Home cinema (5.1 5.0) απορίες, προτάσεις και λύσεις

Karydis

New member
3 February 2011
19
Καλημέρα στα παιδιά του forum και εγώ ως νέος στο χώρο έχω την εξής απορία.
Είμαι έτοιμος για αγορά ενός ενίσχυτη pioneer 520 μιας και μέσα εδώ έχω ακούσει τα καλύτερα ως αναφορά value/money.

Τώρα έχω τους εξής προβληματισμούς.
Έχω δυο κολωνες sony 150w τριων δρόμων και επιπλέον δυο koda βιβλιοθήκης και ένα κεντρικό koda.
Λοιπόν καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι θέλω σιγά σιγά να φτιάξω το σύστημα μου.
Τώρα ..
1η απορία ---> η βασική χρήση θα είναι ταινίες και ένα 20% μουσική. Οπότε να δώσω βάρος να αλλάξω σε πρώτη φάση τα μπροστινά ηχεία με κάτι ανώτερο η να πάρω σαμπ. Και σε σχετικά σύντομο χρόνο τα μπροστινά.

2η απορία ---> τα ηχεία σε ένα home cinema δεν πρέπει να αποδίδουν τους μεγαλομεσαιους ηχους και μόνο το woofer να ευθύνεται για τα χαμηλά ; Το ρωτάω καθώς δΕν γνωρίζω εάν θα έπρεπε να στησω ένα καλο σύστημα με σαμπ η χώρις και αν εξαρτάται για την αγορα των μπροστινων ηχειων

Το budget που θΕλω να διάθεσω είναι το Πολύ 500 ευρώ

3η απορία ---> μια έτοιμη λύση όπως τα Roister η τα crystal audio με το 10αρη σαμπ αξίζει η καλύτερα σιγά σιγά να το στησω μόνος μου. ;;;

Συγνώμη αν σας κούρασα

Καλημέρα στα παιδιά του forum και εγώ ως νέος στο χώρο έχω την εξής απορία.
Είμαι έτοιμος για αγορά ενός ενίσχυτη pioneer 520 μιας και μέσα εδώ έχω ακούσει τα καλύτερα ως αναφορά value/money.

Τώρα έχω τους εξής προβληματισμούς.
Έχω δυο κολωνες sony 150w τριων δρόμων και επιπλέον δυο koda βιβλιοθήκης και ένα κεντρικό koda.
Λοιπόν καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι θέλω σιγά σιγά να φτιάξω το σύστημα μου.
Τώρα ..
1η απορία ---> η βασική χρήση θα είναι ταινίες και ένα 20% μουσική. Οπότε να δώσω βάρος να αλλάξω σε πρώτη φάση τα μπροστινά ηχεία με κάτι ανώτερο η να πάρω σαμπ. Και σε σχετικά σύντομο χρόνο τα μπροστινά.

2η απορία ---> τα ηχεία σε ένα home cinema δεν πρέπει να αποδίδουν τους μεγαλομεσαιους ηχους και μόνο το woofer να ευθύνεται για τα χαμηλά ; Το ρωτάω καθώς δΕν γνωρίζω εάν θα έπρεπε να στησω ένα καλο σύστημα με σαμπ η χώρις και αν εξαρτάται για την αγορα των μπροστινων ηχειων

Το budget που θΕλω να διάθεσω είναι το Πολύ 500 ευρώ

3η απορία ---> μια έτοιμη λύση όπως τα Roister η τα crystal audio με το 10αρη σαμπ αξίζει η καλύτερα σιγά σιγά να το στησω μόνος μου. ;;;

Συγνώμη αν σας κούρασα

Το sub μπορεί να παίζει χαμηλές συχνότητες και να συμπληρώνει τα (μπροστά συνήθως) ηχεία που αδυνατούν λόγω μεγέθους ή κατασκευής ΚΑΙ τα LFE (Low frequency effects, 3-120 Hz) που υπάρχουν στο κανάλι .1 και αφορούν όπως είναι φυσικό εγγραφές με 5.1 (δηλαδή κυρίως ταινίες). Υπόψη όσο κατεβαίνει η συχνότητα χρειάζεται μεγαλύτερη ισχύς για να ακούσει το ανθρώπινο αυτί, ειδικά στα όρια ακουστικής ικανότητας (20Hz), άρα ένα sub μπορεί να προσφέρει αρκετά σε αυτό τον τομέα.

