιατί.

Σε όλα τα άλλα προφανώς συμφωνούμε.

Βλαδίμηρε,η "παντόφλα" ήταν του τύπου "θα κάψεις το σπίτι μ' αυτά που κάνεις" επί τόπου και στην κρεββατομουρμουρα.Καμμια σχέση με ευγενή μέταλλα και τιμές.

Ααα!! Μα φυσικά !!

Τις τιμές τις έκρυβες !!

Που να ήξερε..... :LOL:

Και για HiFi/HiEnd ασφάλειες στον πίνακα. Στο ίδιο νήμα θα είναι ή σε ξεχωριστό?
View attachment 261739
Νομίζω ότι σε αυτό, στο ίδιο νήμα πρέπει να περιλάβουμε και τις αλλαγές στην οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση από την άποψη της βελτίωσης του ήχου.
Το τεχνολογικά υπόβαθρο είναι το ίδιο.

Αλλά είναι θέμα των διαχειριστών, αν προτιμούν να τα διαχωρίσουν.

Το κύριο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας να απαντήσουμε Βλαδίμηρε, δεν είναι αν οι τιμές στο Hi-End και προπάντων στα αξεσουάρ είναι τρελλές, εξωφρενικές. Ούτε ότι γίνεται υπερεκμετάλλευση με αστρονομικά περιθώρια κέρδους, η οποία γίνεται, αλλά στηρίζεται πρώτ' από όλα στην ψυχολογία και τη ματαιοδοξία του καταναλωτή.

Το θέμα μας είναι αν οι αλλαγές σε ασφάλειες μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι και -αν μπορούμε- στην περίπτωση που αποδειχτεί, να κατανοήσουμε τις αιτίες, το γιατί.

Σε όλα τα άλλα προφανώς συμφωνούμε.

Κατανοείς τις αιτίες στην διαφορά από ένα καλώδιο ρεύματος σε σχέση με ένα άλλο ;;

Βγάλε την χωρητικότητα και έχεις την αιτία διαφοράς από μία fuse σε σχέση με μία άλλη..

Νομίζω ότι σε αυτό, στο ίδιο νήμα πρέπει να περιλάβουμε και τις αλλαγές στην οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση από την άποψη της βελτίωσης του ήχου.
Το τεχνολογικά υπόβαθρο είναι το ίδιο.

Αλλά είναι θέμα των διαχειριστών, αν προτιμούν να τα διαχωρίσουν.

Ας διαχωρίζουν τα μέλη σε ποιά ασφάλεια αναφέρονται κάθε φορά.. Ηλεκτρολογικού πίνακα ή Fuse