Home Cinema Λύση Help !!

ypap77

New member
17 October 2007
12
Ζητώ τις γνώσεις και την βοήθεια σας για την επιλογή ενός Home Cinema συστήματος για ένα δωμάτιο 5χ4 μέτρα (αν και στο μέλλον θα πάω σε κάτι μεγαλύτερο) και με κύρια χρήση τις ταινίες.
Εχω στο μυαλό μου τις εξής 2 λύσεις

1) Sony DAV-DZ830w http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=15&category=26174103&product=946583 στα 590 €

2) - Pioneer DV-600 http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=15&category=900&product=979538 (190 €)Ερ
- Sony STR-DG710http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=15&category=51655819&product=968188 (300 €)
- Crystal Audio Plasma 12t http://www.net-electric.gr/catalog/crystalaudio-plasma12tsi-system-51-pi-218.html
(480 €)
Σύνολο: 970 €

Ερωτήσεις (και είμαι άσχετος οπότε μην βαράτε)

1) Αξίζει η διαφορα τών 380 € της δευτερης λύσης ή θα κάνω και μια χαρά τη δουλειά μου και με την πρώτη

2) Οποιος έχει οποιοδήποτε απο τα παραπάνω κομματια ας μου πει εντυπώσεις

3) Για το DV-600 το site του πλαισιου λέει οτι υποστηριζει ελληνικους υποτιτλους στο divX εγω ομως διάβασα οτι θα πρέπει να αναβαθμίσω firmware (ανεπισημο) για να έχω. Τελικα τι ισχυει υποστηριζει ή οχι

4) Το DV-600 έχει ενσωματομένο ενισχυτή 24 bit και τις κατάληλες 6 αναλογικές εξοδους πισω. Μπορει αυτος να οδηγησει τα ηχεια ?? ή πρέπει να πάρω οποσδήποτε και τον ενισχυτή

5) Ο ενισχυτης Sony που επέλεξα είναι καλος για τα ηχεία αυτά ?? επαρκεί ? αυτο γιατι κυρίως βλέπω τα ηχεία αυτα να συνοδευονται απο ενισχυτες Yamaha σε καποια μαγαζια. Ενας Yamaha θα ήταν καλύτερος ??.

6) Τέλος και συγνώμη που σας κούρασα τα Crystal Audio που επελεξα δεν ειναι η καινουργια σειρα Plasma 4 με το ΤΗΧ 10 Sub αλλα το παλιοτερο 12 Sub της προηγούμενης σειράς. Τα έχει κανεις ?? Τα ξέρει κανείς ? Τα έχει ακούσει ?? έχουν τρελή διαφορά με την καινουργια σειρα Plasma ?? σε σχέση με τα Sony DAV-DZ 830w θα παίζουν καλύτερα ??

Αυτά αναμένω με αγωνία τι θα μου απαντήσετε

Κι εγώ θα ήθελα να μάθω αν το DV-600 μπορεί να οδηγήσει ηχεία χωρίς ενισχυτή.

Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο. DVD να οδηγησει μονο του ηχεια?
Τις αναλογικες εξοδους παντως τις εχει για sacd.

Aν τα ηχεία είναι ενεργά και του δηλώσεις να χρησιμοποιεί τον εσωτερικό decoder...
Άντε ρύθμισέ τα όμως manual τα ενεργά. Ειδικά αν δεν έχει volume control το dvd...

Πήγα και τα είδα όλα αυτά που σας είπα και από κοντά. Προφανώς το dvd από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει τα ηχεία οπότε ας μην ασχολούμαστε με αυτό θα πάρω ενισχυτή και ο Sony φαίνεται καλός αλλά οι γνώμες σας είναι πάντα χρήσιμες εάν έχετε κάτι άλλο υπόψη σας πείτε μου. Όσο για τα ηχεία τελικά λέω να πάω προς τα Crystal Audio Plasma 4 http://www.avmentor.gr/crystal_audio_plasma_5_1.htm εάν κάποιος έχει άποψη για αυτά θα ήταν χρήσιμο

Έχω αυτά τα ηχεία και θεωρώ ότι είναι πολύ τίμια για τα λεφτά τους.

Οδηγούνται από τον YAMAHA RX-V659

Συνδέονται με καλώδια πάλι της Crystal Audio και τα άλλα μηχανήματα με Monster

Σε ταινίες είναι άπαιχτα αλλά και σε μουσική πάρα πολύ καλά. Σύνδεσα και ένα φθηνό απλό πικ απ και τα βινύλια δεν τα είχα ξανακούσει έτσι.

Θα σου πρότεινα να πας από την Crystal Audio και να αγοράσεις από εκεί και τα καλώδια. Θα σου τα δώσουν σε πολύ καλή τιμή. Η Crystal Audio είναι και αντιπρόσωπος των καλωδίων Monster.

Αν τελικά τα πάρεις, εδώ είμαι για περισσότερη βοήθεια αν χρειαστείς.

Ευχαριστώ πολύ Crystal για το mini review. Πήγα και τα άκουσα και εγώ και παρότι ηταν σε ανοιχτό χώρο έπαιξαν αρκετά καλά. Σημερα πολύ πιθανόν να πάω να τα πάρω. Αυτό με τα καλώδια με μπέρδεψε λίγο όμως είχα την εντύπωση οτι το πακέτο έχει καλώδια για να συνδέσω τα ηχεία δεν συμβαίνει αυτό ? ή μήπως εννοείς οτί απλά θα ήταν καλύτερο να πάρω την συγκεκριμένη μάρκα καλωδίων και να μην χρησημοποιήσω αυτά που έχουν απο τη μάνα τους ?

Έχω και εγώ τα smart 4 της crystal audio (επίσης με ενισχυτή Yamaha 659) και τα θεωρώ value for money αγορά.
Όχι, το πακέτο δεν συμπεριλαμβάνει καλώδια, θα πρέπει να τα υπολογίσεις (σε μέτρα) και να τα αγοράσεις ξεχωριστά

Μόνο τα έτοιμα συστήματα συμπεριλαμβάνουν τα καλώδια τουλάχιστον των ηχείων.

Θα σου πρότεινα να σκεφτείς και να υπολογίσεις και αυτά τα έξοδα για καλώδια στο budget σου και να μην καταδικάσεις τα ηχεία σου σε καλώδια αμφιβόλου ποιότητος και μικρής διατομής. Δυστυχώς είναι «αναγκαίο κακό» για ηχεία κάποιας κλάσεις όπως περίπου αυτά.

Τα καλώδια αυτά που σου προτείνω δεν είναι από τα ακριβότερα (ανάλογα και τη διατομή που θα επιλέξεις) αλλά έχουν το κόστος τους και είναι μια χαρά για την περίπτωση. Την σύνδεση των υπόλοιπων συσκευών με απλά monsterακια.

Ρώτα και μάθε τιμές για καλώδια ηχείων όπως το CASp-520 της Crystal Audio. Πιστεύω πως η διατομή τους είναι ικανοποιητική. Ο Κωτσόβολος αυτό το καλώδιο το δίνει 19 τα 6 μέτρα !!!
Στην Crystal Audio υπάρχει χύμα και σίγουρα φθηνότερο. Τουλάχιστον σε εμένα τα είχαν δώσει σε πολύ καλή τιμή αυτά και τα monster.

Last edited:
Λοιπόν τα πήρα την Παρασκευή όπως σας έλεγα και σήμερα μπορώ να πω ότι τα έχω στήσει μετά από κουραστική μελέτη όλου του manual του ενισχυτή που θυμίζω ότι είναι ο Sony 6.1 STR-DG710 με ισχύ 600 Watt περίπου 100 Watt ανά κανάλι. Από καλώδια πήρα τα Oehlbach 30 μέτρα στην αλμυρή τιμή των 70 euro (μάτωσα κανονικά) τα οποία φαίνονται αρκετά καλά και ελπίζω να είναι γιατί όπως έχετε καταλάβει είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με αυτά και ..... Για την σύνδεση του Sub με τον AV πήρα ένα καλώδιο Hama με επίχρυσα βύσματα.

Στην αρχή όταν το άκουσα με τον ενισχυτή στα default ψιλό απογοητεύτηκα λίγο (όχι ότι δεν ήταν καλό αυτό που άκουγα αλλά περίμενα κάτι παραπάνω) μόλις όμως έμαθα τον ενισχυτή και έκανα κάποιες ρυθμίσεις παιδιά τα ηχεία έδωσαν ρέστα. Μου αρέσουν πολύ πραγματικά και χαλάλι τα λεφτά που δαπάνησα που για σετ Home Cinema μπορεί να είναι λίγα αλλά για μένα ήταν αρκετά. Βέβαια δεν είχα ποτέ μου Home Cinema μέχρι τώρα και δεν μπορώ να κρίνω πόσο καλά είναι αφού γενικά δεν έχω ακροάσεις από τέτοιου είδους συστήματα για να κάνω συγκρίσεις αλλά σημασία τελικά έχει να σου αρέσει αυτό που ακούς και να το απολαμβάνεις. Και ναι μπορώ να πω ότι τα ηχεία την κάνουν την δουλειά τους και με το παραπάνω.

Τώρα έχω κάποιες μικρές απορίες που θα ήθελα να με συνδράμετε. Το manual του Sub 10 THX έχει μια ρύθμιση που είτε το βάζεις σαν ΤΗΧ εάν ο ενισχυτής σου υποστηρίζει ΤΗΧ είτε το βάζεις Var και παίζεις με το ρυθμιστικό του Volume. Εμένα ο ενισχυτής μου δεν αναφέρει πουθενά τίποτα για ΤΗΧ οπότε το έβαλα Var. Στην ρύθμιση αυτή το μενού του ενισχυτή δεν σου δίνει δυνατότητα να επιλέξεις τα dB που βγάζει στο Sub η επιλογή είναι ανενεργή.

Και ρωτώ πως μπορώ να μάθω εάν ο Sony υποστηρίζει ΤΗΧ και τι διαφορά θα έκανε αυτό σε σχέση με το Var που το έχω τώρα. Εάν το βάλω THX (έτσι για να πειραματιστώ) και ο Sony δεν υποστηρίζει θα πάθει τίποτα ο ενισχυτής ή τα ηχεία ??

Δεύτερο το crossover το έχω ρυθμίσει τώρα στα 120 Hz όπως πρότεινε και το manual. Τι σημαίνει όμως αυτό τελικά ?? Πάνω ή κάτω τιμές από αυτό πως επηρεάζουν τον ήχο ??

Καταρχήν καλορίζικα και καλές ακροάσεις.

Ας τα πάρουμε τώρα ένα - ένα:

Καταρχήν τα ηχεία σου και τα καλώδια θα πρέπει να στρώσουν πρώτα. Με τον καιρό τα πράγματα θα καλυτερεύουν.

Η καλή ρύθμιση ενισχυτή και ηχείων αυξάνει σημαντικά το αποτέλεσμα. Δεν θα ησυχάσεις με την πρώτη ρύθμιση. Όλο και κάτι άλλο θα θέλεις με το καιρό. Θα πρέπει να πειραματιστείς.

Οι ενισχυτές, όταν υποστηρίζουν THX το αναγράφουν και στην πρόσοψη. Εάν το υποστήριζε θα το έβλεπες σίγουρα. Δεν χρειάζεται να βάλεις το sub στο THX. Ίσως να μην έβλεπες διαφορά ακόμα και αν το υποστήριζε ο ενισχυτής.

Τα ηχεία αυτά είναι small ηχεία και ως small θα πρέπει να τα χαρακτηρίσεις μέσα από τον ενισχυτή σου και όχι Large. (Αλήθεια, ο ενισχυτής σου έχει μικρόφωνο για αυτόματη ρύθμιση setup ??? )

Άφησε όλες τις χαμηλές (μπάσα) να περνούν μόνο στο sub.

Εγώ το crossover το έχω στα 80. Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις πειραματίσου με αυτό γιατί παίζει ρόλο και ο χώρος. Επίσης παίξε και με το volume του sub

Με τo
crossover ρυθμίζουμε ποιες συχνότητες θα περνούν στο sub και ποιες στα ηχεία. Στα 120 που το βάζεις ίσως να σου «μπουμπουνίζει» λιγάκι.

Αυτά σαν πρώτη γεύση. Ότι άλλο χρειαστείς ποστάρισε.

Ευχαριστώ πολύ Crystal για τις συμβουλές και τις ευχές σου πραγματικά με βοηθάς πολύ. Όταν αναφερόμουν στις ρυθμίσεις που έκανα και στον ενισχυτή εννοούσα αφενός το auto calibration των ηχείων από το ενισχυτή και αφετέρου τον ορισμό τους σαν small και την εισαγωγή στο Crossover. Οπότε η πρώτη αρνητική εντύπωση είχε να κάνει με την έλλειψη ουσιαστικά Sub αφού τα ηχεία ήταν Large και το Crossover ήταν ορισμένο στο 80 Hz που το έχεις και εσύ.

Ναι ο ενισχυτής έχει αυτό το auto calibration με την χρήση ενός μικροφώνου και μετράει τις αποστάσεις των ηχείων από την θέση ακρόασης, balance αριστερού δεξί, delay και ένταση. Φαίνεται να κάνει καλή δουλειά και σίγουρα για μένα που είμαι αρχάριος είναι σωτήριο.

Διάβαζα χθες για το Crossover και κατάλαβα ότι οι τιμές 120 και 80 δεν είναι και τόσο τυχαίες. Το Dobly Digital θεωρεί ότι έχεις ένα Crossover 120 ενώ το DTS είναι στα 80. Από ότι κατάλαβα το τι τιμή θα βάλεις εξαρτάται το κατά πόσο καλά μπορούν να παίξουν τα μπάσα τα full range ηχεία αριστερό, δεξί και κεντρικό. Εάν έχεις αρκετά ισχυρά ηχεία με καλή ευαισθησία και ικανότητα στις χαμηλές τότε έχεις την πολυτέλεια να έχεις ένα χαμηλό Crossover αλλιώς το ψηλώνεις για να μην χάνεις σε μπάσα από τα σχετικά αδύναμα μπροστινά σου ηχεία. Θα πρέπει να δω τι range έχουν τα tower που έχουμε και θα δοκιμάσω σίγουρα και το 80 που έχεις να δω πως παίζει αλλά και ψηλότερα Crossover. Όπως κατάλαβες θα λιώσω στις δόκιμες :)

Το volume του Sub το έχω σχετικά υψηλό πόντος (στα 3/4) γιατί κάτω από το μισό θεωρώ ότι δεν έχει αρκετή δύναμη αλλά θα κάνω και άλλες δοκιμές. Εσύ σε τι θέση το έχεις και γενικά εάν το λειτουργείς σε υψηλό volume το στρεσάρεις πολύ ?? υπάρχει κίνδυνος για κάτι δυσάρεστο ?

Αυτά προς το παρόν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και θα σας τα σύστηνα σε όλους εσάς που είστε αναποφάσιστοι (Πολύ κάλος ήχος, στιβαρή κατασκευή και καλαισθησία σε καλή τιμή)

Ευαισθησία: 91 db
Απόκριση συχνοτήτων: 120 – 22k

Ευαισθησία Sub: 92 db
Απόκριση συχνοτήτων: 20 – 350
-------------------------------------
Εφόσον λοιπόν υπάρχει το auto calibration τότε τα πράγματα είναι καλύτερα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται και λάθη στο auto calibration.
Ένα από τα συνηθισμένα λάθη είναι να βλέπει τα smallηχεία ως large.
Από εκεί και μετά επεμβαίνουμε και «τελειοποιούμε» το άκουσμα.

Θα ήθελα να σημειώσω το εξής σχετικά με τα μπάσα και το Crossover:
Το έκτο κανάλι (το sub δηλαδή), ΔΕΝ περιέχει τα μπάσα των άλλων καναλιών όπως λανθασμένα πιστεύουμε. Περιλαμβάνει μόνο όσα θέλει ο σκηνοθέτης να περιλάβει (συνήθως εφέ χαμηλών συχνοτήτων) . Οπότε αν δηλώσουμε τα ηχεία ως large και πάλι θα υπάρχει έξοδος προς το sub αλλά αυτή ΔΕΝ θα περιλαμβάνει τα μπάσα από όλα τα κανάλια. Δηλώνοντας όμως όλα τα ηχεία ως small, ο αποκωδικοποιητής προσθέτει τις χαμηλές τους στο 6 κανάλι (sub) αφαιρώντας τις από τα άλλα ηχεία.
Σε αυτή τη φάση μην σε μπερδεύει το Crossover.

Δεν ξέρω αν τα λέω σωστά, ίσως κάποιος πιο έμπειρος από εδώ μέσα μπορεί να μας βοηθήσει σχετικά με Crossover και μπάσα.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να δεις την ρύθμιση του ενισχυτή σου στο LFEBASS OUTκαι να επιλέξεις για έξοδο του LFEστο sub. Συνήθως οι επιλογές είναι τρεις: SW (SubWoofer) – MAIN (κυρίως ηχεία) – BOTH (και τα δύο). Στον δικό σου τον SONY μπορεί να είναι διαφορετικά.