Συνεπώς ένα sub χρειάζεται ακόμα και αν τα μπροστά ηχεία είναι μεγάλα με δυνατότητα να διαχειρίζονται χαμηλές συχνότητες για να προσφέρει το επιπλέον .1 κανάλι. Φυσικά υπάρχει ευελιξία και αν θέλεις το προσπερνάς. Πάντως για να έχεις ολοκληρωμένο σύστημα χρειάζεται.

Ευχαριστω για την αμεση απάντηση σου ...
Οπότε πάμε σαμπ και ύστερα αναβάθμιση των μπροστινων τα οποία ομως να είναι 2 η 3 δρόμων και γενικά στην κατηγορία τιμής εώς 500 ευρω τι αξίζει να κάνω ;;;;
Για σαμπακι τι να προσεξω και τι μάρκα-μέγεθος για 30 περίπου τετραγονικα.

Εγώ στη θέση σου θα έκανα αυτό που λες στο πρώτο post στην 3η απορία, είναι η καλύτερη πιστεύω λύση.

Ένα ηχείο καλείται να παίξει συχνότητες διαφορετικού φάσματος ως εξής:

υψηλές συχνότητες: tweeter
μεσαίες (πχ ανθρώπινη φωνή, σαξόφωνο): mid-range ή woofer
χαμηλές (πχ εκρήξεις, εφέ): woofer

σύμφωνα με τα παραπάνω ένα ηχείο 3 δρόμων (δηλ με woofer, md-range κ tweeter) έχει φυσικά καλύτερη απόδοση (προσοχή ένα ηχείο με 2 woofer κ 1 tweeter ΔΕΝ είναι 3 δρόμων ή οποιοσδήποτε συνδυασμός που δεν περιλαμβάνει και τους 3 τύπους οδηγών)

Εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό θα είναι ταινίες δεν είναι τόσο σημαντικό να υπάρχουν ηχεία 3 δρόμων (αν λάβουμε υπόψη το κόστος για ηχεία αντίστοιχης ποιότητας).

Λάβε υπόψη σου τον χρυσό κανόνα: το κεντρικό ηχείο θα πρέπει να είναι ισάξιο, αν όχι καλύτερο από τα δυο μπροστινά διότι καλείται να παίξει το πιο δύσκολο φάσμα συχνοτήτων που είναι η ανθρωπινη φωνή (το κεντρικό κανάλι περιέχει τους διαλόγους και τη δράση στην ταινία που είναι σε πρώτο πλάνο). Συνεπώς και επειδή οποιοδήποτε ανθρώπινο αυτί είναι πολύ εξοικειωμένο με την ανθρώπινη φωνή (χωρίς να χρειάζεται να έχει μουσική παιδεία) είναι πολύ κρίσιμο να μπορεί το ηχείο να αποδώσει τις μεσαίες απροβλημάτιστα - άρα να έχει οδηγούς mid-range.

Έτσι σε διαφορετικές προσεγγίσεις ένα σύστημα που περιλαμβάνει ηχεία 2 δρόμων (με tweeters και mid-ranges) σε συνδυασμό με sub (που βοηθά τις χαμηλές) είναι προτιμότερη από μια λύση 2 δρόμων με tweeters και woofers.

Για να περιοριστεί το κόστος κάθε κατασκευαστής κάνει τις παραδοχές του, έτσι θα δεις σχεδόν όλους τους συνδυασμούς και τις υλοποιήσεις (woofers να παίζουν συχνότητες mid-range, mid-range να παίζει συχνότητες woofer - να προσπαθεί δηλαδή..)

Οι εταιρείες που προσφέρουν έτοιμα συστήματα έχουν προσπαθήσει να σχεδιάσουν μια λύση που να έχει διαθέσιμους και τους 3 τύπους οδηγών ανεξάρτητα αν δεν είναι στο ίδιο κουτί (ηχείο). Ο καθένας από εμάς που συνδυάζει ηχεία διαφορετικής φιλοσοφίας και κατασκευαστών πρέπει να προσέξει να μην υποπέσει σε σφάλματα στην επιλογή των οδηγών.

Συνεπώς μια ασφαλής λύση είναι να διαλέξεις ένα έτοιμο σύστημα που να πληρεί τις παραπάνω προδιαγραφές και φυσικά τον χρυσό κανόνα.

Μια τίμια λύση, σχετικά χαμηλού κόστους είναι η εξής:
Roister Emphasis 25/5 + PB-150 Wenge
θα σε εντυπωσιάσει στις ταινίες και θα απολαύσεις και τη μουσική, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσεις για λίγο το budget σου.

Last edited: