Home Cinema 3D vs Cinema 3D

TerI

AVClub Enthusiast
29 April 2008
1,215
Χίος
Η ιδέα ανοίγματος αυτού το post μου μπήκε πριν λίγες μέρες που ξεκίνησα -επιτέλους- να έχω 3D στο σπίτι μου με τον X3. Να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει ποτέ 3D σε σινεμά.
Μέχρι στιγμής έχω δει σε ολόκληρη ταινία τον Προμηθέα και το Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Αποσπασματικά έχω δει το Avatar (το οποίο απο χτες κοσμεί την ταινιοθήκη μου) το Hugo και λίγο απο Brave.

Τα συναισθήματα και οι εντυπωσεις ανάμικτες.. Στο Avatat και στον Προμηθέα νιώθεις ότι ταξιδευεις μέσα στην ταινία και η άισθηση πραγματικά εκπληκτική. Το Hugo αν και εξίσου καλό σε 3D με κόυραζε κατα διαστήματα. Τα υπόλοιπα 2 θα τα έλεγα μέτρια σε αισθηση. Βέβαια θα είχα ακόμα καλύτερη εικόνα αν είχα δει και σε σινεμά κάποια στιγμή 3D ταινία ώστε να κάνω και τις απαραίτητες συγκρίσεις.

Ωστόσο θα με ενδιέφερε και η άποψη σας ειδικά όσα άτομα έχετε δει 3D και σε αίθουσα αλλά και στο σπίτι -ακόμα και την ίδια ταινία- , εντυπώσεις , θετικά-αρνητικά στοιχεία κλπ

ΥΓ: Άνοιξα ξεχωριστό thread από αυτό του φίλου Τάκη διότι θεωρώ ότι με το 3D έχουμε να κάνουμε με κάτι εντελώς διαφορετικό σε τεχνολογία και απόδοση στις εκάστοτε περιπτώσεις.

-bye-

Last edited:
Στο σπίτι απλά χρειάζεσαι αρκετές ίντσες!
Στο cinema απλά να καθίσεις κάπου στο κέντρο και σχετικά πάνω από το κέντρο.
Βέβαια στο σπίτι μπαίνεις πιο πολύ μέσα στο κλίμα της ταινίας, λόγω ησυχίας και καλύτερου περιβάλλοντος για προβολή.

στο σπιτι ειναι τζαμπα και οπως και οταν το θες--στο σινεμα πρεπει να σου κατσει καλα και να μην σου σπασουν τα νευρα(τηλεφωνα-σχολια κτλ κτλ )
Απο θεμα ομως ποιοτητας βαθους ουτε καν συγκρινονται-μακραν το σινεμα νικητης

Απο θεμα ομως ποιοτητας βαθους ουτε καν συγκρινονται-μακραν το σινεμα νικητης
Εξαρτάται πάντα από το τι Home Cinema έχει ο καθένας στο σπίτι του. Προσωπικά ορκίστηκα πριν από 12 χρόνια να μην ξαναπατήσω στον κινηματογράφο (η τελευταία ταινία που είδα τότε ήταν η Έκτη Αίσθηση με κούνημα εικόνας και χιόνι σε εκνευριστικό σημείο), και από τότε δεν περνάω ούτε από απ' έξω...

12 χρονια??????εδω 6 μηνες δεν παρακολουθει κανεις τις εξελιξεις και τρεχει να προφτασει..που 12 χρονια...

Οπως κατάλαβες, εξαρτάται από την ταινία. Αν είναι καλά υλοποιημενο το 3d, σε "ταξιδευει"..
Ειδικά σε animation είναι μαγεία.
Αν θες να σου προτείνω καλές ταινίες σε 3d, πες μου..

Οπως κατάλαβες, εξαρτάται από την ταινία. Αν είναι καλά υλοποιημενο το 3d, σε "ταξιδευει"..
Ειδικά σε animation είναι μαγεία.
Αν θες να σου προτείνω καλές ταινίες σε 3d, πες μου..

Θέλουμε και εμείς φίλε μου... :)
Για κάνε τις προτάσεις σου

Φυσικά! Πέραν του prometheus, Avatar & του Hugo, εξαιρετικό 3d έχουν οι ακολουθες:
- Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
- Avengers
-Men in Black 3
- Megamind
-Resident Evil 2 & 3
-monsters vs aliens
-the adventures of Tintin
-Shrek forever after
-Transformers 3
-Puss in Boots
-immortals
-Tron
-Polar express
-How to train your dragon
-toy story 3
-Cars 2
-madagascar 3

Επίσης κυκλοφόρησαν σε 3d το Nemo, το titanic και το I robot αλλά δεν τα έχω δει ακόμη..

Δεν έχω εμπειρία από 3D πλην του Άβαταρ που είδα στο σινεμά και μερικά κλιπάκια σε σπίτια φίλων. Πως ορίζεται το καλό 3D σε σχέση με το κακό ή μέτριο? Είναι πιο ευκρινές? Δεν κουράζει? Έχει περισσότερες σκηνές που η δράση βγαίνει έξω από το κάδρο?

Re: Απάντηση: Home Cinema 3D vs Cinema 3D

Δεν έχω εμπειρία από 3D πλην του Άβαταρ που είδα στο σινεμά και μερικά κλιπάκια σε σπίτια φίλων. Πως ορίζεται το καλό 3D σε σχέση με το κακό ή μέτριο? Είναι πιο ευκρινές? Δεν κουράζει? Έχει περισσότερες σκηνές που η δράση βγαίνει έξω από το κάδρο?

Θα πάρω την απάντηση Δ: Όλα τα παραπάνω :smile:

Φυσικά! Πέραν του prometheus, Avatar & του Hugo, εξαιρετικό 3d έχουν οι ακολουθες:
- Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
- Avengers
-Men in Black 3
- Megamind
-Resident Evil 2 & 3
-monsters vs aliens
-the adventures of Tintin
-Shrek forever after
-Transformers 3
-Puss in Boots
-immortals
-Tron
-Polar express
-How to train your dragon
-toy story 3
-Cars 2
-madagascar 3

Επίσης κυκλοφόρησαν σε 3d το Nemo, το titanic και το I robot αλλά δεν τα έχω δει ακόμη..

Σε ευχαριστούμε αδελφέ

Επιπλέον έχει να κανει και με τον τροπο κινηματογραφισης, δλδ πως εχει στησει ο σκηνοθετης τους ηθοποιους & τα σκηνικα ωστε να πετυχαίνει καλο στερεοσκοπικο εφφε..

Επιπλέον έχει να κανει και με τον τροπο κινηματογραφισης, δλδ πως εχει στησει ο σκηνοθετης τους ηθοποιους & τα σκηνικα ωστε να πετυχαίνει καλο στερεοσκοπικο εφφε..

Οκ!!

Τα καλά 3D τα έγραψες....γράψε και μερικές σούπες!!-bye-

Αν και λιγο offtopic οσον αφορα το "vs" θα πω με ποια κριτηρια μια 3d υλοποιηση θεωρειται καλη ή κακη και σε ποιους τομεις.

- ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ?

Οταν μια ταινια ειναι κινουμενα σχεδια ή κανονικη ταινια που περιεχει αρκετα cgi εffects, μπορει να αποδωσει περισσοτερα 3d effects χωρις να αποβαινει ιδιαιτερα σε βαρος της σκηνοθεσιας, σεναριου, χαρακτηρων, κλπ
Για αυτο το λογο αλλες ταινιες προτιμουνται απο τους θεατες για 2d και αλλες για 3d προβολη.

- Σχεδιασμός & Προσπάθεια.

Αλλες ταινιες γυριζονται εξαρχης σε 3d, αλλες γινονται με post production, αλλες περιεχουν αρκετα cgi effects και το συνολικο αποτελεσμα πρεπει να δεσει σωστα, μιας και μια ταινια μπορει να ειναι και μιξη ληψης 3d καμερων και δημιουργια 3d βαθους απο υπολογιστη. Αν στο post production ο σκηνοθετης θελησει να δημιουργησει τεραστιο βαθος πεδιου, αλλοι θεατες μπορει να εντυπωσιαστουν και αλλοι να νιωσουν συντομα κουραση και καταπονηση στα ματια.

- 3d Effects και βαθος πεδιου στην οθονη.

Αναλογα την σκηνοθεσια και την παραγωγη, μια ταινια μπορει να εχει μεγαλο βαθος πεδιου με πολλα layers οπου λογω post production καθως και οποια cgi effects ειναι φτιαγμενα στον υπολογιστη μπορουν να εχουν οποιο βαθος θελει ο σκηνοθετης. Συνηθως οτιδηποτε βλεπουμε γυρισμενο με 3d καμερα και χωρις καθολου επεξεργασια, εχει μικροτερο βαθος μεν, αλλα πιο φυσικο που δεν καταπονει τα ματια ιδιαιτερα.

Επειδη ομως ο σκηνοθετης γνωριζει οτι ο θεατης θελει να δει 3d, μερικες φορες υπερβαλλει εσκεμμενα για να δωσει πιο "πλουσιο" αποτελεσμα. Θα βοηθηθει ιδιαιτερα αν στην ταινια υπαρχουν πολλα cgi effects οπου μπορει να τους δωσει το επιθυμητο βαθος. Αν το παρακανει, οι θεατες θα παραπονεθουν για κουραση ματιων, αν οχι, οι θεατες θα χαρακτηρισουν την ταινια "ρηχη". Χρειαζεται μια χρυση τομη και ο σκηνοθετης πρεπει να αποφασισει πως και πόσο βαθος θα δωσει.

- 3d effects εξω απο την οθονη.

Η χαρα των θεατων. Εδω εχουμε να κανουμε με οτιδηποτε ο σκηνοθετης κρινει οτι θα πρεπει να αναπαραχθει εξω απο την οθονη. Ενω ειναι πιο ευκολο να δημιουργηθει η ψευδαισθηση των αντικειμενων εξω απο την οθονη, συνηθως βλεπουμε σε αρκετες ταινιες ελαχιστες σκηνες pop out.
Ο ενας λογος ειναι οτι η σκηνη αν και θα εντυπωσιασει, θα μοιαζει αρκετα ψευτικη αν δεν ταιριαζει σαν φυσικη συνεχεια του φυσικου βαθους της εικονας. Σε σκηνες με cgi ή πλανα οπου το αντικειμενο εχει λογο να προεκταθει προς τα εξω το effect ειναι πολυ καλο. Σε συνδιασμο με ενα μεγαλο βαθος πεδιου θα τεινει να κουρασει, ενω αν ο σκηνοθετης επιλεξει προσεκτικα τι θα βγει εγω, αυτο μπορει να συμβαλει τα μεγιστα για την ευχαριστηση.

- Φωτεινοτητα.

Γνωριζουμε οτι σε 3d χανεται αρκετο φως, οποτε αναλογα τα πλανα και ποσα απο αυτα ειναι αρκετα φωτισμενα ή οχι, η ταινια μπορει να μας αρεσει περισσοτερο ή λιγοτερο. Αν το θεμα της ταινιας ειναι σκοτεινο, θα πρεπει ο σκηνοθετης να καταφερει να το αντισταθμισει με καποιο τροπο στις ληψεις του και απο εκει κρινεται και οποιος σχεδιασμος εχει γινει απο την αρχη στο μυαλο του σκηνοθετη. Τυχαινει, πιο σκοτεινες ταινιες συνηθως να ειναι και λιγο πιο ξεκουραστες. (αναλογως και του βαθους πεδιου)

Αναλογως λοιπον τον βαθμο ολων των παραπανω, μια ταινια μπορει να ειναι καλη σε υλοποιηση σε ολους ή σε μερικους τομεις. Αν τυχαινει να υπαρχουν αντιθετες αποψεις θεατων για μια ταινια για το αν ηταν καλη ή οχι, αυτο εχει να κανει με τι ηθελε πιο πολυ ο θεατης.
Αλλος επιζητα απειρο βαθος πεδιου και αλλος πιο ρηχο και ξεκουραστο αποτελεσμα.
Αλλος πολλα effects εξω απο το πανι και αλλος θελει μια καλυτερα φωτισμενη ταινια.
Αλλος δινει βαρος για το αν μια συγκεκριμενη ταινια με το πολυ 3d effect, καταστρεφει το θεμα, τους χαρακτηρες θεωρωντας οτι το 3d αφαιρεσε βαρυτητα απο την ουσια της ταινιας σαν υλοποιηση.

Αρα κατα την αποψη μου το να ρωτας καποιον φιλο αν η 3d ταινια ηταν καλη ειναι λιγο ατοπο, αν δεν εχετε ξεκαθαρισει σε τι δινει βαρυτητα ο ενας και που ο αλλος.

Προσωπικα, απεχθανομαι το υπερβολικο βαθος με πολλα layers γιατι με κουραζουν και μπορει να μου χαλασουν και το θεμα της ταινιας αναλογα την κατηγορια της. (π.χ. δεν θα εβλεπα μια κωμωδια σε 3d, θα εβλεπα ομως μια sci-fi)

Για παραδειγμα, τo Hugo ειχε καλο 3d εντος και εκτος οθονης, ταιριαζε με το θεμα, ειχε καλη φωτεινοτητα, οποτε ηταν πετυχημενη.
Ο προμηθεας ηταν οτι πιο ξεκουραστο εχω δει λογω σκοτεινων σκηνων και επειδη ο σκηνοθετης εδωσε το σωστο βαθος πεδιου και οχι υπερβολικο.
Το resident evil, εχει πολυ 3d αλλα παρα πολυ κουραστικο για τα ματια μου.

Προσωπικα αποφευγω να καταναλωνω ταινιες σε 3d, παρα μονο αν ακουσω πολυ καλα λογια και προσανατολιζομαι σε ντοκυμαντερ κλπ.
Τελος οσον αφορα το 3d cinema vs 3d home, θεωρω οτι και στο σπιτι μπορεις να εισπραξεις καλο αποτελεσμα.
Ενα site απο αυτα που συμβουλευομαι για το τι να περιμενω απο μια ταινια 3d και αν αξιζει να τη δω η οχι σε 3d, ειναι το παρακατω.
http://www.cinemablend.com/news.php?tag=to 3d or not to 3d

Last edited:
12 χρονια??????εδω 6 μηνες δεν παρακολουθει κανεις τις εξελιξεις και τρεχει να προφτασει..που 12 χρονια...
Είμαι αρκετά περίεργος στην παρακολούθηση μιας ταινίας. Απαιτώ να μου αποσπά την προσοχή ΜΟΝΟ η ταινία και τίποτε άλλο...