Στην αρχή και εγώ είχα το Crossover στα 120 όπως μου έλεγαν και οι οδηγίες αλλά με ενοχλούσαν πολύ τα μπουμπουνίσματα και η «μουρμούρα». Ίσως να έφταιγε ο χώρος και να υπήρξαν έντονοι συντονισμοί… δεν ξέρω. Όταν όμως κατέβασα το Crossover στα 80 η διαφορά ήταν - θα έλεγα - «τραγικά καλύτερη». Αν εσύ ακούς μια χαρά στα 120 τότε άστο εκεί.

Το Volumeτου Sub το έχω και εγώ περίπου στα 3/4 όπως εσύ. Γενικά πάντως το subδεν θα πρέπει να καλύπτει ή να «σκιάζει» τα ηχεία αλλά θα πρέπει απλά να τα συνοδεύει.

Επίσης (άσχετα με τα παραπάνω) δοκίμασε να αφαιρέσεις τις χρυσές γέφυρες στις μπόρνες των ηχείων και γεφύρωσέ τα απευθείας με το καλώδιο χωρίς όμως να το κόψεις. Μετά σφίξε καλά τις βιδωτές επαφές των ηχείων και τις επαφές στον ενισχυτή, ΑΠΑΛΑ με μια πένσα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Την πένσα θα την χρησιμοποιήσεις όχι τόσο για το σφίξιμο αλλά για να πιάσεις καλύτερα την βίδα. Μην υπερβάλεις γιατί θα κόψεις τα χάλκινα τριχίδια των καλωδίων ή στη χειρότερη θα σπάσεις την βιδωτή επαφή.

Last edited:
Χθες λοιπόν ένα τριωράκι έκανα δοκιμούλες.

Το auto calibration δεν έχει να κάνει με το σετ των ηχείων σαν Large ή Small αυτό το καθορίζεις εσύ απλά o ενισχυτής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις είχε σαν default τα ηχεία στο Large.

Οι ρυθμίσεις που κάνει το auto calibration έχουν να κάνουν κυρίως με τα db που δίνει σε κάθε κανάλι τις αποστάσεις των ηχείων και το delay. Σκοπός τους είναι να επιτύχει ένα ενιαίο ηχητικό πεδίο για σένα να φτάνουν δηλαδή όλοι οι ήχοι από όλα τα ηχεία ταυτόχρονα στην θέση ακρόασης. Χθες άκουσα ξανά το σύστημα στις default ρυθμίσεις αλλά με δηλωμένα τα ηχεία σαν small (που είναι και το σωστό) και μετά το άκουσα ξανά με τις τιμές του auto calibration και το αποτέλεσμα είναι σαφώς υπέρ του δευτέρου. Αργότερα θα παίξω και με τις ρυθμίσεις του auto calibration προσπαθώντας να τις τελειοποιήσω.

Όσο αφόρα το Crossover νομίζω ότι η προτεινομένη τιμή του manual έχει να κάνει με την απόκριση των ηχείων τα οποία είναι 120 – 22k. Μια ταινία Dobly Digital 5.1 από ότι διάβασα (και μπορεί να κατάλαβα και λάθος) κωδικοποιεί 5 κανάλια full range 20 - 22K (L R C SR, SL) και έχει και ένα LFE το όποιο όπως πολύ σωστά λες είναι ξεχωριστό και ΜΟΝΟ για το Subwoofer.

To subwoofer δηλαδή ιδανικά θα πρέπει να παίξει μόνο αυτό το κανάλι και δεν θα πρέπει να παίζει τα άλλα. Αλλά επειδή το σπίτι μας δεν είναι Cinema σαν χώρος αλλά και επειδή τα οικιακά ηχεία δεν είναι το ίδιο με αυτά της αίθουσας δεν μπορούν να αποδώσουν τα μπάσα όπως θα έπρεπε και εκεί μπαίνει το Crossover. Με το Crossover οι ήχοι με συχνότητες κάτω του ορίου του Crossover αντί να πηγαίνουν στα ηχεία πηγαίνουν στο Sub οπότε αυτό εκτός από το LFE παίζει και τις χαμηλές που κανονικά θα έπρεπε να τις παίξουν τα ηχεία.

