HITECH τεύχος 132 Δεκεμβρίου σελ.14

dvotsis

AVClub Enthusiast
30 October 2006
792
Καλησπέρα. Τι είναι βρε παιδιά αυτό που γράφει πάνω δεξιά στη σελίδα; Με αυτή τη συσκευή hd-dvd της toshiba θα μπορούμε να ακούσουμε τα καινούργια format ήχου χωρίς καμία απώλεια; Δεν κατάλαβα καλά διότι δέν ξέρω και πολλά απο τεχνικούς όρους. Τι είναι αυτό που γράφει: " η ικανότητα εξόδου ήχου 7.1σε μορφή bitstream"; Αυτό που θέλω να ξέρω είναι άν θα γλυτώσουμε τους ολοκληρωμένους μας.!!!!
Ευχαριστώ.

Εννοεί ότι πλέον το νέα φορμά ήχου υψηλής ανάλυσης (DD TRUE HD, DTS HD κλπ) βγαίνουν καθαρά σε ψηφιακή μορφή από το player (χωρίς καμία επεξεργασία / μετατροπή ή αποσυμπίεση - όπως γίνεται μέχρι τώρα) και απαιτείται εξωτερικός αποκωδικοποιητής (δλδ στην πράξη – μέχρι σήμερα - ένας ολοκληρωμένος) με HDMI 1.3 ο οποίος θα αποκωδικοποιήσει το σήμα και είτε θα το δώσει κατευθείαν στα τελικά του στάδια είτε, μέσω των εξόδων του pre-out, θα δώσει το, αναλογικό πλέον, σήμα σε έναν τελικό ενισχυτή.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στο τεστ του pro Anthem που έχει παρακάτω, ο οποίος ΔΕΝ υποστηρίζει HDMI 1.3! (παρότι νέο μοντέλο), λέει ότι ο λόγος που η Anthem το έκανε αυτό είναι ισχυρισμοί της Dolby ότι η έξοδος bitstream (αυτό δλδ που περιμέναμε και ʽδιαφημίζεταιʼ όπως λες και εσύ) ʽδημιουργεί προβλήματα στο αλληλεπιδραστικό περιεχόμενο των BR / HD-DVD´ και για τον λόγο αυτό ʽείναι καλύτερα η αποκωδικοποίηση να γίνεται στο playerʼ!

Παραμύθια κατά την γνώμη μου απλώς και μόνο για να μην θάψουν ένα προϊόν που δεν κάνει το αυτονόητο τη σήμερον ημέρα.

εχεις δοκιμασει κατι τετοιο?: γιατι οκ αν λενε ψεματα δεν θα ειναι η πρωτη φορα
αλλα αν δεν δουλευει το προβλημα θα ειναι μεγαλο για πολλους :7SFGSFG:

α επειδης λεει και κατι παρακατω πες και αυτα γιατι εγω ντρεπομαι ........
περι δοκιμης u know

Υπάρχουν τρεις τρόποι να πάρεις HD ήχο από ένα HD player:
1. Αποκωδικοποίηση και μετατροπή σε αναλογικό από το player.
2. Αποκωδικοποίηση από το player, έξοδος LPCM στον ενισχυτή.
3. Bitstream (κωδικοποιημένο) από το player στον ενισχυτή.

Στην πρώτη περίπτωση βασίζεσαι στα πιθανώς όχι τόσο καλά DACs του player.
Στη δεύτερη, πολλοί ενισχυτές δεν έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο LPCM, με αποτέλεσμα κάποια προβλήματα π.χ. σε bass management.
Στην τρίτη, ενδέχεται να υπάρχει θέμα αν ο προγραμματισμός στο δισκάκι επιβάλλει τη μίξη κάποιων σημάτων ή άλλου είδους επεμβάσεις πριν το "τελικό mix". Εξού και η αντίληψη της Dolby. Πάντως, η αντίληψη αποκωδικοποίησης στο player φαίνεται και σε άλλους λογικότερη.

Πάντως, από τις μέχρι τώρα εντυπώσεις φαίνεται πως σε κάποιους ενισχυτές το bitstream είναι προτιμότερο από το LPCM, με αποτέλεσμα ακοσυτές διαφορές. Προσωπικά, δεν έχω διαβάσει αναφορά για δισκάκι που να δημιούργησε πρόβλημα στο bitstream.