Στην δική μας περίπτωση τώρα ένα παραπάνω που τα ηχεία μας δεν είναι τελείως full range δηλαδή δεν μπορών να παίξουν ήχους κάτω από 120. Οπότε ο κατασκευαστής λέει το Crossover στο 120 άστε να μην χάσεις τους ήχους από κάποιες συχνότητες. Εσύ τώρα (θεωρητικά μιλώντας πάντα και με όσα εγώ έχω καταλάβει που μπορεί να είναι και λάθος) τις συχνότητες από 80-120 που πηγαίνουν από τα κανάλια στα ηχεία σου τις χάνεις. Γιατί τα ηχεία δεν μπορούν να τις παίξουν αφενός και αφετέρου δεν πάνε στο Sub ώστε να τις παίξει αυτό.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις ένα Crossover στα 120 και να μυώσεις το Volume από 3/4 στο 1/2. Κάντο και πες μου τις εντυπώσεις σου.

Εγώ χθες παντός κάνοντας δόκιμες με διάφορα Crossover διάφορα volume στο Sub κατέληξα ότι για ταινίες με ευχαριστεί ένα Crossover στα 120 με volume στο 1/2 ενώ για μουσική ένα crossover στα 100 με volume 3/4.

Όλα αυτά παντός παίζουν ανάλογα το αυτί , τον χώρο τις προσωπικές προτιμήσεις δεν υπάρχουν συνταγές πρέπει μόνοι μας να ακούμε σε ότι ΕΜΕΙΣ νομίζουμε ότι δεν ενοχλεί τα αυτιά μας.

Όσο για την επιλογή της εισόδου στο Sub σε εμένα όντος είναι διαφορετικά. Σε εμένα δηλώνεις εάν υπάρχει Sub ή όχι. Η έξοδος του Sub είναι μια.

Αυτά που μου λες τώρα για τα καλώδια σε έχω χάσει τελείως :) δεν καταλαβαίνω τίποτα :) Αυτό που έχω κάνει εγώ είναι ότι πήρα το καλώδιο που ήταν σε κουλούρα. Το έκοβα με ένα μαχαιράκι και γύμνωνα τις άκρες από το πλαστικό περίβλημα για να φανεί ο χαλκός. Την γυμνή άκρη την πέρασα στο λούκι που εμφανίζεται όταν ξεβιδώσεις τις υποδοχές των ηχείων και αφού πέρναγα τον χαλκό εκεί στο λούκι βίδωνα ξανά. Έχω κάνει κάτι λάθος ?? Τα επίχρυσα ελάσματα δεν τα έχω πειράξει αυτά νομίζω είναι για διπλόκαλωδίωση την οποία δεν έχω κάνει έτσι και αλλιώς.

Last edited:
Στον Yamaha που διαθέτω, όταν και εγώ έκανα το auto calibration, βρήκε και τοποθέτησε τα ηχεία μου ως small. Επίσης το σημείωνε στην αναφορά που μου έδωσε στο τέλος για τα αποτελέσματα του AutoSetupκαι για τυχόν errors. Δεν νομίζω να ήταν προεπιλογή του ενισχυτή τα smallηχεία.
Anyway… Τελικά μάλλον το κάθε μηχάνημα έχει τα δικά του γούστα.

Για το Crossover τώρα, εδώ και δύο περίπου χρόνια που έχω το σύστημα και μετά από πολλές και διάφορες ρυθμίσεις έχω καταλήξει στα 80 γιατί από τα 80 – 90 και πάνω έχω προβλήματα (όπως σου είπα και πιο πάνω). Γι’ αυτό εξάλλου σου πρότεινα να δοκιμάσεις και αυτή την τιμή.

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στον γενικό κανόνα που λέει:
Τίποτα καλύτερο ή τίποτα χειρότερο δεν υπάρχει από αυτό που ακούει το αυτί μας.
Εάν μας αρέσει αυτό που ακούμε ή εάν υπάρχει κάτι που ενοχλεί αυτό το όργανο, δεν υπάρχει λόγος να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε υπόδειξη ή συμβουλή, καθότι ο κάθε ένας έχει τα δικά του «ιδιαίτερα» αυτιά και τον δικό του «ιδιαίτερο» χώρο.

Σχετικά με τα καλώδια και τον τρόπο σύνδεσης που έχω κάνει εγώ θα στο δώσω να καταλάβεις με εικόνες και σχήματα.

Βασική προϋπόθεση η διατομή του καλωδίου (ολόκληρο όχι γδαρμένο), είναι να χωράει να περάσει μέσα από την τρύπα – λούκι στις μπόρνες.
Επίσης αφαιρούμε τις επίχρυσες μεταλλικές γέφυρες.

66730685uj8.png

1) Απογυμνώνουμε τα τμήματα (Α) και (Β) όπως στο σχήμα 1

2) Στρίβουμε το καλώδιο ώστε να στρίψουν και να σφίξουν τα απογυμνωμένα τμήματα.
3) Περνάμε προσεκτικά το καλώδιο από τις τρύπες - λούκια στις μπόρνες και τις σφίγγουμε ελαφριά με μια πένσα (όπως έγραψα στο προηγούμενο post)
Στο τέλος η σύνδεση θα μοιάζει όπως το σχήμα 2.

Πιο κάτω και μια φωτογραφία από τις συνδέσεις στα δικά μου ηχεία:
aplisindesila4.jpg

Στην επόμενη φωτογραφία η σύνδεση των μπροστινών ηχείων μου για ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ αλλά αυτό είναι «άλλου παπά Ευαγγέλιο»:

diplokalodiosijl8.jpg

Edit:
Με τον τρόπο του σχήματος 1 και 2, εκτός από καλύτερο ήχο (που λέω πως έχω και πιστεύω ότι έχω), πετυχαίνω και την μόνωση των ηχείων από βραχυκύκλωμα σε τυχόν επαφή με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο. Όλα αυτά δεν είναι δικής μου επινόησης αλλά παρμένα από κάποιο ανάλογο θέμα μέσα στο forum.

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ τα σχήματα ήταν κατατοπιστικότατα πιστεύω και εγώ ότι με την καλωδίωση που έχεις κάνει (πολύ καλή δουλειά) έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι άλλο αν ξέρεις ή κάποιος άλλος φίλος ίσως που μπορεί να ξέρει. Ο ενισχυτής μου έχει 3 cinema mode στα οποία κάνει DSP (Digital Sound Processing) και υποτίθεται ότι δημιουργεί τις συνθήκες ήχου κάποιων γνωστών αιθουσών. Πότε δουλεύουν αυτά ?? Όταν ο ήχος είναι Dobly Digital , DTS και ο ενισχυτής τον αποκωδικοποιεί ή όταν είναι 2 channel και απλά κάνει κάποιο surroundόπως το Prologic. Η αλήθεια είναι ότι είτε τα έχω είτε όχι το ίδιο πράγμα ακούω δεν καταλαβαίνω κάποια διάφορα.

Ο ενισχυτής μου έχει τα HiFi DSP και τα Cinema DSP (όπως η φωτο παρακάτω).
Για να σου πω την αλήθεια, δεν τα έχω καταλάβει και τόσο. Πάντως υπάρχει διαφορά τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μουσική αλλά κανένα απ’ αυτά δεν με ενθουσίασε τόσο.
Έχω βάλει τον ενισχυτή σε 7 Channel Mode να παίζει μουσική και σε συνδυασμό με μια επιλογή που έχει «Music enhancer 7 channel» είναι ότι καλύτερο και εκεί έχω καταλήξει. Και το έχω συνηθίσει τόσο που αν κάποιος το αλλάξει το καταλαβαίνω αμέσως.
Τώρα στις ταινίες, εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα να αντιληφθούμε διαφορές, καθότι παίζουν πολύ οι διάλογοι και λιγότερο τα εφέ.
Θα πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη μου να πάρεις ή να νοικιάσεις ένα DVD με μουσική δηλαδή από κάποια συναυλία σε Dolby Digital ή DTS και να αλλάζεις τα DSP programs βλέποντας αν υπάρχουν διαφορές.
Θα σου πρότεινα το DVD των EAGLES με το Hell Freezes Over.
Άψογο DVD σε DTS 5,1 και Dolby Digital. Βάλτο και έκτος των άλλων απόλαυσε και το σύστημά σου.

Α! και μια φλασιά που μου ήρθε τώρα: Πιστεύω να έχεις συνδέσει το DVD player με ψηφιακό καλώδιο coaxial ή οπτικό με τον ενισχυτή (λέω μπας και δεν…) γιατί όχι μόνο τα DSP δεν θα ακούσεις αλλά…:D

dspdp7.png

Thanx Crystal για όλη την βοήθεια :worshippy: θα πάρω αυτό το DVD και θα κάνω δοκιμές. Εχω οπτική οπότε τουλάχιστον αυτό το έχω κάνει σωστά :music-smiley-005:

Κάλές ακροάσεις σε όλους